11/12/2020

Χ. Μαμουλάκης: Αν έδινε εξετάσεις σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, θα έμενε στην ίδια τάξη - βίντεο

Εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής νομιμότητας οι δαπάνες επικοινωνίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Καμία επί της ουσίας απάντηση δεν έδωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου και αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρη Μαμουλάκη, που συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής 11/12 στη Βουλή και αφορούσε στη νομιμότητα της ανάθεσης των συμβάσεων για τις ενημερωτικές καμπάνιες, με αφορμή τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

«Αν έδινε εξετάσεις σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, θα έμενε στην ίδια τάξη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις λέξεις «έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός» αενάως, για να κάνει απευθείας αναθέσεις. Πέντε μήνες μετά την έκδοση των κατευθυντήριων οδηγιών της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων - ΕΑΑΔΗΣΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο του ’20, νομοθετεί ξανά παραβιάζοντας αυτές τις οδηγίες, με σκανδαλώδη μάλιστα τρόπο. Αντίστοιχα, έξι μήνες από την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθεί να θεωρεί το συγκεκριμένο γεγονός ως «απρόβλεπτο». Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση είτε εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, για προφανείς λόγους, είτε παραδέχεται την ανεπάρκειά της, αφού δεν μπόρεσε να «προβλέψει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αφού έκανε αναφορά στις οδηγίες της ΕΑΑΔΗΣΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του ‘20, τόνισε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, 5 μήνες δηλαδή μετά την έκδοση των οδηγιών αυτών, η Κυβέρνηση νομοθέτησε εκ νέου την ανάθεση σύμβασης για δαπάνες επικοινωνίας μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. «Δεν είχατε χρόνο να διαβάσετε προσεκτικά τις παραπάνω οδηγίες;» ρώτησε χαρακτηριστικά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ ο Βουλευτής Ηρακλείου, καταθέτοντας παράλληλα στα πρακτικά, τις συγκεκριμένες οδηγίες.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ παραδέχεται επί της ουσίας ότι δεν είχε γνώση του πλαισίου που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η ΕΑΔΗΣΥ, δηλώνοντας άγνοια ως προς τα ισχύοντα για τις δημόσιες συμβάσεις ενώ αναρωτήθηκε: «Δεν γνωρίζετε ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου; Δεν γνωρίζετε ότι όταν σε μία διάταξη εισάγουμε παρέκκλιση από εθνικές διατάξεις αναφερόμαστε σε όσες δεν αποτελούν μεταφορά ενωσιακού δικαίου; Δεν γνωρίζετε ότι ο ν.4412/2016 ότι αποτελεί μεταφορά Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο εσωτερικό δίκαιο; Αυτό θέλετε να πιστέψουμε; Λοιπόν δεν σας πιστεύουμε.

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης κι αφού ανέφερε ότι δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ότι πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις του άρθρου 32.2.γ ν. 4412/2016 (Α’ 147) για τη χρήση της «διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» τόνισε: «Μετά λύπης μου διαπιστώνω διαρκώς, ότι οι κανόνες που ισχύουν για τους πολλούς δεν ισχύουν για τους λίγους και αυτό γίνεται με τις υπογραφές σας, με τη σύμφωνη γνώμη της δικής σας και του κυβερνητικού επιτελείου. Δεν έχετε ενσυναίσθηση της κατάστασης, είναι προφανές. Τα αποτελέσματα της πολιτικής σας έχουν καταστροφικές συνέπειες, για την κοινωνία, την οικονομία, την υγεία, την παιδεία. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, παρότι καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρύψετε επικοινωνιακά, εξού και οι απευθείας αναθέσεις».