ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2020

Π. Πέρκα: «Σχεδιάζουν την αποτυχία» - βίντεο

Π. Πέρκα: «Σχεδιάζουν την αποτυχία» - βίντεο



Ομιλία της βουλεύτριας Φλώρινας και Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα για τη δεύτερη ημέρα της Συζήτησης του Σ/Ν για την Χωροταξία – Πολεοδομία

.

Θα ξεκινήσω με μια αναφορά για την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Κικίλιας και θεωρώ ότι μας κοροϊδεύει. Αναλύσαμε και καταθέσαμε τροπολογία για τις εφημερίες των ιατρών, τους οποίους πολύ χειροκροτήσατε…και αντ’ αυτού ζητάτε τώρα λεφτά για τους εθελοντές; Δεν είναι ότι είμαστε κατά. Έκανα και μία ερώτηση χθες στον κ. Κικίλια, αποδέχεστε αυτή την τροπολογία; Ότι δηλαδή πρέπει οι γιατροί αυτοί να πληρωθούν τις εφημερίες τους τουλάχιστον; Γιατί δεν κάνετε προσλήψεις; Αλλά είναι η ιδεοληψία σας ότι είναι πεταμένα λεφτά, γιατί μετά τι θα τους κάνουμε…

Για την μεταβίβαση του ακινήτου στο Δήμο Μαραθώνα, είναι σωστή κίνηση αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί να πληρωθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των Πυρόπληκτων;

Ακούστε και ένα τελευταίο νέο, σημερινό. Η ύφεση λέει είναι στο 11,7% το 3ο τρίμηνο του 2020, του τουρισμού δηλαδή το επισημαίνω, με απώλειες πάνω από 5 δις ευρώ. Δε θέλω να κάνω την Κασσάνδρα και να πω ότι σας τα λέγαμε. Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και για τον τουρισμό, πώς δηλαδή θα άνοιγε ο τουρισμός με ασφάλεια και πώς διακινδυνέψατε θέματα της δημόσιας υγείας, χωρίς απ’ ότι φαίνεται να πετύχετε οικονομικά αποτελέσματα. Σας κάναμε προτάσεις, το Μένουμε Όρθιοι 1 και 2 γιατί η Κυβέρνησή σας είχε το πλεονέκτημα να έχει τη ρήτρα διαφυγής, τα έκτακτα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά, το απόθεμα των 37 δις ευρώ, που αφήσαμε ως κυβέρνηση εμείς και ήσασταν η πρώτη κυβέρνηση στη χώρα που βρήκατε απόθεμα.

Εσείς χρησιμοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αύξηση της ανεργίας, τα πολλά λουκέτα…άλλωστε τα λέει και το Σχέδιο Πισσαρίδη. Προβλέπει δραστικό περιορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί λέει πως το μικρό μέγεθος επιχειρήσεων στη χώρα λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα. Οι προτάσεις μας αφορούσαν ακριβώς στο να ενισχυθεί η ζήτηση, να σταθεί η κοινωνία όρθια και συγχρόνως και η προσφορά με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτά όμως, τα αποτελέσματά σας, έχουν καταγραφεί.

Ακούστε κ. Υπουργέ, επειδή δεν μπορώ κάθε φορά να απολογούμαι αν είμαι κατά των επενδύσεων ή υπέρ. Αν είμαι κατά του Δημοσίου ή υπέρ. Αν είμαστε με την απολιγνιτοποίηση, αν είμαστε με την εκτός σχεδίου δόμηση…θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά και πολύ καλοπροαίρετα. Υπάρχει πολιτική διαφοροποίηση. Είναι σαφέστατο. Αν συζητούσαμε αυτό εδώ μέσα, μπορεί να ήταν και πολύ παραγωγικό. Εσείς να λέτε ‘εγώ πιστεύω ότι θα πάει καλά η οικονομία αν κάνω ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον τουρισμό’ και μεις να σας λέμε ότι δεν πάει έτσι, γιατί το προϊόν και το περιβάλλον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο…θα ήταν μια σοβαρή κουβέντα. Εμείς μιλάμε για εργαλεία σχεδιασμού, μιλάμε για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, όχι για τρύπες, όχι για δωράκια. Γιατί έτσι δεν γίνονται οι επενδύσεις και έχουμε τραγικό παράδειγμα, στο οποίο θα αναφερθώ σε λίγο.

Μιλάμε όμως και για συμμετοχικότητα. Σεβόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν τη σέβεστε παρόλο που οι περισσότεροι Δήμαρχοι είναι από τον πολιτικό σας χώρο. Δεν τους ακούτε σε κανένα επίπεδο και τους βγάζετε απ’ έξω. Δωράκια λοιπόν και απόσυρση του κράτους από τον παραδοσιακό του ρόλο. Αυτό επίσης δεν προάγει την οικονομία, ούτε προφανώς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Να και ο Συντονιστής, πάλι μητρώο…σε κάθε νομοσχέδιο, όχι μόνο σε αυτό. Εμείς λέμε ότι η δημόσια διοίκηση είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο. Το μεγαλύτερο έργο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση είναι να έχει μία δημόσια διοίκηση, η οποία πραγματικά να ανταποκρίνεται στο ρόλο της, να μην της παίρνουμε αρμοδιότητες, να τη στελεχώνουμε.

Αναφέρθηκα όμως πριν και είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό. Μία επένδυση που την ξεκινήσατε χωρίς κανένα σχεδιασμό. Αλλά το ότι έχουμε εκτός σχεδίου στην χώρα και δεν υπήρξε ποτέ κανένας σχεδιασμός, ήταν πολιτική επιλογή -διαχρονικά- τον κυβερνήσεών σας, γιατί; Γιατί έτσι γίνονται εύκολα τα δώρα. Όταν δεν υπάρχει τάξη.

Εδώ έχετε μία ρύθμιση, για την οποία δεν θα υπεκφύγετε, πρέπει να μου απαντήσετε. Σε προηγούμενο νομοσχέδιο προχωρήσατε σε κατατμήσεις του δικαιώματος επιφανείας χωρίς έγκριση του κυρίου…δωράκι, για να μπορεί να πουλήσει ο επενδυτής. Τι να πουλήσει; Έρχεται σήμερα στο νομοσχέδιο δεύτερη ρύθμιση και πουλάει, Τουριστικές κατοικίες αφού επιτρέπει τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Δεν προχωράνε έτσι οι επενδύσεις.

Συγχρόνως, χάνονται εκατομμύρια λόγω υψηλών προσφορών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται συνολικά η τιμή της χονδρεμπορικής. Έχει υπερκέρδη η ΔΕΗ, φτάνει στο 166%, το οποίο δεν προλαβαίνω να το αναλύσω, αλλά σας χρωστάμε από χθες ένα χαρτί που λέει ότι η χώρα μας είναι στη δωδεκάδα των ακριβότερων χωρών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Και επειδή πολλά μας είπατε για τη ΔΕΗ και τις μεταρρυθμίσεις, εγώ θα σας πω κ. Υπουργέ να παρακολουθήσετε τις προτάσεις μας τον τελευταίο χρόνο και θα βρείτε πάρα πολλές απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Τις ενεργειακές κοινότητες, τον διαχωρισμό εμπορίας-παραγωγής αλλά και διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ. Τώρα μετακυλίεται το έλλειμα του ΕΛΑΠΕ, το οποίο δημιουργήθηκε με δικιά σας επιλογή, καθώς θέλετε να κρύψετε τις αυξήσεις του ρεύματος τον Σεπτέμβρη του 2019 για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους μικροπαραγωγούς.

Είπε ο εισηγητής της ΝΔ ότι αυτή η ιστορία με τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης είναι θεμέλιο…Τα συγχαρητήριά μου…Μόνο που εμείς έχουμε κάνει πρώτα τον όροφο και τώρα πάμε στο θεμέλιο. Διότι η εντολή του Πρωθυπουργού για απολιγνιτοποίηση έδωσε σήμα. Ήδη από την περιοχή μου μεταναστεύουν νέοι άνθρωποι και ήδη κλείνουν μονάδες. Και για να δούμε τι γίνεται με τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, ακούστε λίγο…πρέπει να συσταθούν γνωμοδοτικές επιτροπές με απόφαση του ΥΠΕΝ, να πραγματοποιηθεί προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΗ που θα περάσει από τη Βουλή, η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει διαγωνισμούς για την εκπόνηση μελετών για τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, για την παραλαβή των μελετών θα απαιτηθεί σύμφωνη γνώμη γνωμοδοτικών οργάνων και άρα θα χρειαστεί σχετικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γνωμοδοτήσουν, θα εκδοθεί ΠΔ μετά από δημόσια διαβούλευση, θα εγκριθεί από το ΣτΕ και θα καθαρογραφεί η απόφασή του, ώστε να εκδοθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τις Ζ.ΑΠ. Πόσος χρόνος χρειάζεται; Τελειώνει το 2020 και το 2023 υποτίθεται πως θα γινόντουσαν όλα...

Ακούστε τώρα, αυτό που γίνεται στην περιοχή είναι απαράδεκτο. Κύριε Υπουργέ, έχουμε κάνει αίτημα να συζητηθεί εδώ το Master Plan, το οποίο το έχουμε διαβάσει όλο. Λέει…προαπαιτούμενο είναι ο χωρικός σχεδιασμός και η αποκατάσταση εδαφών. Εδώ αναφέρεται μια αναβάθμιση εδαφών, ούτε καν repurposing που είναι για κάθε χρήση με σοβαρές μελέτες…και βλέπουμε μία δυσκαμψία -τώρα δώσατε μία παράταση για τις μικρές ΑΠΕ των κατοίκων της περιοχής- αλλά καμία διαβούλευση και καμία συμμετοχικότητα. Τα εδαφικά σχέδια, με τα οποία θα γίνει η χρηματοδότηση -γιατί αυτή δε γίνεται με το Master Plan- ακόμα καταρτίζονται και δεν τα έχουμε δει…η τοπική κοινωνία, οι Δήμαρχοι…όχι εμείς. Δεν τα ξέρει κανείς. Ξεκινήσατε από πάνω και γίνεται η καταστροφή. Είναι άδικο για μία περιοχή που στήριξε όλο αυτό το εγχείρημα, που σβήσανε χωριά που ακόμα έχουν αυταναφλέξεις στα ορυχεία. Αντί να ξεκινήσετε με δημόσιες επενδύσεις από αυτά, τώρα, χθες, από την ώρα που εξαγγείλατε την απολινιτοποίηση. Να ξεκινήσουν οι μελέτες για τις αποκαταστάσεις.

Δεν είμαστε κατά της απολιγνιτοποίησης, αλλά είμαστε κατά της καταστροφής του τόπου. Μπορεί να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός. Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό για το πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης λέει για τη συμμετοχικότητα και αναφέρει ότι όταν πας σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, πρέπει να αιτιολογήσεις γιατί να είναι τόσο μεγάλης και δεν κάνεις μικρής κλίμακας, όπως οι ενεργειακές κοινότητες. Οι ενεργειακές κοινότητες κ. Υπουργέ, δεν υπάρχουν στο Master Plan. Μία αναφορά σε μία υποσελίδα. Δεν υπάρχουν.

Λοιπόν, δεν θα γίνουν φορείς της μετάβασης δύο-τρεις μεγάλες επιχειρήσεις και θα μείνει η τοπική κοινωνία απ’ έξω. Δεν θα το επιτρέψουμε και ούτε επιτρέπεται να δεσμεύσετε την χώρα. Και μάλιστα μία περιοχή που πληρώνει τη σύνδεσή της με το λιγνίτη, να ξαναδεσμευτεί χωρίς χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης με το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί στη Φλώρινα να κόβεται η τηλεθέρμανση και να πηγαίνει φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Γελάνε στο εξωτερικό. Με αυτό γελάνε, διότι όλη η Ευρώπη επενδύει σε καινοτομία, σε απίστευτες πηγές, όπως να γίνονται τηλεθερμάνσεις από τα τούνελ των Μετρό και μεις εδώ…την περιοχή που πλήρωσε τόσο ακριβά…κι αν θέλετε να πάμε να την επισκεφτούμε, να πάμε μαζί στα ορυχεία, να δείτε τα χωριά που έχουν γκρεμιστεί τα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν με απλήρωτες απαλλοτριώσεις.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που γίνεται είναι πολύ τραγικό. Δύο-τρεις μεγάλες επενδύσεις σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και υπενθυμίζω την Θράκη, όπου ξαναέγινε αυτό και μείνανε τα κουφάρια γιατί έφαγαν τις επιδοτήσεις και φύγανε. Καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας…θέλει κίνητρα, νέους επιστήμονες, startup, ενεργειακές κοινότητες. Με τους Δημάρχους έχουμε προτάσεις, έχουν οι τοπικοί φορείς. Όχι αυτό που γίνεται. Ήρθαν σήμερα οι Ζ.ΑΠ…βεβαίως, καλά που ήρθαν…αλλά είναι πάρα πολύ αργά. Σε ποια εδάφη θα γίνουν, αυτές οι εν αναμονή ενός Εμίρη επενδύσεις; Με ποια αποκατάσταση; Για ποια χρήση;

Θέλει προσοχή και σας παρακαλώ για άλλη μια φορά, να φέρετε το θέμα στη Βουλή να το συζητήσουμε, να βοηθήσουμε θέλουμε, υποτίθεται πως ο στόχος για τη χώρα είναι κοινός. Κύριε Υπουργέ, εμείς δεν λέμε ότι είστε κακοί άνθρωποι. Προσπάθησα απλώς να πω ότι υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις και ας συζητάμε σε αυτό το επίπεδο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ