03/01/2021

Ν. Ηλιόπουλος: «Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Αρνείται να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας, και να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις»

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην εφημερίδα Real News (Φοίβος Κλαυδιανός)

Την "άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας" απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού -"άρνηση που φαίνεται στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στο σύστημα Υγείας"- στηλιτεύει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση".
"Αυτά που κρατούν όρθιο το σύστημα Υγείας είναι η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία των υγειονομικών", επισημαίνει ο ίδιος, καταγγέλοντας "το πλιάτσικο που έκαναν κυβερνητικά στελέχη σε εμβόλια που προορίζονται για υγειονομικούς", και υπενθυμίζοντας "τις διαρκείς καταγγελίες για την ανεπάρκεια των διοικήσεων στα νοσοκομεία που όρισε η Ν.Δ.".
"Ζούμε μια πραγματική τραγωδία και η κυβέρνηση δηλώνει περήφανη για τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα και σήμερα αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε μαζικά δωρεάν τεστ για τους πολίτες, ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας έχει μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού", τονίζει ο Ν. Ηλιόπουλος, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημειώνει: "Η απόφαση οφείλει να στηρίζεται στην εισήγηση των ειδικών, που έχουν το σύνολο των στοιχείων και την επιστημονική επεξεργασία τους. Το αίτημα παραμένει το ίδιο, τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Θα υπάρξουν δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς πριν επιστρέψουν; Θα υπάρξουν μέτρα αραίωσης των μαθητών ανά τμήμα; Αν προχωρήσουμε χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ άσχημες εξελίξεις".
Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογραμμίζει ότι μέσα στις αρχές του νέου έτους "θα παρουσιαστεί αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι "βασικός άξονας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, με στόχο το 7% του ΑΕΠ".
Αναφερθείς στο μέτωπο της οικονομίας ο Ν. Ηλιόπουλος στηλιτεύει την "άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά εργαζομένους και επιχειρήσεις", που "φέρνει στο προσκήνιο, μαζί με τον φόβο του θανάτου, και τον φόβο της επιβίωσης". "Η μεγαλύτερη αυταπάτη ήταν ότι οι προηγούμενες πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις -με εξαίρεση τον νόμο Κατσέλη-, όπως και η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι δυνατόν χιλιάδες επιχειρήσεις να μπορούν χωρίς βοήθεια να αντέξουν τη συστημική κρίση. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι χιλιάδες πτωχεύσεις δεν θα πλήξουν, αλλά θα διασώσουν την ελληνική οικονομία, κι ας οδηγούνται χιλιάδες άνθρωποι στη φτώχεια. Αυτά έχουν διαψευσθεί από τη ζωή", δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει πως «οι τρεις βασικοί άξονες της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται σε αυξήσεις μισθών, στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και στην αναγέννηση του κοινωνικού κράτους». «Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα μεσαία στρώματα έχουν να κερδίσουν από τα παραπάνω», καταλήγει.

Πλήρης η συνέντευξη