08/01/2021

Ερώτηση Α. Μεϊκόπουλου: Για ακόμα μία φορά υγειονομικά επισφαλές το επικείμενο άνοιγμα της Α’ΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης

Ερώτηση Α. Μεϊκόπουλου:  Για ακόμα μία φορά υγειονομικά επισφαλές το επικείμενο άνοιγμα της Α’ΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Για ακόμα μία φορά υγειονομικά επισφαλές το επικείμενο άνοιγμα της Α’ΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης
Δριμεία κριτική στον τρόπο που αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία της Α Βάθμιας εκπαίδευσης στις 11/01/2021 σύμφωνα πάντα με όσα μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εξαπολύει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τονίζοντας ότι καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει και κανένα μέτρο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί για την υγειονομική προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το Υπουργείο και πριν το κλείσιμο των σχολείων δεν είχε κάνει καμία απολύτως ενέργεια για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών για την εξασφάλιση της μέγιστης υγειονομικής προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος στη Μαγνησίας, αλλά και όλοι οι Σύλλογοι πανελλαδικά, ζητούσαν επισταμένα από το Υπουργείο αραίωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις με προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση αιθουσών, δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς και πρωτόκολλα ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία, τέτοια που να αντιμετωπίζεται άμεσα το όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο.
Από τα αιτήματα αυτά, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κοινότητα Μαγνησίας, δεν ικανοποιήθηκε ούτε ένα. Καθαρίστριες δεν προσλήφθηκαν, 15μελή τμήματα δεν δημιουργήθηκαν, κενές αίθουσες δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός να χρησιμοποιηθούν, ενώ προληπτικά τεστ Covid στους εκπαιδευτικούς πριν ξαναμπούν στις σχολικές αίθουσες φυσικά δεν προγραμματίστηκαν.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι όπως είχα επισημάνει σε προηγούμενη ερώτησή μου μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο συνολικός αριθμός των τμημάτων Δημοτικών που λειτούργησαν τη νέα σχολική χρονιά στη Μαγνησία, ανέρχεται στα 701, εκ των οποίων τα 553 έχουν μαθητές κάτω από 20 άτομα και τα 148 πάνω από 20 άτομα. Από τα 148 Τμήματα, τα 105 έχουν 20-22 μαθητές και τα 43 Τμήματα από 22 μέχρι 25 μαθητές.
Στο Δήμο Βόλου από τα 321 Τμήματα των Δημοτικών τα 90 έχουν 20-22 μαθητές και τα 36 Τμήματα από 22 έως 25 μαθητές. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού λόγω του συγχρωτισμού αυξάνεται σημαντικά, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι οι περισσότερες σχολικές αίθουσες της Μαγνησίας είναι μικρές σε μέγεθος, περίπου 40 τ.μ..
Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη αύξηση της ετοιμότητας στα σχολεία και την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας μαθητών και προσωπικού. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα και σε συνεργασία και με τους ΟΤΑ για την αύξηση των σχολικών αιθουσών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (πχ Ιταλίας), ώστε να δημιουργηθούν τμήματα με λιγότερους μαθητές, ενώ άμεση είναι η ανάγκη πρόσληψης πρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολικά συγκροτήματα, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της υγιεινής.
Επειδή, οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας εγκαλούν ευθέως το Υπουργείο και την κυβέρνηση για παντελή αδράνεια και έλλειψη πρωτοβουλιών για το άνοιγμα της Α Βάθμιας εκπαίδευσης με υγειονομική ασφάλεια .
Επειδή, τα αιτήματα των εκπαιδευτικών στο πεδίο αυτό δεν έχουν ικανοποιηθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα και ενώ μεσολάβησε το μεγάλο διάστημα διακοπής της διά ζώσης εκπαίδευσης.
Επειδή, σχεδόν δύο μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων ετοιμάζεστε να ξανανοίξτε τα σχολεία με τις ίδιες συνθήκες συνωστισμού μαθητών σε τάξεις, έλλειψης προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος που παρά τη μεσολάβηση δύο μηνών από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων Α Βάθμιας εκπαίδευσης, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την υγειονομική προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων;
2. Προτίθεται να παρέμβει, ώστε σε συνεργασία και με τους ΟΤΑ να εξασφαλίσουν περισσότερες σχολικές αίθουσες προς αποφυγή των φαινομένων συγχρωτισμού στα σχολικά τμήματα εντός των πόλεων;
3. Προτίθεται, σύμφωνα και με όσα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσλάβει πρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό ικανό να στελεχώσει έναν αυξημένο αριθμό σχολικών αιθουσών, αλλά και πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας για τη διατήρηση επαρκούς υγιεινής;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος