03/03/2021

Δ. Παπαδημούλης στην BUDG: «Δεν είναι δυνατόν όλοι να πληρώνουν φόρους και όχι οι “ψηφιακοί γίγαντες” GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft)» - βίντεο

.

• «Όπως συνέβη και με τη Συμφωνία του Παρισιού, να πρωτοστατήσουμε και να πιέσουμε ως Ευρώπη, ώστε ο Ευρωπαϊκός “ψηφιακός φόρος” να εφαρμοστεί πλανητικά»
• Ομιλία του Δ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, για τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων (ΒΙΝΤΕΟ)Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Ψηφιακή φορολογία: διαπραγματεύσεις ΟΟΣΑ, φορολογική κατοικία των ψηφιακών εταιρειών και πιθανός ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος».

Με τη θεσμική ιδιότητα του Συντονιστή της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή BUDG και ως Σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021 και το 2022, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ τους εισηγητές μας, José Manuel Fernandes και Valérie Hayer, για το σχέδιο γνωμοδότησης που παρουσίασαν. Η πολιτική μου ομάδα και εγώ προσωπικά, υποστηρίζουμε θερμά την ανάγκη να εισαχθεί επιτέλους ένας ευρωπαϊκός “ψηφιακός φόρος”.
Πρώτον, γιατί αυτά τα έσοδα είναι αναγκαία για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και η έκδοση κοινού χρέους για όλη την ΕΕ, με εγγύηση της Κομισιόν.
Δεύτερον, διότι πρέπει να τιμήσουμε τη διοργανική συμφωνία που επιτύχαμε ως Ευρωκοινοβούλιο με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, σε αυτό το θέμα. Και πρέπει εμείς να είμαστε οι επισπεύδοντες, διότι κάποια κράτη μέλη καθυστερούν να εγκρίνουν και να επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία.
Τρίτον, γιατί το να πληρώσουν επιτέλους φόρο οι “ψηφιακοί γίγαντες”, θα βοηθήσει και στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού. Το να μην πληρώνουν οι GAFAM (σημ.: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft), οι μεγάλοι ψηφιακοί γίγαντες, φόρους, συνθλίβει άλλες επιχειρήσεις, κατά κανόνα μικρομεσαίες.
Και τέταρτον, για λόγους δικαιοσύνης. Οι ψηφιακοί γίγαντες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, δείτε τους ισολογισμούς τους, κατά τη διάρκεια μάλιστα της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν φόρους οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλοι, και οι ψηφιακοί γίγαντες να μην πληρώνουν τίποτα.
Κατανοώ το επιχείρημα που λέει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφασιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακάρι να επιτευχθεί και οι πιέσεις του Προέδρου Μακρόν στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποδόσουν καρπούς. Εμείς ωστόσο, ως Ευρώπη, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να τηρήσουμε τη συμφωνία μας και να πιέσουμε, εφαρμόζοντας τον Ευρωπαϊκό φόρο, ώστε να υπάρξει και πλανητική ρύθμιση. Όπως έγινε και για το κλίμα, με την περίπτωση της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ευχαριστώ».