14/12/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Διαπεριφερειακή μετακίνηση των υπηρετούντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εν όψει της εορταστικής περιόδου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Διαπεριφερειακή μετακίνηση των υπηρετούντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εν όψει της εορταστικής περιόδου».
Την 6η Νοεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19 ενώ άγνωστο παραμένει, ακόμα, το χρονικό όριο εφαρμογής τους. Μεταξύ των μέτρων, που έχουν ληφθεί, περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
Η λήψη των μέτρων αυτών, παρ’ ότι αναγκαία στην παρούσα συγκυρία, έχει ως αποτέλεσμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), που υπηρετούν εκτός του τόπου συμφερόντων κι επιλογής τους και κατ’ επέκταση μακριά από τις οικογένειές τους, να είναι εγκλωβισμένα εδώ και καιρό στον τόπο υπηρεσίας τους. Εν αντιθέσει με τα υπηρετούντα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τα οποία έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προυποθέσεις μετακίνησης προς τον τόπο κατοικίας τους για την περίοδο των εορτών.
Σας γνωρίζουμε ότι σε υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που εδρεύουν στην περιφέρεια και ιδίως στα νησιά της χώρας, όπως στη Λέσβο και τη Λήμνο μεγάλος αριθμός υπηρετούντων στελεχών βρίσκεται εκτός του τόπου συμφερόντων του, ενώ για τους υπηρετούντες, για παράδειγμα στον Άγιο Ευστράτιο, κάτι τέτοιο ισχύει για το σύνολο των στελεχών. Γίνεται αντιληπτό ότι η απαγόρευση της διαπεριφερειακής μετακίνησής τους και, συνεπώς, ο αποκλεισμός τους, ενόψει των εορτών, από τις οικογένειές τους αποτελεί μέτρο άδικο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την οικογενειακή τους ισορροπία.
Περαιτέρω, θεωρούμε ότι λόγω των ιδιαιτέρως δύσκολων και αντίξοων συνθηκών εργασίας των υπηρετούντων στελεχών στο Αιγαίο η ανάγκη αποφόρτισης των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω της επαφής με τις οικογένειες τους, έστω κατά την περίοδο των εορτών, είναι επιτακτική.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση στους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, προκειμένου να συνενωθούν με τις οικογένειές τους την περίοδο των εορτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης