ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/01/2021

Π. Σκουρλέτης: Η πανδημία δεν είναι μια ευκαιρία για να εμπεδώσετε κλίμα φόβου και μη διεκδίκησης

Π. Σκουρλέτης: Η πανδημία δεν είναι μια ευκαιρία για να εμπεδώσετε κλίμα φόβου και μη διεκδίκησης



Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας

Αναμφίβολα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο γεγονός των τελευταίων 24ώρων είναι η συζήτηση για την πρόσβαση στην πατέντα, είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και η όλη αντιπαράθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις εταιρείες, την Ευρώπη, τα κράτη,  που διαπλέκεται με τις αγωνίες του κόσμου, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.  Διότι αυτή η συζήτηση αναδεικνύει τα όρια που πρέπει να υπάρχουν στη λειτουργία της αγοράς, όταν αυτή αγγίζει το κρίσιμο θέμα της ανθρώπινης ζωής. Με αυτή την έννοια, η χθεσινή απόφαση είναι σημαντικότατη. Διότι έρχεται να δώσει ένα μήνυμα προς τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που θέλει να τα υποτάσσει όλα στη λειτουργία της αγοράς.
Η πρόταση αυτή ήταν πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως γνωρίζετε. Ήταν μία πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Ιανουαρίου, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η ίδια πρόταση που στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά από τότε που κατατέθηκε δημόσια στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χλεύασε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Μας τα είπε, άλλωστε, κι εδώ, στη Βουλή, όπου μέσα σε ένα κλίμα αστεϊσμών, μας είπε ότι “τι θέλετε τώρα, να κρατικοποιήσουμε την Pfaizer;”. Η απάντηση δόθηκε από αυτούς που -παρόλο που  μπορεί να είναι και συγγενείς, σε κάποιο βαθμό, ως προς τις απόψεις σας- αντιλαμβάνονται τις μεγάλες αγωνίες. Και δεν είναι άνθρωποι που, απλά και μόνο, υπηρετούν ένα άκαμπτο, νεοφιλελεύθερο σχέδιο, όπως φάνηκε ότι κάνετε εσείς, καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας, όχι μόνο με αφορμή τα θέματα του εμβολίου.
Και τι δεν μας είπατε! Ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να παραχθούνεμβόλια, λες κι αυτή η πρόταση αφορούσε μόνο τις ελληνικές βιομηχανίες και δεν ήταν μια πρόταση για να πάρουν την πατέντα οι δεκαεννέα ευρωπαϊκές βιομηχανίες που αποδεδειγμένα μπορούν να παράξουν και παράγουν εμβόλια. Σ’ αυτό, λοιπόν, βρεθήκατε από την άλλη πλευρά, των συμφερόντων των λίγων. Αυτών, οι οποίοι βάζουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή. Είναι δημόσιο αγαθό το εμβόλιο και σ’ αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλλιεργήσατε, με αφορμή τον εμβολιασμό, υψηλές προσδοκίες. Δεν ξέρω αν ακόμα ισχύουν οι προβλέψεις σας, οι στόχοι σας για πάνω από δύο εκατομμύρια εμβολιασμένους στο τέλος Μαρτίου. Θα μου πείτε, έχετε εσείς την ευθύνη; Όχι, δεν την έχετε την ευθύνη. Έχετε την ευθύνη,όμως, να είστε ειλικρινείς. Να μην υπονομεύετε την αξιοπιστία μιας κυβέρνησης, που πρέπει να είναι συστηματική για να μπορέσει να στείλει το αντίστοιχο μήνυμα στον ελληνικό λαό, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.Δεν μπορείτε να διαγκωνίζεστε να φωτογραφηθείτε, με φανελάκια ή χωρίς φανελάκια, να τα δίνετε όλα στην επικοινωνία και ουσιαστικά να αφήνετε τον κόσμο στα ψέματα. Και τώρα, τι γίνεται;Τώρα θα ζητήσετε, κατεβάζοντας τα μάτια, συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε, γιατί δεν υποστηρίξατε αυτή την πρόταση, της δυνατότητας πρόσβασης στην πατέντα;Έστω και τώρα, θα βγάλετε τα αναγκαία συμπεράσματα;Θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, αν δεν στηρίζεται, μέσα από αντίστοιχες δημόσιες δαπάνες, αν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό όλες και όλοι;Καλοδεχούμενες οι δωρεές, αλλά πρέπει να ξεκινάει αυτή η  συζήτηση λέγοντας ότι συμπληρωματικά μπορεί να λειτουργήσουν σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας.
Γιατί κι αυτά που μας δωρίζουν, ξέρετε, έχουν ανάγκη από ανθρώπους να τα δουλεύουν, δεν δουλεύουν από μόνα τους, έχουν ανάγκη από προσλήψεις. Που ακόμη και τώρα αρνείστε να κάνετε!Αρνείστε να υιοθετήσετε ένα ολιστικό σχέδιο μονιμότερων προσλήψεων, όχι μόνο για την περίοδο της πανδημίας. Προσπαθείτε να ξεφύγετε από την πραγματικότητα. Δεν είναι μια μικρή παρένθεση. Έτσι λέγατε και για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε 4,5 χρόνια. Και η πανδημίαδεν είναι μια μικρή παρένθεση. Πρέπει, λοιπόν, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ως κοινωνίες, ως σύγχρονος κόσμος.
Συγχύζεστε, σας είδα σήμερα το πρωί, όταν σας είπα ότι τελικώς αυτό για το οποίο δείχνετε μεγαλύτερη έγνοια δεν είναι να έχουμε πρόσβαση στην πατέντα των εμβολίων. Αλλά, φαίνεται ότι έχετε μια εξοικείωση στο να έχετε πρόσβαση σε πρακτικές αντιδημοκρατικές,όπως ήταν αυτές στην περίοδο της επταετίας, που προέβλεπαν το σπουδαστικό της ασφάλειας και, όπως μας είπε ο κ. Συρίγος, Αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια. Γιατί ενοχλείστε;Δεν είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυτή η πρακτική;Δεν είναι υποκριτικό να μας λέτε ότι νοιάζεστε για την πανδημία, τι κάνατε για τα λεωφορεία, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Από τον Μάρτιο μέχρι τώρα τι έχετε κάνει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο; Τι κάνατε για τα σχολεία;Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο;Ανοίγουν ή δεν ανοίγουν τα σχολείαείναι τώρα το δίλημμα με τα Γυμνάσια και με τα Λύκεια, βρήκατε έστω μία καινούργια αίθουσα;Άρα, τι γίνεται;Στους 100 κολλάει, στους 150 μέσα στα λεωφορεία δεν κολλάει; Στις αίθουσες των 25, των 27 και των 30 μαθητών, μέσα στα λίγα τετραγωνικά, εκεί πέρα δεν πειράζει; Φαίνεται ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα απ’ ό,τι έχει γίνει.Και με τον ίδιο ασύντακτο, ανερμάτιστο τρόπο, συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε τα θέματα της πανδημίας.
Τρανή απόδειξη η ιστορία των γηροκομείων. Καταθέσαμε Επίκαιρη Ερώτηση.Σας είπαμε ότι αυτός ο κόσμος, ο ευάλωτος κόσμος των ηλικιωμένων, είναι πραγματικά αφύλακτος.Το αποτέλεσμα το είδατε χθες με αυτά που συνέβησαν σε γηροκομείο στο Μαρούσι. Και μας είπατε τώρα, ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν δέχονται οι  ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν. Μα είναι πειστική αυτή η απάντηση;
Βρισκόμαστε, λοιπόν, όχι στονπερασμένο Μάρτιο, αλλά στις αρχές του επόμενου έτους από αυτόν. Οι  μεταλλάξεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και, απ’ ό,τι φαίνεται, πάτε να οργανώσετε το σύστημα του εμβολιασμού με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε και πάλι να μην αφήσετε παρακαταθήκη στο δημόσιο σύστημα υγείας κάτι το οποίο θα χρειαστεί και την επόμενη ημέρα. Αδυνατείτε να οργανώσετε ένα αποκεντρωμένο σύστημα εμβολιασμών. Αντίθετα, επιλέγετε να γίνει μέσα στα νοσοκομεία, τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία. Μας λείπουν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες αντίστοιχων συλλόγων που ασχολούνται με το θέμα, αιμολήπτες. Έχουμε πρόβλημα στους αιμολήπτες, τους οποίους τους οποίους τους στέλνουμε να κάνουν εμβόλια. Παίρνουμε γιατρούς από τα περιφερειακά νοσοκομεία και από τις ΤΟΜΥ και τους στέλνουμε στα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και αυτό, γιατί υπάρχει η άρνηση να υπάρξει ένα συστηματικό σχέδιο προσλήψεων. Και όσες γίνονται κατά προτεραιότητα, γίνονται στη λογική των συμβασιούχων, δηλαδή, ορισμένου χρόνου.
Δεν είναι, λοιπόν, τελικά τυχαίο, δεν είναι λάθος πλέον, είναι εμμονή ιδεοληπτική, είστε «αλλεργικοί» στο οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημόσιο αγαθό, διότι παραμένετε προσκολλημένοι στην αντίληψη της σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού.
Και έρχεστε αυτή τη στιγμή και αντί να θέσετε ως προτεραιότητα να υπάρξει μία ψυχική ενότητα ανάμεσα στους κυβερνώντες και τον λαό -και αυτό εξασφαλίζεται μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, μέσα από πρωτοβουλίες και μέτρα που δεν θα διχάζουν τον κόσμο- βάζετε μπρος ένα συστηματικό αντικοινωνικό σχέδιο. Ποιο είναι αυτό; Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια πρώτα απ’ όλα, το οποίο στέλνει 20.000 με 30.000 υποψηφίους εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πέρα από τα ζητήματα της αστυνομοκρατίας.
Τελικά, αλήθεια, αυτή την ικανότητά σας να είστε πολύ, πολύ προσηλωμένοι στα θέματα της καταστολής, γιατί δεν μπορείτε να τη δείξετε και σε άλλα ζητήματα;Για να συμμετάσχει κάποιος -λέει- στις διαδηλώσεις, θα πρέπει να μπαίνει με τους κωδικούς του ΤΑΧIS. Μέχρι και εκεί έχετε φθάσει. Στα πανεπιστήμια θέλετε να καθιερώσετε ένα σύστημα που θα υπάρχουν κάμερες και θα καταγράφουν οποιαδήποτε κίνηση, για να καταγράφουν όλα τα e-mail, τις συνδιαλέξεις και τις συνομιλίες εντός των πανεπιστημίων. Τι είναι τελικά;  Το Γκουαντανάμο και ο Κορυδαλλός είναι τα πανεπιστήμια; Αυτό έχετε στο μυαλό σας; Και πιστεύετε, λοιπόν, ότι αυτός ο κόσμος, τρομοκρατημένος πράγματι από το υπαρκτό κίνδυνο της πανδημίας θα καθίσει σπίτι του και δεν θα βγει έξω να σας κράζει με αυτά που κάνετε, που δοκιμάζεται η ίδια η δημοκρατία;
Δεν θα περάσει αυτός ο εκβιασμός, δεν θα περάσει ούτε ως προς τους εργαζόμενους, που ετοιμάζεστε αυτή τη στιγμή να καθιερώσετε τις απλήρωτες υπερωρίες, δεν θα περάσει απέναντι στους συνταξιούχους που με ραγδαίο ρυθμό πάτε να  ιδιωτικοποιήσετε το επικουρικό σύστημα συντάξεων.
Δεν θα περάσει απέναντι στον ελληνικό λαό, όπου επιχειρείτε σ’ αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κατάρρευσης, να προχωρήσετε το πρόγραμμά σας για τις ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων ενέργειας των φυσικών μονοπωλίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης και κύριε υπουργέ, νομίζω ότι αν θέλετε να δείξετε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής, θα πρέπει να κάνετε αποδεκτές δύο πολύ κρίσιμες, εμβληματικές θα έλεγα, τροπολογίες -σε δύο σημεία για την ακρίβεια εγώ θα αναφερθώ- που έχουν κατατεθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τους εργαζόμενους στον χώρο των ταχυμεταφορών, των διανομέων και αυτών οι οποίοι δουλεύουν στα κέντρα συσκευασίας που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το ηλεκτρονικό  εμπόριο δεν είναι μόνο μία λύση ανάγκης και το delivery, σ’ αυτές τις συνθήκες. Ήρθε για να μείνει. Αυτοί οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η ανάγκη να υπαχθούν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Δεν το έχετε κάνει για τους υγειονομικούς. Μαζί με τους υγειονομικούς, λοιπόν, θα πρέπει να δείτε και αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και που προφανώς, πρέπει να τύχουν μίας διαφορετικής αντιμετώπισης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω λέγοντας, όπως σας είπα και αρχικά, ότι η ιστορία της πανδημίας δεν μπορεί να είναι μία ευκαιρία έτσι ώστε, όπως επιχειρείται εκ μέρους σας, να εμπεδωθεί ένα κλίμα φόβου και μη διεκδίκησης από τον κόσμο. Εάν ποντάρετε σε αυτό, σίγουρα σύντομα θα βρεθείτε γελασμένοι. Αντίθετα, επιλέξτε τον δρόμο της συνεννόησης, επιλέξτε την αυτοκριτική για όσα έχετε κάνει ως λάθος, θα είναι τελικά προς όφελος και δικό σας και όλων μας.

Οι προηγούμενες παρεμβάσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου

Ηχηρή απάντηση Σκουρλέτη σε Πλεύρη: «Δε θα στραγγαλίσετε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δε θα πετσοκόψετε μεροκάματα, δε θα απολύσετε κόσμο στο όνομα της πανδημίας - Στραγγαλίζετε τη Δημοκρατία»

Π. Σκουρλέτης: Κύριοι της ΝΔ φοβάστε μην «κολλήσετε» δημοκρατία, όχι κορονοϊό

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ