ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/03/2021

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση φτιάχνει συγκρούσεις για να ασκεί βία

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση φτιάχνει συγκρούσεις για να ασκεί βία



Συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην ιστοσελίδα libre.gr στην Άννα Φραγκάκη


 -Η κυβέρνηση υπήρξε στριμωγμένη στην περίπτωση Λιγνάδη. Παρόλα αυτά έστρεψε πάλι τα φώτα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Άδωνη Γεωργιάδη να ξιφουλκεί για την περίπτωση Δρίτσα για το θέμα Κουφοντίνα και κάποιοι λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ιστορία στα αυτογκόλ. Τι ισχύει τελικά;
Οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον δημόσιο αλλά ακόμη και στον ιδιωτικό λόγο μας, γιατί στο εξαιρετικά δυναμικό, σύνθετο και άμεσο επικοινωνιακό σύμπαν που λειτουργούμε, μπορούν να γίνουν λάθη και αστοχίες. Ακόμη περισσότερο όταν αποδεδειγμένα γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης είναι αντίθετα και πολλές φορές εχθρικά σε ό,τι καταγράφεται ως επικαιρότητα που προέρχεται από την πλευρά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Επί της ουσίας η διορθωτική δήλωση και του ίδιου του συντρόφου μας και η τοποθέτηση του Γραφείου Τύπου του κόμματος ήταν σαφείς και ξεκάθαρες. Απλώς η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται ακουμπώντας σε στρεβλώσεις και επενδύοντας στο διχασμό.
Όσο για την υπόθεση Λιγνάδη, τι να πω; Ότι τον διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διαγωνισμό; Ότι τον κάλυψε με χρονοκαθυστερήσεις για να μην «πεταχτεί στα σκυλιά»; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έβαλε την κυρία Μενδώνη να δώσει συνέντευξη; Ο ελληνικός λαός κατάλαβε και κατάλαβε καλά. Και τους άριστους και τους αρεστούς.

-Κάποιοι θέτουν ανοιχτά το ερώτημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε την ίδια θέση αν στη θέση του Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε στην προσωπική περιπέτεια της οικογένειας Μητσοτάκη – Μπακογιάννη;
Ναι, για κάθε κρατούμενο υπάρχουν τα δικαιώματά του σύμφωνα με το νόμο. Και ο νόμος, ο νόμος που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, παραβιάζεται. Διάβασα με θλίψη το άρθρο του κυρίου Ν. Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή», στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι κατά λάθος μπήκε μια παράγραφος στο νόμο και άρα δεν πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Διάβασα επίσης στην ίδια εφημερίδα τη γνώμη του κυρίου Κ. Ιορδανίδη – που μόνο αριστερό δεν μπορείς να τον πεις – η οποία ήταν σαφής και ξεκάθαρη «ό,τι ισχύει, ισχύει για όλους». Λέω το ίδιο και συμφωνώ απόλυτα.
Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε, όχι πιστεύω από την τραγωδία της οικογένεια Μπακογιάννη. Αυτοεγκλωβίστηκε γιατί επενδύει σε μια πλαστή σύγκρουση μεταξύ «νόμου και τάξης» και δήθεν υποστηρικτών της τρομοκρατίας. Αυτοεγκλωβίστηκε γιατί κοιτάζει και πολιτεύεται μόνο με τις δημοσκοπήσεις που τις χρησιμοποιεί όπως τον καθρέφτη της κακιάς μητριάς στη Σταχτοπούτα. Αυτοεγκλωβίστηκε γιατί θέλει πάση θυσία να ικανοποιεί συνεχώς ένα τμήμα του ακροδεξιού ακροατηρίου της χωρίς να ενδιαφέρεται εάν με αυτό δημιουργεί τραύματα στο πολιτικό δημοκρατικό σώμα της χώρας.

-Πάμε όμως στην καθημερινότητά μας, που λέγεται πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήκωσε το γάντι κι έκανε σφοδρή κριτική για το 4ο lock down και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την Υγεία. Πέρασαν στον κόσμο ή όχι και γιατί;
Έχει περάσει ένας χρόνος από το πρώτο lock down και βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν εξ’αιτίας των αποτυχημένων χειρισμών της κυβέρνησης. Το δημόσιο σύστημα υγείας σηκώνει όλο το βάρος της πανδημίας. Γι’ αυτό άλλωστε η ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι από τις προγραμματικές μας προτεραιότητες. Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, βγήκε ο πρωθυπουργός και έδωσε υποσχέσεις για τη βελτίωση του ΕΣΥ. Επί ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ γιατί δεν το έκανε; Προφανώς και έχει απήχηση το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το ΕΣΥ, γιατί στοχεύει στον άνθρωπο, στους ασθενείς και τους υγειονομικούς. Ακούμε τα αιτήματα τους. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Προτείνουμε και σχεδιάζουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, υλικοτεχνική και οικονομική ενίσχυση και προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων. Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο, κοστολογημένο, απαντά στις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, όσα ανέδειξε με ένταση η πανδημία. Είναι μια πρόταση που στόχο έχει να θωρακίσει με όρους βιωσιμότητας την δημόσια Υγεία.

-Στο σλόγκαν «Νόμος και Τάξη» θεωρείτε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κατάφερε καλά; Τι θεωρείτε πως επιδιώκει πολιτικά χτίζοντας έναν νόμο για τα Πανεπιστήμια, που τον έχει χαρακτηρίσει «αυταρχικό» ή με την επίθεση σε φοιτητές στο ΑΠΘ;
Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως πυρομανής πυροσβέστης. Φτιάχνει συγκρούσεις για να τις λύσει με τη βία. Η βία είναι το τελευταίο τους καταφύγιο, πολύ σύντομα όμως ούτε εκεί θα μπορούν να κρυφτούν. Η κυβέρνηση παράγει βία, καταστολή και κλίμα όξυνσης γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε να κρύψει τα αδιέξοδα στην πανδημία και στην οικονομία. Επικίνδυνη στρατηγική. Υπονομεύουν την ασφάλεια και την ομαλότητα σε φιλήσυχες γειτονιές στο όνομα του κομματικού συμφέροντος. Τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται, με πρόσφατο περιστατικό τον ξυλοδαρμό με γκλοπ εναντίον οικογενειών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δρουν καταλυτικά στη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών. Εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που το ΕΣΥ παραπαίει και τα πανεπιστήμια και σχολεία παραμένουν κλειστά, η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών αντί γιατρών, νοσηλευτών και καθηγητών. Δεν έχουν διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν. Προκειμένου να έχουν απήχηση στην συντηρητική εκλογική τους βάση θυσιάζουν την υγεία και την παιδεία των πολιτών. Το σχέδιο είναι σαφές κι αφορά την ανατροπή του μεταπολιτευτικού status quo γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του.

-Στις νέες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλύτερα στα νέα παιδιά αλλά λιγότερο καλά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τι νομίζετε πως πρέπει να βελτιώσετε, για να σας ακούσουν κι οι Έλληνες πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας;
Οι δημοσκοπήσεις είναι ούτως ή άλλως μια φωτογραφία του παρελθόντος. Μας δείχνει τι έγινε χθες. Η πολιτική είναι η οργάνωση και η προετοιμασία του μέλλοντος. Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, αρκεί να αξιοποιούνται ως εργαλεία ανάλυσης και όχι ως τυφλοσούρτης πολιτικής. Εμείς παρακολουθούμε τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα ερμηνεύουμε, αλλά δε διαμορφώνουμε την πολιτική μας μέσα από αυτές. Η επαφή με την κοινωνία είναι το ουσιαστικότερο και πιο αποδοτικό «εργαλείο» που έχουμε στα χέρια μας και βάση αυτής της επαφής θέτουμε τα θεμέλια της στρατηγικής και των προτάσεών μας.
Όπως γνωρίζετε, οι νεότερες ηλικιακές ομάδες διαφοροποιούν τις πηγές ενημέρωσής τους, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το διαδίκτυο, κατά συνέπεια διαμορφώνουν τις απόψεις τους μέσα σε ένα πιο πλουραλιστικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, υπάρχει κι ένα ζήτημα διαγενεακής προσέγγισης. Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο 25αρης από τον 75αρη, όπως συνέβαινε πάντα άλλωστε. Δεν θα συμφωνήσω όμως με απόψεις του στυλ «ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται κυρίως στους νέους», γιατί δημιουργούν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την πολιτική και γενικότερα για τα κόμματα. Είμαστε μια παράταξη που «αγκαλιάζει» όλες τις γενιές, όλες τις κοινωνικές ομάδες, γιατί ακριβώς απευθύνεται στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις θα αλλάζουν όσο αλλάζουμε εμείς και οι κοινωνικές συνθήκες στη χώρα. Χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά και υπευθυνότητα.

-Κόντρα στα συστημικά μέσα ενημέρωσης ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις εκλογές το 2015 κινώντας τα νήματα στο διαδίκτυο. Θεωρείτε πως η επόμενη κίνηση της ΝΔ είναι να το ελέγξει;
Το 2019 το ΕΣΡ έδωσε επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ καταλάμβανε το 65% του τηλεοπτικού χρόνου. Άλλωστε, είναι ενδεικτική η άρνηση της κρατικής τηλεόρασης να προβάλει τις προγραμματικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα για το νέο ΕΣΥ. Και φυσικά κανείς δεν ξεχνά την περίφημη «λίστα Πέτσα» και τα ραβασάκια του κ.Ζούλα στην κρατική τηλεόραση για την κάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη, ενώ το ΑΠΕ μεταδίδει στην αγγλόφωνη έκδοσή του νέα για τον καιρό και το κυβερνητικό έργο αποκλειστικά. Το ΣτΕ με γνωμοδότησή του το 2020 (υπ’ αριθμ. 174/2020) έκρινε ως αντισυνταγματκή την εποπτεία της κρατικής τηλεόρασης και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Πρωθυπουργό. Στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Δείτε το συμβάν της Κυριακής με τον ξυλοδαρμό στην πλατεία Νέας Σμύρνης, φανταστείτε πως θα ήταν το τοπίο της ενημέρωσης χωρίς τα social media. Δυστυχώς, για τη ΝΔ, και ευτυχώς για τη χώρα, ο χώρος του διαδικτύου είναι εκτός των δυνατοτήτων της να το ελέγξει.
Τις εκλογές του 2015 τις κερδίσαμε για ένα σύνολο παραγόντων. Ήταν το πολιτικό περιβάλλον, ήταν το διαδίκτυο, ήταν η ορμή στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, ήταν τέτοιο το περιβάλλον που μας έδωσε ώθηση κι «αέρα» νίκης.
Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχουμε φύγει από το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» κι έχουμε μια νέα συνθήκη, ένα νέο δίλημμα που συνοψίζεται στο «βιώσιμη ανάπτυξη-οπισθοδρόμηση». Η πανδημία ήρθε να επαληθεύσει τη σημασία, τη δύναμη και τη διαχρονικότητα των προτάσεων και θέσεών μας, από την εργασία και την υγεία, μέχρι τα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική. Αυτό δείχνει πως είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά. Να επεξεργαστούμε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, να υποστηρίξουμε τους πολίτες που πλήττονται και αγωνιούν, να υποστηρίξουμε τη νέα γενιά που ασφυκτιά.

- Τις προηγούμενες μέρες πέρασε ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις κι ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ανοιχτά τη Σοφία Νικολάου γενική γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για θέματα διαφάνειας κι ο κ. Βρούτσης σας προκάλεσε να πάτε στον εισαγγελέα.
Μου θύμισε τον κ. Σημίτη ο κ.Βρουτσης. Όταν του έλεγαν για διαφθορά έλεγε να πάτε στον εισαγγελέα. Για κάποιους από την τότε κυβέρνηση, πολλά χρόνια μετά ήρθε και η ώρα του εισαγγελέα. Ότι χρειάζεται κοινοβούλιο, θα έρχεται στο κοινοβούλιο, ότι χρειάζεται τη δικαιοσύνη θα πηγαίνει στον εισαγγελέα.
Η κυβέρνηση, μέσω της κα Νικολάου, προώθησε  για σύναψη δημοσίων συμβάσεων- κατά παρέκκλιση των πάγιων διατάξεων- απευθείας αναθέσεις ή χωρίς διαφάνειας και αντικειμενικότητα σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά. Άλλο το νομότυπο, άλλο το νόμιμο και άλλο το ηθικό. Ο κόσμος ξέρει, βλέπει, παρακολουθεί, καταλαβαίνει.

- Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει προεκλογικά, ότι μόλις γίνει υπουργός θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Η επιχειρηματικότητα δεν πήγε καλά επί των ημερών του, ακόμη και πριν την πανδημία, ενώ χαμηλές βαθμολογίες σημειώθηκαν συχνά από λεγόμενους «σαμαρικούς».  Θεωρείτε πως τελικά ο κ. Κ.Μητσοτάκης βιώνει τον εγκλωβισμό του στα άκρα της ΝΔ ή τελικά έχει υιοθετήσει την ατζέντα Σαμαρά και την ακροδεξιά ρητορική ως πρακτική;
Είναι το πιο «σύντομο ανέκδοτο» της Ελληνικής επιχειρηματικότητας οι κατά καιρούς δηλώσεις Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι όμως μόνος του και δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης τον έχει επιλέξει, ο κ. Μητσοτάκης ανέχεται έναν υπουργό με μηδενικό έργο. Δεν ξέρω εάν είναι εγκλωβισμένος από τη σαμαρική πτέρυγα, δεν με απασχολεί. Με απασχολεί ότι καταστρέφεται η χώρα, η επιχειρηματικότητα, η αγορά και ο πρωθυπουργός είναι ανέμελα υπεραισιόδοξος ή τέλος πάντων έτσι θέλει να φαίνεται.

- Αυτόν τον μήνα κλείνουμε 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Ποιο είναι το διακύβευμα για την νέα ψηφιακή εποχή,  με μεγάλα προβλήματα ανεργίας, νέες τεχνολογικές δυνατότητες και μεγάλες ανισότητες, που παραμένουν; Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα;
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να κοιτάξει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση το παρόν και το μέλλον. Να καταπολεμήσει τα λάθη του παρελθόντος, να κάνει απολογισμό και να επιλέξει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί. Το μήνυμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι σαφές: Να αφήσουμε πίσω ότι μας εγκλωβίζει και να κοιτάξουμε μπροστά, επιλέγοντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Η χώρα έχει καταφέρει πολλά σε αυτά τα 200 χρόνια, πρέπει να τα προστατεύουμε και πρέπει να προσθέσουμε κι άλλα.
Διανύοντας την 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα πρέπει να αποφύγουμε το βαρύ κοινωνικό κόστος της ασθενούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών ή της διάχυσής τους με τρόπο μη ισότιμο και άδικο. Θα πρέπει να αναπτυχθεί το κατάλληλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο δεν θα επιτρέψει τα προοδευτικά βήματα να γίνουν βήματα οπισθοδρόμισης.  Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση συνεπάγεται τον πολλαπλασιασμό νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, που θα δώσει ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρείες με πολύ λιγότερους πόρους. Αυτό συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανοιχτεί σε νέα παγκόσμια πελάγη επιχειρηματικότητας στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στην πράσινη ανάπτυξη, στο περιβάλλον. Μπορούμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα ανθεκτική που να απαντά με αξιοπρέπεια και σιγουριά και στις προκλήσεις και στις κρίσεις της νέας εποχής.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ