ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2021

Διάλογος του Δημ. Παπαδημούλη με τον Επίτροπο Ντ. Ρέιντερς στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ

Διάλογος του Δημ. Παπαδημούλη με τον Επίτροπο Ντ. Ρέιντερς στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ



Διάλογος του Δημ. Παπαδημούλη με τον Επίτροπο Ντ. Ρέιντερς στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ «Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον σεβασμό του κράτους δικαίου δεν είναι καθόλου καλές - Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου.Εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα ΜΜΕ» - «Το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να τεθεί υπό την εποπτεία της Βουλής και να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης με φορείς, εταίρους, συνδικάτα και επιχειρήσεις – Αφορά τις μελλοντικές γενιές και δεν είναι προίκα της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη» - Επίτροπος Ντ. Ρέιντερς: «Η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν θα εστιάσει στο θέμα των ΜΜΕ – Πρέπει να εμβαθύνουμε στη διαφάνεια των ΜΜΕ καιθα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευρύτερη πολυφωνία και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας»


Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα: «Η πρώτη ετήσια έκθεση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ», μετείχε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αφού χαιρέτησε την έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε την ανάγκη για «ακόμη γενναιότερα μέτρα» λόγω του μεγέθους και της διάρκειας της πανδημίας, της έντασης της κρίσης και της ύφεσης: «Με αλλαγές τόσο στο Σύμφωνο Σταθερότητας, έτσι ώστε να μην βρούμε μπροστά μας μια νέα κρίση χρέους μόλις ξεπεράσουμε την πανδημία, όσο και με μια ευρωπαϊκή ελάφρυνση του πρόσθετου χρέους που δημιουργεί η πανδημία – ή τουλάχιστον του ‘κορονοχρέους’».
Ενόψει της κατάρτισης και κατάθεσης των εθνικών σχεδίων από τα κράτη μέλη, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «χρειάζεται σωστός σχεδιασμός στη βάση προτεραιοτήτων: Πράσινη μετάβαση στην οικονομία, ψηφιακή μετάβαση σε διοίκηση και οικονομία, στήριξη της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως τα κοινοτικά κονδύλια δεν πρέπει να διατεθούν στη λογική εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων, με πελατειακά κριτήρια και αδιαφανείς πρακτικές: «Δεν αποτελούν προίκα του κυβερνώντος κόμματος, αφορούν τις μελλοντικές γενιές». Και τόνισε πως το εθνικό σχέδιο πρέπει «να τεθεί υπό την εποπτεία τη Βουλής με την μέγιστη δυνατή, εθνική πολιτική και διακομματική συναίνεση και να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και με τους κοινωνικούς εταίρους, επαγγελματικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και επιχειρήσεις».
Για το θέμα του κράτος δικαίου, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «η έκθεση της Κομισιόν αν και διπλωματικά και προσεκτικά διατυπωμένη, επισημαίνει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα». «Οι επιδόσεις μας δεν είναι καλές» σημείωσε:«Η “IntelligenceUnit” του Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα ‘’ελαττωματική δημοκρατία’’, κατατάσσοντάς την στην 37η θέση παγκοσμίως … Επίσης,ένας αντίστοιχος πίνακας αξιολόγησης που βαθμολογεί την ελευθερία του Τύπου, κατατάσσει την Ελλάδα 24η από τους 27 δίπλα από την Ουγγαρία και την Πολωνία». «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την έκθεση της Κομισιόν, ως μια ευκαιρία για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τέλος την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το καθεστώς ‘μονόπλευρης πολυφωνίας’ που επικρατεί στην Ελλάδα, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε πως υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα – κάτι που επισημαίνεται και στην έκθεση της Κομισιόν: ‘Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς ελεύθερα και πολυφωνικά Μέσα Ενημέρωσης και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον τρόπο διανομής άμεσων και έμμεσων κρατικών επιχορηγήσεων στα ΜΜΕ εγείρει σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι οι σχετικοί κατάλογοι καταρτίζονται με αδιαφανή κριτήρια και αποκλείονται Μέσα Επικοινωνίας που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση’».
Πιο συγκεκριμένα ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:
«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.
Καλωσορίζω κι εγώ από την πλευρά μου τον Επίτροπο Ρέιντερς στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.
Νομίζω ότι είναι μια σημαντική συζήτηση και ξεκινώ από το πρώτο θέμα που έθεσε ο Επίτροπος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ένα μεγάλο ‘Ναι’ στην έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι έλληνες ευρωβουλευτές της Αριστεράς -μαζί με τους συναδέλφους άλλους κομμάτων- υπερψηφίσαμε αυτό το σημαντικό πακέτο, παρότι το θεωρούμε ανεπαρκές. Διότι, το μέγεθος και η διάρκεια της πανδημίας, η ένταση της κρίσης και της ύφεσης απαιτούν ακόμη γενναιότερα μέτρα: Με αλλαγές τόσο στο Σύμφωνο Σταθερότητας, έτσι ώστε να μην βρούμε μπροστά μας μια νέα κρίση χρέους μόλις ξεπεράσουμε την πανδημία, όσο και με μια ευρωπαϊκή ελάφρυνση του πρόσθετου χρέους που δημιουργεί η πανδημία – ή τουλάχιστον του ‘κορονοχρέους’.
Τώρα η σκυτάλη βρίσκεται στα κράτη μέλη, προκειμένου να ετοιμάσουν με εντατικούς ρυθμούς τα εθνικά σχέδια και να ‘πιάσουν τόπο’ αυτά τα κοινοτικά χρήματα – στην Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευθούν τα επόμενα χρόνια συνολικά 32 δισ. ευρώ, συν τα χρήματα που προβλέπεται να έρθουν από το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κι εδώ χρειάζεται σωστός σχεδιασμός στη βάση προτεραιοτήτων: Πράσινη μετάβαση στην οικονομία, ψηφιακή μετάβαση σε διοίκηση και οικονομία, στήριξη της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά απαιτούν ο σχεδιασμός να μην γίνει με πελατειακά κριτήρια και μακριά από διαφθορά. Κι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, όχι μόνο της κυβέρνησης. Γι’ αυτό προτείνω το εθνικό σχέδιο που αφορά τα επόμενα χρόνια και τις μελλοντικές γενιές,να μην είναι προίκα του κυβερνώντος κόμματος. Να τεθεί υπό την εποπτεία τη Βουλής με την μέγιστη δυνατή, εθνική πολιτική και διακομματική συναίνεση και να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και με τους κοινωνικούς εταίρους, επαγγελματικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το θέμα του κράτους δικαίου, νομίζω ότι σήμερα είναι μια ευκαιρία για να προετοιμαστεί η συζήτηση που θα γίνει τον Απρίλιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν για το κράτος δικαίου. Διότι, όντως η έκθεση της Κομισιόν αν και διπλωματικά και προσεκτικά διατυπωμένη, επισημαίνει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Επομένως δεν είναι σωστό να τα εξωραΐζουμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την έκθεση της Κομισιόν, ως μια ευκαιρία για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Την ίδια ώρα να κάνουμε και την κριτική μας εκεί που θεωρούμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβλήματα και ελλείμματα, προκειμένου να πιέσουμε για την αντιμετώπιση αυτών.
Ξεκινώντας από τα δικά μας:Οι επιδόσεις μας δεν είναι καθόλου καλές και δεν θα πρέπει να βλέπουμε το θέμα με τα χρωματιστά γυαλιά της πολιτικής σκοπιμότητας. Πρόσφατα,η “IntelligenceUnit” του Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα ‘’ελαττωματική δημοκρατία’’, κατατάσσοντάς την στην 37η θέση παγκοσμίως και πολύ χαμηλά στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αξιολογεί. Επίσης,ένας αντίστοιχος πίνακας αξιολόγησης που βαθμολογεί την ελευθερία του Τύπου, κατατάσσει την Ελλάδα 24η από τους 27 δίπλα από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Στα θέματα της διαφθοράς, η Ελλάδα κατέχει την 22η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών, παρά το γεγονός ότι από το 2012 και έπειτα βελτιώσαμε την θέση μας. Χρειάζεται όμως επιπλέον προσπάθεια και δουλειά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα κοινοτικά κονδύλια και την κριτική της Κομισιόν, έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση σε όσα η Ελλάδα βρίσκεται πίσω. Η απονομή της δικαιοσύνης και οι καθυστερήσεις είναι τόσο μεγάλες που φτάνουν στο όριο της αρνησιδικίας. Χωρίς γρήγορη και δίκαιη απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου δεν προχωρά, η δημοκρατία υποσκάπτεται ενώ υπονομεύεται και η οικονομική ανάκαμψη καθώς καθυστερούν ή ματαιώνονται επενδύσεις. Επομένως, η ψηφιοποίηση της διοίκησης πρέπει να έχει ως προτεραιότητα και την δικαιοσύνη.
Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, έχουμε σοβαρό πρόβλημα – κάτι που επισημαίνεται και στην έκθεση της Κομισιόν: ‘’Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς ελεύθερα και πολυφωνικά Μέσα Ενημέρωσης και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον τρόπο διανομής άμεσων και έμμεσων κρατικών επιχορηγήσεων στα ΜΜΕ εγείρει σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι οι σχετικοί κατάλογοι καταρτίζονται με αδιαφανή κριτήρια και αποκλείονται Μέσα Επικοινωνίας που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση’’.
Πρόσφατα ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας “LaLibre” σημείωναν πωςη κυβέρνηση ελέγχει το 80% των ελληνικών ΜΜΕ, ασκεί πίεση στους δημοσιογράφους που της ασκούν κριτική αλλά και προσέχει να μην αποξενωθεί, κάνοντας χάρες στους ιδιοκτήτες των Μέσων. Νομίζω ότι με ευθύνη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πρέπει να ελέγξουμε την κυβέρνηση -όπως η Βουλή οφείλει να κάνει για την εκάστοτε κυβέρνηση-, έτσι ώστε στα θέματα που η Κομισιόν ασκεί κριτική να δρομολογηθούν εμπράκτως οι αναγκαίες βελτιώσεις. Για να μπορούμε μετέπειτα να ασκούμε κριτική και στην Κομισιόν στα θέματα εκείνα που πρέπει να της ασκούμε κριτική.
Σας ευχαριστώ».



 

Απαντώντας ο Επίτροπος Ντ. Ρέιντερς ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όσον αφορά την πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις και βελτιώσεις. Όμως, υπάρχουν ακόμη θέματα που αφορούν τους κανόνες για τη διασφάλιση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των Μέσων αυτών. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της ιδιοκτησίας και των ανθρώπων που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.
Σίγουρα πρέπει να εμβαθύνουμε στο θέμα της διαφάνειας των Μέσων. Και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια:Για την ευρύτερη πολυφωνία των Μέσων και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας, και βεβαίως για την πρόσβαση μειονοτήτων στα Μέσα - είναι κι αυτή μια ανησυχία μας. Η δεύτερη έκθεση θα εστιάσει στο θέμα των Μέσων. Μιλήσαμε πολύ για την δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό στην δεύτερη έκθεση να εστιάσουμε στα Μέσα και να προσεγγίσουμε βέλτιστες πρακτικές για το θέμα αυτό ανά την Ευρώπη».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ