ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/02/2021

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει ήδη τα θεμέλια για μια νέα οικονομική κρίση – Στήριξη της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας»

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει ήδη τα θεμέλια για μια νέα οικονομική κρίση – Στήριξη της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας»



Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην εφημερίδα «Η Γνώμη» της Πάτρας(Φώτης Καλύβας)

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης» για την πορεία της πανδημίας είναι «βαρύτατες και εγκληματικές»,τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Γνώμη»της Πάτρας.

«Θα έπρεπε να είχαν επιταχθεί ιδιωτικές κλινικές ήδη, ώστε να είχαν αποφορτιστεί τα δημόσια νοσοκομεία», επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι «θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και θα έπρεπε στους εργαζόμενους να παρέχονταν δωρεάν τεστ και, αν αρρώσταιναν, να λάμβαναν κανονικά τα ημερομίσθιά τους». Υπογραμμίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση, αντί να «αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων των ΜΜΜ και τον αριθμό των ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις», προσπαθεί ακόμα να μας πείσει ότι «στα ΜΜΜ δεν κολλάει».

«Η κυβέρνηση μετατρέπει την πανδημία σε άλλοθι για να επιστρέψει στις πολιτικές της περιόδου 2012-2014», δηλώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των πολιτικών: «μείωση μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας».«Η δική μας πρόταση είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στήριξη της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας. Ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων», σημειώνει και διαμηνύει ότι χρειάζεται άμεσα «το κράτος να αναλάβει το βάρος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους προφανώς με τη δέσμευση μη απολύσεων», αλλά και να εφαρμοστεί «ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους για να μην υπάρξει έκρηξη σε λουκέτα και ανεργία».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και έχει βάλει, δυστυχώς ήδη τα θεμέλια μιας νέας οικονομικής κρίσης», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για έναν «απελπισμένο και ανίκανο πρωθυπουργό» που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι«πιστεύει πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον σώσει από τα χειρότερα». «Αν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι για αυτόν μια αρνητική έκπληξη», επισημαίνει.

Τέλος, αναφερθείς στη χιονοστιβάδα καταγγελιών του τελευταίου διαστήματος για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, σημειώνει ότι«χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους που βρήκαν το κουράγιο να σπάσουν τη σιωπή» και προσθέτει ότι «είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε ένα τείχος αλληλεγγύης για τα θύματα».

«Δυστυχώς όμως στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις καταγγελίες», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.«Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης του κ. Λιγνάδη που ήταν προσωπική του επιλογή», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον την πανδημία ως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας,
προτάσσοντας μέτρα καταστολής», έχετε δηλώσει σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Ωστόσο, πέρα από άλλου είδους ζητήματα πουέχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την πορεία των εμβολιασμών, κλπ, πιστεύετε ότι δεν τίθεται ακόμα και ζήτημα δημόσιας ασφάλειαςμέσω των μεγάλων συναθροίσεων, λόγω του ενδεχομένου δημιουργίας εστιώνυπερμετάδοσης του ιού;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε τι έχει γίνει όλοαυτό το διάστημα της πανδημίας, δηλαδή τι θαέπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε,προτού να αρχίσει να παίζει παιχνίδια με τη Δημοκρατία. Έπρεπε ήδη να είχε αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων των ΜΜΜ και τοναριθμό των ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις, ούτως ώστε να μην στοιβάζονται οι άνθρωποι καθημερινά μέσα σε αυτά. Αντί γι’ αυτό προσπαθούνακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι στα ΜΜΜδεν κολλάει. Έπρεπε από την αρχή – ανεξαρτήτως πανδημίας μάλιστα – να μην προβεί η κ.Κεραμέως στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των σχολείων. Θα έπρεπε οαριθμός να είχε παραμείνει στα επίπεδα που ταάφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και, λόγω πανδημίας, ακόμα χαμηλότερα. Ούτε αυτό έγινε. Θα έπρεπε να είχαναυξηθεί οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας καιθα έπρεπε στους εργαζόμενους να παρέχοντανδωρεάν τεστ και, αν αρρώσταιναν, να λάμβανανκανονικά τα ημερομίσθιά τους, ώστε να διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες από την επιτροπήτων εμπειρογνωμόνων υγειονομικές συνθήκεςεργασίας και να μην το σκέφτεται κανένας εργαζόμενος για οικονομικούς λόγους να διακινδυνεύει και να μην πάει να εξεταστεί. Επίσης θαέπρεπε να είχαν επιταχθεί ιδιωτικές κλινικέςήδη, ώστε να είχαν αποφορτιστεί τα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά η κυβέρνηση δεν τα έκανε.Αντίθετα, βρήκε ευκαιρία να περάσει μια σειράαπό αντιλαϊκά νομοσχέδια, χωρίς διάλογο, που ήτανκάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ξεσήκωναναντιδράσεις. Συγγνώμη, αλλά βλέποντας κανείςσφαιρικά ό,τι συμβαίνει στη χώρα ένα χρόνο τώραδύσκολα μπορεί να ρίξει τις ευθύνες στους πολίτες, και να μη δει τις βαρύτατες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.


Επικαλούμενος και τη θητεία σας ως πρώην υφυπουργός Εργασίας, ποιο είναι κατά την άποψή σας το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί για τη στήριξη της εργασίας, τώρα αλλά και μετά την πανδημία;

Η κυβέρνηση μετατρέπει την πανδημία σε άλλοθι για να επιστρέψει στις πολιτικές της περιόδου 2012-2014. Μείωση μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας. Για πρώτη φορά μάλιστα, η απλήρωτη εργασία είναι νόμος του κράτους ενώ στους σχεδιασμούς της είναι και ηκατάργηση του 8ωρου. Η δική μας πρόταση είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στήριξη της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας. Ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας καιτων συλλογικών συμβάσεων. Αυτή τη στιγμήαπαιτείται στους πληττόμενους κλάδους το κράτος να αναλάβει το βάρος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών προφανώς με τη δέσμευσημη απολύσεων. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε καιένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους για ναμην υπάρξει έκρηξη σε λουκέτα και ανεργία.


Συμφωνείτε με την πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η πρόταση του πρωθυπουργού προσκρούει σεπολλά ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων, γι’ αυτό το λόγο και απορρίφθηκεαπό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δυστυχώς έχουμεέναν πρωθυπουργό που ακόμα και σε αυτό τοζήτημα εξέθεσε τη χώρα. Κατέθεσε μια πρότασηπου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ελπίζουμε να έχει καταλάβει το λάθος του και αν θέλει να συμμετέχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, ας προσχωρήσει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπισθούν ωςδημόσιο αγαθό τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.Είναι μια πρόταση που έχει γίνει ήδη αποδεκτήαπό την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει τύχει ευρείαςαποδοχής.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, η οποία πάντως δείχνει να συνεχίζει τις προκλήσεις. Πιστεύετε ότι συντρέχουν, πραγματικά, προϋποθέσεις διαλόγου με την Τουρκία; Και αν ναι, με ποιου είδους ατζέντα;

Θίγετε δύο διαφορετικά ζητήματα. Το ένα είναιοι τουρκικές προκλήσεις. Το άλλο είναι ο διάλογοςΕλλάδας – Τουρκίας. Θα έπρεπε το ένα να επηρεάζει το άλλο; Η απάντηση είναι ναι. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι τις προκλήσεις μπορείςνα τις βάλεις στο τραπέζι του διαλόγου – όχι μετην έννοια ότι μπαίνεις σε διαπραγμάτευση γιαό,τι η άλλη πλευρά φαντασιωθεί, για να μην παρεξηγηθώ -, αλλά για να ξεκαθαρίζεις τη θέσησου κάθε φορά απέναντι στις φαντασιώσεις της.Πιστεύουμε πως ακόμα και σε συνθήκες κρίσηςπρέπει πάντα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί. Μάλιστα αυτοί οι δίαυλοι είναι δυοφορές πιο χρήσιμοι ακριβώς σε συνθήκες κρίσης. Από εκεί και πέρα, οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει και όπως γνωρίζετε η πάγια εθνική θέση είναι ότι δεν συζητάμε τίποταπερισσότερο πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.


Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές; Και αν ναι, πότε; Επίσης, ποια είναι η άποψή σας για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η ΝΔ προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ και με σημαντική διαφορά;

Πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχειπλήρως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και έχει βάλει, δυστυχώς ήδη τα θεμέλιαμιας νέας οικονομικής κρίσης. Δεν στήριξε εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέργους και νέους ως όφειλε, με αποτέλεσμα ηύφεση να είναι πολύ πιο μεγάλη από το αναμενόμενο. Είναι ένας απελπισμένος και ανίκανοςπρωθυπουργός. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αποκλείσει κανείς ότι πιστεύει πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον σώσει από τα χειρότερα. Αν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή είναισίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι για αυτόν μιααρνητική έκπληξη.


Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Αντιλαμβάνεστε αυτή την πραγματικότητα ως την ευκαιρία μίας συνολικής κάθαρσης και αλλαγής συμπεριφοράς στην ελληνική κοινωνία και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιβεβλημένες αλλαγές σε νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο;

Χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σεόλες και όλους που βρήκαν το κουράγιονα σπάσουν τη σιωπή. Να μοιραστούνμαζί μας ένα μέρος από τον εφιάλτη πουέζησαν για να μην χρειαστεί να κουβαλάνε άλλο αυτό το βάρος μόνοι τους. Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμεένα τείχος αλληλεγγύης για τα θύματα.Δυστυχώς όμως στην περίπτωση τουΕθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις καταγγελίες. Η μη παραίτησητης κυρίας Μενδώνη είναι εξοργιστική.Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο τηνευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης του κ. Λιγνάδη που ήταν προσωπική του επιλογή.Οι θεσμικές αλλαγέςπου χρειάζονται είναι τόσο στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στο bullying, ενίσχυση των δομών φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης για κακοποιημένα άτομα. Τέλος απαιτούνται θεσμικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία για να σπάσουμε την κουλτούρα υποτίμησης αυτών των καταγγελιών. Επιτρέψτεμου να υπενθυμίσω ότι αν λειτουργούσεδιαφορετικά η ΕΛ.ΑΣ. ίσως σήμερα ηΕλένη Τοπαλούδη να ήταν ζωντανή.


Μιλώντας για «Πάτρα» και «Αχαΐα», τι σκέφτεστε; Ποιο πρέπει να είναι, κατά την άποψή σας, το αναπτυξιακό και οικονομικό προφίλ της περιοχής;

Μιλώντας για την Αχαΐα σκέφτομαι μιαπεριοχή της Ελλάδας όπου κατοικούνΔημοκρατικοί και Αριστεροί πολίτες, μεβαθιά κουλτούρα, κοινωνικές ευαισθησίες και ένα ιστορικό και ζωντανό πανεπιστήμιο. Μια περιοχή όμως που χτυπήθηκε βάναυσα από την αποβιομηχάνιση.Και επειδή με ρωτάτε για το αναπτυξιακόπροφίλ συγκεκριμένα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πρόκειται για μια περιοχήστην Ελλάδα με μεγάλη παράδοση στηβιομηχανία και την καινοτομία, που οφείλουμε να συμβάλουμε όλη στη διατήρηση και τη διεύρυνσή της. Είναι μια περιοχή που η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα παραμένει ισχυρή, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται τόσο η παραγωγική εκμετάλλευση του υδάτινουδυναμικού, όσο και η τουριστική της εμβέλεια. Σε όλα αυτά βέβαια συμβάλλει και η γεωγραφική θέση της Πάτρας, ωςη μεγάλη δυτική πύλη της χώρας, λόγω, φυσικά, του μεγάλου λιμανιού, αλλά καιτης ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου. Αυτή τησπάνια πολυμέρεια της Αχαΐας θα πρέπει να τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας κάθεφορά που συζητάμε για την παραγωγικήανασυγκρότηση της περιοχής.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ