23/12/2020

Ερώτηση της Κυρ. Μάλαμα: Ανάγκη συντονισμού με τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες για την αναζήτησή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών της συλλογής Λαμπροπούλου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού.

Θέμα : Ανάγκη συντονισμού με τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες για την αναζήτησή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών της συλλογής Λαμπροπούλου.

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 7467/351/18.6.2020 κοινοβουλευτικής ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τον εντοπισμό και την επιστροφή των τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων της συλλογής Λαμπροπούλου που κλάπηκαν από τους ναζί στον Πολύγυρο, κατά την περίοδο της κατοχής, το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε με το υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/305811/1227 έγγραφο του ότι “Η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ ερευνά, συσχετίζει και τεκμηριώνει όποια στοιχεία καθίστανται διαθέσιμα, προκειμένου να καταρτίσει έναν κατά το δυνατόν πλήρη κατάλογο των αφαιρεθέντων αρχαίων από τις δυνάμεις κατοχής […] Τα προαναφερθέντα στοιχεία θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών στην προσπάθεια αναζήτησης και ταύτισης των τεσσάρων αυτών αντικειμένων με συγκεκριμένα αντικείμενα σε Μουσεία, ιδιωτικές συλλογές ή Οίκους Δημοπρασιών”.
Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απάντησης ελήφθη η πρωτοβουλία απευθείας ενημέρωσης του Αξιότιμου Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα για το ζήτημα, μέσα από προσωπική επιστολή της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Γερμανίας κυρίας Κυριακής Μάλαμα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και σε συντονισμό με την εταιρία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου (στην οποία ανοίκει η διαχειριστική ευθύνη για την συλλογή αρχαίων αντικειμένων του κληροδοτήματος Λαμπροπούλου). Στην σχετική απαντητική επιστολή του στις 22 Οκτωβρίου 2020, ο Αξιότιμος Πρέσβης δήλωσε διαθέσιμος να μεσολαβήσει για να προωθηθεί το αίτημα μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες του γερμανικού κράτους. Σε συνέχεια και αυτής της προσπάθειας, μέσω της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μας μεταβιβάστηκε το ακόλουθο μήνυμα :

“Αναφορικά με το αίτημά σας για συνδρομή στην αναζήτηση τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής λάβαμε ενημέρωση από τη Γερμανία και ο Πρέσβης κ. Ράιχελ με παρακάλεσε να σας απαντήσω σχετικά.

Η αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή η Εντεταλμένη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα, μας ενημέρωσε ότι με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι δυστυχώς δυνατόν να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες. Ωστόσο, η συμβουλή της είναι να υποβάλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου ένα «αίτημα αναζήτησης» στη βάση δεδομένων LOST-ART που διατηρεί το Γερμανικό Ίδρυμα Αγνοούμενων Έργων Τέχνης (German Lost Art Foundation). Αρμόδια του τμήματος Αγνοούμενης Τέχνης-Τεκμηρίωσης είναι η κυρία Beatrice Deye, Tηλ. +49 (0) 391 727 763 33, E-Mail: beatrice.deye@kulturgutverluste.de. Η κυρία Deye έχει ήδη ενημερωθεί για το αίτημά σας και μπορεί να συνδράμει παρέχοντας πληροφορίες αναφορικά με τη σύνταξη της αίτησης αναζήτησης.
Η ιστοσελίδα https://www.kulturgutverluste.de/Webs/DE/Start/Index.html παρέχει πληροφορίες γενικής φύσης για το έργο και τους σκοπούς της βάσης δεδομένων LOST ART σε γερμανική και αγγλική γλώσσα.
Θα βοηθούσε αν το Μουσείο Πολύγυρου διέθετε περισσότερες πληροφορίες (στα Γερμανικά ή στα Αγγλικά) ή ενδεχομένως φωτογραφίες των αντικειμένων έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στην αίτηση αναζήτησης. Επιπλέον και το απόσπασμα από τον κατάλογο που μας αποστείλατε σε ελληνική γλώσσα, θα βοηθούσε μεταφρασμένο στα Γερμανικά ή τα Αγγλικά στην αναζήτηση. Ένα τέτοιο αίτημα αναζήτησης θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω έρευνες”.

Επειδή, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για να εντοπιστούν οι αρπαχθέντες από τους ναζί αρχαιολογικοί θησαυροί της Συλλογής Λαμπροπούλου.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
Προτίθεται να μεταφέρει τις σχετικές πληροφορίες στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠ.ΠΟ.Α. για να υπάρξει υπηρεσιακός συντονισμός ανάμεσα στα δύο κράτη, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία καταχώρησης των αντικειμένων στη γερμανική βάση δεδομένων και να εμβαθύνει η κοινή προσπάθεια αναζήτησής τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή