ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/03/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Χωρίς τέλος ταπροβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης»

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Χωρίς τέλος ταπροβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης»



Χωρίς τέλος τα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης, σημειώνουν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη, του Τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, του Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και της Τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Στις 26.11.2020 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν  ερώτηση  για την κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Ακολούθως, ο Ζώης Κολιός, που είναι πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου  του σωματείου «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών – Γηροκομείο Πτωχοκομείο» γνωστό και ως Γηροκομείο Αθηνών,  μόλις πληροφορήθηκε την παραπάνω ερώτηση στην προσωπική του δημόσια ιστοσελίδα, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πραγματοποίησε τις εξής αναρτήσεις:

  Στις 26.11.2020:   «Καλημέρα φίλες και φίλοι. ΘΕΩΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΜΟΥ και είμαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που ένα αριστερό κόμμα, που μάλιστα ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ, ολόκληρο, τα βάζει με ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, εμένα. Ζώης Κολιός ....... ΔΕΞΙΟΣ μέχρι κόκκαλο, Χριστιανός πιστός, Πατριώτης μέχρι κόκκαλο που δίνει τη ζωή του για την Ελλάδα μας, με αρχές και αξίες αδιαπραγμάτευτες. ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΩΛΙΑ. ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ . ΣΥΜΜΑΧΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΑ Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΡΟΛΟΣ. -Εγώ δίνω το δικό μου αγώνα 2,5 χρόνια, ΕΚΕΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ, …... με έχει ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ένας ολόκληρος κομματικός μηχανισμός με παρακλάδια ... Το ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δείχνει σοβαρότητα, γιατί για αυτά που μου καταλογίζουν ΨΕΥΔΩΣ, έχω αδιάψευστα στοιχεία και θα τους εκθέσω ανεπανόρθωτα;;;;;; ΝΤΡΟΠΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΧΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΓΕΛΑΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ».

  Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, σχολιάζοντας άρθρο της εφημερίδας «Αυγή»  προέβη σε νέα δημόσια ανάρτηση, «…..Θέλουν να δημιουργήσουν αναμπουμπούλα, αχταρμά, κουρνιαχτό, ώστε ο λύκος να χαρεί , να κάνει την Πολιτική ηγεσία να ΜΑΣ ΒΑΡΕΘΕΙ ΟΛΟΥΣ (τάχα ) και να μπουν από το παράθυρο να χύσουν αίμα στο Γηροκομείο….».

Ο Ζώης Κολιός εμφανίζεται με τις παραπάνω αναρτήσεις με μια ρητορική διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού μίσους, ανακηρύσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ  εχθρό του Γηροκομείου και  με την  επίκλησή του, «κύριοι της Νέας Δημοκρατίας εδώ αρχίζει ο δικό σας ρόλος» επιχειρεί να προτρέψει το κυβερνών κόμμα, όχι μόνο να τον υποστηρίξει, αλλά, να συμπεριφερθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως πολιτικό της αντίπαλο, αλλά, ως "εχθρό". Πρόκειται συνεπώς για ακραία διχαστικό λόγο, που επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους πολίτες.

Η κα Πολυξένη Πραστάκου υπέβαλε εναντίον του Ζώη Κολιού ενώπιον του Εισαγγελέως  Πλημ/κων Αθηνών την από 9.12.2020 μήνυση, σε αναφορά  με τις παραπάνω αναρτήσεις του και  για το αδίκημα της  απιστίας κατά την διαχείριση της περιουσίας του σωματείου, όπως  προκύπτει από το  υπ. αριθ. 2475/2020 βούλευμα,  σύμφωνα με τα άρθρα 184, 231, 259,  390  Π.Κ. και τα άρθρα ν.4182/2013 και 1 του ν. 4285/2014, που διώκονται αυτεπάγγελτα.    

Ενδέχεται λοιπόν, λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας του Ζώη Κολιού ως υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος ΠΑΤΡΙΕ και κυρίως εκ της θέσεως του ως προσωρινού προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, την οποία συνεχώς προβάλλει στα ΜΜΕ, της μεγάλης  περιουσίας του Γηροκομείου που διαχειρίζεται, των τροφίμων του Γηροκομείου  με τους συγγενείς τους, των υπαλλήλων που παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων αυτός προσέλαβε, της ευαισθησίας της κοινής γνώμης προς την τρίτη ηλικία,  αυτές οι δια του διαδικτύου αλλεπάλληλες προτροπές  του να προκαλέσουν  αμοιβαία διχόνοια  μεταξύ των πολιτών και  διατάραξη της κοινής ειρήνης.

Το Γηροκομείο Αθηνών είναι ένα κοινωφελές σωματείο, που διαχειρίζεται τεράστια περιουσία ακινήτων και άλλων αξιακών στοιχείων μεταξύ των οποίων πάνω από 70 κληροδοτήματα μεγάλης αξίας. Όταν λείπουν τα πρόσωπα διοίκησης  από ένα σωματείο διορίζεται κατά το άρθρο 69 Α.Κ. από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση με περιορισμένες αρμοδιότητες και με εντολή να διεξάγει τάχιστα αρχαιρεσίες για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης εντός τακτής προθεσμίας το πολύ τριών μηνών. Ο διορισμός της προσωρινής διοίκησης υπάγεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου.  Η προσωρινή διοίκηση  ασκεί,  υπό τον έλεγχο του κράτους,  την  παροχή φιλανθρωπικών υπηρεσιών  σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του. Όμως ο έλεγχος της διοικήσεως του Γηροκομείου για την οικονομική διαχείριση κυρίως των κληροδοτημάτων υπάγεται στον έλεγχο των διοικητικών αρχών, που ελέγχονται κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και υποχρεούνται στην παροχή των πληροφοριών που ζητούνται με τη συγκεκριμένη ερώτηση.  Επομένως η παροχή των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί αντικείμενο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και όχι παρέμβαση σε δικαστικές διαδικασίες.

Επισημαίνεται δε ότι το Γηροκομείο Αθηνών διοικείται από το 2016 από προσωρινές διοικήσεις  και από τον Ιούνιο 2018 από προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον Ζώη Κολιό συνεχώς και με εναλλασσόμενα μέλη του Δ.Σ., τα οποία διορίζονται με δικαστικές αποφάσεις και προσωρινές διαταγές χωρίς τις περισσότερες φορές να κλητεύονται οι αρχικοί διάδικοι, όπως απαιτεί ο Κ. Πολ. Δ.  Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και δικαστικές διαταγές,  που παρατείνουν την θητεία της παραπάνω προσωρινής διοίκησης, δίνουν κάθε φορά την εντολή σε αυτή να διενεργήσει εντός τακτής σύντομης προθεσμίας αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης στο σωματείο και μάλιστα η παράταση της θητείας τους δίνεται κάθε φορά υπό τον όρο αυτόν. Οι παραπάνω προσωρινές διοικήσεις, παρά τις σαφείς δικαστικές εντολές για την διεξαγωγή αρχαιρεσιών,  με διάφορες προφάσεις δεν έχουν προκηρύξει μέχρι σήμερα αρχαιρεσίες. Κατά συνέπεια, στερούνται νομιμοποίησης, γιατί η εντολή που έχουν λάβει από το δικαστήριο συνδέεται με την διεξαγωγή αρχαιρεσιών με αποτέλεσμα  να έχει λήξει η θητεία τους. Παρά ταύτα παραμένουν στη διοίκηση του Γηροκομείου και διαχειρίζονται την τεράστια περιουσία του χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, καθώς δεν υπάρχει εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο της διαχειρίσεως τους, χωρίς να  συγκαλούν γενική συνέλευση των μελών του σωματείου προς λογοδοσία, χωρίς να  συντάσσουν απολογισμούς για την οικονομική διαχείριση της ατομικής  περιουσίας  και των κληροδοτημάτων του, ούτε προβλέπεται η λογοδοσία της διαχειρίσεως τους.  Ο Ζώης Κολιός,  εναντίον όποιου νομίζει ότι είναι αντίθετος,    απειλεί ή του υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Επιπλέον, ο Ζώης Κολιός, ως πρόεδρος του ΔΣ, δεν κοινοποιεί  στον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων τα πρακτικά των αποφάσεων του ΔΣ, ως έχει  υποχρέωση, ούτε  καταθέτει  τα στοιχεία της διαχειρίσεώς του, κρατώντας έτσι σε πλήρη αδιαφάνεια την διαχείριση του Γηροκομείου έναντι των εποπτευόντων  αρχών,   του Δήμου Αθηναίων, της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Αττικής  και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπ. Οικονομικών.

Επιπλέον, η εποπτεία των φιλανθρωπικών σωματείων έχει ανατεθεί βάση του ν. 3852/2010  στη τοπική αυτοδιοίκηση.  Η  πράξη όμως απέδειξε, ότι πολλές  φορές ούτε θέλει ούτε μπορεί να την ασκήσει ικανοποιητικά όπως π.χ. ο δήμος Αθηναίων στη περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών. Ο δήμος Αθηναίων ενώ με την 28.1.2021  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την αλλαγή της προσωρινής διοίκησης του σωματείου και κατέθεσε στο δικαστήριο την ανάλογη παρέμβαση, δώδεκα ημέρες μετά, την 10.2.2021, με κυρία παρέμβαση του στο δικαστήριο, ζητούσε την απόρριψη της αιτήσεως μέλους της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών  που προσπάθησε  δικαστικά να αλλάξει η προσωρινή διοίκηση του σωματείου, στηρίζοντας στην ουσία την παράταση της θητείας της προσωρινής διοίκησης.  

Επειδή, ο Ζώης Κολιός υπό την ιδιότητα του προέδρου του Γηροκομείου με  τις παραπάνω αναρτήσεις  στο διαδίκτυο διακρίνει τους Έλληνες πολίτες,  όχι μόνο λεκτικά αλλά κατά την   εκτέλεση των καθηκόντων του,  με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις  τους σε αριστερούς και δεξιούς, πράγμα που απαγορεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Επειδή, ο Ζώης Κολιός αναφέρεται  απαξιωτικά για ένα κοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα υποδαυλίζοντας πολιτικό  μίσος μεταξύ Ελλήνων πολιτών.

Επειδή, η όλη αυτή συμπεριφορά του προέδρου του ΔΣ σαφώς βλάπτει τα συμφέροντα του Γηροκομείου, διότι το εμπλέκει σε πολιτικές διακρίσεις και  διαμάχες.

Επειδή, τα ανωτέρω ασφαλώς συμβαίνουν και σε άλλα φιλανθρωπικά σωματεία,  καθώς και  η παράταση  της θητείας των προσωρινών διοικήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί στα μέλη των προσωρινών διοικήσεων αίσθημα ιδιοκτησίας προκαλώντας ενδεχομένως μη  αναστρέψιμες καταστάσεις.

Επειδή,  η πείρα απέδειξε ότι οι παραπάνω δυσλειτουργίες ολόκληρου του συστήματος  των σωματείων δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με δικαστική συνδρομή, λόγω της βραδύτητας της απονομής της.

Επειδή, η  διεξαγωγή της σχετικής δίκης, διαδικασία δαπανηρή και ψυχοφθόρα, εξαρτάται, κυρίως,  από το ενδιαφέρον των μελών των σωματείων.     

Επειδή, η παρούσα προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου με θητεία που πλησιάζει τα τρία έτη είναι η μόνη νομική οντότητα στη χώρα μας, που δεν είναι δυνατόν  να ελεγχθεί διοικητικά η διαχείριση της, γιατί δεν υπάρχει εξελεγκτική επιτροπή.    

Επειδή, ο δήμος Αθηναίων με  την αναφερόμενη αντιφατική πολιτική πρακτική του  ήρθε  σε αντίθεση με την από 28.1.2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, επομένως και με τη νομιμότητα των ομόφωνων αποφάσεων του ίδιου του  Δημοτικού Συμβουλίου,  αποθαρρύνοντας έτσι πρωτοβουλίες πολιτών  και τον εθελοντισμό, που είναι ο βασικότερος παράγων για την έμπρακτη αλληλεγγύη  και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επειδή,  οι προσωρινές διοικήσεις, που θέλουν για τους δικούς τους λόγους να παραμείνουν στην εξουσία πλουσίου φιλανθρωπικού σωματείου χρησιμοποιούν διάφορες δικαστικές  τακτικές για να παραμείνουν στην εξουσία στο διηνεκές.

Επειδή,  με την τακτική αυτή παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 12 του Συντάγματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Εκτός από τη μήνυση της κας Πραστάκου για τα παραπάνω αδικήματα και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της περιουσίας του Γηροκομείου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Ζώη Κολιού  αυτεπάγγελτα ή μέσω  άλλων μηνύσεων για άλλα αδικήματα ή ερευνάται αδικοπρακτική συμπεριφορά του και ποια και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχετική δικαστική διαδικασία  για όλα τα αδικήματα;

2. Πρέπει να μελετηθεί  η νομοθετική τροποποίηση ολοκλήρου του συστήματος, πάντα μέσα στα συνταγματικά πλαίσια, ώστε οι παραπάνω  συνεχείς προσωρινές διοικήσεις κατά το άρθρο 69 Α.Κ, να διορίζονται από το δικαστήριο κατά προτίμηση από μέλη του σωματείου, να υπηρετούν μια σύντομη θητεία το πολύ τριών μηνών, που δεν θα παρατείνεται και να λογοδοτούν με το πέρας της εντολής τους;

3. Έχουν μελετήσει το επείγον αυτό πρόβλημα;  Σκοπεύουν να το επιλύσουν με νομοθετική ρύθμιση, ιδίως με τροποποίηση του άρθρου 69 ΑΚ και του νόμου περί εποπτείας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και έλεγχο για την διαχείριση της περιουσίας των, καθόσον  η παρούσα προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών διαχειρίζεται ανέλεγκτα την τεράστια περιουσία του;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών
Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: «Χωρίς τέλος τα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης»
Στις 26.11.2020 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν  ερώτηση  για την κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Ακολούθως, ο Ζώης Κολιός, που είναι πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου  του σωματείου «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών – Γηροκομείο Πτωχοκομείο» γνωστό και ως Γηροκομείο Αθηνών,  μόλις πληροφορήθηκε την παραπάνω ερώτηση στην προσωπική του δημόσια ιστοσελίδα, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πραγματοποίησε τις εξής αναρτήσεις:
  Στις 26.11.2020:   «Καλημέρα φίλες και φίλοι. ΘΕΩΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΜΟΥ και είμαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που ένα αριστερό κόμμα, που μάλιστα ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ, ολόκληρο, τα βάζει με ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, εμένα. Ζώης Κολιός ....... ΔΕΞΙΟΣ μέχρι κόκκαλο, Χριστιανός πιστός, Πατριώτης μέχρι κόκκαλο που δίνει τη ζωή του για την Ελλάδα μας, με αρχές και αξίες αδιαπραγμάτευτες. ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΩΛΙΑ. ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ . ΣΥΜΜΑΧΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΑ Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΡΟΛΟΣ. -Εγώ δίνω το δικό μου αγώνα 2,5 χρόνια, ΕΚΕΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ, …... με έχει ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ένας ολόκληρος κομματικός μηχανισμός με παρακλάδια ... Το ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δείχνει σοβαρότητα, γιατί για αυτά που μου καταλογίζουν ΨΕΥΔΩΣ, έχω αδιάψευστα στοιχεία και θα τους εκθέσω ανεπανόρθωτα;;;;;; ΝΤΡΟΠΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΧΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΓΕΛΑΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ».
  Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, σχολιάζοντας άρθρο της εφημερίδας «Αυγή»  προέβη σε νέα δημόσια ανάρτηση, «…..Θέλουν να δημιουργήσουν αναμπουμπούλα, αχταρμά, κουρνιαχτό, ώστε ο λύκος να χαρεί , να κάνει την Πολιτική ηγεσία να ΜΑΣ ΒΑΡΕΘΕΙ ΟΛΟΥΣ (τάχα ) και να μπουν από το παράθυρο να χύσουν αίμα στο Γηροκομείο….».
Ο Ζώης Κολιός εμφανίζεται με τις παραπάνω αναρτήσεις με μια ρητορική διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού μίσους, ανακηρύσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ  εχθρό του Γηροκομείου και  με την  επίκλησή του, «κύριοι της Νέας Δημοκρατίας εδώ αρχίζει ο δικό σας ρόλος» επιχειρεί να προτρέψει το κυβερνών κόμμα, όχι μόνο να τον υποστηρίξει, αλλά, να συμπεριφερθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως πολιτικό της αντίπαλο, αλλά, ως "εχθρό". Πρόκειται συνεπώς για ακραία διχαστικό λόγο, που επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους πολίτες.
Η κα Πολυξένη Πραστάκου υπέβαλε εναντίον του Ζώη Κολιού ενώπιον του Εισαγγελέως  Πλημ/κων Αθηνών την από 9.12.2020 μήνυση, σε αναφορά  με τις παραπάνω αναρτήσεις του και  για το αδίκημα της  απιστίας κατά την διαχείριση της περιουσίας του σωματείου, όπως  προκύπτει από το  υπ. αριθ. 2475/2020 βούλευμα,  σύμφωνα με τα άρθρα 184, 231, 259,  390  Π.Κ. και τα άρθρα ν.4182/2013 και 1 του ν. 4285/2014, που διώκονται αυτεπάγγελτα.    
Ενδέχεται λοιπόν, λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας του Ζώη Κολιού ως υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος ΠΑΤΡΙΕ και κυρίως εκ της θέσεως του ως προσωρινού προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, την οποία συνεχώς προβάλλει στα ΜΜΕ, της μεγάλης  περιουσίας του Γηροκομείου που διαχειρίζεται, των τροφίμων του Γηροκομείου  με τους συγγενείς τους, των υπαλλήλων που παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων αυτός προσέλαβε, της ευαισθησίας της κοινής γνώμης προς την τρίτη ηλικία,  αυτές οι δια του διαδικτύου αλλεπάλληλες προτροπές  του να προκαλέσουν  αμοιβαία διχόνοια  μεταξύ των πολιτών και  διατάραξη της κοινής ειρήνης.
Το Γηροκομείο Αθηνών είναι ένα κοινωφελές σωματείο, που διαχειρίζεται τεράστια περιουσία ακινήτων και άλλων αξιακών στοιχείων μεταξύ των οποίων πάνω από 70 κληροδοτήματα μεγάλης αξίας. Όταν λείπουν τα πρόσωπα διοίκησης  από ένα σωματείο διορίζεται κατά το άρθρο 69 Α.Κ. από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση με περιορισμένες αρμοδιότητες και με εντολή να διεξάγει τάχιστα αρχαιρεσίες για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης εντός τακτής προθεσμίας το πολύ τριών μηνών. Ο διορισμός της προσωρινής διοίκησης υπάγεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου.  Η προσωρινή διοίκηση  ασκεί,  υπό τον έλεγχο του κράτους,  την  παροχή φιλανθρωπικών υπηρεσιών  σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του. Όμως ο έλεγχος της διοικήσεως του Γηροκομείου για την οικονομική διαχείριση κυρίως των κληροδοτημάτων υπάγεται στον έλεγχο των διοικητικών αρχών, που ελέγχονται κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και υποχρεούνται στην παροχή των πληροφοριών που ζητούνται με τη συγκεκριμένη ερώτηση.  Επομένως η παροχή των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί αντικείμενο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και όχι παρέμβαση σε δικαστικές διαδικασίες.
Επισημαίνεται δε ότι το Γηροκομείο Αθηνών διοικείται από το 2016 από προσωρινές διοικήσεις  και από τον Ιούνιο 2018 από προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον Ζώη Κολιό συνεχώς και με εναλλασσόμενα μέλη του Δ.Σ., τα οποία διορίζονται με δικαστικές αποφάσεις και προσωρινές διαταγές χωρίς τις περισσότερες φορές να κλητεύονται οι αρχικοί διάδικοι, όπως απαιτεί ο Κ. Πολ. Δ.  Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και δικαστικές διαταγές,  που παρατείνουν την θητεία της παραπάνω προσωρινής διοίκησης, δίνουν κάθε φορά την εντολή σε αυτή να διενεργήσει εντός τακτής σύντομης προθεσμίας αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης στο σωματείο και μάλιστα η παράταση της θητείας τους δίνεται κάθε φορά υπό τον όρο αυτόν. Οι παραπάνω προσωρινές διοικήσεις, παρά τις σαφείς δικαστικές εντολές για την διεξαγωγή αρχαιρεσιών,  με διάφορες προφάσεις δεν έχουν προκηρύξει μέχρι σήμερα αρχαιρεσίες. Κατά συνέπεια, στερούνται νομιμοποίησης, γιατί η εντολή που έχουν λάβει από το δικαστήριο συνδέεται με την διεξαγωγή αρχαιρεσιών με αποτέλεσμα  να έχει λήξει η θητεία τους. Παρά ταύτα παραμένουν στη διοίκηση του Γηροκομείου και διαχειρίζονται την τεράστια περιουσία του χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, καθώς δεν υπάρχει εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο της διαχειρίσεως τους, χωρίς να  συγκαλούν γενική συνέλευση των μελών του σωματείου προς λογοδοσία, χωρίς να  συντάσσουν απολογισμούς για την οικονομική διαχείριση της ατομικής  περιουσίας  και των κληροδοτημάτων του, ούτε προβλέπεται η λογοδοσία της διαχειρίσεως τους.  Ο Ζώης Κολιός,  εναντίον όποιου νομίζει ότι είναι αντίθετος,    απειλεί ή του υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Επιπλέον, ο Ζώης Κολιός, ως πρόεδρος του ΔΣ, δεν κοινοποιεί  στον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων τα πρακτικά των αποφάσεων του ΔΣ, ως έχει  υποχρέωση, ούτε  καταθέτει  τα στοιχεία της διαχειρίσεώς του, κρατώντας έτσι σε πλήρη αδιαφάνεια την διαχείριση του Γηροκομείου έναντι των εποπτευόντων  αρχών,   του Δήμου Αθηναίων, της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Αττικής  και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπ. Οικονομικών.
Επιπλέον, η εποπτεία των φιλανθρωπικών σωματείων έχει ανατεθεί βάση του ν. 3852/2010  στη τοπική αυτοδιοίκηση.  Η  πράξη όμως απέδειξε, ότι πολλές  φορές ούτε θέλει ούτε μπορεί να την ασκήσει ικανοποιητικά όπως π.χ. ο δήμος Αθηναίων στη περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών. Ο δήμος Αθηναίων ενώ με την 28.1.2021  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την αλλαγή της προσωρινής διοίκησης του σωματείου και κατέθεσε στο δικαστήριο την ανάλογη παρέμβαση, δώδεκα ημέρες μετά, την 10.2.2021, με κυρία παρέμβαση του στο δικαστήριο, ζητούσε την απόρριψη της αιτήσεως μέλους της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών  που προσπάθησε  δικαστικά να αλλάξει η προσωρινή διοίκηση του σωματείου, στηρίζοντας στην ουσία την παράταση της θητείας της προσωρινής διοίκησης.  
Επειδή, ο Ζώης Κολιός υπό την ιδιότητα του προέδρου του Γηροκομείου με  τις παραπάνω αναρτήσεις  στο διαδίκτυο διακρίνει τους Έλληνες πολίτες,  όχι μόνο λεκτικά αλλά κατά την   εκτέλεση των καθηκόντων του,  με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις  τους σε αριστερούς και δεξιούς, πράγμα που απαγορεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.
Επειδή, ο Ζώης Κολιός αναφέρεται  απαξιωτικά για ένα κοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα υποδαυλίζοντας πολιτικό  μίσος μεταξύ Ελλήνων πολιτών.
Επειδή, η όλη αυτή συμπεριφορά του προέδρου του ΔΣ σαφώς βλάπτει τα συμφέροντα του Γηροκομείου, διότι το εμπλέκει σε πολιτικές διακρίσεις και  διαμάχες.
Επειδή, τα ανωτέρω ασφαλώς συμβαίνουν και σε άλλα φιλανθρωπικά σωματεία,  καθώς και  η παράταση  της θητείας των προσωρινών διοικήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί στα μέλη των προσωρινών διοικήσεων αίσθημα ιδιοκτησίας προκαλώντας ενδεχομένως μη  αναστρέψιμες καταστάσεις.
Επειδή,  η πείρα απέδειξε ότι οι παραπάνω δυσλειτουργίες ολόκληρου του συστήματος  των σωματείων δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με δικαστική συνδρομή, λόγω της βραδύτητας της απονομής της.
Επειδή, η  διεξαγωγή της σχετικής δίκης, διαδικασία δαπανηρή και ψυχοφθόρα, εξαρτάται, κυρίως,  από το ενδιαφέρον των μελών των σωματείων.     
Επειδή, η παρούσα προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου με θητεία που πλησιάζει τα τρία έτη είναι η μόνη νομική οντότητα στη χώρα μας, που δεν είναι δυνατόν  να ελεγχθεί διοικητικά η διαχείριση της, γιατί δεν υπάρχει εξελεγκτική επιτροπή.    
Επειδή, ο δήμος Αθηναίων με  την αναφερόμενη αντιφατική πολιτική πρακτική του  ήρθε  σε αντίθεση με την από 28.1.2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, επομένως και με τη νομιμότητα των ομόφωνων αποφάσεων του ίδιου του  Δημοτικού Συμβουλίου,  αποθαρρύνοντας έτσι πρωτοβουλίες πολιτών  και τον εθελοντισμό, που είναι ο βασικότερος παράγων για την έμπρακτη αλληλεγγύη  και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και από τους ίδιους τους πολίτες.
Επειδή,  οι προσωρινές διοικήσεις, που θέλουν για τους δικούς τους λόγους να παραμείνουν στην εξουσία πλουσίου φιλανθρωπικού σωματείου χρησιμοποιούν διάφορες δικαστικές  τακτικές για να παραμείνουν στην εξουσία στο διηνεκές.
Επειδή,  με την τακτική αυτή παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 12 του Συντάγματος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι  υπουργοί:
1. Εκτός από τη μήνυση της κας Πραστάκου για τα παραπάνω αδικήματα και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της περιουσίας του Γηροκομείου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Ζώη Κολιού  αυτεπάγγελτα ή μέσω  άλλων μηνύσεων για άλλα αδικήματα ή ερευνάται αδικοπρακτική συμπεριφορά του και ποια και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχετική δικαστική διαδικασία  για όλα τα αδικήματα;
2. Πρέπει να μελετηθεί  η νομοθετική τροποποίηση ολοκλήρου του συστήματος, πάντα μέσα στα συνταγματικά πλαίσια, ώστε οι παραπάνω  συνεχείς προσωρινές διοικήσεις κατά το άρθρο 69 Α.Κ, να διορίζονται από το δικαστήριο κατά προτίμηση από μέλη του σωματείου, να υπηρετούν μια σύντομη θητεία το πολύ τριών μηνών, που δεν θα παρατείνεται και να λογοδοτούν με το πέρας της εντολής τους;
3. Έχουν μελετήσει το επείγον αυτό πρόβλημα;  Σκοπεύουν να το επιλύσουν με νομοθετική ρύθμιση, ιδίως με τροποποίηση του άρθρου 69 ΑΚ και του νόμου περί εποπτείας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και έλεγχο για την διαχείριση της περιουσίας των, καθόσον  η παρούσα προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών διαχειρίζεται ανέλεγκτα την τεράστια περιουσία του;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φίλης Νίκος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ