ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

19/02/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ενέργειες του Υπουργείου γύρω από το ζήτημα της διατροφικής σήμανσης Nutri-Score

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ενέργειες του Υπουργείου γύρω από το ζήτημα της διατροφικής σήμανσης Nutri-Score



Με πρωτοβουλία των Βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου και Αθανασίας (Σίας) Αναγνωστοπούλου κατατέθηκε Κοινοβουλευτική Ερώτηση, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τις «Ενέργειες του Υπουργείου γύρω από το ζήτημα της διατροφικής σήμανσης Nutri-Score». Η ερώτηση, η οποία φέρει την υπογραφή 27 Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει ως κύριο άξονά της τη θέση, που θα κρατήσει η Ελλάδα σε σχέση με την προστασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και λοιπών προϊόντων ΠΟΠ ΠΓΕ και παραδοσιακών προϊόντων από την κατάταξή τους στην περίφημη λίστα Nutri-Score, η οποία προωθείται από τις Βρυξέλλες και έχει ήδη αρχίσει να υιοθετείται από αλυσίδες του εξωτερικού για τα εισαγόμενα προϊόντα, που τοποθετούν στα ράφια τους.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν από τους Βουλευτές, κυρίαρχη θέση έχουν τα εξής: Θα προταθεί από την Κυβέρνηση η εξαίρεση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, του παρθένου ελαιολάδου, των προϊόντων ΠΟΠ ΠΓΕ και λοιπών παραδοσιακών προϊόντων, όπως είναι η φέτα, από την κατάταξή τους στη λίστα Nutri Score; Έχει η Κυβέρνηση συνυπολογίσει τις ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, που αναμένεται να προκληθούν στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων, μικρής κυρίως κλίμακας, από την υιοθέτηση της εν λόγω λίστας; Αν ναι, πώς σκοπεύει να τους προστατεύσει; Τέλος ανήκει στις προθέσεις της Κυβέρνησης η διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών της ΕΕ, ως προς την κατανόηση της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου, ως ασπίδας στην υγεία των καταναλωτών και ποιες ακριβώς είναι αυτές;

Η εφαρμογή της περίφημης λίστας Nutri –Score, λόγω του τρόπου με τον οποίο αξιολογεί τη διατροφική αξία των τροφίμων, ενδέχεται να κατατάξει τα ελληνικά προϊόντα, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη φέτα, στην κατώτατη διατροφική κατηγορία, χαμηλότερα κι από την Coca-Cola Light. Αυτονόητο, πως το διακύβευμα είναι τεράστιο. Η ελληνική Κυβέρνηση, οφείλει να το αντιληφθεί εγκαίρως, προτού βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια εθνική ήττα, ανεπιστρεπτί.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη βουλή:

EΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενέργειες του Υπουργείου γύρω από το ζήτημα της διατροφικής σήμανσης Nutri-Score»

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας την προσέγγιση των Επιτροπών του Codex Alimentarius, έχει προτείνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής, που θα καλύπτει τη διατροφική αλυσίδα τροφίμων και ποτών «από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι». Στο πλαίσιο της στρατηγικής «from Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν την περίφημη λίστα Nutri –Score, η εφαρμογή της οποίας, ενδέχεται να κατατάξει τα ελληνικά τρόφιμα στην κατώτατη διατροφική κατηγορία. Η λίστα Nutri-Score είναι μια διατροφική σήμανση (label) στη συσκευασία των τροφίμων ή άλλως ένα συστήματα διατροφικής ετικέτας, που χρησιμοποιεί μια βαθμολογική κλίμακα χρωμάτων και κατατάσσει τα τρόφιμα σε 5 κατηγορίες (Α-E) ανάλογα με το διατροφικό τους προφίλ. Η αξιολόγηση, η οποία γίνεται με βάση έναν αλγόριθμο, βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση των λιπαρών, σακχάρων, πρωτεϊνών, αλατιού και των φυτικών ινών και όχι στα συνολικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου, όπως οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας του εκάστοτε προϊόντος. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε λιπαρά και σε αλάτι μειώνουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος-με βάση τη λίστα- και τα προϊόντα με ένα συστατικό, όπως είναι το ελαιόλαδο πηγαίνει απευθείας στην τελευταία κατηγορία.
Οι πιο πάνω επιλογές είχαν σαν αποτέλεσμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να έχει αρχικά καταταγεί στην κατηγορία D, όπου βρίσκεται για παράδειγμα η σάλτσα ketchup ενώ ύστερα από την έντονη αντίδραση της Ιταλίας, η Γαλλία προχώρησε στην κατάταξή του στην κατηγορία C, η οποία παραμένει χαμηλή, εάν λάβει κανείς υπ΄ όψη του ότι η Coca Cola light βρίσκεται πιο πάνω, δηλ στην κατηγορία B, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Οι εμπνευστές της λίστας Nurti –Score θα οδηγήσουν όχι μόνο το ελαιόλαδο σε χαμηλή διατροφική κατηγορία αλλά και τη φέτα στο τελευταίο σκαλοπάτι αφού διαθέτει αλάτι και πολλά λιπαρά.

Κατ΄ επέκταση, πιθανολογείται ότι το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score δεν είναι συμβατό με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from Farm to Fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης, που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής  Διατροφής και υποσκάπτοντας με πολύ σοβαρές συνέπειες την πολιτική της ΕΕ για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Το σύστημα Nutri – Score είχε ήδη λάβει έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία), ενώ από ορισμένες αλυσίδες του εξωτερικού η χρήση της λίστας Nutri Score ήδη έχει αρχίσει και επιβάλλεται ως υποχρεωτική για τα εισαγόμενα προϊόντα που τοποθετούν στα ράφια τους.

Με γνώμονα ότι η επισήμανση των προϊόντων, που περιέχουν ισχυρισμούς για τη διατροφική τους αξία ενδέχεται να οδηγήσει σε πιθανή διεύρυνση των περιορισμών της κυκλοφορίας των τροφίμων και ποτών και τεχνητή νόθευση του ανταγωνισμού προς όφελος προϊόντων των μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών, που δεν ωφελούν την υγεία, ωστόσο, στην περίπτωση του ελαιολάδου, των ελιών, της φέτας και λοιπών παραδοσιακών προϊόντων πολλά από τα οποία κατέχουν χαρακτηρισμούς ΠΟΠ και ΠΓΕ, αυτή η διεύρυνση του περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι άδικη και θα πλήξει σημαντικά τη φήμη και τη θέση που κατέχουν τα προϊόντα μας στην αγορά.

Με δεδομένη την υποχρέωση τήρησης των αρχών της υψηλής ποιότητας, της πρόληψης, της προφύλαξης, της συνεργασίας και της διαφάνειας, που πρέπει να διέπουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, καθώς στις αρχές αυτές παραπέμπει ευθέως τόσο η νομοθεσία της ΕΕ όσο και η νομολογία του ΔΕΕ,

Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται:

1) Σκοπεύετε να προτείνετε την εξαίρεση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, του παρθένου ελαιολάδου, των προϊόντων ΠΟΠ ΠΓΕ και λοιπών παραδοσιακών προϊόντων από την κατάταξη στη λίστα Nutri Score? Αν ναι, ποιες πρόκειται να είναι οι επόμενες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώπιον ποίων Οργάνων και με ποιό ακριβώς χρονοδιάγραμμα;

2) Συναφώς, θα προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση την αποφυγή της χρήσης χρωματικής κλίμακας και συμβόλων που θα επιβάλουν στους καταναλωτές επιλογές χωρίς την ουσιαστική κατανόηση της διατροφικής αξίας των τροφίμων;

3)  Συμμορφώνεται η ανωτέρω επιλογή της ΕΕ για διατροφική σήμανση με χρήση βαθμολογικής κλίμακας χρωμάτων προς τις κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις της διεθνούς Επιτροπής του Codex Alimentarius, που είναι πολύ σημαντικές για τον περιορισμό των διεθνών διαφορών για την εμπορία τροφίμων; Θέτουν υψηλότερες ή χαμηλότερες προδιαγραφές; Έχει εξεταστεί το ζήτημα από την ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να τεθεί στα αρμόδια όργανα;

4) Έχει συνυπολογίσει η ελληνική Κυβέρνηση τις ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, που αναμένεται να προκληθούν στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων, μικρής κυρίως κλίμακας, από την υιοθέτηση της εν λόγω λίστας; Πώς σκοπεύει να τους προστατεύσει η Κυβέρνηση;

5) Ανήκει στις προθέσεις της Κυβέρνησης η διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών της ΕΕ, ως προς την κατανόηση της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου, ως ασπίδας στην υγεία των καταναλωτών και ποιες ακριβώς είναι αυτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανώλης
Κασιμάτη Νίνα
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ