ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/03/2021

Όλγα Γεροβασίλη: Ταπεινώνουν την ΕΛ.ΑΣ. όταν την χρησιμοποιούν ως εργαλείο πολιτικών σκοπιμοτήτων - ηχητικό

Όλγα Γεροβασίλη: Ταπεινώνουν την ΕΛ.ΑΣ. όταν την χρησιμοποιούν ως εργαλείο πολιτικών σκοπιμοτήτων - ηχητικό



Σημεία συνέντευξης της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ρ/Σ «Στο Κοκκινο» στη Μ. Μάνη και το Χρ. Λουκά

 

 

Με αφορμή το πρόσφατο κρεσέντο αστυνομικής βίας ερωτηθείσα αν κάτι έχει αλλάξει επί κυβέρνησης ΝΔ ως προς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: Δεν έχει αλλάξει κανένα νομικό πλαίσιο! Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας βάσει του οποίου είναι εκπαιδευμένοι να δρούν οι αστυνομικοί οι οποίοι έχουν θητεύσει στις σχολές. Επιπροσθέτως η ΕΛΑΣ από μόνη της έχει κάνει πολλά βήματα εκδημοκρατισμού. Επίσης ως προς τα επιχειρησιακά της σχέδια γνωρίζει να τηρεί τους κανονισμούς. Γνωρίζει πώς τα μέτρα και οι δράσεις της πρέπει να είναι αναλογικά. Πιστεύω ότι η αστυνομία πρέπει δρα ελεύθερη και όχι δέσμια πολιτικών πιέσεων, με βάση τον κανονισμό της, το νόμο και το Σύνταγμα. Η αστυνομία βεβαίως πάντα καταθέτει τα επιχειρησιακά της σχέδια τα οποια εγκρίνονται από υπουργούς, ωστόσο τον πρώτο λόγο τον έχει η ίδια. Εδώ όμως βλέπουμε ότι έχει εξαφανιστεί η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από τη δημόσια σφαίρα. Ουδείς της απευθύνεται! Απευθύνονται μόνο στην πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας αυτό της το ρόλο, της ευθείας σχέσης με τον τρόπο δράσης των σωμάτων σήμερα!

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα σώμα συγκροτημένο με επιτελείς και ειδικούς και είναι σε θέση και να σχεδιάσει και να προβλέψει και να κρίνει ποια στάση πρέπει να κρατήσει, αναλογικά με αυτό που έχει να αντιμετωπίσει.

 

Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αναβάθμιση του Μηχανισμού Εσωτερικών Ελέγχων των σωμάτων. Είναι όμως ενεργοί επί ΝΔ;

· Επί των ημερών μας την Άνοιξη του 2019 ψηφίστηκε τροπολογία την οποία συνυπογράψαμε με τον Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με την οποία ενοποιήθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Πυροσβεστική και τού Λιμενικού σώματος με σχέδιο αναβάθμισης και μετασχηματισμού (σημειωτέον ότι αποτελούσε και αίτημα της ΕΛ.ΑΣ) ώστε να μην υπάρχει κατάτμηση στο μηχανισμό εντοπισμού δράσεων αυθαιρεσίας, διαφθοράς κ.ό.κ.

· Η ίδια τροπολογία εμπεριείχε και τον τρόπο επιλογής του διοικητή της αυτοτελούς υπηρεσίας ώστε να γίνεται μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής με τριετή θητεία. Εγινε λοιπόν αναβάθμιση της υπηρεσίας.

· Το 2016 επί υπουργίας κ. Τόσκα συστήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου αυθαιρεσίας των σωμάτων με ανάθεση της ευθύνης στο Συνήγορο του Πολίτη.

 

Το νομικό πλαίσιο υπάρχει. Μηχανισμοί υπάρχουν και είναι ισχυροί. Αυτό που λείπει σήμερα είναι η πολιτική βούληση.

Υπήρχαν πάντοτε προβλήματα, υπάρχουν φαινόμενα μίας κουλτούρας συγκάλυψης στο σώμα, εν είδει «συναδελφικής αλληλεγγύης», όμως αυτό που έχει σημασία είναι ποιο τόνο δίνει η πολιτική ηγεσία και φυσική ηγεσία για να αντιμετωπιστεί. Πού καταλήγω; Το νομικό πλαίσιο υπάρχει. Μηχανισμοί υπάρχουν και είναι ισχυροί. Αυτό που λείπει σήμερα είναι η πολιτική βούληση. Η πολιτική βούληση είναι αυτή που εμποδίζει την ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά της και βεβαίως να εμπεδωθεί κουλτούρα επαγγελματισμού η οποία ορίζει τον τρόπο δράσης και γνωρίζει το ρόλο της ως προστάτη του πολίτη και όχι ως εχθρός.

Τα σημερινά συμβάντα στο ΑΠΘ ηταν μία ακόμη επίδειξη πυγμής της κυβέρνησης ένα σόου χωρίς περιεχόμενο

Στο ΑΠΘ τι συνέβη σήμερα; Οι πολίτες ήταν θεατές μας απολύτως αχρείαστης επιχείρησης της αστυνομίας εν είδει πολεμικού σόου με drones και ελικόπτερα αντιμετωπίζοντας φοιτητές ως εγκληματίες. Για μία κατάληψη που είχε ανακοινωθεί ότι λήγει μετά από 5 ώρες. Άρα ήταν μία άσκηση επίδειξης πυγμής. Μία επιχείρηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ένα ακόμη σόου.

 

Το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ για εκπαίδευση και εξειδίκευση είναι διαρκές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε ακούσει. Η κυβέρνηση ΝΔ προσλαμβάνει ανειδίκευτους.

Το θέμα της εκπαίδευσης στην ελληνική αστυνομία είναι μεγάλο ζήτημα. Είναι διαχρονικό το αίτημα των Ελλήνων αστυνομικών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των σχολών, αλλά και της διαρκούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης.

Επί των ημερών μας, είχε κατατεθεί στη Βουλή ένα σχέδιο αναβάθμισης της εκπαίδευσης και των σχολών της αστυνομίας, το οποίο είχαμε κάνει σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας, τον κ. Γαβρόγλου τότε. Κατατέθηκε στη Βουλή, δεν πρόλαβε βεβαίως ψηφιστεί λόγω προκήρυξης εκλογών. Ωστόσο, ήταν μια πρόταση συμφωνημένη και με τους Έλληνες αστυνομικούς, τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις κτλ. Αυτό ανεκόπη και αντ’ αυτού είδαμε να προσλαμβάνονται ειδικοί φρουροί. Σας θυμίζω ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν θέλουν δίπλα τους τους ειδικούς φρουρούς γιατί ακριβώς είναι ανεκπαίδευτοι και βεβαίως οι ίδιοι κινδυνεύουν όταν επιχειρούν μαζί τους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αισθάνεται την ευθύνη να προστατέψει τα ίδια αυτά παιδιά που δεν ξέρουν να προστατέψουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους συναδέλφους τους, πόσο μάλλον τους Έλληνες πολίτες και γι΄ αυτό βλέπουμε αυτά τα οποία βλέπουμε. Οι Έλληνες αστυνομικοί ζητούν την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους και την εισαγωγή με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σας θυμίζω ότι επί των ημερών μας θεσμοθετήθηκε και η εισαγωγή με πανελλήνιες εξετάσεις και των πυροσβεστών και του λιμενικού Σώματος.

 

Οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν την τεχνογνωσία, την ικανότητα και τη διάθεση να αντιμετωπίζουν και να δρουν αναλογικά με βάση το τι έχουν να αντιμετωπίσουν, αρκεί να τους το επιτρέπουν.

Η Ομάδα Δράση πρέπει να καταργηθεί. Ανάλογα είχαμε κάνει και με την Ομάδα ΔΕΛΤΑ. Όμως η πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η επανασύστασή της και η οργάνωσή της με τους ειδικούς φρουρούς. Αποτέλεσμα τα περιστατικά που βλέπουμε, να εφορμούν με μηχανάκια μέσα στο πλήθος κτλ. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτός ήταν και ο λόγος που διαλύθηκε και η ομάδα ΔΕΛΤΑ από τον κ. Τόσκα.

Επίσης, έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον εξοπλισμό τους: Είδαμε πτυσσόμενο γκλοπ. Αυτό δεν είναι στις προδιαγραφές προμηθειών της ΕΛΑΣ. Όταν βγαίνει μια ομάδα για να επιχειρήσει από την έδρα της ελέγχεται και ο οπλισμός που φέρει. Αυτό λέει ο κανονισμός.

Βεβαίως χρειάζονται οι ειδικές ομάδες στην ΕΛΑΣ διότι έχει μια διαβάθμιση στο τι έχει να αντιμετωπίσει. Όταν μιλάμε για βαρύ έγκλημα πρέπει να πάνε άλλοι αστυνομικοί με άλλη εκπαίδευση. Βεβαίως και πρέπει να έχει διαφορετικές εξειδικεύσεις και αναλόγως να δρουν τμήματα της ΕΛΑΣ. Και η εμπειρία μου στο υπουργείο λέει ότι η αστυνομία, οι έλληνες αστυνομικοί έχουν και την τεχνογνωσία, την ικανότητα και τη διάθεση να αντιμετωπίζουν και να δρουν αναλογικά με βάση το τι έχουν να αντιμετωπίσουν, αρκεί να τους το επιτρέπουν.

 

Αυτό που είδαμε στη Ν. Σμύρνη ήταν εικόνες αλητείας και όχι αστυνόμευσης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του δε βρήκε να πει ούτε μία λέξη. Αν ήθελε να εκπέμψει σήμα ομοψυχίας θα έπρεπε να ασχοληθεί με το σύνολο των γεγονότων.

Στη Νέα Σμύρνη είδαμε εικόνες αλητείας πραγματικά. Και εδώ είναι σημαντικό ότι δεν βρήκε μια λέξη στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βγήκε δήθεν ως ενότητα, ομοψυχία στα οποία συμφωνούμε απολύτως, μόνο που ο ίδιος δίνει πρώτος τον τόνο και οι λέξεις δεν ακολουθούνται από πράξεις. Δηλαδή, αν αυτό το εννοούσε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η επιχείρηση σήμερα στο ΑΠΘ δεν έπρεπε να γίνει!

 

Ο κ. Μητσοτάκης επιδεικνύοντας επιλεκτική ευαισθησία στη βία τορπιλίζει την ομοψυχία και την κοινωνική ειρήνη.

Η επίθεση στον αστυνομικό βεβαίως ήταν ένα πολύ σοβαρό θέμα και ορθώς στάθηκε. Είναι ένα απολύτως καταδικαστέο περιστατικό από παραβατικά στοιχεία. Ορθώς στάθηκε και σταθήκαμε και εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως είναι επιλεκτική εδώ η ευαισθησία από πλευράς του κ. Μητσοτάκη. Όφειλε, αν θέλει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας, κοινωνικής ομοψυχίας και κοινωνικής ειρήνης θα έπρεπε να αναφερθεί σε όλα τα περιστατικά και να σχολιάσει και τον τρόπο δράσης της ομάδας ΔΡΑΣΗ το οποίο δεν το έκανε.

 

Δεν τρέφω αυταπάτες για τη στάση Μητσοτάκη στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης Τσίπρα για την αστυνομική βία. Η αδιαλλαξία του παραμένει εμπρηστική και η απελπισία του αδιέξοδη.

Στην αυριανή συζήτηση της ερώτησης του Α. Τσίπρα για την αστυνομική βία στη βουλή δυστυχώς δεν περιμένω κάτι θεαματικό από τον κ. Μητσοτάκη. Εκτός κι αν μετανοήσει . Το μεγάλο του άγχος αυτή τη στιγμή, επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα πολιτικής, δηλαδή έχει εγγυηθεί στον Έλληνα πολίτη υποτίθεται ασφάλεια, ευημερία και ενότητα και ότι ο ίδιος δρα ως εγγυητής. Έχει αποτύχει και στα τρία και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει χάσει τη μπάλα και οι κινήσεις της είναι απελπισίας. Δηλαδή, αντί για ασφάλεια έχει φροντίσει οι πολίτες να φοβούνται, αντί για ευημερία βλέπουμε ότι μέσα στην αποτυχία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης -την πλήρη αποτυχία- έρχεται οικονομική κατάρρευση και το ξέρει και βεβαίως για την ενότητα ας μη συζητήσουμε, ο διχασμός και η στρατηγική της έντασης είναι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες αισθάνονται ήδη ότι έχουν προδοθεί, αισθάνονται απογοητευμένοι μετά από ενάμιση και παραπάνω χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, που τίποτα από όσα είπε δεν ισχύει, δεν έγινε. Βεβαίως υπάρχει το άλλοθι της υγειονομικής κρίσης και είναι σοβαρό, ωστόσο και εν μέσω υγειονομικής κρίσης χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από πέρυσι το Μάρτιο για να ξεστομίσουν κυβερνητικά χείλη ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μέσα σε ένα χρόνο κρασάρει το σύστημα υγείας δεύτερη φορά, απελπισμένα ζητούν βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε χειρότερα από ό,τι στο σημείο εκκίνησης. Αυτά όλα έχουν φέρει σε αδιέξοδο τη ΝΔ. Και παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει οικονομική στήριξη των πληττομένων, και αν και δεν έχω ακόμη δει τα στοιχεία, εκτιμώ ότι η επιλογή της σημερινής μέρας από τον πρωθυπουργό για ανακοινώσεις μέτρων δεν είναι άλλο από μία προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, διότι πιθανόν να τον ενημέρωσαν ότι η στρατηγική της έντασης γυρνά εναντίον του.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ