08/12/2020

«Ο κατήφορος της κυβέρνησης προσβάλει βάναυσα την ίδια τη Δημοκρατία»

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την απεργία των δημοσιογράφων

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει την απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ και εκφράζει συμπαράσταση προς τους δημοσιογράφους όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που υποκριτικά κόπτεται για την επιβίωση των ΜΜΕ και των εργαζομένων σε αυτούς, έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό με ποικίλους τρόπους μια εκτεταμένη επιχείρηση υποβάθμισής τους, τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων και δεοντολογίας, όσο και σε επίπεδο αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

Τώρα, μετά τη “λίστα Πέτσα”, έρχεται το “νομοσχέδιο Πέτσα”, το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στα ΜΜΕ με αθρόες απολύσεις και ελαχιστοποίησης των θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα των δημοσιογράφων, που θεωρούνται αυτονόητα τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει άμεσα εργαζόμενους δημοσιογράφους στην ανασφάλεια και, δυστυχώς, κάποιους από αυτούς στην ανεργία. Καμία Τρόικα τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης δεν επέβαλε τέτοιες συνθήκες στις εργασιακές σχέσεις. Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που το κάνει τώρα.

Όμως το “νομοσχέδιο Πέτσα” αν περάσει θα γίνει συνώνυμο και της πλήρους απαξίωσης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από πληροφόρηση, αντικειμενικότητα και πλουραλισμό απόψεων.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πέτσας αποδεικνύουν με αυτό τον τρόπο, ακόμα μια φορά, την αλλεργία τους στην πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το “νομοσχέδιο Πέτσα” και να αλλάξει συνολικά τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα της ενημέρωσης, γιατί ο κατήφορος που έχει πάρει πλέον προσβάλει βάναυσα την ίδια τη Δημοκρατία.