ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/03/2021

Χ. Καφαντάρη: Πρωτολογία & Δευτερολογία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα: «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας»

Χ. Καφαντάρη: Πρωτολογία & Δευτερολογία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα: «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας»



Πρωτολογία της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας

.

• Η Επερώτηση για την περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας λόγω και της πανδημίας έχει ταράξει τα νερά. Πολιτικοί Αρχηγοί, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, αναγκάστηκαν μετά από πολλά χρόνια να επισκεφτούν τη Δυτική Αθήνα. Η επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη, το προηγούμενο Σάββατο συνοδεύτηκε με μεγάλες και ασαφείς εξαγγελίες.
• Η Δυτική Αθήνα πάντα ήταν υποβαθμισμένη και η ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα ήταν στάσιμη. Είναι μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της εργασίας, ανθρώπους του μόχθου, από πολλούς νέους, αλλά και πολλούς αποφοίτους ανώτατων σχολών και εξειδικευμένους τεχνίτες.
• Η Δυτική Αθήνα, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη, με δηλώσεις του, είναι η περιοχή των ψυκτικών, η περιοχή των επισκευαστών ανελκυστήρων. Ίσως έτσι θέλει να τη βλέπει ή ίσως τόσο πραγματικά την ξέρει. Και αυτό δείχνει μία ταξική διάσταση που χαρακτηρίζει συνολικά την Κυβέρνηση.
• Τα προβλήματα είναι πολλά: Ο τρόπος που αναπτύχθηκε η περιφέρεια αυτή, με άναρχη δόμηση, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς μεγάλους ελεύθερους χώρους, με περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω και της γειτνίασης με το ΧΥΤΑ της Φυλής –ο οποίος, δυστυχώς, με τον κ. Πατούλη και με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής θα επεκταθεί κι άλλο και θα οξύνει αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της Δυτικής Αθήνας- και βέβαια χωρίς να έχει και πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Αυτό αφορά την περιοχή του Σκαραμαγκά.
• Στη δημόσια υγεία, πρώτα από όλα, είναι υποβαθμισμένο το σύστημα είτε της νοσοκομειακής, είτε της πρωτοβάθμιας κάλυψης. Η πρώτη βαθμίδα, δηλαδή, τείνει να εξαλειφθεί λειτουργώντας σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του «covid» και μετατρέποντας τα κέντρα υγείας ουσιαστικά σε εμβολιαστικά κέντρα.
• Δύο νοσοκομεία έχει η Δυτική Αθήνα: το «Αττικό», ένα εμβληματικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το μικρό της «Αγίας Βαρβάρας». Το «Αττικό» τείνει να μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν κλινικές και μετατρέπονται σε κλινικές COVID.
• Το μικρό, αποτελεσματικό και ιστορικό Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας που απέδειξε στην πράξη τη σημασία του τώρα μέσα στον COVID. Χθες είχε πενήντα έξι ασθενείς. Οι κλίνες ήταν πενήντα δύο και έγιναν τρίκλινα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν «ελαφρά» περιστατικά. Δεν μπορεί όμως κλινική COVID να λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο. Να σημειωθεί ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης το 2013 μαζί με άλλες δομές έκλεισε αυτό το νοσοκομείο.
• Υπάρχουν εννιά σημεία για εμβολιασμούς. Τα κέντρα υγείας έχουν μετατραπεί κυρίως σε εμβολιαστικά κέντρα. Η Δυτική Αθήνα είναι πολύ πιο κάτω στους εμβολιασμούς
• Στην παιδεία δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα γηρασμένα κτήρια, στην έλλειψη δομών, ενώ η τηλεκπαίδευση που για τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα που χαρακτηρίζουν την περιοχή είναι κάτι πολύ δύσκολο.
• Στην οικονομία η Δυτική Αθήνα χαρακτηρίζεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει λιανεμπόριο, έχει μικρούς εμπόρους, έχει πλανόδιο εμπόριο που απασχολεί μεγάλο αριθμό. Γενικά, όλη αυτή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με όσα προγράμματα της Κυβέρνησης εξαγγέλθηκαν, έχει μείνει έξω στην πλειοψηφία της από όποια χρηματοδοτική στήριξη, ενώ μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις των μικρών εμπόρων και επιχειρηματιών μετατίθενται για το μέλλον με αβέβαιο τρόπο, αν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν στο μέλλον. Η Κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει και τους δήμους στην προσπάθεια να ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί τα έσοδά τους σαφώς μέσα στην περίοδο της πανδημίας είναι μειωμένα.
• Σχετικά με τις υπηρεσίες, πώς εξυπηρετείται ο απλός πολίτης, αλλά και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας όταν, για παράδειγμα, η Αγία Βαρβάρα δεν έχει κανένα τραπεζικό κατάστημα;
• Πώς είναι οι συγκοινωνίες στη Δυτική Αθήνα; Υπάρχει ενδοδημοτική συγκοινωνία; Είναι τακτικά τα δρομολόγια; Εδώ ανακύπτει το τεράστιο ζήτημα της χρήσης ΜΜΜ, της πύκνωσης των δρομολογίων, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει γιατί βλέπουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται και με τον κορωνοϊό.
• Πρέπει να σκύψει η Κυβέρνηση στα προβλήματα, να αναβαθμίσει την επιδημιολογική επιτήρηση λόγω της πανδημίας, να πάρει μέτρα για τη σχολική στέγη, να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, να έχουν πρόσβαση σε καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ, να σχεδιάσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 καινούργια προγράμματα και να εντάξει δράσεις, να υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, που είναι πολλοί, να ενισχυθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες.
• Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του πολιτιστικού κεφαλαίου, των πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ., που ειδικά στην περίοδο της κρίσης ο ρόλος του είναι πάρα πολύ σημαντικός.

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Καλημέρα, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές.
Πραγματικά, η επερώτηση την οποία καταθέσαμε για την περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας λόγω και της πανδημίας έχει ταράξει πραγματικά τα νερά. Και τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι πολιτικοί Αρχηγοί, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, αναγκάστηκαν μετά από πολλά χρόνια να επισκεφτούν τη Δυτική Αθήνα, να επισκεφτούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, τουλάχιστον από την περίοδο των εκλογών του Ιουλίου –για να είμαι πιο σωστή- του 2019 και μετά.
Η επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της χώρας, το προηγούμενο Σάββατο συνοδεύτηκε με μεγάλες εξαγγελίες, ασαφείς εξαγγελίες στους Αγίους Αναργύρους για παραχώρηση, όπως είπε, των γραμμών του τρένου, μίας έκτασης στον Δήμο των Αγίων Αναργύρων. Βέβαια, δεν είναι σαφές αν είναι παραχώρηση ή μίσθωση. Μάλλον το δεύτερο ισχύει.
Εμείς, βέβαια, θα παρακολουθούμε την όλη υπόθεση, θα παρακολουθούμε το τι θα γίνει εκεί, πώς θα γίνει, με τι όρους, αλλά πρώτα από όλα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου των Αγίων Αναργύρων-Καματερού να ενημερωθεί συγκεκριμένα για όλη αυτή την πρόταση η οποία υπάρχει.
Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης, ίσως μη γνωρίζοντας ακριβώς την εκλογική του περιφέρεια, λέγοντας ότι αναβαθμίζεται η Δυτική Αθήνα αναφέρθηκε και στις Φυλακές Κορυδαλλού. Όπως γνωρίζουμε, ο Κορυδαλλός ανήκει στη Β΄ Πειραιά. Δεν θα ασχοληθώ μ’ αυτό περισσότερο.
Όμως, θέλω να πω ότι όντως η Δυτική Αθήνα είναι μία υποβαθμισμένη περιοχή συγκριτικά με τις άλλες περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Από τη δεκαετία του 1920, όταν ξεκίνησαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί –ας το πω έτσι- αλλά ιδιαίτερα μετά τα μετεμφυλιακά χρόνια, από τη δεκαετία του 1950 και μετά, με τα κόμματα της Δεξιάς κυρίως, αλλά και άλλα τα οποία κυβέρνησαν, η Δυτική Αθήνα πάντα ήταν υποβαθμισμένη και η ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα ήταν στάσιμη.
Είναι μία περιοχή, όμως, που πρέπει να σημειώσουμε ότι χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της εργασίας, ανθρώπους του μόχθου, ανθρώπους οι οποίοι πετυχαίνουν στη ζωή τους όχι κληρονομικώδικαιώματι, αλλά με σκληρό αγώνα και μεγάλη προσπάθεια. Η Δυτική Αθήνα χαρακτηρίζεται από πολλούς νέους, νεολαία δηλαδή, αλλά και πολλούς αποφοίτους ανώτατων σχολών και εξειδικευμένους τεχνίτες.
Η Δυτική Αθήνα,όμως,για τον κ. Μητσοτάκη, με δηλώσεις του, είναι η περιοχή των ψυκτικών, η περιοχή των επισκευαστών ανελκυστήρων. Ίσως έτσι θέλει να τη βλέπει ή ίσως τόσο πραγματικά την ξέρει. Και αυτό δείχνει μία ταξική διάσταση που χαρακτηρίζει συνολικά την Κυβέρνηση.
Στόχος της επίκαιρης επερώτησης δεν είναι να αναδείξουμε συνολικά τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας. Άλλωστε, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλα αυτά τα χρόνια με ερωτήσεις και αναφορές έχουμε αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα κοινοβουλευτικά και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, του Β2 Δυτικού Τομέα, από τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, η οποία σαφώς είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και ένα θέμα το οποίο φυσικά απασχολεί όλους μας.
Όπως είπα, τα προβλήματα είναι πολλά. Επιγραμματικά θα αναφέρω τον τρόπο που αναπτύχθηκε η περιφέρεια αυτή, με άναρχη δόμηση, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς μεγάλους ελεύθερους χώρους, με περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω και της γειτνίασης με το ΧΥΤΑ της Φυλής –ο οποίος, δυστυχώς, με τον κ. Πατούλη και με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής θα επεκταθεί κι άλλο και θα οξύνει αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της Δυτικής Αθήνας- και βέβαια χωρίς να έχει και πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Αυτό αφορά την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολλά σε όλους τους τομείς, όπως αναφέρουμε και στην επίκαιρη επερώτησή μας. Στη δημόσια υγεία, πρώτα από όλα, είναι υποβαθμισμένο το σύστημα είτε της νοσοκομειακής, είτε της πρωτοβάθμιας κάλυψης. Η πρώτη βαθμίδα, δηλαδή, τείνει να εξαλειφθεί λειτουργώντας σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του «covid» και τέλος πάντων μετατρέποντας τα κέντρα υγείας ουσιαστικά σε εμβολιαστικά κέντρα.
Στην παιδεία δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα γηρασμένα κτήρια, στην έλλειψη δομών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Αιγάλεω από τον Ιούλιο του 2019 σεισμοπαθή σχολεία δεν λειτουργούν ακόμα, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι επισκευές. Αυτό δείχνει το «ενδιαφέρον» που υπάρχει και από την πλευρά της Κυβέρνησης. Εδώ, να πω επίσης ότι υπάρχουν σχολεία, όπως για παράδειγμα στην Πετρούπολη, που λειτουργούν μέσα σε κοντέινερς, με όποιον εξαερισμό. Και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημασία μπορεί να έχει αυτό και στην υγεία των παιδιών μας.
Να πω, βέβαια και για την τηλεκπαίδευση που για τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα που χαρακτηρίζουν την περιοχή είναι κάτι πολύ δύσκολο. Παιδιά είναι αποκομμένα από την τηλεκπαίδευση και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ενδεικτικά αναφέρω και τα στοιχεία που έδωσε η Ένωση Γονέων της Αγίας Βαρβάρας για περίπου τριακόσια παιδιά τα οποία στερούνται της τηλεκπαίδευσης και δεν έχουν μέσα. Τα τάμπλετ της κυρίας Κεραμέως αναμένονται ακόμα!
Στην οικονομία η Δυτική Αθήνα χαρακτηρίζεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει λιανεμπόριο, έχει μικρούς εμπόρους, έχει πλανόδιο εμπόριο που απασχολεί μεγάλο αριθμό. Γενικά όλη αυτή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με όσα προγράμματα της Κυβέρνησης εξαγγέλθηκαν, έχει μείνει έξω θα έλεγα στην πλειοψηφία της από όποια χρηματοδοτική στήριξη, ενώ μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις των μικρών εμπόρων και επιχειρηματιών μετατίθενται για το μέλλον με αβέβαιο τρόπο, αν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν στο μέλλον. Γι’ αυτό και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τις αναλύσει συνάδελφος από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που αργότερα θα τοποθετηθεί. Κρούω δε τον κώδωνα και για τονκίνδυνο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα αρχίσει να λειτουργεί και θα δημιουργήσει τρομερά ζητήματα.
Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είμαστε σε άμεση επαφή με εμπόρους, με εμπορικούς συλλόγους, με επιμελητήρια, με τη συγκεκριμένη περιοχή, που βάζουν συγκεκριμένες προτάσεις. Κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίουεπιστολή εκατόν σαράντα ενός εμπόρων που μιλά για την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Βέβαια εδώ είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.Πρέπει να ενισχύσει και τους δήμους στην προσπάθεια να ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί τα έσοδά τους σαφώς μέσα στην περίοδο της πανδημίας είναι μειωμένα.
Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα:οι υπηρεσίες, πώς εξυπηρετείται ο απλός πολίτης, αλλά και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.Όταν, για παράδειγμα, η Αγία Βαρβάρα δεν έχει κανένα τραπεζικό κατάστημα, η Εθνική Τράπεζα στο Καματερό έκλεισε, όταν η COSMOTEέχει κλείσει κατάστημά της, όταν τα ΕΛΤΑ αποδυναμώνονται με τις απολύσεις των συνταξιούχων, πώς θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος; Και βέβαια θα μου πείτε: Να πάρει τη συγκοινωνία και να πάει στον διπλανό δήμο να εξυπηρετηθεί.Πώς είναι,όμως, οι συγκοινωνίες στη Δυτική Αθήνα; Υπάρχει ενδοδημοτική συγκοινωνία; Είναι τακτικά τα δρομολόγια; Εδώ ανακύπτει το τεράστιο ζήτημα της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, της πύκνωσης των δρομολογίων, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει γιατί βλέπουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται και με τον κορωνοϊό, αφού και οι ειδικοί επιστήμονες λένε για τον συνωστισμό.
Αναφέρω ενδεικτικά προβλήματα συγκοινωνίας: Στους Αγίους Αναργύρους είναι δύσκολη η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας. Προβλήματα στην Πετρούπολη. Οι γραμμές του μετρό εξυπηρετούν μόνο την Αγία Βαρβάρα στη Δυτική Αθήνα, γιατί συνεχίστηκε προς Νίκαια – Κορυδαλλό. Ο σταθμός άνοιξε αφούείχε προετοιμάσει βέβαια όλη τη διαδικασία η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το πρόβλημα της υγείας είναι πολύ μεγάλο στη Δυτική Αθήνα. Είναι, όπως είπα, φτωχά εισοδηματικά στρώματα τα οποία κυρίως απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δύο νοσοκομεία έχει η Δυτική Αθήνα: το «Αττικό», ένα εμβληματικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το μικρό της «Αγίας Βαρβάρας». Για το «Αττικό» έχουμε πρόσφατα στοιχεία τι γίνεται. Τείνει να μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν κλινικές και μετατρέπονται σε κλινικές COVID. Στην εφημερία της προηγούμενης Δευτέρας επισκεφτήκαμε το νοσοκομείο, γιατί εμείς ωςΣΥΡΙΖΑ είμαστε παντού εκεί που είναι τα προβλήματα του κόσμου. Πέντε κλίνες γενικές ΜΕΘ υπήρχαν στο μεγάλο αυτό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ράντζα κ.λπ.
Θα πω όμως ότι υπάρχει και αυτό το μικρό, αποτελεσματικό και ιστορικό Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας. Θέλω να αναφερθώ λίγο ιδιαίτερα σε αυτό και να πω το εξής: Αυτό το νοσοκομείο απέδειξε στην πράξη τη σημασία του τώρα μέσα στον COVID. Χθες είχε πενήντα έξι ασθενείς. Οι κλίνες ήταν πενήντα δύο και έγιναν τρίκλινα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν «ελαφρά» περιστατικά. Όσοι όμως είναι γιατροί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κλινική COVID να λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο και γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί η κλινική κατάσταση να αλλάξει. Επτά λεπτά κάνει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να έρθει να παραλάβει έναν ασθενή από την «Αγία Βαρβάρα» για να διασωληνωθεί. Άρα χρειάζεται αναισθησιολόγος. Δεν ξέρω μήπως ο κ.Κοντοζαμάνης πει«έχει διοριστεί αναισθησιολόγος». Ναι, είναι στο δυναμικό της «Αγίας Βαρβάρας», αλλά δεν βρίσκεται στην «Αγία Βαρβάρα». Υπάρχει θέμα μεγάλο για την ασφάλεια του ασθενούς.Βέβαια οφείλω να πω ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης το 2013 μαζί με άλλες δομές έκλεισε αυτό το νοσοκομείο.
Κλείνοντας, ως προς την πρωτοβάθμια υγεία, υπάρχουν εννιά σημεία για εμβολιασμούς. Τα κέντρα υγείας έχουν μετατραπεί κυρίως σε εμβολιαστικά κέντρα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, θα πω ότι η Δυτική Αθήνα -και θα καταθέσω το συγκεκριμένο στοιχείο από το emvolio.gov.gr- είναι πολύ πιο κάτω στους εμβολιασμούς, ενώστον ΒόρειοΤομέα, με πληθυσμό πεντακόσιες ενενήντα μία χιλιάδες εξακόσιους ογδόντα, με βάση την απογραφή του 2011, έχουν γίνει εκατόν τριάντα οκτώ χιλιάδες οκτακόσιοι σαράντα εμβολιασμοί. Στη Δυτική Αθήνα, με πληθυσμό τετρακόσιες ογδόντα εννιά χιλιάδες εξακόσιους εβδομήντα πέντε, έχουν γίνει τριάντα εννιά χιλιάδες εμβολιασμοί. Έχω συγκεκριμένα στοιχεία.
Πρέπει να σκύψει η Κυβέρνηση στα προβλήματα, να αναβαθμίσει την επιδημιολογική επιτήρηση λόγω της πανδημίας, να πάρει μέτρα για τη σχολική στέγη, να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, να έχουν πρόσβαση σε καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ, να σχεδιάσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 καινούργια προγράμματα και να εντάξει δράσεις, να υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, που είναι πολλοί, να ενισχυθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.
Θα κλείσω με την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτιστικού κεφαλαίου, των πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ., που ειδικά την περίοδο της κρίσης ο ρόλος του είναι πάρα πολύ σημαντικός.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

.

Δευτερολογία της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας
• Κάτω από την πίεση της επίκαιρης επερώτησης αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξαγγείλει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ΕΣΠΑ. Θα το παρακολουθούμε να μη μείνει εξαγγελία.
• Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, το μετρό στην Αγία Βαρβάρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκε και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, το εγκαινίασε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός
• Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, έγινε φορέας διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση, εξασφαλίστηκε για το πάρκο χρηματοδότηση 58.000, προσλήφθηκε προσωπικό και η εικόνα του Πάρκου από την εγκατάλειψη άλλαξε.
• Αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα που χρόνιζαν έγιναν πολλά. Συνεισέφερε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η «Δύναμη Ζωής», στο να ολοκληρωθούν και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί είναι ένα πρόβλημα για τη Δυτική Αθήνα.
• Σχετικά με τα σχολεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε έτοιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που η κυρία Κεραμέως καθυστέρησε έναν χρόνο περίπου να τις κάνει.
• Ελλειμματικά νοσοκομεία παραδώσατε και εμείς παραδώσαμε ταμειακό απόθεμα σε εσάς, στην νυν Κυβέρνηση, 300 εκατομμύρια πλεόνασμα.
• Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν σχέδια ΣΔΙΤ, τα οποία επανέρχονται τώρα με τον κ. Πατούλη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που επεκτείνει τον ΧΥΤΑ της Φυλής υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.
• Οι μικρές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, που οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό εδώ και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, από τα μνημόνια, μπορεί να μην τηρούν κάποια κριτήρια τραπεζικά, όπως θέλετε εσείς να τα εννοείτε, για όφελος φυσικά του τραπεζικού κεφαλαίου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει σήμερα να ενδιαφερθείτε.
• Αφού κάνετε -και σωστά- καινούργιο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, συγχρόνως γιατί δεν στελεχώνετε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με δέκα χώρους, όπως είναι δέκα τα εμβολιαστικά κέντρα, να πηγαίνει ο κόσμος της συγκεκριμένης περιοχής να εμβολιάζεται;
• Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε ανοικτό το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», εξοπλίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά ιατρεία και έγιναν όλες οι πολεοδομικές ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρώτη παθολογική κλινική σήμερα και να παρέχει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που παρέχει στην αντιμετώπιση του covid-19.
• Πότε θα γίνει αυτή η υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτρικού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κάτι που είναι αίτημα δεκαετιών.


ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η φράση με την οποία ξεκίνησα την πρωτολογία μου, ότι «τάραξε τα νερά» η επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και λόγω της πανδημίας, αυτό φάνηκε πραγματικά σήμερα -επιτρέψτε μου- και από τις αντιδράσεις των Υπουργών.
Συγκεκριμένα,
Συγκεκριμένα, κάτω από την πίεση της επίκαιρης επερώτησης αναγκάστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης να εξαγγείλει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ΕΣΠΑ. Θα το παρακολουθούμε να μη μείνει εξαγγελία. Η Κυβέρνηση έπρεπε κάποια στιγμή να ενδιαφερθεί συγκεκριμένα για τη Δυτική Αθήνα.
Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, άκουσα την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ. Βέβαια, δύσκολα ένας απλός πολίτης της Δυτικής Αθήνας που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα θα μπορούσε να διακρίνει διαφορές σημαντικές.
Όλοι έχετε μία απορία. Γιατί και κάποιοι άλλοι από την αντιπολίτευση αναφέρθηκαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο τι έκανε τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θα απαντήσω με σαφήνεια.
Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, το μετρό στην Αγία Βαρβάρα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκε και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, το εγκαινίασε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου. Είχε δρομολογηθεί.
Επίσης, αναφέρθηκαν πάρα πολλοί συνάδελφοι και στα θέματα του Πάρκου Τρίτση, αναφέρθηκαν στους ελεύθερους χώρους. Εγώ, λοιπόν, θα πω ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016, έγινε φορέας διαχείρισης του Πάρκου, εξασφαλίστηκε για το πάρκο χρηματοδότηση 58.000, προσλήφθηκε κάποιο, λίγο, προσωπικό και η εικόνα του Πάρκου από την εγκατάλειψη άλλαξε. Σήμερα που το Πάρκο είναι στον κ. Πατούλη, όποιος κάνει μια βόλτα εκεί μέσα μπορεί να δει πραγματικά ποια είναι η κατάσταση η οποία υπάρχει. Δράσαμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αθήνα που χρόνιζαν έγιναν πολλά. Και εδώ συνεισέφερε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η «Δύναμη Ζωής», στο να ολοκληρωθούν και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί είναι ένα πρόβλημα για τη Δυτική Αθήνα.
Σχετικά με το ΜΠΛΟΚ 15, ποια ήταν η εικόνα, κύριε Αρσένη, του ΜΠΛΟΚ -δεν ξέρω αν το ξέρατε- το ‘13 και το ‘14 και ποια είναι η εικόνα σήμερα που επισκευάστηκε το κτίριο; Και βέβαια πάντα παραμένει το αίτημα να είναι ελεύθερα προσβάσιμο για όλους. Είναι ένα μουσείο ουσιαστικά, ένας χώρος ιστορικής μνήμης.
Σχετικά με τα σχολεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε έτοιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που η κυρία Κεραμέως καθυστέρησε έναν χρόνο περίπου να τις κάνει.
Βέβαια, για τα νοσοκομεία, που ελέχθησαν πάρα πολλά, θα πω στον κ. Κοντοζαμάνη ότι ελλειμματικά νοσοκομεία παραδώσατε και εμείς παραδώσαμε ταμειακό απόθεμα σε εσάς, στην νυν Κυβέρνηση, 300 εκατομμύρια πλεόνασμα.
Για τη Δυτική Αθήνα, πού είναι οι ΤΟΜΥ, κύριε Κοντοζαμάνη, που έχουν αφυδατωθεί από όποιο προσωπικό, που μεταφέρεται εδώ και εκεί, είτε σε εμβολιαστικά κέντρα είτε όχι;
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν σχέδια ΣΔΙΤ, τα οποία επανέρχονται τώρα με τον κ. Πατούλη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επεκτείνει τον ΧΥΤΑ της Φυλής υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Υπήρχε εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός στην Αττική, με βάση αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι πισωγύρισμα, όπως συμβαίνει τώρα, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη Δυτική Αθήνα. Η λογική μας είναι «αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων», με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έρχομαι τώρα και στο εξής. Δεν εκπλειστηριάστηκε κάποια πρώτη κατοικία, κάποια λαϊκή κατοικία, κύριε Γεωργιάδη, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το διασφαλίσαμε.
Εσείς έρχεστε τώρα με τον πτωχευτικό νόμο που άμεσα θα ξεκινήσει, οι πολίτες υπερχρεωμένοι να χάσουν και την πρώτη τους κατοικία. Αυτό ανησυχεί πολύ και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Έρχομαι βέβαια και στο εξής. Κάντε μια βόλτα στην αγορά της Δυτικής Αθήνας η οποία έχει χαρακτηριστικό λιανεμπορίου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν μπορούν να πείσουν οι εξαγγελίες που ακούσαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, που οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό εδώ και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, από τα μνημόνια που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μας βάλανε, μπορεί να μην τηρούν κάποια κριτήρια τραπεζικά, όπως θέλετε εσείς να τα εννοείτε, για όφελος φυσικά του τραπεζικού κεφαλαίου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει σήμερα να ενδιαφερθείτε.
Στην υγεία, κύριε Κοντοζαμάνη, δεν αρκούν οι αριθμοί και οι προσλήψεις. Δεν μας πείσατε, αλλά όλο με νούμερα μιλάτε. Αφού κάνετε -και σωστά- καινούργιο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, συγχρόνως γιατί δεν στελεχώνετε το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με δέκα χώρους, όπως είναι δέκα τα εμβολιαστικά κέντρα, να πηγαίνει ο κόσμος της συγκεκριμένης περιοχής να εμβολιάζεται;
Σχετικά με το νοσοκομείο, δεν πρέπει να ξεχνάμε -και απευθύνομαι, επιτρέψτε μου, και στην εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, η οποία είπε πάρα πολλά για την Αγία Βαρβάρα και το νοσοκομείο της- ότι η αποψίλωση του νοσοκομείου ξεκίνησαν από το 2006 όταν έφυγε ιατρικό προσωπικό για να στελεχώσει το νέο νοσοκομείο το «Αττικόν». Από το 2012, επί Αβραμόπουλου, οι τοπικοί δήμαρχοι της περιοχής εκεί κλήθηκαν από τον τότε Υπουργό όπου τους ανακοινώθηκε ότι θέλουν να κάνουν την «Αγία Βαρβάρα» κέντρο υγείας. Όμως, ήρθε το 2013, με την συνεχή αποδυνάμωση του νοσοκομείου, ο κ. Γεωργιάδης να το κλείσει.
Τι κάναμε; Το 2016 με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη ΥΠΕ άνοιξε το νοσοκομείο. Τι εννοώ; Μεταφέρθηκε το Κέντρο ΠΕΔΥ της Νίκαιας. Έγινε οδοντιατρικό κέντρο, φυσιοθεπευτήριο στον χώρο αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε ανοικτό το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», εξοπλίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά ιατρεία και έγιναν όλες οι πολεοδομικές ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρώτη παθολογική κλινική σήμερα και να παρέχει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που παρέχει στην αντιμετώπιση του covid-19.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε σε αυτό το ασφυκτικό μνημονιακό περιβάλλον να κρατήσει όρθιο το νοσοκομείο, να στηρίξει στον βαθμό που μπορούσε την πρωτοβάθμια υγεία. Και εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει τώρα η Κυβέρνηση να το δει σοβαρά. Να γίνουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, γιατί αυτή τη στιγμή μόνο 15.963 συμπολίτες μας στη Δυτική Αθήνα είναι και με τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Και ζητώ και μία δέσμευση -και κλείνω- για το πότε θα γίνει αυτή η υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτρικού στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, κάτι που είναι αίτημα δεκαετιών και δεν ήταν δέκα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα «ηνία» κράτους.
Θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ