09/03/2021

Δημ. Παπαδημούλης: «Στο Συμβούλιο, υπάρχουν κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη μη-συνεργασία για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, ευνοώντας τα συμφέροντα “φορολογικών παραδείσων” εντός της ΕE. Και αυτό είναι απαράδεκτο» - βίντεο

Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και φορολογική απάτη στην ΕΕ: «Κάθε χρόνο χάνονται από το δημόσιο ταμείο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας», αναφορικά με τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην ΕΕ.
Στη συζήτηση, την Κομισιόν εκπροσώπησε o Πάολο Τζεντιλόνι, αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας.

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Κάθε χρόνο χάνονται από το δημόσιο ταμείο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Αιτία της τεράστιας αυτής απώλειας, είναι η αναποτελεσματική ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ταχύτερα βήματα για την αποτελεσματική αυτή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, και το ζητούν και οι πολίτες: Το 63% των Ευρωπαίων θέλει ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να γίνει αυτό πράξη, η Κομισιόν οφείλει να συνεργαστεί με το Ευρωκοινοβούλιο . Γιατί στο Συμβούλιο, υπάρχουν κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη μη-συνεργασία για να ευνοούν τα συμφέροντα “φορολογικών παραδείσων” εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι απαράδεκτο».