ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/03/2021

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της αστυνομοκρατίας στην Ελλάδα

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της αστυνομοκρατίας στην Ελλάδα



Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της αστυνομοκρατίας στην Ελλάδα, με Επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους Επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE): "Υποστηρίξτε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα - Είναι πλέον πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας".

Μετά και την προβολή που γνώρισε στον διεθνή Τύπο το ζήτημα της αστυνομοκρατίας, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν στο Ευρωκοινοβούλιο διεθνοποιώντας το ζήτημα της υποχώρησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τονίζουν ότι με πρόσχημα την πανδημία του COVID-19 παρατηρείται ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ενώ περιγράφουν με λεπτομέρειες το περιστατικό βίας στην Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την πρακτική αυτή «ενσωματώνεται η βία στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη».

Οι Ευρωβουλευτές καλούν τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών να υποστηρίξουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι υποχωρεί, θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει.

Την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία τους για το κράτος καταστολής, που προωθείται στην Ελλάδα από την ελληνική κυβερνήση και την ηγεσία της Αστυνομίας, εν μέσω σκληρού lockdown για τον COVID-19 εκφράζουν οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli. Την απευθύνουν επίσης στους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού τόξου του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Juan Lopez Aguilar. Επισημαίνουν περιστατικά έντονης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, όπως αυτό που έγινε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στην Νέα Σμύρνη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την πρακτική αυτή «ενσωματώνεται η βία στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη».

Όπως τονίζουν με πρόσχημα την πανδημία του COVID-19 παρατηρείται ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ενώ περιγράφουν με λεπτομέρειες το περιστατικό βίας στην Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή. Ακόμη υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ενέργεια στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου η αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον οικογενειών που είχαν τηρήσει όλα τα μέτρα που επιβάλλει η νομοθεσία για την προστασία από τον COVID-19. Οι αστυνομικοί εκφόβισαν τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, χρησιμοποιώντας ακόμη και μεταλλικά γκλομπ που απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενημέρωσαν με την επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας από τη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Επεσήμαναν επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται, παρότι όλες οι ένορκες διοικητικές εξετάσεις για παρόμοια περιστατικά, που είχε εξαγγείλει ο ίδιος Υπουργός, δεν απέδωσαν καμία ευθύνη στους δράστες αστυνομικούς.

Με την επιστολή επισημαίνεται επίσης η μονόπλευρη στάση πολλών ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν άκριτα την παραπληροφόρηση που προώθησε με ανακοινώσεις της η Ελληνική Αστυνομία.

Οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών να υποστηρίξουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι υποχωρεί, θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει. Τους ζητούν να ενώσουν την φωνή τους με όσους υπερασπίζονται το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρακάτω:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Σασσόλι, 
Αξιότιμε κύριε Αγκιλάρ,
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων ... 
 
Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία μας για το κράτος καταστολής που προωθείται στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας εν μέσω σκληρού lockdown με αφορμή τον COVID-19. Περιστατικά έντονης αστυνομικής βίας σε βάρος των πολιτών και χωρίς καμία πρόκληση, όπως αυτό που συνέβη την Κυριακή (7/3/2021) σε πλατεία κεντρικού προαστείου της Αθήνας (Νέα Σμύρνη) αποτελούν πλέον καθημερινή πρακτική των οργάνων της Αστυνομίας, ενσωματώνοντας την βία στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Εδώ και ένα χρόνο ο ελληνικός λαός έχει δείξει σεβασμό στην τήρηση των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρά την αυστηρότητά των μέτρων αυτών, έχει επιδείξει υπευθυνότητα και υπομονή. Ταυτόχρονα όμως, παρατηρείται όλο και περισσότερο, και με πρόσχημα την πανδημία, ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών με παράλληλη ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βίας.

Η αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής την Κυριακή το μεσημέρι εναντίον οικογενειών που βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποστολή του απαιτούμενου SMS πριν την έξοδο από το σπίτι) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αποδεκτή ενέργεια στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου ούτε είναι ανεκτή από την ελληνική κοινωνία. Κατά το συγκεκριμένο περιστατικό οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας εκφόβισαν τους πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, αλλά χρησιμοποίησαν αναίτια, ιδιαιτέρως επικίνδυνη βία, ακόμη και με μεταλλικά γκλοπ που απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Γι’ αυτό άλλωστε το συγκεκριμένο περιστατικό, με παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Εισαγγελία της Αθήνας, είναι πλέον αντικείμενο ποινικής έρευνας έτσι ώστε να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί υπεύθυνοι των επεισοδίων και να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη. 

Επιπλέον αυτής της ακραίας βίας η ηγεσία της Αστυνομίας, αντί να αναλάβει τη στάση που αρμόζει σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου και να ενεργοποιήσει αμέσως τις διαδικασίες διοικητικού ελέγχου των συγκεκριμένων οργάνω της τάξης, εξέδωσε ψευδή ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι ίδιοι έπεσαν θύματα επίθεσης και πως ο ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο αστυνομικού, κατηγορία σοβαρότατη που δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς το συμβάν έχει καταγραφεί λεπτομε-ρώς από τις κάμερες διαφόρων αυτοπτών μαρτύρων.
Την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι “η άσκοπη βία δε δικαιολογείται” και πως “θα αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες”. Μια δήλωση που στερείται νοήματος, καθώς σε παρόμοια, πολύ πρόσφατα περιστατικά, οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που επίσης εξήγγειλε ο υπουργός, δεν απέδωσαν καμία ευθύνη στους δράστες αστυνομικούς.

Ταυτόχρονα, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου με το κυβερνών κόμμα, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αποκάλυπτε σε τηλεοπτική εκπομπή το όνομα του ενός από τους συλληφθέντες, χωρίς πάντως να αποκαλύπτει την πηγή του.
Μιλώντας για τα ελληνικά ΜΜΕ, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την μονόπλευρη στάση τους, η οποία σχετίζεται άμεσα με την χρηματοδότησή τους από την Κυβέρνηση. Όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, υιοθέτησαν (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) την εξωφρενική εκδοχή της Αστυνομίας με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώσουν παράλληλα το δεύτερο πρόσωπο του αυταρχισμού της ελληνικής κυβέρνησης, την παραπληροφόρηση. Μάλιστα το μοναδικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων που υπάρχει στη χώρα μας (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οποίο βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, προσχώρησε επίσης στην εκδοχή της Αστυνομίας χωρίς να διασταυρώσει την είδηση. Τα βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες που κυκλοφόρησαν στα social media επικύρωσαν το απαράδεκτο περιστατικό υπέρμετρης βίας και καταστολής.
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Κύριοι-ες Πρόεδροι των Πολιτκών Ομάδων,
σας ενημερώνουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί θεωρούμε πως σε στιγμές όπου το Κράτος Δικαίου υποχωρεί, πρέπει όλοι μας, από τη θέση και τις αρμοδιότητες που μας αντιστοιχούν, να το υποστηρίξουμε όσο μπορούμε.
Είναι πλέον πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας, επιτρέποντας σε παραβατικούς αστυνομικούς να λειτουργούν ως δικαστές και τιμωροί του πεζοδρομίου.

Από την πλευρά μας, καταδικάζουμε τον αυταρχισμό, την ωμή βία και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, που φέρνουν στο μυαλό Ερντογανικές και Ορμπανικές πρακτικές, επισημαίνουμε τα σχετικά Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου1 και σας ζητούμε να ενώσετε τη φωνή σας με αυτή όσων υπερασπίζονται το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και όπου αλλού στην Ευρώπη.


Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά

Ολόκληρη η επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα αγγλικά:

The SYRIZA - Progressive Alliance delegation in the European Parliament


To the attention of:

Mr. David Maria Sassoli
President of the European Parliament


cc:

The Presidents of the Political Groups in the European Parliament

Mr. Juan Fernando López Aguilar
Chair of the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

 

10 March 2021


Subject: Increased cases of police brutality in Greece


Dear President Sassoli,

Dear Presidents of the Political Groups,

Dear Chair of the LIBE Committee,

With this letter we would like to give voice to our protestations and concern for the State of repression taking form in Greece, by the Greek government and the leadership of the Police, in the midst of a hard lockdown to combat the COVID-19 pandemic. Incidents of unprovoked police brutality towards citizens, such as the one that took place last Sunday (7 March 2021) in a public square in one of the largest suburbs of Athens (Nea Smyrni), have become a daily practice for the Police, firmly embedding violence into the citizens’ lives.

For more than a year, the Greek people have shown exemplary respect toward and compliance with prevention measures meant to combat the pandemic, and despite said measures’ severity, have shown a remarkable sense of responsibility and patience. At the same time, however, it is becoming all the more apparent that the pandemic has been used as a vehicle to curtail citizens’ fundamental rights, with a simultaneous dramatic increase of police brutality.

The attack of last Sunday was both unprovoked and unjustifiable. The target was families, in an open, public space, people who were complying with health measures (wearing masks, keeping distances, having sent the SMS required to exit their homes and received the relevant confirmation). In no way can these actions be acceptable under Rule of Law, and Greek society, as a whole, condemns them. During this specific incident, Police Officers bullied citizens, only to follow up with unprovoked, extremely dangerous violence, not shying away from using metal truncheons, clearly prohibited under Greek law. That last element was the reason that this specific incident is now the subject of a criminal investigation, following the Athens Bar Association’s intervention to the Prosecutor’s Office, to determine both the perpetrators and accessories and bring them before Justice.

On top of all this extreme violence, Police leadership, instead of assuming a position fit for a modern state under Rule of Law and immediately initiating the proper administrative procedures on those police officers, gave out a false statement, relaying that it was the police officers who came under attack, and that one of the arrested attempted to take an officers weapon, a very serious and very unsubstantiated charge, since the whole incident was documented by multiple witnesses on their phones.

On Monday, the Greek Minister of Citizen Protection, Michalis Chrysochoidis, stated that “unnecessary violence will not be justified” and that “those responsible will be held accountable, both at a disciplinary and a criminal level”. A statement unburdened by substance, since the Sworn Administrative Inquiries ordered by the Minister for similar, very recent incidents, found no liability at all for the police officers involved.

Meanwhile, the former deputy spokesperson for the governing party of Nea Dimokratia, Konstantinos Kyranakis, was disclosing in a morning news show the full name and political affiliations of one of the arrestees, without naming his source - which later in the news cycle was confirmed to be a non-paper circulated among Nea Dimokratia MPs.

Speaking of the Greek Media, their one-sided coverage of events, having everything to do with the government funding they receive, has been the subject of protestations by Greek citizens. As has been the case numerous times in the past, both public and privately owned media (with only a few exceptions) adopted the Police’s outrageous account of events without any sort of cross checking. As result, Greek citizens once more felt the second face of this government’s autocratic tendencies, misinformation. Indeed, the only public news agency in the country (ANA-MPA), which the PM, for his first act in office brought under his own purview, also blindly adopted the account of the Police. The videos taken by witnesses made the rounds in social media, confirming the incidents of extreme violence and brutality beyond any doubt.

We take it upon ourselves to inform you of the situation in Greece because we firmly believe that in those times where Rule of Law is made to recede, it is the duty of us all, whatever the position in which we find ourselves and the responsibilities thrust upon us, to safeguard it with all our might.

It is now evident to all that the Greek government is powerless to preserve the institution of the Police, allowing police officers to act as both judges and executioners in the streets.

We condemn the despotic tendencies betrayed by these incidents, the raw violence and curtailment citizens’ rights and liberties in Greece, all befitting the practices of Erdogan or Orban, we recall the relevant Resolutions1 of the European Parliament and ask that you join your voices to those of the champions of the Rule of Law, both in Greece and elsewhere in the EU.

Yours sincerely,

Dimitrios Papadimoulis
Konstantinos Arvanitis
Alexis Georgoulis
Petros Kokkalis
Stelios Kouloglou
Elena Kountoura



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ