ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/01/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.: «Αδειοδότηση ανεμογεννητριών στις δημοτικές ενότητες Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας»

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.:  «Αδειοδότηση ανεμογεννητριών στις δημοτικές ενότητες Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας»




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Τουρισμού

Θέμα: «Αδειοδότηση ανεμογεννητριών στις δημοτικές ενότητες Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας»

Σημαντική παράμετρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με σκοπό να επιτευχθούν η απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και η κλιματική μετάβαση.

Είναι, όμως, ξεκάθαρο και διακριτό, ότι η διείσδυση των ΑΠΕ οφείλει να μην υποβαθμίζει το ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδιασμού, που θα σέβεται πρωτίστως το περιβάλλον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους, τις ιδιαιτερότητες, τις ιδιομορφίες, το χαρακτήρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών και θέσεων, στις οποίες πρόκειται να αναπτυχθούν.
Για το λόγο αυτό, και με δεδομένη την απαίτηση για τουλάχιστον διπλασιασμό της κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 (στόχος που αποτυπώνεται τόσο στο προσχέδιο όσο και στο τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού ήδη από το Φεβρουάριο του 2019 για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-ΑΠΕ). Η αξιολόγηση και αναθεώρηση του ΕΧΠ – ΑΠΕ είχε κριθεί επιβεβλημένη λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030, αλλά και επειδή το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ, το οποίο χρονολογείται από το 2008, έχει πλέον ξεπεραστεί από τα τεχνολογικά δεδομένα και τις απαιτήσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου.
Η αδράνεια και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ οδήγησε στο πάγωμα των διαδικασιών του ΕΧΠ ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμβασιοποίηση της μελέτης ολοκληρώθηκε μόλις στις 30 Οκτωβρίου 2020, και πλέον, με δεδομένη τη 18μηνη διάρκεια της σύμβασης, η μελέτη, λόγω αυτής της καθυστέρησης, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη του 2022.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ΝΔ αποφάσισε, επικαλούμενη υποκριτικά την ανάγκη επιτάχυνσης της αδειοδότησης και χωρίς να λάβει υπόψη της κανένα επιπλέον κριτήριο, να «μεταρρυθμίσει», με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο-έγκλημα (Ν.4685/2020) τις διαδικασίες έκδοσης αδειών παραγωγής (το πρώτο στάδιο αδειοδότησης έργων ΑΠΕ), που αντικαταστάθηκαν από τις βεβαιώσεις παραγωγού, οι οποίες πλέον εκδίδονται χωρίς την απαίτηση να έχει την κυριότητα, την κατοχή ή την χρήση του γηπέδου εγκατάστασης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, σε κάθε κύκλο αιτήσεων της ΡΑΕ, να κατατίθενται σωρηδόν, αιτήματα για βεβαιώσεις παραγωγού, οι οποίες αξιολογούνται με τα παρωχημένα – πλέον – τεχνολογικά και περιβαλλοντικά κριτήρια του ΕΧΠ ΑΠΕ του 2008, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η πληθώρα, η σώρευση και το μέγεθος των έργων για τα οποία κατατίθεται αίτηση είναι τέτοια που φαίνεται ότι προσβάλλεται το φυσικό, το ιστορικό/αρχαιολογικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι και η ίδια η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπου αξιολογούνται αναλυτικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, αλλά και οι σωρευτικές τους επιπτώσεις βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, έχει υπονομευθεί μέσω του ίδιου αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, εντείνοντας τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών ότι τα έργα τελικά θα υλοποιηθούν εις βάρος των υπολοίπων τοπικών δραστηριοτήτων και χωρίς σεβασμό προς το τοπίο, την ιστορική ταυτότητα κάθε χώρου και τις ανάγκες προστασίας του. Το ίδιο πισωγύρισμα έχει συμβεί και με το έργο εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, μέσω του οποίου θα καθορίζονταν τα όρια και το εύρος των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές και το οποίο έχει παγώσει με επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και λόγω των διατάξεων του νόμου 4685/2020.

Απόδειξη των πολλαπλών αδιεξόδων που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ στο περιβάλλον και τις ΑΠΕ είναι η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός που έχουν προκληθεί στους πολίτες της ορεινής και ημιορεινής Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, λόγω της ενδεχόμενης εγκατάστασης πληθώρας ανεμογεννητριών σε περιοχές τους.

Σύμφωνα με το αίτημα, φέρεται να αιτείται η εγκατάσταση εβδομήντα δύο (72) ανεμογεννητριών ύψους 185 μ. και ισχύος 5,8 MW, σε συγκεκριμένα σημεία περιοχών των δημοτικών ενοτήτων Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας.

Οι νομοί Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας διακρίνονται για το φυσικό κάλλος και την πλούσια βιοποικιλότητά τους. Είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη ανεμογεννητριών θα επηρεάσει το οικοσύστημα των περιοχών και θα επιφέρει αλλαγές στο σύνολο των κοινωνικών λειτουργιών, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων. Η πλούσια βιοποικιλότητα και το πανέμορφο φυσικό τοπίο θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα από την όλη διαδικασία.

Το δίκτυο των μονοπατιών του Μαινάλου, και μάλιστα το πρώτο πεζοπορικό μονοπάτι στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, μήκους 75 χλμ,, αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο της φύσης, όπως εμβληματικά ιστορικά μνημεία αποτελούν η σειρά ιστορικών τόπων και τοποθεσιών (Τρίκορφα, Λιμποβίσι, Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, κλπ.) και τα μοναστήρια (το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου), σημεία αναφοράς της Επανάστασης του 1821 που εκπέμπουν ιστορικότητα.

Το Λύκαιον, με το ιερό του Διός, τους Λύκαιους αγώνες και την πρώτη πόλη στο κόσμο, τη Λυκόσουρα, έχει ιδιαίτερη μυθολογική αξία.

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα που βρίσκεται στην περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO και αποτελεί σημείο αναφοράς, προσελκύοντας συνεχώς πλήθος επισκεπτών και ταξιδιωτών. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκονται και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η αρχαία Φιγαλεία και περιλαμβάνονται τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA, πανέμορφες κορυφογραμμές και αναπτύσσεται σημαντική τουριστική δραστηριότητα και δράσεις αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, τουρισμού περιπέτειας, κυνηγιού και χειμερινού τουρισμού, που στηρίζουν και ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία.
Η ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ανωτέρω περιοχή έχει ήδη προκαλέσει πλήθος έντονων αντιδράσεων των κατοίκων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων.

Επειδή, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει αλλαγές στο φυσικό τοπίο και θα διαταράξει το οικοσύστημα της περιοχής.
Επειδή, η εγκατάσταση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το φυσικό κάλλος, την ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία, τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Επειδή ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι σημείο αναφοράς και αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επειδή το δίκτυο των μονοπατιών του Μαινάλου, η σειρά των ιστορικών τόπων και τοποθεσιών που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821 και τα μοναστήρια της χαράδρας του Λούσιου που αποκαλούνται το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου συνιστούν μοναδικά μνημεία της φύσης και της ιστορίας.
Επειδή, η ευρύτερη αυτή περιοχή έχει ήδη και μπορεί ν΄ αναπτύξει ακόμα εντονότερα τον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και τον χειμερινό τουρισμό.
Επειδή, η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολη, Οιχαλίας και Φιγαλείας, που περιλαμβάνουν, το δίκτυο των μονοπατιών του Μαινάλου, τη σειρά τόπων και τοποθεσιών που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821 και το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα; Ποια τα ακριβή μεγέθη και χαρακτηριστικά του έργου ή των έργων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ και η συσχέτισή τους με στόχο του ΕΣΕΚ για συνολική εγκατεστημένη ισχύ αιολικών 7,05 GW έως το 2030;
2. Έχει ληφθεί υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία η ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση που θα έχει στον τουρισμό της περιοχής η οπτική και ακουστική όχληση, και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και του αυθεντικού και παραδοσιακού τοπίου και ποια η γνώμη των απασχολούμενων επαγγελματιών με τον τουρισμό -επισιτισμό;
3. Προτίθενται να λάβουν υπόψη τις εύλογες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας στο ενδεχόμενο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών;
4. Σε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση, πως θα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, του αρχαιολογικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της περιοχής;
5. Θα προστατευτεί και θα διασφαλιστεί το σύνολο των κοινωνικών λειτουργιών, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής;
6. Πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το συνολικό πρόβλημα υπερθέρμανσης των αιτήσεων χορήγησης βεβαιώσεων παραγωγού που παρατηρείται πλέον, και της αξιολόγησης αυτών με τους κανόνες του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος

Παπαηλιού Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Γκιόλας Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Μάλαμα Κυριακή

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος















Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ