ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/03/2021

Aλ. Τσίπρας: Χρησιμοποιείτε την πανδημία ως ευκαιρία για να κάνετε πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία - βίντεο

Aλ. Τσίπρας: Χρησιμοποιείτε την πανδημία ως ευκαιρία για να κάνετε πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία - βίντεο



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είχε πράγματι ενδιαφέρον μια συζήτηση για το παρελθόν και για έξι χρόνια πριν, πρώτον, αν δεν είχαν μεσολαβήσει από τότε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και αν δεν μας είχε κρίνει όλους ο λαός και δεύτερον, αν σήμερα που μιλάμε εδώ στο Κοινοβούλιο, δεν βρισκόμασταν και δεν είχαμε τη συνείδηση ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και έκτακτη κατάσταση.

Χθες είχαμε σαράντα νεκρούς στα νοσοκομεία μας από την επιδημία του κορωνοϊού, πάνω από δύο χιλιάδες επτακόσια κρούσματα σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι για άλλη μια φορά στο κόκκινο, κυριολεκτικά στο κόκκινο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα ήταν φρόνιμο και κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως αυτό είναι το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε σήμερα εδώ όλοι μεταξύ μας, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, διότι κάτι δεν πάει καλά και θα εξηγήσω γιατί λέω ότι κάτι δεν πάει καλά.

Είμαστε δώδεκα μήνες μετά την έναρξη σε όλο τον κόσμο -όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- αυτής της πρωτοφανούς για τα δικά μας δεδομένα πανδημικής κρίσης, αλλά εδώ στην Ελλάδα διανύουμε, έχουμε μπει στον πέμπτο μήνα lockdown. Είμαστε τέσσερις συνεχόμενους μήνες με lockdown και μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα -δεν θέλω να υπεισέλθω στο ζήτημα τού κατά πόσο εφαρμόζονται ή όχι- σκληρό lockdown. Τέσσερις μήνες σερί με sms για τις μετακινήσεις των πολιτών, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με κλειστή την οικονομία, κλειστό το λιανεμπόριο, κλειστή την εστίαση, κλειστά τα σχολεία και τι έχουμε καταφέρει; Τα νοσοκομεία μας να είναι στο κόκκινο για τρίτη συνεχόμενη φορά!

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, σας αρέσει διαρκώς να κάνετε συγκρίσεις. Και καλό είναι να κάνουμε συγκρίσεις και θα ήταν πράγματι μία πολιτική σκοπιμότητα ασυγχώρητη αν σε μια τέτοια σοβαρή κρίση ερχόμασταν με πρώτο γνώμονα, με πρώτο σκοπό το να επιρρίψουμε ευθύνες. Σας αρέσει να κάνετε συγκρίσεις με την Ευρώπη. Καλά κάνετε! Και εμάς μας αρέσει να κάνουμε συγκρίσεις με την Ευρώπη!

Όμως, ειλικρινά, κύριε Γεωργιάδη, γνωρίζετε -να μου πείτε αν γνωρίζετε- κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει παρατεταμένο lockdown σαν το δικό μας και τόσο αποτυχημένο lockdown σαν το δικό μας; Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πέντε συνεχόμενους μήνες, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα! Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν τέσσερις μήνες συνεχόμενους κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο και έξι συνεχόμενους μήνες κλειστή την εστίαση.

Στην Ισπανία, που χτυπήθηκε ίσως και περισσότερο από την Ελλάδα από την πανδημία, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με αυξημένα, όμως, τεστ, με μέτρα στα σχολεία. Όταν κλείνουν, δεν ξανανοίγουν ακριβώς όπως έκλεισαν. Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, η εστίαση είναι ανοιχτή με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Είναι ανοιχτή, όμως!

Στο Βέλγιο, που χτυπήθηκε περισσότερο σε αριθμό κρουσμάτων από ό,τι η Ελλάδα, τα μαγαζιά και τα σχολεία είναι ανοιχτά με αυστηρούς ελέγχους, με τεστ, με μέτρα προστασίας.

Στην Ολλανδία, τα καταστήματα λειτουργούν έστω και με ραντεβού, τα σχολεία είναι ανοιχτά. Δεν έχουν εκεί κρούσματα; Έχουν κρούσματα. Έφτασαν, όμως, στο σημείο ξανά και ξανά να είναι στο κόκκινο τα νοσοκομεία τους; Όχι.

Άρα, κάτι δεν κάνουμε καλά, κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορεί να συνεχίζετε διαρκώς να δίνετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας και να αυτοεπαινείστε ότι τα έχετε πάει περίφημα, ενώ έχει καταστραφεί και η δημόσια υγεία και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας.

Έχει καταστραφεί, όμως, και η οικονομία, κύριε Γεωργιάδη. Έχει καταστραφεί η οικονομία. Και ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα απαντήσετε και πώς απαντάτε -γιατί είμαι βέβαιος ότι είσαστε από τους υπουργούς που συνομιλείτε με εκπροσώπους φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας- όταν οι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου σάς λένε «δεν μπορούμε να έχουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά, που ούτως ή άλλως έμπαινε ένας-ένας μέσα και δεν έμπαιναν και πολλοί και δεν μένουν και πολλή ώρα, ενώ ήδη οι άνθρωποι συνωστίζονται» -οι πελάτες εννοώ- «στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάθε μέρα». Άρα, κάτι δεν πάει καλά.

Και ειλικρινά έχω την αίσθηση ότι αν δεν αναρωτηθείτε τι λάθος έχετε κάνει και αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας και διαρκώς επιμένετε στην επικοινωνιακή πολιτική, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.

Την τελευταία φορά που συζητήσαμε εδώ στη Βουλή τα ζητήματα αυτά σε μία από τις πολλές πράγματι συζητήσεις -ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αν θυμάμαι καλά, ήταν- ο κ. Μητσοτάκης ήρθε για να μας πει πόσο πετυχημένα αντιμετωπίσατε το δεύτερο κύμα. Και καθόλη την περίοδο που ακολούθησε δεν ήταν μόνο τα μέτρα τύπου «φυσαρμόνικας» και «ακορντεόν», ήταν και η στάση της κυβέρνησης, μια κρύο, μια ζέστη, μια κρύο, μια ζέστη.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτό το οποίο απέπνεαν οι δηλώσεις του και τις παρεμβάσεις του ήταν ότι οσονούπω ανοίγουμε. Και φτάσαμε αυτήν τη στιγμή τα νοσοκομεία στην Αττική να είναι σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι ήταν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτώβρη. Ξανά στο σημείο μηδέν.

Προφανώς υπάρχουν εύκολες δικαιολογίες, υπάρχουν και πραγματικές δικαιολογίες. Δεν μπορώ να κρίνω, δεν είμαι επιστήμονας να κρίνω τον ρυθμό ή τον βαθμό μεταδοτικότητας του ιού. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτό που μπορώ να κρίνω και κρίνει και ο μέσος Έλληνας είναι ότι η συνολική διαχείριση είναι μία μεγάλη αποτυχία.

Δεν μου αρέσει να ανεβαίνω σε αυτό το βήμα και να κατηγορώ μονάχα και να καταγγέλλω μονάχα τα κακώς κείμενα, αν και αυτή είναι, αν θέλετε, η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου. Και όταν είσαι στην αντιπολίτευση πρέπει να καταγγέλλεις τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, μήπως και διορθωθεί.

Όμως, εγώ θέλω να μιλήσω πάρα πολύ συγκεκριμένα. Τόσον καιρό φωνάζουμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι οι επιστήμονες να έχουν σοβαρές επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες, για να μπορούν να κρίνουν ανά πάσα στιγμή και όχι με οριζόντια μέτρα το πώς πρέπει να παρέμβουμε.

Τι έχετε κάνει γι’ αυτό; Πόσον καιρό φωνάζουμε ότι πρέπει να συνταγογραφήσετε τα τεστ; Πόσο κοστίζει για όλο αυτό; Πόσο κοστίζει, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και εγκαίρως οι συμπολίτες μας οι οποίοι νοσούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές συμβουλές και εάν χρειαστεί, εγκαίρως να πάνε να νοσηλευτούν, διότι εάν πάνε να νοσηλευτούν κατόπιν εορτής τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα; Τι άλλο πρέπει να γίνει επιτέλους για να πάρετε μέτρα για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου κάθε ημέρα στοιβάζονται σαν σαρδέλες οι πολίτες; Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες; Εν τοιαύτη περιπτώσει, τι άλλο έπρεπε να κάνουμε εμείς, να πούμε, να προτείνουμε και τι άλλο έπρεπε να γίνει στη χώρα για να συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλη αξία έχει όχι μόνο να κλείνεις και να ανοίγεις -αυτό είναι το εύκολο- αλλά η ενίσχυση και η προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία που έχουν για άλλη μία φορά μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου;

Ακούσαμε χθες τον υπουργό Υγείας σε μία έκτακτη συνέντευξη τύπου υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ». Δεν ξέρω εάν ο τίτλος απαντούσε στις ανάγκες του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης μόνο και μόνο επειδή την προηγούμενη ημέρα εμείς παρουσιάσαμε τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας για το νέο ΕΣΥ όχι γι’ αύριο το πρωί, αλλά σε βάθος τετραετίας.

Όμως, εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτά τα οποία ακούσαμε από τον κ. Κικίλια δεν τα λες και έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ! Περιέγραψε με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα τα νοσοκομεία. Και τι πρότεινε για να την αντιμετωπίσει, ποια είναι τα έκτακτα μέτρα; Τα ονόμασε και «έξυπνα». Μου θυμίζει την παροιμία που λέει: «Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι».

Για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη κατάσταση και την πληρότητα κοντά στο 100% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διαφημίζατε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τις διπλασιάσατε αυτές τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και εκεί δημιουργική λογιστική. Έχετε φτιάξει περίπου 250 νέες κλίνες.

Όμως, εν τοιαύτη περιπτώσει, ποια ήταν αυτά τα σπουδαία μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας; Κάνουμε δώρο, λέει, το ΝΙΜΙΤΣ στο δημόσιο. Μα, με συγχωρείτε, το νοσοκομείο που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, δηλαδή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι δώρο στο δημόσιο; Δηλαδή, κάνει δώρο το δημόσιο στο δημόσιο. Να αγγίξετε, έστω και μία φορά τους ιδιώτες, βρε παιδιά, έστω και μία φορά! Οι ιδιωτικές κλινικές ανέγγιχτες. Covid-free. Ανέγγιχτες, μην τυχόν και λερωθούν. Και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο απώτατο όριο, εκείνο που είδαμε να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες στο πρώτο κύμα, της επιλογής, δηλαδή, ασθενών. Φοβάμαι ότι μπορεί και να φτάσουμε. Δεν έχουμε φτάσει -και θέλω να είμαι ειλικρινής- στο απώτατο όριο επιλογής ασθενών covid, ποιος θα μπαίνει για διασωλήνωση και ποιος όχι, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο, που είναι εξίσου συγκλονιστικό ηθικά, να επιλέγει ο γιατρός ποια χειρουργεία –δεν μιλάω για covid ασθενείς- θα έχουν προτεραιότητα και ποια όχι.

Και ξέρετε κάτι; Όταν κάποιος πάει να κάνει μία εγχείριση, δεν πηγαίνει για πλάκα να χειρουργηθεί, έχει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτή τη στιγμή γίνονται χειρουργεία μόνο για έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία καρκίνου και όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει στη λίστα αναμονής και στοιβάζονται και μεταφέρονται ασθενείς non-covid σε άλλα νοσοκομεία και περιφερειακά νοσοκομεία και η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΙΜΙΤΣ. Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, εμείς σας λέμε έστω και τώρα: Προχωρήστε, έρχεται ένα πολύ δύσκολο εικοσαήμερο στα νοσοκομεία της Αττικής, πολύ δύσκολο. Προχωρήστε στην επίταξη ιδιωτικών κλινών. Προχωρήστε στο κάλεσμα ιδιωτών γιατρών -επ’ αμοιβή, προφανώς- για να αναλάβουν ενδεχομένως περιπτώσεις non-covid περιστατικών. Προχωρήστε. Είναι κρίσιμο αυτό.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν αντιπαρατεθήκαμε ποτέ για την αξία του εμβολιασμού, απλά είπαμε να μην το κάνετε εμπορικό προϊόν. Ο ήλιος που θα ανατείλει… Μέχρι να ανατείλει ο ήλιος, θα έχουμε ξεπαγιάσει, διότι αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη στο 3%-4% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Ναι, λοιπόν, το εμβόλιο, αλλά το εμβόλιο αργεί. Και γιατί αργεί; Διότι τα έχει κάνει θάλασσα η Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιο. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε; Δεν θα σώσουμε τους ανθρώπους που μπαίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Γιατί οι πειραματικές φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι διαδεδομένες σε όλα τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή, που σώζουν συνανθρώπους μας, μονοκλωνικά αντισώματα, πλάσματα και άλλες;

Σας τα λέμε αυτά με ειλικρινή αίσθηση ευθύνης, διότι θεωρούμε ότι αυτή η μάχη δεν είναι η δική σας ή η δική μας μάχη, είναι όλων μας η μάχη απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.

Δεν χωράει, λοιπόν, εδώ μία προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα και πολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά σας λέμε ότι πρέπει να προχωρήσετε τάχιστα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Δεν γίνεται το ζήτημα της πανδημίας να αντιμετωπίζεται μόνο με την καταστολή.

Ήρθε, λοιπόν, ο κ. Κικίλιας χθες και μας είπε τα «έξυπνα» μέτρα. Ποια είναι τα «έξυπνα» μέτρα; Τα «έξυπνα» μέτρα του κ. Κικίλια ήταν ο αριθμός 6 στο sms, να απαγορεύσετε, δηλαδή, τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο για άθληση.

Θυμάστε πότε το είχατε επιτρέψει αυτό; Το είχατε επιτρέψει όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Και για να μην συνομολογήσετε ότι δεν τήρησε τα μέτρα ο πρωθυπουργός, αποφασίσατε να αλλάξετε τα μέτρα.

Και τι άλλο ως «έξυπνο» μέτρο; Ότι θα βάλετε αστυνομικούς να συνοδεύουν ανθρώπους που πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, για να διαπιστώσουν εάν λένε αλήθεια. Εντάξει, να το κάνετε αυτό, στα δύο χιλιόμετρα, λέει, αν πας σούπερ μάρκετ στα τρία χιλιόμετρα, να έχεις και αστυνομικό να μετράει με το κοντάρι αν πέρασες τα δύο χιλιόμετρα. Μα, είναι δυνατόν να το επιβάλει αυτό η δική σας κυβέρνηση; Εσείς λέτε αλήθεια; Λέτε αλήθεια;

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό το περιβόητο πια γλέντι στην Ικαρία, με τις τσαμπούνες και τους προσκεκλημένους που βρέθηκαν καμία τριανταριά σε ένα μπαλκόνι, ξεσηκώθηκε -προφανώς, όχι από τα κόμματα, αλλά από την κοινωνία- αντίδραση. Απάντησε προχθές ο κ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και απάντησε λέγοντας για άλλη μία φορά ψέματα.

Κι εσείς τώρα, δηλαδή, λέτε διαρκώς ψέματα για να καλύψετε αυτά που δεν καλύπτονται. Αφού ο πρωθυπουργός είπε «συγγνώμη», τι θα πείραζε να βγείτε εσείς και να πείτε: «Ναι, ήταν λάθος»;

Απαντάει, λοιπόν, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που έγινε αυτό το γεγονός, δεν υφίστατο σε ισχύ διάταξη που να απαγορεύει ρητά ή να ρυθμίζει ειδικότερα το ζήτημα των επισκέψεων σε οικίες».

Μα, δεν ντρεπόμαστε λιγάκι; Και ζητάτε τώρα να πηγαίνει ο αστυνομικός δίπλα από τον πολίτη και να τον ρωτάει αν λέει αλήθεια, για να πάει σε ένα σούπερ μάρκετ δύο χιλιόμετρα μακριά, όταν ο υφυπουργός απαντάει κατά αυτόν τον τρόπο με ψέματα στην πιο καραμπινάτη παραβίαση μέτρων σε ζωντανή σύνδεση, την οποία έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Για του λόγου το αληθές, θα καταθέσω και το απόσπασμα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που έχει ρητή αναφορά σε δημόσιες συναθροίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 κ.λπ. Αυτά απαγορεύονται. Και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντάει ότι δεν υφίστατο νόμος εκείνη την περίοδο.

Και εσείς τώρα θα στέλνετε τους αστυνομικούς να συνοδεύουν τους πολίτες για το αν πέρασαν τα δύο χιλιόμετρα. Αυτά είναι τα έξυπνα μέτρα! Όλα τα άλλα πριν ήταν χαζομάρες και αυτά είναι τα έξυπνα!

Δεν είστε σοβαροί και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Όταν μία κυβέρνηση σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις δεν επιδεικνύει σοβαρότητα και δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τότε δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Και ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί. Είμαστε έναν χρόνο και πέντε συνεχόμενους μήνες σε lockdown!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα ζητήσει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για τα ζητήματα της πανδημίας. Και το τελευταίο για το οποίο μπορείτε να κατηγορήσετε την αντιπολίτευση, όλη την αντιπολίτευση, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα άλλα κόμματα, ήταν ότι στο ζήτημα της πανδημίας κυριάρχησε το μικροκομματικό τους συμφέρον και η σκοπιμότητα. Μάλιστα, ζήτησα να υπάρξει η δυνατότητα ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, και άρα ενός συντονισμού των κομμάτων, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του ότι αυτή η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι μια κοινή μάχη. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε.

Το ζήτησα ξανά στις αρχές Γενάρη με την επίσκεψή μου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτοντας μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να πάρει μια πρωτοβουλία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε εγκλωβισμένοι, όλη η Ευρώπη, στα business plans δύο, τριών βιομηχανιών.

Μάλιστα, ζήτησα να αναζητήσει και εναλλακτικές, αν αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί προφανώς αυτό δεν είναι στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα γρήγορου εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών.

Αυτή τη στιγμή άλλες γειτονικές χώρες –κάποιες από αυτές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποιες άλλες όχι- έχουν τη δυνατότητα να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρυθμό και αριθμό εμβολίων και εμβολιασμένων απ’ ό,τι η Ελλάδα. Γιατί; Διότι εδώ έχει κυριαρχήσει, εννοώ σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, η αντίληψη ότι γεωπολιτικοί λόγοι δεν μας επιτρέπουν να αναζητήσουμε αλλού εμβόλια. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι πού βγαίνει το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι ένα όπλο, ένα εργαλείο και δεν μας ενδιαφέρει πού παράγεται. Δεν μας ενδιαφέρει πού παράγεται! Ξέρω ότι κατά βάθος συμφωνείτε με αυτά που λέω, αλλά φυσικά δεν θα το πείτε δημόσια.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, εγώ ζήτησα να υπάρχει συνεννόηση, ακόμα και Συμβούλιο Αρχηγών, για να δούμε πώς πάμε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα κάνει εξαιρετικά καλά, ολοσχερώς και κατ’ αποκλειστικότητα. Αυτήν την ευθύνη, λοιπόν, θα πρέπει τώρα να αποδείξετε ότι την έχετε απέναντι στον ελληνικό λαό και να δώσετε λύσεις, αλλά όχι λύσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Κάθε μέρα που περνάει, πεθαίνουν σαράντα, πενήντα, εξήντα άνθρωποι και χθες φτάσαμε στους 6597 νεκρούς. Κάθε νεκρός έχει αξία για μας, κάθε ανθρώπινη ζωή που θα μπορούσε να σωθεί και δεν σώζεται έχει αξία. Και αυτήν την ευθύνη πρέπει να την αναλάβετε με σοβαρότητα.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι αντί να αναλάβετε αυτήν την ευθύνη, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης -και ίσως στο δεύτερο μέρος της ομιλίας μου να είμαι και πιο θυμωμένος, αν και θυμωμένοι πρέπει να είμαστε για τις απώλειες στις ανθρώπινες ζωές- επιμένετε όχι μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά στο να αντιμετωπίζετε την πανδημία και ως ευκαιρία, προκειμένου να οργανώσετε ένα πλιάτσικο, επιτρέψτε μου την έκφραση, στα δημόσια ταμεία και ένα αυταρχικό πλαίσιο και στην ενημέρωση, αλλά και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, συρρικνώνοντας βασικές αρχές της δημοκρατικής διαδικασίας.

Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα ενισχύει στην πραγματικότητα ένα καθεστώς το οποίο είδαμε όλους τους προηγούμενους πανδημικούς μήνες, τους μήνες της πανδημίας, με μία απίστευτη φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το Δημόσιο.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, εδώ δεν έχει σημασία αν σας κατηγορεί κανείς για νεοφιλελεύθερους ή μη νεοφιλελεύθερους. Εδώ διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που για να μπορέσει κάποιος επιχειρηματίας να επιβιώσει, θα πρέπει να διαθέτει φιλικές σχέσεις με τον κυβερνητικό μηχανισμό. Και οι χαμένες, αν θέλετε, αυτής της υπόθεσης είναι πάνω απ’ όλα η έννοια της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Φέρνετε, λοιπόν, τώρα νομοσχέδιο όπου τα όρια των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται στις 60.000 ευρώ. Μέχρι και το όριο των δαπανών που δεν δημοσιοποιούνται πάει από τα 1.000 στα 2.500 ευρώ, ενώ έχετε στήσει όλη αυτή τη φάμπρικα εδώ και έναν χρόνο.

Χαμένη αυτής της υπόθεσης είναι η κοινή λογική. Το νομοσχέδιό σας φέρνει τους ιδιώτες στην επίβλεψη έργων. Αυτό που κάνετε, δηλαδή, είναι αυτός που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο θα προσλαμβάνει κάποιον για να ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης του έργου αυτού. Και, προφανώς, η αμοιβή αυτού που προσλαμβάνεται περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι αυτό δεν στέκει στην κοινή λογική, διότι αυτός ο οποίος ελέγχει θα είναι αμειβόμενος από τον ελεγχόμενο.

Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που χαμένη έχει τη δημόσια διοίκηση. Δίνετε στους ιδιώτες τη μελέτη και την επίβλεψη και δημιουργείτε τις συνθήκες για να χαθεί η τεχνογνωσία της δημόσιας διοίκησης. Κινδυνεύουμε σε δύο, τρία χρόνια να μην υπάρχει η δυνατότητα σε έναν δήμο να εκπονήσει μελετητικά έργα και να εκτελέσει ένα έργο βασιζόμενος στις υπηρεσίες του και να εξαναγκάζεται να πληρώνει διαρκώς ιδιώτες.

Επίσης, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που για άλλη μια φορά θα έχει ηττημένο το περιβάλλον. Διότι σε μια περίοδο που σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στο υπαρξιακό διεθνές ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, εσείς συμπεριφέρεστε ξανά ως μία κυβέρνηση οικοπεδοφάγων. Και είναι γνωστές οι μεγάλες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων για τις περιοχές NATURA.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαβάζω σήμερα ότι χθες βράδυ φέρατε και μια μάλλον έκτακτη τροπολογία για να ανασταλούν όλες οι κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αν αυτή η τροπολογία δεν αφορά την πρόθεσή σας να προχωρήσετε σε εκλογές το επόμενο διάστημα μη θέλοντας να δυσαρεστήσετε κάποιους από την πελατεία σας, τότε είναι μια τροπολογία η οποία αναδεικνύει το πόσο υποκριτές είστε. Όχι ότι δεν είναι κακό αν το κάνατε για προεκλογικούς λόγους. Αλλά αν δεν το κάνατε για προεκλογικούς λόγους, αποδεικνύει πόσο υποκριτές ήσασταν, όταν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου εγκλωβίστηκαν δεκάδες συμπολίτες μας εξαιτίας αυτής της άναρχης δόμησης στην περιοχή, μας λέγατε: «Προχωρήστε και γκρεμίστε τα αυθαίρετα». Κι εμείς προχωρήσαμε στην υλοποίηση αυτή. Ξέρετε ότι, δυστυχώς, λόγω της γραφειοκρατίας στη χώρα αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Τότε, λοιπόν, ήσασταν υποκριτές.

Διότι έρχεστε τώρα και γι’ αυτά τα οποία πρέπει να γκρεμιστούν και να κατεδαφιστούν διότι είναι παράνομα μπροστά στον αιγιαλό, αναστέλλετε την κατεδάφισή τους. Γιατί το κάνετε αυτό; Θα ήθελα μια ειλικρινή απάντηση.

Όχι, δεν θα ήθελα να απαντήσετε εσείς αντί του πρωθυπουργού για το αν σκοπεύει να πάει σε εκλογές διαφυγής από το τσουνάμι που έρχεται και που αυτός δημιούργησε, αλλά θέλω μια ειλικρινή απάντηση σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσία του ζητήματος. Πείτε μου εάν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία και εσείς, που υπερασπίζεστε μάλιστα την αξιοκρατία και τη συνέχεια του κράτους, να έρχεστε με τον πιο χυδαίο πελατειακό τρόπο να κάνετε εξυπηρετήσεις ενάντια στο φυσικό περιβάλλον και στην κοινή λογική.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Θα ήθελα να μου δώσετε πέντε λεπτά για να τεκμηριώσω αυτό που λέω πολλές φορές, απευθυνόμενος από αυτό εδώ το βήμα –και όχι μόνο- ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αξιοποιήσει αυτή την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και για να δημιουργήσει και ένα καθεστώς απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας. Μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δώσατε τη δυνατότητα για σύναψη δημοσίων συμβάσεων κάθε είδους, κατά παρέκκλιση πάγιων διατάξεων. Χωρίς υπερβολή, σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών, χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ψάρια που αναγκαστήκατε, αφού τα αλιεύσαμε έγκαιρα, να τα πάρετε πίσω. Αναφέρομαι στην υπόθεση του κ. Βρούτση,που ενδεχομένως για αυτόν τον λόγο κατηφόρισε από τα πάνω έδρανα στα κάτω έδρανα, την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου των vouchers που έγιναν και περίγελως στο διαδίκτυο, καθότι μπήκαν στη μετάφραση του Google Translate με τα «Σκόιλ_Ελικικού». Αυτά ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, δεν αναφέρομαι ούτε και στην περιβόητη υπόθεση της 6ηςΥγειονομικής ΠΕ, που την πήρατε πίσω. Αναφέρομαι σε σκάνδαλα υπαρκτά, τα οποία δεν πήρατε πίσω. Θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία να αναφερθώ και σε αυτά ενδεικτικά. Ενδεικτικά θα είναι αυτά τα σκάνδαλα και δεν έχω αμφιβολία ότι πάρα πολλά στελέχη μικρότερης βαθμίδος της κυβέρνησης κάνουν αυτή τη δουλειά.

Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ, όμως, σε κάποιους που το κάνουν κατά προκλητικό τρόπο. Μία από αυτούς είναι η κυρία Νικολάου, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, πρόσωπο της επικαιρότητας στις μέρες μας, τις μέρες αυτές.

Η κ. Νικολάου, λοιπόν, έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έδωσε 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού με ανάθεση σε εταιρεία η οποία διαχρονικά ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά όλως τυχαίως μια μόλις μέρα πριν από την ανάθεση καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της στο ΓΕΜΗ. Καταχωρήθηκε μια μόλις μέρα πριν η ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά.

Η κ. Νικολάου έδωσε με ανάθεση 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29 Μαρτίου του 2020, καταθέτει προσφορά στις 30 Μαρτίου του 2020 και αναλαμβάνει αμέσως την επόμενη μέρα την προμήθεια Ελληνικού Δημοσίου για 232.000 ευρώ.

Η κ. Νικολάου έδωσε 300.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε εταιρεία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά. Βεβαίως, μπορεί και τα αλκοολούχα ποτά να έχουν κάποια σχέση και με τα αντισηπτικά.

Η κ. Νικολάου έδωσε 47.000 ευρώ απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων. Θα το καταθέσω, επίσης, για τα Πρακτικά.

Η κ. Νικολάου έδωσε 229.000 ευρώ σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη διακόσμησης σπιτιού, καρναβαλικές στολές. Εντάξει, έφτιαχναν καρναβαλικές μάσκες! Θα φτιάξουν την επόμενη μέρα και μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό!

Έδωσε, επίσης, η κυρία Νικολάου 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,5 ευρώ, την ίδια περίοδο που άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προμηθεύονταν το ίδιο ακριβώς προϊόν με 8,85 ευρώ. Με 8,85 ευρώ άλλες υπηρεσίες, η απευθείας ανάθεση της κ. Νικολάου 17,50 ευρώ.

Εις υγείαν των κορόιδων!

Θα βάλετε φρένο σε αυτήν την κυρία; Έχετε φάει και τα πόμολα πια! Δεν είναι κατάσταση αυτή!

Μην πάρετε προσωπικά το «έχετε»! Κάνω συγκεκριμένες καταγγελίες. Ήταν ρητορική αναφορά.

Και μετά από αυτόν τον ορυμαγδό των προκλητικών αναθέσεων, έρχεστε και φέρνετε ένα νομοσχέδιο που ανεβάζετε το όριο. Τι θα γίνει, δηλαδή;

Πάμε παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρω: Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ αναθέτει με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που συστάθηκε την προηγούμενη μέρα έργο συνολικού ποσού 250.000 ευρώ για κατασκευή ηλεκτρονικής αγοράς.

Εν μέσω καραντίνας, ο κ. Μηταράκης και πριν βγει ακόμα ΦΕΚ διορισμού του, διορίζει ως μετακλητό διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτό ήταν δημιούργημα του επιτελικού κράτους. Ποτέ δεν είχαμε μετακλητό διευθυντή. Αυτός, κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ματιάτος -αν δεν κάνω λάθος, γραμματέας της ΔΑΚΕ Μηχανικών παλαιότερα- με το που ξεκίνησε τη θητεία του, ξεκινά τη διαδικασία ανάθεσης έργου για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης. Μιλάμε για 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με διαδικασίες εξπρές, πάλι το υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σε ανάθεση συνολικού ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για συμβάσεις κατασκευής δομών. Δηλαδή, ιδιωτική εταιρεία θα συμβουλεύει τους ιδιώτες μετακλητούς που έχετε βάλει στο υπουργείο αντί μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και θα παίρνει 6,2 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλές. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στο κράτος ποτέ!

Πάμε τώρα στον κ. Πατούλη που αν το ένα δέκατο από αυτά είχε κάνει άλλος περιφερειάρχης, θα ήταν κρεμασμένος στα τσιγκέλια.

Και επειδή θέλω, κύριε υπουργέ, να είμαι εντάξει μαζί σας, ο Σκάι τα αποκαλύπτει αυτά, όχι η Αυγή. Δεν νομίζω να έχετε να κατηγορήσετε τον Σκάι ότι έχει αντικυβερνητική πολιτική.

Ο Σκάι, λοιπόν, αποκαλύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται rapid tests συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ σε τετραπλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά. Και για του λόγου το αληθές, σας καταθέτω εδώ τα έγγραφα -οι συμβάσεις είναι- που αποδεικνύουν ότι ενώ ο κ. Πατούλης αγοράζει τα rapid tests με 9,26 ευρώ τη μονάδα, την ίδια στιγμή ένας άλλος περιφερειάρχης σας, ο κ. Τζιτζικώστας, τα ίδια rapid tests τα αγοράζει με 3,85 ευρώ. Είναι τα ίδια ακριβώς. Τι γίνεται, δηλαδή; Στη Βόρειο Ελλάδα είναι πιο φτηνά τα rapid tests από ό,τι στην Περιφέρεια Αττικής; Υπάρχει «σπατόσημο», «αττικόσημο» και ανεβαίνει η τιμή; Στον ίδιο επιχειρηματία αφορούν όλα αυτά. Είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, ο κ. Καρυπίδης.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολύ περισσότερα παραδείγματα. Τα αναφέρω αυτά ενδεικτικά. Όμως, θα ήθελα να πω ότι, επιπρόσθετα σε όλα αυτά, το πιο ανήθικο, αν θέλετε, από όλα είναι αυτό που έχει γίνει με τους εμβολιασμούς. Και έχετε ευθύνη που δεν το σταματάτε.

Δεν αναφέρομαι στο ότι εμβολιαστήκατε εσείς, δεν ήταν δική σας ευθύνη, ήταν λάθος της κυβέρνησης. Όμως, αυτό που συνεχίζεται να γίνεται τώρα δεν είναι λάθος της κυβέρνησης, είναι επιλογή κάποιων από κάτω, με αθλιότητα, θα έλεγα εγώ, διότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη το εμβόλιο. Δεν έχει σημασία πόσων χρονών είναι. Κι ήταν εξαιρετική κι η πρωτοβουλία που πήρε το ΚΙΝΑΛ για να υπάρξει προτεραιοποίηση στις ευπαθείς ομάδες. Και πηγαίνουν στη ζούλα κομματικά στελέχη –δευτεροκλασάτα, δεν έχει σημασία- της Νέας Δημοκρατίας κι εμβολιάζονται.

Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγγελθεί στο ΚΑΤ, στο νοσοκομείο «Αττικόν», στα νοσοκομεία της Κρήτης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Στις αρχές Γενάρη οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία» κατήγγειλαν ότι φίλοι και γνωστοί επιχειρηματίες και οικογένειες πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας προηγήθηκαν του νοσοκομειακού προσωπικού.

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας. Κοιτάξτε εδώ, γνωστότατος στο νησί, δημοσιογράφος και εκδότης, φίλος, όπως δηλώνει ο ίδιος, του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μάμαλος, εμβολιάζεται εκτός σειράς. Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος, πηγαίνει εσπευσμένα στη Χάλκη, γιατί έμαθε ότι υπήρχαν περισσεύματα δόσεων και σπεύδει να εμβολιαστεί. Κι γι’ αυτόν τον άνθρωπο δεν έχει βγει μια ανακοίνωση από το κόμμα σας, περιφερειάρχης είναι.

Ε, με συγχωρείτε, αν τα κάνει αυτά ο περιφερειάρχης, μετά τι θα κάνουν οι υπόλοιποι; Γιατί να μη συνεχίσουν αυτό το πλιάτσικο; Στην Καλλιθέα, τρεις αντιδήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας εμβολιάστηκαν εκτός προτεραιότητας τη μέρα του χιονιάς. Παραδέχεται εκτός σειράς εμβολιασμό ο «γαλάζιος» Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου. Θα το καταθέσω κι αυτό.

Κορυφαίο βεβαίως σκάνδαλο όλων των σκανδάλων ήταν αυτό το οποίο έγινε στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, όπου κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πήραν τη θέση παιδιών με αναπηρία. Κι αυτό είναι ντροπή! Βεβαίως εκεί έσπευσε ο δήμαρχος να τους αποπέμψει.

Όμως, αυτό φανερώνει μια νοοτροπία. Όταν πηγαίνει αυτή η νομενκλατούρα των κομματικών σας στελεχών και παίρνουν τη σειρά του εμβολιασμού από παιδάκια με αναπηρία, αυτό φανερώνει μια κουλτούρα. Αυτό φανερώνει μια νοοτροπία, μια νοοτροπία οίησης, μια νοοτροπία αλαζονείας, μια νοοτροπία κυνισμού, μια νοοτροπία ανηθικότητας.

Θα ήθελα λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, να πω το εξής. Μην έχετε την εντύπωση ότι αυτά ο ελληνικός λαός δεν τα βλέπει. Έχετε προφανώς προχωρήσει σε πακτωλό χρηματοδότησης, με 20 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη φάση, άλλα 18,5 εκατομμύρια ευρώ τώρα για παροχή διαφημιστικής δαπάνης, για διαφημίσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένα τα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν δωρεάν, με βάση τον νόμο. Αν θέλατε να ενισχύσετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κι εμείς μαζί σας. Όχι με αυτόν τον τρόπο όμως, όχι εξαρτώντας και λογοκρίνοντας τη στάση τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Άλλα 18,5 εκατομμύρια ευρώ δίνετε τώρα για τον εμβολιασμό, τον εμβολιασμό που δεν προχωράει. Τι να διαφημίσετε δηλαδή;

Μη νομίζετε, όμως, ότι αυτά ο ελληνικός λαός δεν τα παίρνει χαμπάρι. Μη νομίζετε, όμως, ότι ο ελληνικός λαός δεν σας παρακολουθεί. Σας παρακολουθεί. Και ξέρετε κάτι; Είναι άλλο κανείς να αποτύχει γιατί δεν μπόρεσε, είναι άλλο κανείς να κάνει λάθη στην προσπάθεια, είναι άλλο, όμως, να επιδεικνύει αυτού του είδους την ανηθικότητα. Και γι’ αυτό θα κριθείτε πάρα πολύ σύντομα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ