ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/01/2021

Αλ. Χαρίτσης: Αντί να αλλάξει έστω και τώρα την αντικοινωνική της πολιτική, η κυβέρνηση απαντά στις κοινωνικές αντιδράσεις με αυταρχισμό και καταστολή

Αλ. Χαρίτσης: Αντί να αλλάξει έστω και τώρα την αντικοινωνική της πολιτική, η κυβέρνηση απαντά στις κοινωνικές αντιδράσεις με αυταρχισμό και καταστολή



Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας στην ιστοσελίδα «The Socialist» (Άγγελος Γαβρής)

«Η πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ από τον Ιούλιο του ‘19, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προεκλογικές της εξαγγελίες για δήθεν στήριξη της μεσαίας τάξης» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «The Socialist». «Σε αντίθεση με τα προγράμματα που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει ουσιαστικά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά» συνεχίζει ο ίδιος, κάνοντας λόγο για«επικίνδυνο κοκτέιλ πολιτικών που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ύφεση, έκρηξη της ανεργίας και θα επιφέρει νέα μέτρα λιτότητας».

«Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την διάσωση της οικονομίας» ξεκαθαρίζει ο βουλευτής, και όχι να «προετοιμάζει το έδαφος για σταδιακή απόσυρση ακόμα και αυτών των ελλιπών μέτρων στήριξης που υλοποιούνται σήμερα». Ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, στήριξη των θέσεων και σχέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με διαγραφή και μέρους του αρχικού κεφαλαίου».

«Αντί να αλλάξει την πολιτική της, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις με ένα μίγμα αυταρχισμού και καταστολής και εξωραϊσμού της πραγματικότητας» συνεχίζει ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: «Απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο για περαιτέρω φτωχοποίηση των ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων, την διάλυση της εργασίας και την μεταφορά του κοινωνικού πλούτου στην οικονομική ελίτ του 1%, στοχεύουμε στην διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου με όλους εκείνους που συντάσσονται υπέρ της συγκρότησης ενός κοινωνικά δίκαιου σχεδίου για την επόμενη μέρα».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Κύριε Χαρίτση, σε πρόσφατη συνέντευξή σας, μιλήσατε για την αναγκαιότητα της ουσιώδους υποστήριξης της μεσαίας τάξης. Ενώ τονίσατε χαρακτηριστικά πως η ΝΔ εκλέχτηκε με "σημαία" την μεσαία τάξη και την έχει εγκαταλείψει στην μοίρα της, πιστεύετε πως η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα; 

Η πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ από τον Ιούλιο του ‘19, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προεκλογικές της εξαγγελίες για δήθεν στήριξη της μεσαίας τάξης. Εν μέσω πανδημίας, και σε αντίθεση με τις πολιτικές που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει ουσιαστικά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά.Ενώ δενδίστασε να καταργήσει κάθε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, οδηγώντας για πρώτη φορά στην υποχρεωτική χρεοκοπία νοικοκυριά και επαγγελματίες. Αν λάβουμε υπόψη και την έκθεση Πισσαρίδη, όπου η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η εργασία χαρακτηρίζονται ως βαρίδια για την ανάπτυξη, καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την προκλητικά μεροληπτική, συχνά φωτογραφική, εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Σε βάρος των ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχει εξαρχής αποκλείσει από το «όραμά της» για την επόμενη μέρα. Και αδιαφορώντας για τις, ήδη ορατές, επώδυνες επιπτώσεις των πολιτικών της στην κοινωνική πλειοψηφία.


Το άνοιγμα της αγοράς έγινε με τις "σειρήνες" για "σίγουρη" έλευση του 3ου κύματος της πανδημίας να είναι πάντα "παρούσες" τόσο σε κυβερνητικές δηλώσεις όσο και απο ΜΜΕ "φίλα προσκείμενα" στην κυβέρνηση Μητσοτάκη". Η αγωνία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων είναι διαρκής, ποιό το σχέδιο και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχουμε μια νέα περίοδο "λιτότητας" στην Ελλάδα;

Με τη συνήθη της ανευθυνότητα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα 3ο κύμα της πανδημίας, χωρίς όμως να αλλάζει στο παραμικρό την στρατηγική της και να θωρακίσει επιτέλους το ΕΣΥ. Εξακολουθεί να εναποθέτει όλη την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας στους ίδιους τους πολίτες. Τα ίδια και στην οικονομία. Ανοίγει ξανά την αγορά αιφνιδιαστικά, χωρίς σχέδιο και προετοιμάζει το έδαφος για σταδιακή απόσυρση ακόμα και αυτών των ελλιπών μέτρων στήριξης που υλοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο κοκτέιλ πολιτικών που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ύφεση, έκρηξη της ανεργίας και θα επιφέρει νέα μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να αλλάξει πολιτική και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την διάσωση της οικονομίας. Σχετικές προτάσεις έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήδη της πανδημίας. Προτάσεις που απαντούν στις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων και ευθυγραμμίζονται με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας:μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, στήριξη των θέσεων και σχέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με διαγραφή και μέρους του αρχικού κεφαλαίου.

 

Η "σκανδαλολογία" αρχίζει να φαίνεται ως ταυτόσημη παράλληλη επικοινωνιακή πολιτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Μετά το "Folli-Follie" στο οποίο μάλιστα, κάποιοι ενέπλεξαν το όνομά σας, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, το "ζήτημα Καλογρίτσα". Θα ήθελα το προσωπικό σας σχόλιο σε αυτά τα 2 θέματα. 

Αποτελεί πλέον τακτική της κυβέρνησης να αποφεύγει την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση για τα ζητήματα που καίνε την κοινωνία, επιχειρώντας να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Σε αγαστή συνεργασία με φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί έναν άνευ προηγουμένου αποπροσανατολισμό από την αποτυχία της σε μια σειρά κρίσιμων για τη χώρα ζητημάτων. Είτε αυτό είναι η πορεία της ελληνική οικονομίας, είτε η διαχείριση της πανδημίας, είτε το μεταναστευτικό και η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η επιλογή της κυβέρνησης να σέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στο βούρκο πρέπει να βρει απέναντί της κάθε δημοκρατικό πολίτη. Γιατί χαμένη από αυτήν την στρατηγική είναι η ίδια η δημοκρατία.


Αρκετοί μιλούν για "εσωκομματικές έριδες" στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τελευταία "παράσταση", το κείμενο που υπογράφουν 15 στελέχη του κόμματος υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, πως απαντάτε σε αυτούς που μιλούν για "νηνεμία πριν την καταιγίδα"; 

Η τρομοκρατία είναι προφανώς απολύτως καταδικαστέα, δεν χωράει καμία συζήτηση επ’ αυτού. Ένα σύγχρονο κράτος δικαίου όμως έχει νόμους που πρέπει να ισχύουν για όλους. Αν η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη ας το πει ξεκάθαρα.


Το 2021, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, θα είναι έτος ανάκαμψης της οικονομίας (το περίφημο σχεδιάγραμμα "V") , oι προβλέψεις όμως από ειδικούς και από φορείς, κάνουν λόγο για "λουκέτο" 6/10 επιχειρήσεις και η ανεργία στους νέους σύμφωνα με την eurostat, "χτυπάει κόκκινο". Τελικά έχει γνώση της πραγματικότητας η κυβέρνηση; Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Δεν νοείται η κυβέρνηση να αγνοεί την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Την κατάρρευση τζίρου σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας ακόμη και εκτός lockdown, την σημαντική μείωση του εισοδήματος επιχειρήσεων και ιδιωτών και την καταβύθιση των δημοσίων εσόδων. Ούτε την συνεχή επιδείνωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, συνέπεια της δικής της επιλογής να μειώσει, αντί να αυξήσει, την δημόσια κατανάλωση και να μην προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα λειτουργούσε ως οδηγός και για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Όσο για την υποτιθέμενη ανάκαμψη τύπου V, ακόμη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σταματήσει προ πολλού να την επικαλείται. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ήδη μας προετοιμάζει για διψήφια ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Δυστυχώς, και παρότι τα επίσημα στοιχεία συνεχώς αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ακόμα και οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ απευθύνουν εκκλήσεις στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν τώρα όσο περισσότερο μπορούν για έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει για να κρατήσει όρθια την οικονομία. Όλα αυτά δεν είναι θέμα άγνοιας αλλά αποτελούν συνειδητή επιλογή.


Μετά το "μεταναστευτικό", η κυβέρνηση πραγματοποιεί "αναδίπλωση" των προεκλογικών δηλώσεών της και στα διεθνή ζητήματα και φαίνεται να ακολουθεί "κατά γράμμα" τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει σχέδιο από τους κυβερνώντες;

Δυστυχώς, ακόμη και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται αποσπασματικά και ως έρμαιο των εσωκομματικών της αντιπαραθέσεων.

Αυτή η λογική βρίσκεται στον αντίποδα της πολυεπίπεδης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που οδήγησε τη χώρα σε σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες. Μεταξύ άλλων, την Συμφωνία των Πρεσπών, την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Αντί να βαδίσει στα βήματα αυτής της συγκροτημένης στρατηγικής, η κυβέρνηση αδυνατεί να χαράξει σταθερή γραμμή και να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή επί των διεθνών θεμάτων. Αυτό είναι μοιραία συνέπεια της διχαστικής προεκλογικής της στάσης αλλά και της επιμονής της να διαχειρίζεται με όρους βραχυπρόθεσμης μικροκομματικής σκοπιμότητας ακόμη και εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.


Ποια η άποψή σας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής "πρόωρων εκλογών"; Πιστεύετε στην πολιτική των συνεργασιών; 

Η αποτυχία στης κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας είναι πλέον εμφανής τόσο στον υγειονομικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διαφάνειας και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντί να αλλάξει την πολιτική της, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις με ένα μίγμα αυταρχισμού και καταστολής και εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η απόπειρα να διαφύγει των ευθυνών της δια των πρόωρων εκλογών, θα αποτελέσει την μέγιστη ανευθυνότητα από την πλευρά της.

Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, συγκεκριμένης, ρεαλιστικής αλλά και ριζοσπαστικής πρότασης για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι κάτι που ήδη κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όσες πολιτικές αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, στην βάση πάντα συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων. Απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο για περαιτέρω φτωχοποίηση των ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων, την διάλυση της εργασίας και την μεταφορά του κοινωνικού πλούτου στην οικονομική ελίτ του 1%, στοχεύουμε στην διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου. Με όλους εκείνους που συντάσσονται υπέρ της συγκρότησης ενός κοινωνικά δίκαιου σχεδίου για την επόμενη μέρα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ