ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/02/2021

37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας: Εργασία διανομέων φαγητού υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες

37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας: Εργασία διανομέων φαγητού υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλευτή Πιερίας Μπέττυς Σκούφα και θέμα : «Εργασία διανομέων φαγητού υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- είδαμε όλοι μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, πολλούς διανομείς φαγητού, με κόπο και αγωνία να υποβαστάζουν μέσα στη χιονόπτωση τα δίκυκλά τους.

- Τρεις (3) φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή οι τρόποι εργασίας των διανομέων φαγητών κ.λ.π στην ελληνική επικράτεια: α) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση σίτισης, β) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με επιχείρηση που εκτελεί μεταφορές προϊόντων σίτισης για (τρίτες ως προς τη σχέση εργασίας) επιχειρήσεις σίτισης και γ) άνευ σχέσης εξαρτημένης εργασίας, όπου ο διανομέας εισφέρει μάλιστα στην εργασία το δικό του δίκυκλο και η σχέση αυτή ονομάζεται ανεξάρτητη παροχή υπηρεσιών, ή κατ’ εργοδοτικό ευφημισμό «ελεύθερη συνεργασία».

- Οι πρώτοι δύο τρόποι εργασίας είναι, από την εποχή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικώς καλύτερα νομοθετικά ρυθμισμένοι και παρέχουν στους εργαζομένους καλύτερο πλαίσιο και συνθήκες εργασίας. Ενδεικτικά, η υπαγωγή κάθε εργαζομένου σε καθεστώς νόμιμης πρόσληψης, εκτός της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, εξασφαλίζει στον εργαζόμενο παροχές υγείας, συνταξιοδοτική ασφάλιση και ασφάλισης κατά της ανεργίας.

- Πέραν όμως αυτών των προτερημάτων της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εργαζόμενοι που τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας. Ομοίως, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της.

- Όμως όλα τα παραπάνω δικαιώματα στερούνται οι διανομείς που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών και εκ της ανάγκης τους οικονομικής επιβίωσης, τις προηγούμενες ημέρες υπερέβαλαν εαυτούς και εργάσθηκαν, για άλλη μια φορά, με αυταπάρνηση.

- Οι διανομείς φαγητού είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιακά νέοι συμπολίτες μας, εργάζονται σκληρά, ανήκουν στο πιο δυναμικό κομμάτι του ελληνικού εργατικού δυναμικού, τα δε αποθέματα σωματικής δύναμης και ψυχικής αντοχής επ’ ουδενί τους καθιστούν αναλώσιμους, αλλά το νομικό και πραγματικό πλαίσιο εργασίας τους χρήζει συνεχούς παρακολούθησης και ιδιαίτερων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να απολαμβάνουν πλήρων και ισοτίμων εργασιακών δικαιωμάτων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Αν διενεργήθηκαν έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου σας, του τρόπου εργασίας των διανομέων φαγητού κατά το διήμερο χιονοπτώσεων στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2021;

2. Αν ναι, για την ίδια παραπάνω χρονική περίοδο: α) από ποιες υπηρεσίες σας, και β) ανά Περιφέρεια πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν, πόσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και ποιες κατηγορίες παραβάσεων κλητεύθηκαν;

3. Δεδομένων των ανισοτήτων που δημιουργούν μεταξύ των εργαζομένων για την ίδια εργασία και για την ίδια ένταση εργασίας, τα δύο παραπάνω διαφορετικά καθεστώτα, της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με την «ελεύθερη συνεργασία», πώς προτίθεται να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων φαγητού που εργάζονται συστηματικά εκτός καθεστώτος αναγγελμένης στο ΠΣ «Εργάνη» πρόσληψης;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Εργασία διανομέων φαγητού υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες»

Προ ολίγων μόνον ημερών, κατά το διήμερο των σφοδρών χιονοπτώσεων της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου 2021, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος επικράτησαν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και κοντά στα δεκάδες ατυχήματα που συνέβησαν, μικρά και μεγάλα (όπως οι διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ολοκλήρων δημοτικών ενοτήτων στην Αττική και αλλού), είδαμε όλοι μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, πολλούς διανομείς φαγητού, με κόπο και αγωνία να υποβαστάζουν μέσα στη χιονόπτωση τα δίκυκλά τους, αντί να τα χρησιμοποιούν για να μεταβούν στους τόπους παράδοσης των παραγγελιών που μετέφεραν.

Με αφορμή τις εικόνες αυτές, γεννήθηκαν, ή σωστότερα ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού, των αγαπημένων μας «ντελιβεράδων», χάρη στους οποίους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά μπορούν να απολαύσουν στο χώρο τους εδέσματα, ποτά και ροφήματα.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι για πολλούς συμπολίτες μας, ιδίως ηλικιωμένους ή με αναπηρίες, οι διανομείς φαγητού είναι ο μόνος τρόπος διατροφής τους, οι διανομείς εκτελούν ένα πραγματικό λειτούργημα, διακινδυνεύοντας όμως κάθε στιγμή τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους.

Τρεις (3) φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή οι τρόποι εργασίας των διανομέων φαγητών κ.λ.π στην ελληνική επικράτεια: α) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση σίτισης, β) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με επιχείρηση που εκτελεί μεταφορές προϊόντων σίτισης για (τρίτες ως προς τη σχέση εργασίας) επιχειρήσεις σίτισης και γ) άνευ σχέσης εξαρτημένης εργασίας, όπου ο διανομέας εισφέρει μάλιστα στην εργασία το δικό του δίκυκλο και η σχέση αυτή ονομάζεται ανεξάρτητη παροχή υπηρεσιών, ή κατ’ εργοδοτικό ευφημισμό «ελεύθερη συνεργασία».

Οι πρώτοι δύο τρόποι εργασίας [υπό α) και β)] είναι, από την εποχή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικώς καλύτερα νομοθετικά ρυθμισμένοι και παρέχουν στους εργαζομένους καλύτερο πλαίσιο και συνθήκες εργασίας. Ενδεικτικά, η υπαγωγή κάθε εργαζομένου σε καθεστώς νόμιμης πρόσληψης, εκτός της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, εξασφαλίζει στον εργαζόμενο παροχές υγείας, συνταξιοδοτική ασφάλιση και ασφάλισης κατά της ανεργίας.

Πέραν όμως αυτών των προτερημάτων της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εργαζόμενοι που τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, καθώς εν προκειμένω μεσολάβησε διακοπή των συγκοινωνιών, υπήρξε επικινδυνότητα στη χρήση των δρόμων εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί και της χαμηλής ορατότητας, και όλα τα παραπάνω αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου που δικαιολογεί τη μη παροχή της εργασίας, ενώ παράλληλα θεμελιώνεται δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Ομοίως, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της.

Όμως όλα τα παραπάνω δικαιώματα στερούνται οι διανομείς που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών [ανωτέρω υπό γ)] και εκ της ανάγκης τους οικονομικής επιβίωσης, τις προηγούμενες ημέρες υπερέβαλαν εαυτούς και εργάσθηκαν, για άλλη μια φορά, με αυταπάρνηση.

Επειδή οι διανομείς φαγητού είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιακά νέοι συμπολίτες μας, εργάζονται σκληρά, ανήκουν στο πιο δυναμικό κομμάτι του ελληνικού εργατικού δυναμικού, τα δε αποθέματα σωματικής δύναμης και ψυχικής αντοχής επ’ ουδενί τους καθιστούν αναλώσιμους, αλλά το νομικό και πραγματικό πλαίσιο εργασίας τους χρήζει συνεχούς παρακολούθησης και ιδιαίτερων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να απολαμβάνουν πλήρων και ισοτίμων εργασιακών δικαιωμάτων.

Επειδή συστηματικά απόλυνται ζωές μεταφορέων σίτισης και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί περαιτέρω η οργανωμένη πολιτεία μας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Αν διενεργήθηκαν έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου σας, του τρόπου εργασίας των διανομέων φαγητού κατά το διήμερο χιονοπτώσεων στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2021;

2. Αν ναι, για την ίδια παραπάνω χρονική περίοδο: α) από ποιες υπηρεσίες σας, και β) ανά Περιφέρεια πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν, πόσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και ποιες κατηγορίες παραβάσεων κλητεύθηκαν;

3. Δεδομένων των ανισοτήτων που δημιουργούν μεταξύ των εργαζομένων για την ίδια εργασία και για την ίδια ένταση εργασίας, τα δύο παραπάνω διαφορετικά καθεστώτα, της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με την «ελεύθερη συνεργασία», πώς προτίθεται να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων φαγητού που εργάζονται συστηματικά εκτός καθεστώτος αναγγελμένης στο ΠΣ «Εργάνη» πρόσληψης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Αθανάσιος  (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) 
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ