ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2021

Ν. Γκαρά: Μπόνους σε κανάλια και στελέχη της ΕΡΤ φέρνει ο νέος νόμος Λιβάνιου - βίντεο

Ν. Γκαρά: Μπόνους σε κανάλια και στελέχη της ΕΡΤ φέρνει ο νέος νόμος Λιβάνιου - βίντεοΕισήγηση της Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

- Τροπολογία για την αποκομματικοποίηση της διοίκησης της ΕΡΤ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση επιλέγει εν μέσω πανδημίας να φέρει ένα νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων για τους λίγους ισχυρούς, που έχουν φτιάξει ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης», ανέφερε κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ΜΜΕ, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η βουλευτής Έβρου, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάργηση του πλαφόν των 400 εργαζομένων σε κάθε κανάλι, που είχε προβλεφθεί από τον «Νόμο Παππά» και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατέκρινε τα δωράκια που συνεχίζονται προς τους καναλάρχες και περιλαμβάνονται στον νόμο που κατέθεσε η ΝΔ, όπως η έκπτωση αναδρομικού χαρακτήρα σε ποσοστό 98,6%, που ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τη δόση για την απόκτηση άδειας, τη στιγμή μάλιστα που οι καναλάρχες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 44 εκατομμύρια από την κυβέρνηση μέσα από τις λίστες Πέτσα.

Επιπλέον τόνισε πως με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα να δοθούν άδειες συνδρομητικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για έως και 15 χρόνια, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες «κλειστής αγοράς» με έντονα χαρακτηριστικά καρτέλ, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για την απελευθέρωση των αμοιβών και των μπόνους για τα γαλάζια στελέχη που έχουν κατακλύσει την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Συμπληρωματικά η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τον διορισμό της Διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με συναίνεση, διαφάνεια και απευθείας λογοδοσία στο κοινοβούλιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «ραβασάκια» και στα έντονα φαινόμενα λογοκρισίας που παρατηρούνται στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση - και αλλού - το τελευταίο διάστημα.

«Η ΝΔ, νομοθετώντας χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ, επιδιώκει ουσιαστικά, μέσα από μία σχέση διαπλοκής, να εξαγοράσει στήριξη για να κρατηθεί στην εξουσία» σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλο κόστος, τόλμησε κι έβαλε τάξη στο αρρύθμιστο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, βάζοντας τέλος στη λογική του «τζάμπα». Εσείς επαναφέρετε το «δεν πληρώνω» των καναλαρχών από την πίσω πόρτα. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα σε μια εποχή ασυδοσίας η οποία έχει καταδικαστεί από την κοινωνία. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με κραυγαλέες εξυπηρετήσεις».

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εν μέσω πανδημίας, πολλαπλής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας, φέρνει συνεχώς νομοσχέδια περιορισμού δικαιωμάτων, φτωχοποίησης και εξυπηρετήσεων. Καταστολή για τους νέους, για τους εργαζόμενους, για τους πολίτες. Εξυπηρετήσεις για τους λίγους και ισχυρούς. Γι’ αυτούς που έχουν φτιάξει ένα μιντιακό πέπλο σιωπής και συγκάλυψης.

Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να μην ιδρύει άλλη μια αστυνομία, αλλά ο κατασταλτικός του χαρακτήρας είναι διάχυτος. Καταστέλλει εργασιακά δικαιώματα, φέρνει απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλλει λογοκρισία ακόμα και στην καλλιτεχνική έκφραση. Όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι επιβάλλει στην ΕΡΤ.

Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό, καταστολή, προπαγάνδα. Προκειμένου να συγκαλύψει ότι με την πολιτική της εντείνει τις ανισότητες και τη φτωχοποίηση, αφήνοντας την κοινωνία απροστάτευτη στην κρίση.

Νομοθετώντας χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ, επιδιώκει ουσιαστικά, μέσα από μία σχέση διαπλοκής, να εξαγοράσει στήριξη για να κρατηθεί στην εξουσία.
Ταΐζει τα κανάλια και τα γαλάζια στελέχη στην ΕΡΤ και ΑΠΕ προκειμένου να κρύβουν την αλαζονική συμπεριφορά του πρωθυπουργού, την αναλγησία της Κυβέρνησης, αλλά και την τραγική κατάσταση που επικρατεί έξω. Μακριά από την εικονική πραγματικότητα που έχει κατασκευάσει.

Γι’ αυτό και οι απαράδεκτες τοιχοκολλημένες εντολές προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να μη δείξουν τον κ. Μητσοτάκη «στην βεράντα του Στεφανάδη» όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο ραβασάκι της ντροπής.

Υποστηρίξατε από αυτό εδώ το βήμα κ. Υπουργέ, πως έχετε φτιάξει μια νέα ΕΡΤ, πως «έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της» και ότι «μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο ειδήσεων».
«Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο», είπατε.

Κι όμως, λίγες ώρες μετά, σας διέψευσε το ραβασάκι της λογοκρισίας και της συγκάλυψης. Και όταν προσπαθήσατε να ψελλίσετε φθηνές δικαιολογίες περί δήθεν προβοκάτσιας, βγήκαν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι και σας διέψευσαν άλλη μια φορά, επιβεβαιώνοντας τις πρακτικές λογοκρισίας.

Το Μαξίμου εντέλει, και η γαλάζια διοίκηση της ΕΡΤ φροντίζει για την υλοποίηση των εντολών.

Το ίδιο επιχειρήσατε, χωρίς χαρτάκι, με τους φοιτητές της ΔΑΠ στους οποίους, κατ’ επανάληψη δώσατε χώρο και χρόνο στην ΕΡΤ για να υπερασπιστούν τον εκτρωματικό Νόμο Κεραμέως. Τους παρουσιάσατε ως απλούς φοιτητές, χωρίς να αναφέρεται ποια παράταξη υπηρετούν, σε ανώτερο μάλιστα επίπεδο. Χειραγώγηση, παραπληροφόρηση, κατάφορη παραβίαση δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτά δεν τα αναφέρατε κ. Υπουργέ.

Όταν καταγγέλθηκαν και αυτά τα γεγονότα, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, ο άνθρωπος στην ευθύνη του οποίου ανήκουν και τα δύο απαράδεκτα περιστατικά, απέστειλε μέιλ στους εργαζόμενους χαρακτηρίζοντας «κακόβουλη και άδικη την κριτική». Αλήθεια; Πώς να χαρακτηρίζαμε άραγε τις υπηρεσίες που ο ίδιος προσφέρει και τις πρακτικές του;

Σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένως τα προβλήματα. Σας έχουμε προειδοποιήσει. Σας έχουμε εγκαλέσει. Ζητάμε απαντήσεις. Ζητάμε εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και από την πολιτική ηγεσία. Ζητάμε πολιτικό θάρρος.

Εσείς έχετε κρυφτεί κι έχετε σιωπήσει. Από τη διοίκηση της ΕΡΤ μέχρι και τον πρωθυπουργό. Μια σιωπή προκλητική, όσο και αποκαλυπτική της ενοχής σας.

Ακόμα και μπροστά στις προτάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μέσα στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε κι αποχώρησε. Δεν είχε το θάρρος να συζητήσει.
Αντ’ αυτού, φέρνετε σήμερα προκλητική διάταξη με την οποία φέρνετε απελευθέρωση μισθών, μπόνους στα διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Επιβραβεύετε, ουσιαστικά, γι’ αυτές τις πρακτικές τα γαλάζια στελέχη που έχουν προσληφθεί σωρηδόν στα δημόσια Μέσα, με αύξηση των μισθών, κατά την προτίμηση κι επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενώ για τους εργαζόμενους, το μόνο που προβλέπεται, είναι το πάγωμα, ακόμα και της κινητικότητας.

Γαλάζια μπόνους στα στελέχη. Επιβράβευση. Τη στιγμή που η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι πολίτες στενάζουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Διότι πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία. Η ΕΡΤ, τα δημόσια Μέσα, δεν μπορούν να λειτουργούν με φιρμάνια και αντιδεοντολογικές- αντιδημοκρατικές πρακτικές. Απέναντι στο κοινωνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Για αυτό και σήμερα καταθέτουμε με τροπολογία την πρόταση που διατύπωσε την Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και αφορά στον διορισμό της Διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με ενισχυμένη πλειοψηφία. Με συναίνεση, διαφάνεια, και λογοδοσία απευθείας στο κοινοβούλιο. Μακριά από τον κομματικό έλεγχο και το κυβερνητικό συμφέρον.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τη θεσμική ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ένα βήμα προς την αποκομματικοποίηση, την αποστασιοποίηση από την κυβερνητική εξουσία. Ένα βήμα προς την ποιοτική αναβάθμιση του μιντιακού τοπίου.

Εμείς τολμάμε, και σας καλούμε να τολμήσετε κι εσείς και να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία, ώστε να συμβάλουμε σε αυτή την ποιοτική αναβάθμιση. Διότι η απόρριψή της, θα αποτελεί τη δημόσια παραδοχή σας, ότι το μόνο που επιζητείτε, είναι μια δημόσια Ραδιοτηλεόραση υπό κομματικό έλεγχο, με χρυσοπληρωμένες διοικήσεις, προκειμένου να κρατούν τους δημοσιογράφους υποταγμένους, χωρίς φωνή.

Επιχειρείτε, βέβαια, να αφήσετε χωρίς φωνή και τους καλλιτέχνες. Δεν φτάνει που τους έχετε αφήσει στο έλεος της κρίσης χωρίς καμία στήριξη, με τη διάταξη που φέρνετε επιδιώκεται η λογοκρισία στην τέχνη και την έκφραση.

Δεσμευτήκατε ότι θα τροποποιήσετε το επίμαχο άρθρο. Η σχετική πρόταση όπως την παρουσιάσατε, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά μεταφέρει την ευθύνη στους παρόχους. Αναμένουμε, όμως, την τελική διάταξη για να το συζητήσουμε.

Να συμφωνήσουμε ωστόσο, ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση, στην τέχνη, στη δημιουργία και ο σεβασμός στα συνταγματικά μας δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είπα και πριν, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει πλήγματα στους εργαζόμενους και επιφυλάσσει δωράκια στους καναλάρχες.

Διότι μόνο πληγές θα φέρει η κατάργηση του ελάχιστου πλαφόν των 400 εργαζομένων σε κάθε κανάλι. Αναφέρομαι στο πλαφόν που είχε προβλεφθεί από τον «Νόμο Παππά», που τόσο πολεμήθηκε και από το δικό σας κόμμα και από τα μίντια.

Τον «Νόμο Παππά» που έσπευσαν, τελικά, να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι με μαζικές απεργίες, προκειμένου να αποτρέψουν την πλήρη κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων για τις θέσεις και σχέσεις εργασίας στα κανάλια.

Η μικρή υπαναχώρησή σας στον αριθμό, αποτελεί νίκη των εργαζόμενων μετά τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν παύει να είναι μία ρύθμιση που θα φέρει απολύσεις, όπως και ο ίδιος παραδεχτήκατε. Γι’ αυτό και ζητάμε να αποσυρθεί.

Και ζητάμε να αποσυρθεί, και να παραμείνει σε ισχύ ο Νόμος Παππά, γιατί ανοίγετε κερκόπορτα για την απορρύθμιση στην τηλεοπτική αγορά εργασίας. Άλλωστε οι ιδιοκτήτες των καναλιών μας είπαν χωρίς περιστροφές ότι έχουν στόχο τηλεοπτικούς σταθμούς με 250 εργαζόμενους. Κι όχι 400.

Με τη διάταξη αυτή δημιουργείτε «μεταφερόμενους» εργαζόμενους, οι οποίοι θα εργάζονται και στον τηλεοπτικό σταθμό, και σε άλλες εταιρίες, ανάλογα με τις συγκυριακές ανάγκες και την εργοδοτική βούληση. Βάζετε την υπογραφή σας σε απολύσεις.

Οι ευεργετικές διατάξεις για τους καναλάρχες συνεχίζονται και στο άρθρο 42. Νομοθετείτε έκπτωση αναδρομικού χαρακτήρα 98,6 %. Τους απαλλάσσετε ουσιαστικά από την πληρωμή της δόσης για την άδεια.

Αντί για 3.5 εκατομμύρια ο κάθε ιδιοκτήτης καναλιού θα πληρώσει μόνο 50.000 ευρώ, αρκεί να επενδύσει σε εξοπλισμό ή πρόγραμμα. Να κάνουν τη δουλειά τους δηλαδή.
Τη στιγμή που έχουν λάβει 44 εκατομμύρια από τις Λίστες Πέτσα. Έχουν έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης με προσαύξηση μέχρι και στο 100% και για το 2020 και για το 2021. Οι σειρές των καναλιών γίνονται με χρηματοδότηση του ΕΚΟΜΕ.

Σε ποιον άλλο κλάδο έχετε φανεί τόσο ανοιχτοχέρηδες; Ποιοι άλλοι επιχειρηματίες απολαμβάνουν τέτοιας προνομιακής μεταχείρισης; Ποια επιχείρηση έχει έκπτωση 98%; Γιατί το μόνο που πήραν από την κυβέρνηση, ήταν αναστολές πληρωμών και δάνεια.

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλο κόστος, τόλμησε κι έβαλε τάξη στο αρρύθμιστο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, βάζοντας τέλος στη λογική του «τζάμπα». Εσείς επαναφέρετε το «δεν πληρώνω» των καναλαρχών από την πίσω πόρτα.

Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα σε μια εποχή ασυδοσίας η οποία έχει καταδικαστεί από την κοινωνία. Και σας καλούμε να την ξεχάσετε και σεις.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με κραυγαλέες εξυπηρετήσεις. Ένα νομοσχέδιο, αποτέλεσμα πιέσεων και ακραίων απαιτήσεων των καναλαρχών προς την κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να τις νομοθετήσει.

Το αποκάλυψε, άλλωστε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος των καναλιών. Δεκαπέντε μήνες, μας είπε, συζητούσαν με την Κυβέρνηση. Τι συζητούσατε άραγε; Πώς θα απολυθούν οι εργαζόμενοι και πώς θα τους δώσετε σκανδαλώδεις εκπτώσεις;

Ή μήπως συζητούσατε για το πώς θα πάρουν άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης για 15 χρόνια χωρίς διαγωνισμό; Διότι αυτές οι απαιτήσεις περιέχονται στο νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 43, λοιπόν, έχουμε ακόμα ένα δωράκι. Επιχειρείτε μια ξεκάθαρη νόθευση του ανταγωνισμού, μιας και παρέχετε τη δυνατότητα να δοθούν άδειες συνδρομητικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για έως και 15 χρόνια. Μόνη προϋπόθεση ο υποψήφιος να κατέχει άδεια ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Η διάταξη αυτή καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσέλκυση νέων επενδυτών. Δημιουργείται μια κλειστή αγορά με έντονα χαρακτηριστικά καρτέλ. Επίσης, καταργείτε και την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών «των ανωνύμων εταιρειών που παρέχουν στον κάτοχο της άδειας» μιας σειράς υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ, όλα όσα ανέφερα δείχνουν μια στρεβλή και επικίνδυνη κοινοβουλευτική και νομοθετική πρακτική, τόσο για τα δικαιώματα - εργασιακά και ατομικά - όσο και για την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Και μπορεί να ανασκευάσατε και να υποχωρήσατε για τα άρθρα 8 και 41, υπό τις πιέσεις εργαζομένων και καλλιτεχνών, περιορίζοντας τον βαθμό λογοκρισίας, άρθρα που πρέπει να αποσυρθούν, όμως σε λίγο καιρό θα αναγκαστείτε σε υποχώρηση για την οπισθοδρομική, συντηρητική σας πολιτική, που προκαλεί μεγάλες πληγές και στην κοινωνία και στη Δημοκρατία μας.

Εμείς όμως δεν θα αρκεστούμε σε επικοινωνιακές υποχωρήσεις. Θα παλέψουμε για την αποχώρηση σας από την Κυβέρνηση.

Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον αντιδημοκρατικό σας κατήφορο. Συγκροτούμε ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο που αντιστέκεται, που κριτικάρει, που ελέγχει, που θα ανατρέψει τα σχέδια σας για περαιτέρω φτωχοποίηση, συγκεντρωτισμό και αυταρχισμό. Και η προπαγάνδα δεν πείθει.

Γιατί είναι ηχηρή η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, μαζί με την κυβερνητική ανεπάρκεια και την προκλητική αλαζονεία των στελεχών σας. Κι αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούν να τη σταματήσουν ούτε οι άνωθεν εντολές του αόρατου αρχισυντάκτη του Μαξίμου, ούτε η λογοκρισία, ούτε τα ραβασάκια, ούτε τα μονταρισμένα πλάνα.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ