22/02/2021

Αλ. Χαρίτσης: Ουραγός των εξελίξεων η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα την πραγματική οικονομία τώρα που υπάρχει το παράθυρο ευκαιρίας - ηχητικό

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον ρ/στ «Realfm97.8» (Νίκος Χατζηνικολάου)

«Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας κρίνονται όχι απλώς ανεπαρκή από τους ίδιους τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς αλλά οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, προκαλώντας αγανάκτηση και φόβο για την επόμενη μέρα στις επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρομεσαίες, και τους εργαζόμενους» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Realfm 97.8», τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να στηριχτεί με μέτρα άμεσης μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενίσχυση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης και με απομείωση του αρχικού κεφαλαίου».

«Αντ’αυτού,η κυβέρνηση επέλεξε τον νέο δανεισμό και την μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες, την επιδότηση της αναστολή της εργασίας και την περαιτέρω ελαστικοποίησή της, αφού η μερικήαπασχόληση τείνει πλέον να γίνει κανόνας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την εκτίναξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα αλλά και τη νέα γενιά ‘κόκκινων δανείων’ που μόνο για το 2020 ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ».

«Αν δεν στηριχθεί η πραγματική οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, με εκτόξευσητου δημόσιουχρέους καικατακρήμνισητων εσόδων των δημόσιων ταμείων, αναμένεται να χειροτερέψει» διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης και προειδοποίησε ότι «οι δυνατότητες που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία χάρη στην άρση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις τράπεζες, είναι πολύ πιθανό να εκλείψουν όταν η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, με την Ελλάδα να αποτελεί ουραγό των εξελίξεων».

«ΗΚομισιόν εκτιμά για τη χώρα μας διψήφιαύφεση για το 2020 και αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη,στο 3,5% και 5%για το 2021 και το 2022» υπενθύμισε ο βουλευτής και σημείωσε ότι «το μοντέλο ανάκαμψηςτύπουV με τη κυβερνητική λογική της ‘ενίσχυσης με το σταγονόμετρο’έχει πάψει πλέον να υφίσταται».

«Για να επανεκκινήσει η οικονομία με ουσιαστικούς όρους δεν αρκεί το άνοιγμα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η «αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και η ύπαρξη ενός σοβαρού σχεδίου για το άνοιγμα του τουρισμού».

«Οι παλινωδίες και η λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ της κυβέρνησης εντείνουν την ανασφάλεια την στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη συνθήκη», υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης «απαιτείται σοβαρότητα και σαφές σχέδιο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που και θα διαμορφώνουν ένα πλαίσιοανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών και θα στηρίζουν άμεσα την πραγματική οικονομία», κατέληξε.