ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

24/01/2021

Αλ. Χαρίτσης: «Χωρίς αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας»

Αλ. Χαρίτσης: «Χωρίς αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας»Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα  «REALNews» (Φοίβος Κλαυδιανός)

«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συντονισμός και σοβαρότητα από την κυβέρνηση ώστε οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν εγκαίρως και αξιόπιστα» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «REALNews», επισημαίνοντας ότι για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει «στην υπέρβαση της πατέντας, εφόσον μάλιστα οι έρευνες των εμβολίων χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιους πόρους», καθώς και στην ανάγκη «να ενισχυθούν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ και να εμπλακούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Όσο αφορά το άνοιγμα της αγοράς «είναι σημαντικό να προχωρήσει βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου», τονίζει ο βουλευτής αντιπαραβάλλοντας ότι «η κυβέρνηση προβαίνει σε αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής και χρησιμοποιεί ως άλλοθι την επιστημονική επιτροπή για να καλύψει τις αποτυχίες της στην διαχείριση της πανδημίας». Το μείζον είναι ότι «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν έναν διαρκή εμπαιγμό από την κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να τους στηρίξει με απευθείας ρευστότητα, ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις που διαρκώς συσσωρεύονται, να λειτουργήσουν ανοιγοκλείνοντας με μέτρα όπως το click away, που αποδείχθηκε καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις», προσθέτει και ξεκαθαρίζει ότι «η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μας έχει οδηγήσει στην μεγαλύτερη ύφεση της Ευρώπης, καθώς είναι επιλογή της να μην στηρίξει την οικονομία εμπροσθοβαρώς», ενώ «η άρνησή της να προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα λειτουργούσε ως οδηγός και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα», υπενθυμίζοντας ότι «αντί να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει για να κρατήσει όρθια την οικονομία, ψάχνει ευκαιρία να καταργήσει κι αυτές ακόμη τις ελλιπείς ενισχύσεις». Και επισημαίνει ότι «απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, όπως αυτές που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οποιαδήποτε συζήτηση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας να έχει νόημα. Χωρίς αλλαγή πολιτικής, είναι βέβαιο ότι λίγο αργότερα θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο νέων μέτρων λιτότητας».
Ερωτηθείς για το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση αναμένει έντονες αντιδράσεις στο σχέδιό της για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και απαντά με τον μόνο τρόπο που ξέρει: ακραία καταστολή και χυδαία συκοφάντηση», καθώς «όχι μόνο αδιαφορεί για την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά δεν διστάζει να δυσφημίζει ως  «κέντρα ανομίας» τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, που με λειψή κρατική βοήθεια παράγουν εξαιρετικό επιστημονικό και διδακτικό έργο». «Υπερασπιζόμαστε σταθερά το δικαίωμα όλων σε ποιοτική, δημόσια παιδεία. Και σε αυτό έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας» καταλήγει ο βουλευτής.

Ολόκληρη η συνεύντευξη
- Πως απαντάτε σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε στο θέμα του εμβολίου; Εσείς θα το κάνετε;
Το εμβόλιο, που προφανώς θα κάνω κι εγώ όταν έρθει η σειρά μου, είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ανθρώπου για το οποίο δουλεύουν σκληρά χιλιάδες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κρίσιμο τώρα είναι να υπάρξει επιτέλους συντονισμός και σοβαρότητα από την κυβέρνηση ώστε οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν εγκαίρως και αξιόπιστα. Στην χώρα μας είναι εμβολιασμένο  μόλις το 0,77% του πληθυσμού. Απέχουμε δηλαδή σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρώπης, στο 1,2%. Για αυτό και επιμένουμε στην υπέρβαση της πατέντας, εφόσον μάλιστα οι έρευνες των εμβολίων χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιους πόρους.  Ενώ όπως ζητάνε και οι ίδιοι οι  υγειονομικοί, πρέπει να ενισχυθούν οι προσλήψεις και να εμπλακούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία.
 
- Στηρίζετε το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ή πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα; Τι πρέπει να γίνει με ειδικές κατηγορίες, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα;
Αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Για αυτό κάθε απόφαση για επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται στις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να τις δημοσιοποιήσει, παρότι της το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει δια της κοινοβουλευτικής οδού, υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και δείχνει ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι την επιτροπή για να καλύψει τις δικές της αποτυχίες στην διαχείριση της πανδημίας.
Εξίσου σημαντικό είναι το άνοιγμα της αγοράς να προχωρήσει βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου. Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, φανερώνουν την παντελή έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού επιτελείου.
Σε κάθε περίπτωση η ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μόνη που δείχνει να μην το καταλαβαίνει, είναι η κυβέρνηση.   
 
- Ποια είναι η εικόνα που έχετε ως αρμόδιος τομεάρχης από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες; Θα μπει σε φάση ισχυρής ανάκαμψης η οικονομία το 2021;
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν περάσει από το στάδιο της αγωνίας σε αυτό της απόγνωσης. Καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τους, που διαρκώς συσσωρεύονται, αλλά και τα προσωπικά και οικογενειακά τους έξοδα διαβίωσης. Αναγκάζονται να λειτουργήσουν ανοιγοκλείνοντας, χωρίς καμία προετοιμασία, και με μέτρα όπως το click away, που αποδείχθηκε καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ενώ αντιμετωπίζουν έναν διαρκή εμπαιγμό από την κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να τους στηρίξει με απευθείας ρευστότητα. Η περίφημη μετάθεση κάποιων υποχρεώσεων απλά μεταθέτει το πρόβλημα για λίγους μήνες.  
Χωρίς αλλαγή πολιτικής, θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που παραπέμπει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για το 2022.
 
- Ποια μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα;
Προκειμένου οποιαδήποτε συζήτηση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας να έχει νόημα, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, όπως αυτές που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, στήριξη των θέσεων και σχέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλάμβανε και διαγραφή μέρους του αρχικού κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να υλοποιήσει στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά μέτρα. Όπως την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, αλλά και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.  
 
- Η κυβέρνηση όμως διαρρέει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ενισχύσεις γιατί το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί. Δεν υπάρχει κίνδυνος μνημονίου;
Είναι ακριβώς η επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει την οικονομία εμπροσθοβαρώς, που μας έχει οδηγήσει στην μεγαλύτερη ύφεση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η άρνηση της να προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα λειτουργούσε ως οδηγός και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα. Βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με την κατάρρευση του εισοδήματος επιχειρήσεων και ιδιωτών, διάλυση των εσόδων του κράτους και εκτίναξη του χρέους. Ακόμη και οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, απευθύνουν εκκλήσεις στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν τώρα όσο περισσότερο μπορούν για έξοδο από την κρίση. Αντί όμως η  κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει για να κρατήσει όρθια την οικονομία, ψάχνει ευκαιρία να καταργήσει κι αυτές ακόμη τις ελλιπείς ενισχύσεις. Αν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα, είναι βέβαιο ότι λίγο αργότερα θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο νέων μέτρων λιτότητας.
 
- Πως απαντάτε σε όσους λένε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα φύλαξης των πανεπιστημίων τον επιστρέφει στη νοοτροπία του 3%;
Η  κυβέρνηση αναμένει έντονες αντιδράσεις στο σχέδιό της για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και απαντά με τον μόνο τρόπο που ξέρει: ακραία καταστολή και χυδαία συκοφάντηση. Όχι μόνο αδιαφορεί για την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά δεν διστάζει να δυσφημίζει ως  «κέντρα ανομίας» τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, που με λειψή κρατική βοήθεια παράγουν εξαιρετικό επιστημονικό και διδακτικό έργο. Την ίδια στιγμή, ενώ μιλά υποκριτικά για «αριστεία», υποβαθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των επιστημόνων και κλείνει το μάτι σε ιδιωτικά κολέγια χαμηλής ποιότητας.
Υπερασπιζόμαστε σταθερά το δικαίωμα όλων σε ποιοτική, δημόσια παιδεία. Και σε αυτό έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας.
 
- Πως σχολιάζετε την κινητικότητα που παρατηρούμε μεταξύ των τάσεων του κόμματος σας; Η αποχή σας από αυτές δείχνει ότι διαφωνείτε με την ύπαρξη τους;
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, που αναμένεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε και ζούμε. Την ίδια στιγμή διογκώνεται η κοινωνική αγωνία και οργή για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Αλίμονο αν ένα δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς δεν συζητά στο εσωτερικό του αυτές τις εξελίξεις.
Το κρίσιμο είναι αυτοί οι προβληματισμοί να οδηγούν σε μια προωθητική συνισταμένη και όχι σε εσωστρέφεια. Θα προχωρήσουμε μπροστά διαμορφώνοντας μια προγραμματική πρόταση που θα ακουμπάει στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό είναι το ζητούμενο για μια πολιτική παράταξη που εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία. Προσωπικά επιδιώκω με τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις μου να συνεισφέρω σε αυτή την συλλογική προσπάθεια.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ