10/03/2021

Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων Invest EU

«Το ΙnvestEU είναι ένα θετικό, αλλά εντελώς ανεπαρκές βήμα, γιατί το Συμβούλιο περιέκοψε κατά 2/3 τους πόρους που πρότεινε η Κομισιόν – από τα 75, στα 26 δισ. ευρώ. Δεν καταλαβαίνω τους πανηγυρισμούς και τα αλληλοσυγχαρητήρια, η ΕΕ έχει ανάγκη από ισχυρές επενδύσεις» - «Όσο η Κομισιόν αρνείται να συμμαχήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές λύσεις, και υποτάσσεται στις περικοπές του Συμβουλίου, θα εισπράττουμε ύφεση, ανισότητες, υψηλή ανεργία και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Και χρειαζόμαστε το εντελώς αντίθετο»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU».
Στη συζήτηση, την Κομισιόν εκπροσώπησε o Πάολο Τζεντιλόνι, αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας.
Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από ισχυρές επενδύσεις. Και για να υπάρξουν επενδύσεις για μια βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, χρειάζεται ισχυρή δημόσια στήριξη και ευρωπαϊκό σχέδιο, που θα μοχλεύσει και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες να μπορέσουν να μειώσουν την ανεργία.
Το ΙnvestEU είναι ένα θετικό, αλλά εντελώς ανεπαρκές βήμα. Ανεπαρκές, γιατί το Συμβούλιο περιέκοψε τους πόρους, που πρότεινε η Κομισιόν να διατεθούν γι’ αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων. Η Κομισιόν πρότεινε 75 δισ. ευρώ εγγυήσεις και το Συμβούλιο τις περιέκοψε στο 1/3, στα 26 δισ. ευρώ. Και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τους πανηγυρισμούς και τα αλληλοσυγχαρητήρια κε Τζεντιλόνι. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποδέχεται η Κομισιόν, πανηγυρίζοντας μάλιστα, την περικοπή κατά 2/3, της αρχικής της πρότασης.
Όσο η Κομισιόν αρνείται να συμμαχήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές λύσεις, και υποτάσσεται στις περικοπές του Συμβουλίου, θα εισπράττουμε ύφεση, ανισότητες, υψηλή ανεργία και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Και χρειαζόμαστε το εντελώς αντίθετο.
Ευχαριστώ».