11/02/2021

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο Πολιτισμός έχει ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και καθαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες

Δήλωση της βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μετά την γενικευμένη κατακραυγή των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, η κυβέρνηση αναγκάστηκε και πάλι να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση. Ωστόσο για μία ακόμη φορά παραδέχτηκε με τον πιο κυνικό τρόπο την στρεβλή και επικίνδυνη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, κοινοβουλευτική και νομοθετική της πρακτική.

Ως κυβέρνηση υιοθετήσατε άκριτα μία Οδηγία χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελευθερίας της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς καμία στοιχειώδη προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο και στις ανάγκες της ελληνικής έννομης τάξης και την ελεύθερη έκφραση.

Νομοθετείτε συστηματικά σε βάρος του Πολιτισμού και των ανθρώπων της Τέχνης, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας. Η σημερινή μερική απόσυρση του άρθρου 8 της Οδηγίας και η μεταφορά της ευθύνης στους παρόχους, δεν επιλύει το πρόβλημα. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ακώλυτη καλλιτεχνική έκφραση, η οποία δεν θα περιστέλλεται, ούτε θα διώκεται κατά το δοκούν.

Με την υπαναχώρησή σας, δείχνετε ότι βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση. Ο Πολιτισμός όμως έχει ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και καθαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προάγουν την τέχνη και όχι εκ των υστέρων επισημάνσεις.

Η σύσσωμη και μαζική αντίδραση των ανθρώπων της τέχνης, η ηχηρή αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση και τα νομοθετικά της σχέδια που απαξιώνουν και βλάπτουν τον πολιτισμό, ήταν μία ακόμη νίκη ενός χώρου που όσο και αν πλήττεται, ενδυναμώνει τις αντιστάσεις του.