ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/02/2021

Εκδήλωση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εμβόλια-Υγεία-Κοινωνία-Μετακινήσεις - βίντεο

Εκδήλωση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Εμβόλια-Υγεία-Κοινωνία-Μετακινήσεις - βίντεο



.

• Πέτρος Κόκκαλης: «Είναι κρίσιμο το ζήτημα της εξασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η μαζικότερη παραγωγή και να εμβολιαστεί όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός. Η αδιαφάνεια υποθάλπει τη συνωμοσιολογία και δεν καλλιεργεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, η οποία είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή. Τέτοια φαινόμενα συναντάμε και στη χώρα μας καθώς τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν είναι δημόσια»
● Έλενα Κουντουρά: « Το εμβόλιο προστατεύει μόνο τον εμβολιασμένο. Το αρνητικό τεστ COVID-19 είναι ο μόνος τρόπος για ασφαλείς μετακινήσεις και ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, των ταξιδιωτών, των προορισμών και των τοπικών κοινωνιών. Για να μην επαναληφθούν οι λάθος χειρισμοί της προηγούμενης χρονιάς, που κόστισαν σημαντικά στην υγεία και την οικονομία, μέχρι να υπάρξουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τους εμβολιασμένους, και εωσότου επιτευχθεί η απαιτούμενη ανοσία του πληθυσμού, επιβάλλεται να έχουμε υποχρεωτικά τεστ πριν από κάθε αναχώρηση, ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα το 2021 ασφαλή τουριστικό προορισμό και ο τουρισμός μας να έχει διάρκεια»

● Ανδρέας Ξανθός: «Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την πανδημία του COVID-19 στηρίζεται στην απροθυμία των υπερεθνικών οργανισμών όπως η ΕΕ να αμφισβητήσουν ένα καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης των φαρμακευτικών εταιρειών που απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κρίσιμη υγειονομική ανάγκη, δηλαδή το καθεστώς της πατέντας. Ωστόσο πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την λογική ‘το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό’ ζητώντας την άρση των περιορισμών του καθεστώτος της πατέντας»
● Γιώργος Παυλάκης: «Η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσει τους ευπαθείς πληθυσμούς και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν μητρώο ασθενών για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ευπαθείς πληθυσμοί. Η χώρα μας δεν θα έχει τα νούμερα των εμβολίων που χρειάζεται για την κάλυψη του πληθυσμού της για το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού το ερχόμενο καλοκαίρι»
● Ο Πέτρος Κόκκαλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Γιώργος Παυλάκης, συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση / εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα των εμβολιασμών καθώς και την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Χιλιάδες παρακολούθησαν την χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση «Εμβόλια, Υγεία, Κοινωνία, Μετακινήσεις» (Τρίτη – 23 Φεβρουαρίου 2021) της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του κρίσιμου θέματος των εμβολιασμών αλλά και στους κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Πέτρος Κόκκαλης, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αρμόδια για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός. Καλεσμένος στη συζήτηση ήταν και ο ερευνητής και Επικεφαλής εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, σχολίασε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτούργησε με ένα αίσθημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, φροντίζοντας το εμβόλιο να διατίθεται στους πολίτες σαν δημόσιο αγαθό και διασφαλίζοντας να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο αυτό έφερε και μια τεράστια ευθύνη. Και πρόσθεσε πως «Η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει προχωρήσει στην πρόταση μίας επιτροπής εξέτασης του τρόπου με τον οποίον έγινε η διαπραγμάτευση, καθώς δημιουργήθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις στην εκστρατεία των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κ. Κόκκαλης πρότεινε την σύσταση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υγείας και έκανε κριτική στο θέμα της διαφάνειας των εμβολίων τονίζοντας πως «η ΕΕ ακολούθησε τις πρακτικές διαπραγμάτευσης της ελεύθερης αγοράς, τους όρους εμπιστευτικότητας των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, μεθοδεύσεις που δεν αρμόζουν σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του COVAX για την προμήθεια εμβολίων σε όλον τον κόσμο». Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε επίσης στην πρόβλεψη των πανδημιών αλλά και στην επιστημονική προσέγγιση ότι «διανύουμε μία τριπλή μαζική κρίση, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της απώλειας της βιοπικοιλότητας και της αέριας ρύπανσης, που δεν επιτρέπει την επιστροφή στην προηγούμενη υγειονομική αθωότητα».

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά στην τοποθέτησή της στάθηκε ιδιαίτερα στον παράγοντα της ασφάλειας στις μετακινήσεις και στα ταξίδια, υπογραμμίζοντας πως «ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 δεν υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ένα κοινό, συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και πρωτοκόλλων για ασφαλείς μετακινήσεις και ταξίδια». Ακόμη, ανέφερε πως το περασμένο καλοκαίρι για την Ελλάδα, η απουσία αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων στις μετακινήσεις αλλά και το άναρχο άνοιγμα των συνόρων κόστισε στην δημόσια υγεία των πολιτών, στον τουρισμό και στην οικονομία της χώρας. Διευκρίνισε πως εξαρχής στις δημόσιες τοποθετήσεις της είχε επισημάνει πως το άνοιγμα του τουρισμού. έπρεπε να συνοδευτεί με την υποχρέωση αρνητικού τεστ πριν την άφιξη για όλους τους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν την χώρα μας, και η υποχρέωση αυτή πρέπει να διατηρηθεί για όλο το 2021, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η οικονομία και η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής τουριστικός προορισμός. Όσον αφορά το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, ότι προς το παρόν πρέπει να εκδίδεται μόνο για ιατρική χρήση και όχι για ταξιδιωτική, διότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η συλλογική ανοσία. Η κυρία Κουντουρά τόνισε εμφατικά ότι το εμβόλιο προστατεύει μόνο τον εμβολιασμό. Υπογράμμισε ότι προκειμένου να μην επαναληφθούν οι λάθος χειρισμοί της προηγούμενης χρονιάς, μέχρι να υπάρξουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τους εμβολιασμένους πολίτες, και εωσότου επιτευχθεί η απαιτούμενη ανοσία του πληθυσμού, επιβάλλεται να εφαρμόζουμε υποχρεωτικά αρνητικά τεστ πριν από κάθε είσοδο στη χώρα μας, για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, να προστατευτεί η υγεία των επισκεπτών και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και ο τουρισμός μας, όχι μόνο να ξεκινήσει με ασφάλεια αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το 2021.

Σχολιάζοντας το ζήτημα από την δική του σκοπιά ως τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τέως Υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός σχολίασε πως «το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την πανδημία του COVID-19 στηρίζεται στην απροθυμία των υπερεθνικών οργανισμών όπως η ΕΕ να αμφισβητήσουν ένα καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης των φαρμακευτικών εταιρειών που απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κρίσιμη υγειονομική ανάγκη, δηλαδή το καθεστώς της πατέντας» και σημείωσε πως πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την λογική ‘το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό’ ζητώντας την άρση των περιορισμών του καθεστώτος της πατέντας. Στην δεύτερη του τοποθέτησή ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και να υπάρξει ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση και έγκαιρη πρόληψη της διασποράς ενώ υπογράμμισε πως η παρακαταθήκη του COVID-19 αφορά στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσω επένδυσης γενναίων υλικών και ανθρώπινων πόρων αλλά και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας με σκοπό τον καλύτερο χειρισμό αντίστοιχων καταστάσεων κρίσεων μελλοντικά.

Ο ερευνητής και Επικεφαλής εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης ανέφερε πως αν και τα εμβόλια παράχθηκαν αστραπιαία από την αρχή της κρίσης του COVID-19 εντούτοις τίθεται ένα μείζον πρόβλημα που αφορά στην έλλειψη πρώτων υλών συγκεκριμένων προδιαγραφών για την αποτελεσματική μαζική παραγωγή των εμβολίων. Ακόμη ανέφερε συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως «δεν θα έχει τα νούμερα των εμβολίων που χρειάζεται για την κάλυψη του πληθυσμού της για το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού το ερχόμενο καλοκαίρι», ενώ συμφώνησε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Όπως είπε συγκεκριμένα «η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσει τους ευπαθείς πληθυσμούς και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν μητρώο ασθενών για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ευπαθείς πληθυσμοί». Σχετικά με τα φάρμακα και τις θεραπείες, ο Καθηγητής Γιώργος Παυλάκης δήλωσε πως πρέπει να λαμβάνονται άμεσα από τους ασθενείς καθώς ο συγκεκριμένος ιός COVID-19 δύναται να δημιουργήσει βλάβες που είναι δύσκολα αναστρεπτές. Αναφορικά με τις διπλές μάσκες, ο κ. Παυλάκης θεωρεί πως η διπλή μάσκα σε εσωτερικούς χώρους είναι μια ασφαλής επιλογή για την καλύτερη προστασία των πολιτών, φυσικά με τήρηση και όλων των υγειονομικών μέτρων (τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού κλπ). Ο κ. Παυλάκης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού αλλά και των δημοσιογράφων σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού του COVID-19 λέγοντας πως οι περιπτώσεις μόλυνσης εμβολιασμένων ανθρώπων υφίστανται αλλά είναι λίγες και στις περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται γρήγορα ενώ ακόμη ανέφερε πως σύμφωνα με τα δεδομένα του Ισραήλ, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται έχουν τουλάχιστον 4 φορές χαμηλότερο ιικό φορτίο, που δείχνει πως ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο και σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Τέλος, σχετικά με τις τοπικές επιδημίες ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι στην Βόρεια Ελλάδα η ποιότητα του αέρα και η κατάσταση των πνευμόνων του πληθυσμού δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση στην αντιμετώπιση τους.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις τριών διακεκριμένων δημοσιογράφων που συνδέθηκαν ζωντανά: Ντάνι Βέργου, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών, Τάκης Σαράντης, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης, δημοσιογράφος στο KOZANI TV.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ