14/12/2020

Σ. Φάμελλος: Μείωση προϋπολογισμού, απλήρωτες εφημερίες και αυταρχισμός είναι το χειροκρότημα Μητσοτάκη για τους υγειονομικούς

«Πρέπει να μη γίνουν λάθη στις γιορτές και οι πολίτες να μην παρασυρθούν από το αλαλούμ και την ανεμελιά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν αυστηρά αλλά πρέπει και η πολιτεία να επιτελέσει το ρόλο της. Πρώτο και απαραίτητο μέτρο είναι να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ ώστε να ελεγχθούν περισσότεροι πολίτες αντί να μειώνει τον αριθμό των τεστ. Στον τομέα του εμπορίου και της αγοράς, να μην επιτρέπει δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως γίνεται με τις υπεραγορές και να ακούσει την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των εμπόρων που μιλάνε για λουκέτα και όχι για άνοιγμα των καταστημάτων τους στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και το δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη.

Τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία το 2021 προβλέπει πεντακόσια εβδομήντα (570) εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα της πανδημίας του κορονοϊού για την ανάγκη ενίσχυσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και πως παραμένει εμμονικά προσκολλημένη στις απόψεις της για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αυτή είναι και η πραγματική πολιτική της στόχευση, αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ πάγωσε τις προσλήψεις υγειονομικών που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το χειροκρότημα της κυβέρνησης τελικά για τους ήρωες της πρώτης γραμμής της πανδημίας είναι μείωση των δαπανών για την Υγεία, απλήρωτες εφημερίες και αυταρχισμός από τους διοικητές των νοσοκομείων».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε επιπλέον ότι η κραυγή αγωνίας της Συνομοσπονδίας Εμπορίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου αποδεικνύει ότι και στο πεδίο της οικονομίας τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ελλιπή και ανεπαρκή. Όπως λένε, πολλοί κλάδοι έχουν μείνει, ακόμη και τώρα, εκτός μέτρων στήριξης, επιχειρείται ακόμη η δημιουργία μίας αγοράς δύο (2) ταχυτήτων και τέλος, η φωνή των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων δε «φτάνει» στην κυβέρνηση.

Στην Θεσσαλονίκη στάθηκε στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ευθύνη για την τραγική κατάσταση καθώς, δεν έλαβε μέτρα παρότι υπήρχαν εισηγήσεις από τους λοιμωξιολόγους και από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και ο κύριος Μητσοτάκης γνώριζε για έκρηξη κρουσμάτων, όπως αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα στις 19.10.2020 και αποφάσισε να μην ληφθεί κανένα μέτρο. «Το ενδιαφέρον όπως και η αποστειρωμένη επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι υποκριτικό. Υποκριτική ήταν και η εξαγγελία του για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Ιπποκράτειο τον Φεβρουάριο 2021 (!) και μάλιστα με δωρεά. Απαράδεκτες είναι και οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη περί μη τήρησης των μέτρων λόγω του χαρακτήρα των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Απαράδεκτες δηλώσεις ενός ανεύθυνου Υπουργού μίας ανεύθυνης κυβέρνησης που πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες, το οποίο όμως τον προειδοποιούμε ότι θα γυρίσει «μπούμερανγκ»».

«Ανεμελιά του Πρωθυπουργού και στην Πάρνηθα. Απαράδεκτη εικόνα για έναν Πρωθυπουργό. Από την άλλη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μάς μίλησαν για αύξηση της θνητότητας στα κρούσματα covid-19 λόγω υποθεραπείας, για ελλιπές και προσχηματικό σχέδιο, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να ενισχύσει το ΕΣΥ, τόσο με προσωπικό όσο και με ΜΕΘ και εξοπλισμό, αλλά και για νέα κρούσματα αυταρχισμού εναντίον των υγειονομικών και των συνδικαλιστών τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Σ.Φάμελλος ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα ώστε να μην κόβεται το ρεύμα αλλά να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά, και όχι σε μπαταχτσήδες, με μέτρα όπως αυτά που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογίες που έχει φέρει στη Βουλή οι οποίες όμως έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. «Είναι απαράδεκτο ευάλωτοι συμπολίτες μας να μην έχουν πρόσβαση στο ρεύμα εν μέσω πανδημίας όπως είναι απαράδεκτο να κόβεται το ρεύμα σε ευάλωτες οικογένειες με παιδιά που κάνουν τηλε-εκπαίδευση όπως το πρόσφατο περιστατικό στη Ροδόπη, καθώς παρεμποδίζεται έτσι και το δικαίωμα πρόσβασης στην Παιδεία».​