ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

10/03/2021

Ερώτηση και AKE βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Συγκάλυψη και καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στον ΕΟΔΥ

Ερώτηση και AKE βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Συγκάλυψη και καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στον ΕΟΔΥΑρχικά, προηγήθηκε το πινκ-πονκ ευθυνών μεταξύ του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Κατόπιν ακολούθησε η αποπομπή από την πλευρά του ΕΟΔΥ τεσσάρων συμβασιούχων που συμμετείχαν στο προκλητικό κορωνοϊο-γλέντι της Τσικνοπέμπτης στον χώρο που βρίσκεται το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας». Ωστόσο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια χρησιμοποιώντας «αποδιοπομπαίους τράγους», σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Όπως για παράδειγμα, ποια είναι τα υπόλοιπα άτομα που εμφανίζονται στο αποκαλυπτικό βίντεο με το γλέντι στις εγκαταστάσεις του εμβολιαστικού κέντρου, ποιος ο ρόλος τους στον ΕΟΔΥ ή άλλες υπηρεσίες, ποιος τελικά φέρει την πολιτική ευθύνη αυτής της κατάστασης της οποίας έγινε μάρτυρας το πανελλήνιο. Σημειωτέον, το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει ανήμερα της Τσικνοπέμπτης ομάδα είκοσι ατόμων να διασκεδάζει, χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων προστασίας, όπως μάσκες και αποστάσεις, σε χώρο όπου στεγάζεται το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και υπηρεσίες του ΕΟΔΥ.


Το θέμα φέρνουν στην Βουλή με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη.

Για άλλη μια φορά φαίνεται να βρισκόμαστε ενώπιων οργανωμένης προσπάθειας συγκάλυψης απέναντι σε προκλητικά φαινόμενα αθέτησης κανόνων και δυσλειτουργίας, ενώ δεν λείπει η αποποίηση ευθυνών, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχό περιστατικό με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ αποτυγχάνουν να δώσουν μια καθαρή απάντηση για τον τρόπο που τελικά λειτουργούν οι υπηρεσίες τους και ποιος έχει την ευθύνη για τις εικόνες στον χώρο της HELEXPO όπου βρίσκεται το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας».

Με την ερώτησή τους οι 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΔΥ, την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, την απόδοση ευθυνών και την μελλοντική αποτροπή ανάλογων φαινομένων.


Παράλληλα, ζητείται από τον υπουργό Υγείας να καταθέσει στο Σώμα τα έγγραφα και τα πρακτικά από τα οποία προκύπτουν με σαφήνεια οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Πέμπτης 4/3.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα: «Ο ΕΟΔΥ επιχειρεί συγκάλυψη των ευθυνών όσων συμμετείχαν στο προκλητικό γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο;»

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι θεσμικά οι επιτελικοί φορείς, οι οποίοι έχουν αναλάβει εδώ και ένα χρόνο την παροχή υπηρεσιών για την προστασία και την αντιμετώπιση από την πανδημία του COVID -19. Οι εν λόγω φορείς οφείλουν να βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Το ανθρώπινο δυναμικό και τα στελέχη τους οφείλουν να σέβονται και να τηρούν απαρέγκλιτα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, αποτελώντας πρότυπο και παράδειγμα για όλη την κοινωνία.

Αντί αυτών όμως, μετά την Πέμπτη 4 Μαρτίου (Τσικνοπέμπτη) στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει ότι στον χώρο της HELEXPO, (εκεί όπου, δηλαδή, σήμερα στεγάζεται το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας) πραγματοποιήθηκε γλέντι, χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις) και με παρουσία τουλάχιστον 20 ατόμων. («Το γλέντησαν Τσικνοπέμπτη στο αρχηγείο του Χαρδαλιά;, https://tvxs.gr/news/ellada/glenti-tsiknopemptis-sto-ypoyrgeio-toy-n-xardalia-binteo).

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αντέδρασε με καθυστέρηση. Απαντώντας δε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι: «[…] Ουδεμία σχέση με την Πολιτική Προστασία έχουν οι απαράδεκτοι που μαζεύτηκαν την Τσικνοπέμπτη σε χώρο της πρώην Helexpo. […]Ένας χώρος της πρώην Helexpo, που μας παραχωρήθηκε πριν μόλις ένα μήνα στην Πολιτική Προστασία για την ανάπτυξη του Mega εμβολιαστικου κέντρου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, έχει μισθωθεί από την ίδια της Helexpo (έως τις 30/9) σε υπηρεσία που ουδεμία σχέση έχει με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι όσοι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ είχαν στήσει την όποια συνάθροιση δεν ανήκουν και δεν έχουν την οποιαδήποτε σχέση με το Υφυπουργείο μας[…]». (“Οργή Χαρδαλιά: Καμία σχέση δεν έχουν εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας με το κορωνοπάρτι της Τσικνοπέμπτης”, https://www.iefimerida.gr/ellada/hardalia-kamia-shesi-den-ehoyn-ergazomenoi-tis-politikis-prostasias-me-koronoparti-tis ).

Ο Υφυπουργός αποποιήθηκε τις ευθύνες του σε ό,τι αφορούσε τους εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, αυτό καθαυτό το γεγονός της παράνομης συνάθροισης στο συγκεκριμένο χώρο δεν το διέψευσε.

Επίσης, από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προέβη σε καμία παρέμβαση, ούτε σε κάποια ενημέρωση σχετικά με την σκανδαλώδη αυτή ενέργεια σε χώρους όπου στεγάζονται υγειονομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης («Το κορονοπάρτι του ΕΟΔΥ στην Ηelexpo, οι υπάλληλοι των ΚΟΜΥ και οι ευθύνες του Αρκουμανέα»,https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/83602-to-parti-tou-eody-stin-ielexpo-oi-ypalliloi-ton-komy-kai-oi-efthynes-tou-arkoumanea), στο εν λόγω κτίριο στεγάζονται και οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Και ενώ θα αναμενόταν η άμεση αντίδραση και σειρά ενεργειών από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, με μεγάλη καθυστέρηση εξεδόθη μόνο μια ανακοίνωση, η οποία θολώνει ακόμη περισσότερο την εξόχως προβληματική και προκλητική στάση των αρμόδιων και τις ευθύνες τους. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο συγκεκριμένος εξωτερικός χώρος δεν ανήκει στους παραχωρηθέντες στον ΕΟΔΥ χώρους του κτιρίου της HELEXPO. Κατά το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης του περιστατικού συνωστισμού, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ που εργάζονται σε χώρους του κτιρίου της HELEXPO, είχαν ολοκληρώσει το συμβατικό τους ωράριο και αποχωρήσει από τους χώρους εργασίας τους. Από εικόνες που έχουν τεθεί υπόψιν της Διοίκησης του ΕΟΔΥ σε σχέση με το περιστατικό, προέκυψε ότι μεταξύ των προσώπων που απεικονίζονται σε αυτές, εμφανίζονται και τέσσερα πρόσωπα που ανήκουν στο δυναμικό των συμβασιούχων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα τρεις οδηγοί και μία επαγγελματίας υγείας που εργάζονται στις ΚΟΜΥ. Τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη παυθεί από κάθε συμβατική αρμοδιότητα και επιχειρησιακή τους υποχρέωση έναντι του ΕΟΔΥ, ενώ εκκρεμούν σχετικώς, περαιτέρω νομικές ενέργειες εκ μέρους του Οργανισμού».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο ΕΟΔΥ επιδίδεται σε μια καλά οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης και αποποίησης ευθυνών και υποβάθμισης μιας καθόλα παράνομης δραστηριότητας, στην οποία εμπλέκεται προσωπικό του εν λόγω φορέα. Επιπλέον αποκρύπτεται η πραγματικότητα μέσω του επιλεκτικού καταλογισμού ευθυνών σε τέσσερις μόλις συμβασιούχους, ενώ είναι προφανές ότι ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που συμμετείχαν στο γλέντι και εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο. («Νέα αποκάλυψη για το κορονοπάρτι του ΕΟΔΥ στην Helexpo: Αυτούς καλύπτει ο Αρκουμανέας», https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/83724-nea-apokalypsi-gia-to-koronoparti-tou-eody-stin-helexpo-aftoys-kalyptei-o-arkoumaneas).

Επειδή, η Κυβέρνηση και τα στελέχη της οφείλουν να δίνουν πάντοτε το καλό παράδειγμα ως προς την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και όχι να τα παραβιάζουν συστηματικά, συμμετέχοντας σε κάθε είδους γλέντια και πολυπληθείς συναθροίσεις (λ.χ. Ικαρία με την παρουσία του Πρωθυπουργού) και προκαλώντας τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Επειδή, από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι φανερή η προσπάθεια συγκάλυψης και διακριτικής μεταχείρισης των συμμετεχόντων στο γλέντι (καθώς μόλις τέσσερις συμβασιούχοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ συμμετείχαν τουλάχιστον 20 άτομα).

Επειδή, ο ΕΟΔΥ οφείλει να δημοσιοποιήσει τον πραγματικό αριθμό των εργαζομένων που συμμετείχαν στο εν λόγω γλέντι, να δηλώσει αν υπήρχαν εξωυπηρεσιακοί κατά την ώρα του γλεντιού και με ποια κριτήρια αποφάσισε να παυθούν μόνο 4 συμβασιούχοι εκ των συμμετεχόντων.

Επειδή, δεν υπήρξε καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης των προϊσταμένων των εργαζομένων που συμμετείχαν στο γλέντι.

Επειδή, στον συγκεκριμένο χώρο που έλαβε χώρα το γλέντι καθημερινά εμβολιάζονται εκατοντάδες πολίτες.

Επειδή, η τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι χρέος όλων και ιδίως όσων υπηρετούν σε νευραλγικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Πόσοι υπάλληλοι των μονάδων του ΕΟΔΥ μετείχαν στο συγκεκριμένο γλέντι; Υπήρχαν και εξωυπηρεσιακοί συμμετέχοντες;

· Υπήρξε σχετική ενημέρωση (έστω άτυπη) στους προϊσταμένους για την πραγματοποίησή του;

· Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΔΥ, την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, την απόδοση ευθυνών και την μελλοντική αποτροπή ανάλογων φαινομένων;


Επίσης, καλείται ο κ. Υπουργός:

Να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής
- Τα έγγραφα και τα πρακτικά από τα οποία προκύπτουν με σαφήνεια οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Πέμπτης 4/3.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπύρος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ