ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/02/2021

Δ. Παπαδημούλης: «Ακραίος κομματισμός, διαχειριστική ανεπάρκεια, προκλητική ρουσφετολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του γι’ αυτή την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική κατάσταση»

Δ. Παπαδημούλης: «Ακραίος κομματισμός, διαχειριστική ανεπάρκεια, προκλητική ρουσφετολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του γι’ αυτή την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική κατάσταση»



• Δημ. Παπαδημούλης: «Ο Μητσοτάκης ξέρει τι έρχεται, τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει. Βλέποντας το κύμα των λουκέτων, της ανεργίας και το νέο γύρο σκληρής λιτότητας που προκαλεί η πολιτική του, θα αναζητήσει “παράθυρο για εκλογές” πριν αποκαλυφθούν σε όλη τους την έκταση οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών του»

• «Αν και ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είμαι, με άνωθεν εντολή, αποκλεισμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων»

• Συνέντευξη στο ειδησεογραφικό site «Greeks Channel»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ειδησεογραφικό website Greeks Channel (link δημοσίευσης) και στον Γιώργο Μελιγγώνη.
Αναφερόμενος στην ανεπάρκεια και αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης που προξένησε, αλλά και σε μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές που πλήττουν την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ τα δίνει όλα στους ισχυρούς και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Ακραίος κομματισμός, διαχειριστική ανεπάρκεια, προκλητική ρουσφετολογία. Είναι αδύνατον όλα αυτά, μαζί και με τις σοβαρές υποχωρήσεις σε ζητήματα δημοκρατίας, πλουραλισμού και σεβασμού του κράτους δικαίου, να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το “τείχος προστασίας” των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν χτίσει οι εγχώριοι ολιγάρχες και καναλάρχες».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης διαπιστώνει ότι «Η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει και είναι μη αντιστρέψιμη» ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών εντός του β’ εξαμήνου του 2021, δεδομένου ότι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων, πλήττει με την πολιτική της τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη» και «ο Κυρ. Μητσοτάκης επειδή ξέρει τι έρχεται, τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει, επειδή βλέπει το κύμα των λουκέτων, της ανεργίας και το νέο γύρο σκληρής λιτότητας που προκαλεί η πολιτική του», θα αναζητήσει «παράθυρο για εκλογές πριν αποκαλυφθούν σε όλη τους την έκταση οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών του».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Το τρίτο κύμα κορονοϊού χτυπά με σφοδρότητα τη χώρα και την κοινωνία δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας, ενόσω η οικονομία ήδη χειμάζεται. Κι όμως, το δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβέρνησης είναι ευρύ. Είστε πεισμένος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει σε τροχιά αναντίστρεπτης φθοράς;

Η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Και είναι μη αντιστρέψιμη. Η χώρα καταγράφει ήδη διψήφια ύφεση στην οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν διαψεύδουν την θεωρία Μητσοτάκη ότι η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρότερη της ύφεσης που βιώσαμε το 2020. Η ανάκαμψη το 2021 θα είναι τρεις φορές μικρότερη από την περυσινή ύφεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα δίνει όλα στους ισχυρούς και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Ακραίος κομματισμός, διαχειριστική ανεπάρκεια, προκλητική ρουσφετολογία. Είναι αδύνατον όλα αυτά, μαζί και με τις σοβαρές υποχωρήσεις σε ζητήματα δημοκρατίας, πλουραλισμού και σεβασμού του κράτους δικαίου, να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το “τείχος προστασίας” των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν χτίσει οι εγχώριοι ολιγάρχες και καναλάρχες.
Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει με το κυβερνητικό του πρόγραμμα ισχυρότερη εμπιστοσύνη, ως φορέας μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επειδή ξέρει τι έρχεται, τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει, επειδή βλέπει το κύμα των λουκέτων, της ανεργίας και το νέο γύρο σκληρής λιτότητας που προκαλεί η πολιτική του, αναζητά παράθυρο για εκλογές μέσα στο δεύτερο μισό του 2021, πριν αποκαλυφθούν σε όλη τους την έκταση οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί, με βάση το πρόγραμμά του και ασκώντας μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, να ρηγματώσει το τοξικό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ανατροφοδοτεί η ΝΔ, να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, και τη «δεύτερη φορά αριστερά», με προοδευτικές συμμαχίες, στηριγμένες σε προγραμματικές συγκλίσεις.

Το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες η οικονομία και όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες «ανοιγοκλείνουν» σαν ακορντεόν δεν αδυνατίζει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης; Είμαστε στο τρίτο lockdown όχι ως η ελληνική εξαίρεση, αλλά ως ο ευρωπαϊκός κανόνας…
Η πανδημία χτυπά όλες τις χώρες, όχι μόνο της ΕΕ αλλά του πλανήτη. Η Ελλάδα όμως καταγράφει διπλάσια σχεδόν ύφεση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι δεύτεροι σε απώλεια εισοδήματος σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Στη διαχείριση του δεύτερου κύματος, η Ελλάδα εξανέμισε τα πλεονεκτήματα της αρχικής διαχείρισης. Η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ, δεν βελτίωσε την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και απέρριψε όλες τις προτάσεις μας για ισχυρότερα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και γι’ αυτό η χώρα μας θα λάβει μόνο 2.7 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα SHURE, που στηρίζει την απασχόληση και τους μικρομεσαίους. Δηλαδή λιγότερα από τα μισά από τα 5.8 δισ. ευρώ που παίρνει η ισοδύναμη σε πληθυσμό και οικονομικά μεγέθη Πορτογαλία, από το ίδιο πρόγραμμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδικεί, επίσης, τίποτα αναφορικά με αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ή για μια ευρωπαϊκή λύση ελάφρυνσης του αυξημένου δημόσιου χρέους – παρότι ως χώρα έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, που φτάνει το 209% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά δείχνουν ότι μέσα σε μια δύσκολη διεθνή κατάσταση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων, πλήττοντας με την πολιτική της τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη, που της έδωσε την εκλογική νίκη και τώρα συντρίβεται από τις κυβερνητικές επιλογές και παραλείψεις.

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για το θέμα των εμβολιασμών, όταν το πρόβλημα αφορά σε όλη την Ευρώπη και γνωρίζετε ότι η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έχει «απολογηθεί» ενώπιόν σας για τις ατυχείς συμφωνίες που συνήψε με τις φαρμακευτικές εταιρείες;
Οι ευθύνες της Κομισιόν και προσωπικά της κας Φον Ντερ Λάιεν και της Επιτρόπου Κυριακίδου είναι μεγάλες. Άργησαν να εγκρίνουν εμβόλια, άργησαν να τα παραγγείλουν και παρότι χρηματοδότησαν την έρευνα και την παραγωγή τους με άφθονο δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα, δεν κατοχύρωσαν. με τις αναγκαίες ρήτρες, το δημόσιο συμφέρον στις σχετικές συμφωνίες.
Ωστόσο, αυτή η ολοφάνερη αποτυχία της Κομισιόν, δεν μπορεί να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες: Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Υπουργός Υγείας Κικίλιας που ανέβασαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τάζοντας 2.000.000 εμβολιασμούς το μήνα. Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έλαβε κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών. Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετέτρεψε ακόμη και τον εμβολιασμό σε κυβερνητικό ρουσφέτι, με ένα τσούρμο κομματικών αξιωματούχων νεαρής ηλικίας να κλέβουν τη σειρά των υγειονομικών και των γερόντων.
Για όλα αυτά και άλλα πολλά, δεν μπορεί η τεράστια κυβερνητική ευθύνη της ΝΔ να κρύβεται πίσω από τις μεγάλες ευθύνες των Βρυξελλών.

Ενόσω συζητείτο στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί» την πανδημία προκειμένου να περάσει δύσκολα νομοσχέδια χωρίς αντιδράσεις. Όμως, η πανδημία κλείνει έναν χρόνο και όλα δείχνουν ότι κάποια περιοριστικά μέτρα θα έχουμε (τουλάχιστον) ως τις αρχές καλοκαιριού. Είναι δυνατόν, λοιπόν, για 1,5 χρόνο να έχουμε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που θα ασχολείται μόνο με τη διαχείριση της πανδημίας;

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του, που εγκρίθηκε στην αρχη της πανδημίας με συντριπτική πλειοψηφία, ζητά από τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσουν επιλογές εις βάρος του κράτους δικαίου ή υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων στην οικονομία, αλλά να τηρούν τη λεγόμενη αρχή της αναλογικότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντίθετα, μιμούμενη πρακτικές της κυβέρνησης Όρμπαν, αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να νομοθετήσει ένα τσουνάμι αντιδημοκρατικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών. Αυτό που ψήφισαν για την Παιδεία, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη: Αστυνομικά τμήματα μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα! Το όργιο των ρυθμίσεων υπέρ των καναλαρχών, που πριμοδοτήθηκαν με άφθονο δημόσιο χρήμα –λίστα Πέτσα #1, λίστα Πέτσα #2, λίστα Κικίλια κ.ο.κ.- και ταυτόχρονα η απαλλαγή τους από τις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή των αδειών χρήσης των δημόσιων συχνοτήτων, ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν δικαιολογείται από την πανδημία.
Όπως επίσης και η συνειδητή επιλογή τους, να διοχετευτούν μέσω τραπεζών τα κοινοτικά κονδύλια στους λίγους και τους ισχυρούς, καθώς κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ανοιχτά πως θεωρούν “ζόμπι” τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γενικά, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι πολίτες σεβόμενοι την καραντίνα, είναι μαντρωμένοι στα σπίτια τους, όπως επίσης και το ότι, λόγω της ακραίας φιλοκυβερνητικής στάσης της πλειοψηφίας των ΜΜΕ είναι έως και εξαφανισμένη η αντιπολίτευση, για να ευνοήσει κυνικά τα συμφέροντα που υπηρετεί και να δημιουργήσει τετελεσμένα, δύσκολα αντιστρέψιμα.

Με αφορμή τον τρόπο που χειρίστηκε η δημόσια τηλεόραση το θέμα της Ικαρίας, το κόμμα σας προειδοποιεί πως το θέμα του «εμπάργκο» σε βάρος της δημόσιας τηλεόρασης είναι «πάνω στο τραπέζι». Πιστεύετε αλήθεια ότι στο παρελθόν αντίστοιχες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων μέσων, απέδωσαν;

Το θέμα, δυστυχώς, δεν αφορά μόνο στην απαράδεκτη εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ακραία φιλοκυβερνητική μονομέρεια, αφορά και τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών ΜΜΕ και θυμίζει την Ουγγαρία του Όρμπαν. Το έλλειμμα πλουραλισμού συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας. Υπονομεύει τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα είναι 24η στους 27 της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου, ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του γι’ αυτή την απαράδεκτη , αντιδημοκρατική κατάσταση. Να διεκδικήσουμε πιο μαχητικά και με όλους τους νόμιμους τρόπους, τον πλουραλισμό και στη δημόσια τηλεόραση και στα ιδιωτικά κανάλια. Με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, δεν πιστεύω ότι το εμπάργκο είναι μια αποτελεσματική αντίδραση. Αντίθετα θεωρώ, ότι πρέπει να διεκδικούμε σταθερά και μαχητικά την παρουσία μας παντού και να προβάλλουμε τις απόψεις μας και “εκτός έδρας”. Όπως ακριβώς έκανε, με μεγάλη επιτυχία και εκλογική απήχηση, ο Αλέξης Τσίπρας στη γνωστή προεκλογική του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Αυτή μου η πεποίθηση και στάση, ίσως εξηγεί και γιατί, αν και ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είμαι, με άνωθεν εντολή, αποκλεισμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ