14/01/2021

Χ. Καφαντάρη: Ανασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών. Η λύση; Αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια... - βίντεο

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Blue Sky, χθες, 13/01/2021, στην εκπομπή «Παρεμβάσεις», σχετικά με το υπό διαβούλευση νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε:

Ανακοινώθηκαν 1000 προσλήψεις αστυνομικών για την πανεπιστημιακή αστυνομία, καμία στην Υγεία όπου και υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει τις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές της και στην Παιδεία.

Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση:

«Εν μέσω πανδημίας θα περιμέναμε από την Κυβέρνηση να φέρει μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, αντί να συνεχίσει την κατεδάφιση της Δημόσιας Παιδείας. Σε όλη την Ελλάδα οι φοιτητές κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, αλλά υπάρχουν πολλές σχολές, όπως η Ιατρική, στις οποίες δεν μπορούν να γίνουν τα εργαστήρια και να εκπαιδευτούν όπως πρέπει. Από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε μια σειρά πολύ αρνητικών μέτρων για την Παιδεία. Επί ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκαν τα ΕΠΑΛ και υπήρχε η δίχρονη εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια για την προώθηση της απόκτησης δεξιοτήτων και της τεχνικής εκπαίδευσης, κάτι που κατήργησε η κ. Κεραμέως.

Είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας η περιφρούρηση της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο ότι εισάγεται με το ν/σ ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Ανακοινώθηκαν 1000 προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή, έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει επιπλέον προσλήψεις στην Υγεία όπου και υπάρχει ανάγκη, αλλά βλέπουμε μια εντελώς αντίθετη λογική, ενώ και οι Πρυτάνεις διαφωνούν.

Το νομοσχέδιο αποκλείει τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι οι «πελάτες» στα διάφορα ΙΕΚ. Όσον αφορά στη βάση, αν είναι κάποιος ικανός, βγάζει το πανεπιστήμιο. Στα κολλέγια υπάρχει βάση εισαγωγής; Θυμόμαστε τη νυχτερινή τροπολογία Κεραμέως για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων. Λαμβάνουμε συνέχεια σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, από διάφορους φορείς κλπ. Δυστυχώς, και στον τομέα της Παιδείας η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει τις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές της.

Σοκαριστικά όσα έγιναν στο μετρό στην Ομόνοια. Η Κυβέρνηση βγήκε με σύνθημα την ασφάλεια του πολίτη, αλλά τελευταία βλέπουμε πάρα πολλά γεγονότα, πυροβολισμούς, εξαφανίσεις γυναικών – 30 εξαφανίσεις το τελευταίο τρίμηνο. Νιώθει ασφαλής ο πολίτης; Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά για την Κυβέρνηση και ειδικά για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».