ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/03/2021

«Κατηγορώ» του Αλ. Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης και του διχασμού»

«Κατηγορώ» του Αλ. Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης και του διχασμού»



Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης για την αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν

 

Θα ήθελα πριν ξεκινήσω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν όλες τις τελευταίες μέρες από φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, νέους, φοιτητές, μητέρες, παιδιά. Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από επιθέσεις χούλιγκαν το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη.
Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή. Αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη. Και είναι ευθύνη της πολιτείας και αντικειμενική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών.
Σήμερα, λοιπόν, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω.
Σας κατηγορώ, γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από την πανδημία εδώ και ένα χρόνο εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό.
Σας κατηγορώ, γιατί όχι μόνο αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και γιατί ακόμη και σήμερα με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες συμπολίτες μας να χαροπαλεύουν στις εντατικές εξακολουθείτε να αγνοείτε την πραγματικότητα, να εμφανίζεται στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα δήθεν επιτυχίας και, ακόμα χειρότερα, να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε μέτρα περιορισμών στη δημοκρατία και στα δικαιώματα και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη, γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που χτυπάει εκατομμύρια νοικοκυριά και οδηγεί σε μια κοινωνία απογοήτευσης, εσείς επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς και να μοιράζετε χάντρες στη μεσαία τάξη και στους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που με όσα κάνετε και κυρίως με όσα δεν κάνετε προετοιμάζετε ένα νέο μεγάλο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας στον τόπο.
Σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη, γιατί εν μέσω πανδημίας και κρίσης η κυβέρνησή σας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτες προμήθειες εκατομμυρίων, προκλητικά ρουσφέτια, χορηγίες παντός είδους σε παντός είδους ημετέρους.
Σας κατηγορώ, επίσης, διότι διαβρώσατε συνειδητά έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών και πιέσεων με σημαία σας τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμισης μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης του πολίτη σε προπαγάνδα κυβερνητική.
Σας κατηγορώ, γιατί όχι σε μία αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιδείξατε μια απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία παραβιάζοντας ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς έχετε επιβάλλει στους πολίτες.
Σας κατηγορώ, γιατί με τη στάση σας αυτή υπονομεύετε εντέλει όχι μονάχα την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή σας, αλλά και απέναντι και αυτό είναι τραγικό στους επιστήμονες πίσω από τους οποίους διαρκώς κρύβετε την ολιγωρία και την ανικανότητά σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.     
Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα που η πολιτική σας προκαλεί, μπροστά στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας αντιδράτε με έναν τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, όχι απλώς επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για τον διάλογο και, τελικά, τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τόσο κρίσιμες ώρες για το κοινωνικό σύνολο κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.
Υποσχεθήκατε στους πολίτες ασφάλεια. Αυτό που προκαλέσατε τον τελευταίο χρόνο –και ιδίως αυτές τις μέρες-είναι να ζούμε σε αυτή τη χώρα ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας που απλώνεται σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής, αλλά και προσωπικής ζωής: στην εργασία, στην προστασία της υγείας, στον φόβο για το αύριο και τώρα τελευταία στον φόβο να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια τους στις πλατείες, στις γειτονιές τους.

Και σας κατηγορώ κυρίως γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά απέναντί σας είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που είναι οργισμένη, ναι, όχι μόνο από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας, όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης, όχι μόνο από το πιο μακροχρόνιο και πιο αναποτελεσματικό lockdown που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη. Όχι μόνο από αυτά, κύριε Μητσοτάκη, αλλά και από τη δική σας υποκρισία, μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας στους πολίτες και το αίσθημα της αγανάκτησης στους πολίτες.
Και αντί να εσείς να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε αυτή την οργή, τι κάνετε; Καταφεύγετε στον αυταρχισμό και στην καταστολή. Δεν μας φτάνει η καταστολή της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τάγματα εφόδου της Αστυνομίας σας να κακοποιούν νέους, οικογένειες, επειδή βγήκαν μια βόλτα έξω από το σπίτι στην πλατεία της γειτονιάς και να δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας –πού;- στις γειτονιές τους.
Μας είπατε προχθές ότι η οργή δεν οδηγεί πουθενά. Συμφωνούμε μαζί σας. Γιατί υπάρχει, όμως, αυτή η οργή, αναρωτηθήκατε; Γιατί ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς έναν χρόνο τώρα, δεν είχατε την ευθιξία να πείτε μία συγγνώμη, να αναλάβετε έστω μέρος αυτής της ευθύνης.
Γιατί την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες και επιβάλλετε δυσβάστακτα πρόστιμα, εσείς δείχνετε με αλαζονεία -την αλαζονεία της εξουσίας- ότι έχετε τη δυνατότητα και να κάνετε τις βόλτες σας στην Πάρνηθα και να γλεντάτε στην Ικαρία. Γιατί τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε και ότι τα κάνατε όλα καλά και όλο όμως, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Και κάθε φορά που αποφασίζετε νέα μέτρα ή παράταση των μέτρων, φορτώνετε την ευθύνη στους συνήθεις ύποπτους, στους ταλαιπωρημένους πολίτες.
Γι’ αυτό υπάρχει οργή, κύριε Μητσοτάκη. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή να φοβάστε, κύριε Μητσοτάκη, την οργή των νοικοκυραίων!
Την οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής συνοικίας, μιας μεσοαστικής γειτονιάς της Αθήνας, που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη!

Και το χειρότερο είναι ότι αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν οι υπερβολές κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν ήταν, δυστυχώς, ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά είναι η στρατηγική σας επιλογή. Γιατί και άλλες φορές υπήρξαν υπερβολές από επίορκους αστυνομικούς που καταδικάστηκαν, όμως, αμέσως από την πολιτική ηγεσία, ενώ εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγγνώμη, έστω από τα χείλη του υπουργού που κάθεται δίπλα σας -την ίδια μέρα θα είχε αποκλιμακώσει αυτή την ένταση- όχι μόνο δεν ζητήσατε συγγνώμη, όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό, αλλά δώσατε και σκονάκια την ίδια μέρα στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα τον φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων, διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση, λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για την κακοποίησή του.

Σε τέτοιες εποχές μάς γυρίζετε, κύριε Μητσοτάκη; Και αναρωτιέμαι -πραγματικά αναρωτιέμαι- πώς γίνονται ορισμένα πράγματα. Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη μέσα σε λίγες ώρες γνωρίζατε και τι καφέ προτιμάει, για τον Λιγνάδη που διορίσατε καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό εδώ και ενάμιση χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι, ρε παιδιά, αυτό το επιτελικό κράτος;
Όμως, το χειρότερο από όλα –το χειρότερο από όλα!- αυτό για το οποίο πιο πολύ σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής αυτής της έντασης. Ενώ την περασμένη Τρίτη είχατε την πληροφορία από τις Αρχές, όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα που είδαν το φως χθες, πρώτα και κύρια στην Καθημερινή με πηχυαίο τίτλο, αλλά και σε άλλες εφημερίδες, ενώ είχατε την πληροφορία -μια πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε έγκαιρα- ότι χούλιγκανς από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντί να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντί να φροντίσετε επιχειρησιακά –ή μήπως δεν έχει ανάλογη εμπειρία ο κ. Χρυσοχοΐδης;- να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών αλλά και των αστυνομικών, το μόνο που κάνατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους, με προσωπική σας δήλωση μάλιστα, όχι του γραφείου Τύπου, με προσωπική σας δήλωση. Ενώ γνωρίζατε τι θα συμβεί, λίγο πριν τα επεισόδια κάνατε προσωπική δήλωση για να καταδείξετε ως υπαίτιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τον πολιτικό σας αντίπαλο. Και ενώ το βράδυ πια κινδύνευσε ένας αστυνομικός από την αγριότητα όχι των ειρηνικών διαδηλωτών -και το ξέρατε- ούτε καν των συνήθως υπόπτων αντιεξουσιαστών -και το ξέρατε- εσείς επιλέξατε να κάνετε ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας πάλι υπονοούμενα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους.
Εμείς, κύριε Μητσοτάκη, σε αντίθεση με εσάς που δεν βρήκατε ούτε μια λέξη να πείτε για την αστυνομική βία, από το πρώτο δευτερόλεπτο ρητά, απερίφραστα καταδικάσαμε την άθλια επίθεση στον αστυνομικό, ζητώντας να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της έντασης.
Εσείς ρητά καταδικάσατε μόνο τη μία πλευρά και, βεβαίως, τους πολιτικούς σας αντιπάλους, στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες.
Αυτή, όμως, δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού που οφείλει σε μια δημοκρατία να είναι εγγυητής της κοινωνικής ενότητας και της ομαλότητας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση, γιατί αποδεικνύετε έτσι ότι δεν σας ενδιαφέρει -και δεν είστε και σε θέση τελικά- να εγγυηθείτε την ακεραιότητα και την ασφάλεια ούτε των πολιτών ούτε των αστυνομικών, αλλά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να συκοφαντήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.
Αποδεικνύετε, επίσης, ότι η εντεινόμενη βία της Αστυνομίας είναι ξεκάθαρα μια πολιτική σας επιλογή, είναι επιλογή πόλωσης και διχασμού.

Και είναι δεκάδες τα περιστατικά, δεν είναι ένα. Από την περίπτωση του κ. Ινδαρέ μέχρι την κακοποίηση του νέου στη Νέα Σμύρνη. Από την επιμονή σας εν μέσω μέτρων αυστηρού lockdown να νομοθετείτε στη Βουλή διαρκώς μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων, την επιλογή σας να βάλετε την αστυνομία στα πανεπιστήμια, μέχρι τις καθημερινές επιθέσεις σε νέους ανθρώπους.
Εσείς τελικά δεν επιδιώκετε την ασφάλεια. Εσείς σπέρνετε φόβο και ανασφάλεια και σχεδόν σε κάθε περίπτωση εσείς είστε που προκαλείτε αντιδράσεις -αυτό θέλετε- με βίαιες παρεμβάσεις, με απρόκλητες παρεμβάσεις, εκεί που δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Χθες, για παράδειγμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ είχε βγει ανακοίνωση από τους φοιτητές ότι στις 12 το μεσημέρι θα διαλύονταν ησύχως και θα λυνόταν η κατάληψη, σπεύσατε λίγες ώρες νωρίτερα να κάνατε έφοδο. Γιατί; Για να προκαλέσετε αντιδράσεις; Γιατί το κάνετε; Για να προκαλέσετε το κάνετε, γιατί έχετε τελικά τη στρατηγική της έντασης και όχι την ομαλότητα ως στρατηγική.
Είπατε κάτι, κύριε Χρυσοχοΐδη; Γιατί θυμάμαι ότι είχατε άλλες απόψεις πριν δέκα χρόνια, όταν λέγατε σε συνέντευξή σας στον κ. Παπαχελά ότι δεν συλλαμβάνουμε ανθρώπους για τις ιδέες τους και ότι δεν μπορεί να ζητάμε από την αστυνομία να έχει αυτόν τον ρόλο. Αλλάξατε απόψεις στην πορεία.
Είμαι υποχρεωμένος, λοιπόν, να σας προειδοποιήσω ότι η βία τρέφει τη βία, ότι η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, κύριε Μητσοτάκη, είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε, όμως, και επιμένετε σ’ αυτό, είστε επικίνδυνος.
Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους και αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα ενάμιση χρόνο τώρα, όταν τον Οκτώβριο του 2019 η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς, επειδή έβλεπαν την ταινία «Τζόκερ». Πού να ξέραμε ότι θα μετατρέπατε τη Νέα Σμύρνη σε Γκόθαμ Σίτι;
Όταν τον Δεκέμβρη του 2019 μαινόμενοι άνδρες της Ομάδας «Δράση» έμπαιναν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, τον έδεναν πισθάγκωνα, του έβαζαν κουκούλα και τον βασάνιζαν.
Όταν τον Φλεβάρη άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο έσπαγαν αυτοκίνητα και έβριζαν τους κατοίκους, αποκαλώντας τους «τουρκόσπορους» και ξυλοκοπώντας τους.
Όταν η Αστυνομία τον Οκτώβριο ξυλοκόπησε και προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών στο Μαρούσι, τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση σαν κοινούς εγκληματίες.
Όταν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο ο εικοσιεπτάχρονος Βασίλης Μάγκος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού και έναν μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή.
Όταν τον Μάιο η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες που απλά κάθονταν στις πλατείες στην Αγία Παρασκευή, την Κυψέλη, την Καλλιθέα, την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.
Όταν άνδρες των ΜΑΤ τον Νοέμβρη ψέκαζαν πεντάχρονο παιδί με τη μητέρα του σε έφοδό τους σε καφετέρια στο Γαλάτσι.
Όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια τον Οκτώβρη του 2020 στους χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν μια σπουδαία δημοκρατική νίκη της κοινωνίας μας έξω από το εφετείο, γιόρταζαν την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Είναι δεκάδες ακόμα περιστατικά και τα καταθέτω ενδεικτικά όλα αυτά στα Πρακτικά.
Όλα αυτά δεν είναι λίγα και δεν μπορεί να χαρακτηριστούν μεμονωμένα περιστατικά. Τι δείχνουν όλα αυτά; Όλα αυτά δείχνουν μία αποχαλίνωση, δείχνουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, για την οποία κανένας σας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Η αλήθεια είναι ότι συστήσατε, με επιλογή του υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη, μια επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και θέσατε επικεφαλής έναν πανεπιστημιακό, τον κ. Αλιβιζάτο. Αυτή η επιτροπή, όπως μάθαμε πρόσφατα, τόσο από το βιβλίο που εξέδωσε ο ίδιος πριν από λίγους μήνες όσο και από τη δήλωση που έκανε προχθές, δεν υφίσταται εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Γιατί μετά την υπόθεση Ινδαρέ, όπως ο ίδιος περιγράφει, αντιλαμβανόμενος ο κ. Αλιβιζάτος ότι ο ρόλος του θα ήταν απολύτως διακοσμητικός εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την κάλυψη έκνομων ενεργειών της Αστυνομίας.
Όταν είδε ότι η Αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη όχι μόνο δεν ζητά συγγνώμη από την οικογένεια, αλλά επιπλέον την κατηγορεί και για συμπαιγνία με τους καταληψίες, για να απωθήσει από πάνω της την ευθύνη, τότε αποφάσισε να επισπεύσει την κατάθεση του πορίσματος και να παύσει τη λειτουργία της επιτροπής.
Έκτοτε, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ουδείς ενδιαφέρθηκε. Προφανώς, ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα μιας χρήσης. Δεν βρέθηκε ούτε κάποιος να ρωτήσει ούτε κάποιος να απαντήσει στην επιτροπή.
Σπεύσατε, όμως, προχθές, κύριε Μητσοτάκη, κατόπιν της ερώτησής μου να τον φωνάξετε τον κ. Αλιβιζάτο στο Μαξίμου και ως εκ θαύματος μετά από έναν χρόνο βρέθηκε απάντηση στο πόρισμά του. Μόνο που η απάντηση έχει προχθεσινή ημερομηνία, 9 Μαρτίου, έναν χρόνο μετά, μόνο και μόνο για να μην εξευτελιστείτε. Θα την καταθέσω στα Πρακτικά.
Δεν ξέρω, όμως, αν γλιτώνει τον εξευτελισμό με αυτό που πράξατε ο κ. Χρυσοχοΐδης, γιατί τον «αδειάζετε» με αυτόν τον τρόπο. Έναν χρόνο δεν απάντησε και βρεθήκατε εσείς να απαντήσετε έναν χρόνο μετά, όταν εγώ σας έκανα ερώτηση.
Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την Ελληνική Αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού, όταν προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, αφού αυτοί που λαμβάνουν τις συνεντεύξεις δεν είναι από το ΑΣΕΠ οι δύο από τους τρεις. Και μετά ρίχνετε αυτούς τους ανεκπαίδευτους ανθρώπους στο πλήθος, αυτά τα νέα παιδιά, που «βράζει το αίμα» τους, όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα.
Θέλω να μου απαντήσετε ειλικρινά. Πιστεύετε ότι έτσι μπορεί οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς; Νιώθει ασφάλεια μια οικογένεια σε μια γειτονιά όταν βλέπει αυτές τις εικόνες; Νιώθει ασφάλεια μια ολόκληρη νέα γενιά που την έχετε βάλει στο σημάδι και την χτυπάτε ανελέητα το πρωί στα πανεπιστήμια, το βράδυ στα πάρκα, στις γειτονιές;
Αναρωτιέμαι: πού πάτε τη χώρα με αυτόν τον τρόπο; Στα βράχια την πάτε. Σας το λέω ευθέως. Η πολιτική σας αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας είναι πανθομολογούμενη. Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση αναδύει σκοτεινές περιόδους φακελώματος, προπαγάνδας και αστυνομικής ασυδοσίας, περίοδοι που βασάνισαν αυτό τον τόπο, που άνοιξαν χαίνουσες πληγές. Αυτό που επιδιώκετε εντέλει προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη δημοκρατία, τη χώρα και τους πολίτες.
Και σας κατηγορώ επίσης, κύριε Μητσοτάκη, όταν μιλάτε για ενότητα, τελικά μιλάτε υποκριτικά. Σε μια δημοκρατία ενότητα δεν είναι η αποδοχή της επιθυμίας του ενός. Αλλά, εσείς στην πραγματικότητα δεν ζητάτε ενότητα, ζητάτε σιωπή, να μην μιλάει κανείς, να μην αμφισβητεί κανείς, να κάτσουν όλοι ήσυχα στα σπίτια τους.
Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε τον διχασμό. Γιατί; Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που φοβάστε είναι αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Φοβάστε αυτό που για τόσους μήνες προκαλέσατε. Γιατί ξέρετε σε τι είναι ενωμένοι σήμερα οι Έλληνες. Είναι ενωμένοι στο ότι δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει «θάλασσα» στην πανδημία.
Είναι ενωμένοι στο ότι τους προσβάλλει η εικόνα ενός πρωθυπουργού να σπάει το lockdown διαρκώς. Στο ότι πιστεύουν πως τα μέτρα στήριξης είναι απολύτως αναποτελεσματικά κι ανύπαρκτα. Στο ότι εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άσχημη και θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Στο ότι δεν εμπιστεύονται την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης γιατί τα θεωρούν φερέφωνα μιας κυβερνητικής προπαγάνδας. Και στο ότι δεν θέλουν να μετατραπούν οι γειτονιές τους σε εμπόλεμη ζώνη από την ανεξέλεγκτη δράση φανατισμένων αστυνομικών και φανατισμένων χούλιγκαν.
Τι απαντάτε σε όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη;
Την απάντηση την γνωρίζω εκ των προτέρων, αγαπητέ δήμαρχε και ναύαρχε και βουλευτά.
Η απάντηση είναι μία και είναι λάθος απάντηση: «Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Είναι μια δοκιμασμένη απάντηση. Δεν την ακούμε πρώτη φορά αυτή την απάντηση.
Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι, έχοντας απέναντί σας μια ολόκληρη κοινωνία που ασφυκτιά, θα μπορέσετε να εργαλειοποιήσετε το κλίμα της δυσαρέσκειας συκοφαντώντας τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Γιατί αυτό κάνετε. Χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ όποιον σας κάνει κριτική. Παντού βλέπετε «δικούς σας» και «δικούς μας». Παντού. Η κοινωνία, όμως, δεν είναι έτσι. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα, ευτυχώς. Δεν είμαστε στην Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Δεν χωρίζονται οι οικογένειες σήμερα επειδή ο ένας είναι αριστερός και ο άλλος είναι δεξιός.
Η ελληνική κοινωνία είναι μια άλλη κοινωνία από αυτή που προσπαθείτε να την κάνετε να μοιάσει. Είναι μια κοινωνία που ξεπέρασε τους διχασμούς δεκαετιών για να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Και βεβαίως σε αυτό είχε μεγάλη συνεισφορά όλος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος, να είμαι καθαρός, απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις και από τη δική σας.

Αυτή, όμως, είναι και σήμερα η ανάγκη των ανθρώπων. Η ανάγκη των ανθρώπων σήμερα είναι να πάμε μπροστά, ένα βήμα παραπέρα. Να δούμε σε τι χώρα θα ζήσουμε την επόμενη μέρα της πανδημίας. Να δούμε πώς θα ζήσουν οι νέες και οι νέοι μας. Πώς θα οργανώσουμε την οικονομία μας για να επουλώσουμε τις πληγές της ύφεσης και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Πώς θα έχουμε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Πώς θα είμαστε ξανά ασφαλείς απέναντι σε μια νέα υγειονομική κρίση. Πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, τον φυσικό μας πλούτο. Και πώς θα συνδέσουμε, εντέλει, δύο έννοιες οι οποίες είναι συμπληρωματικές, την ελευθερία και την ασφάλεια. Γιατί δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ελευθερία, όπως και ελευθερία χωρίς ασφάλεια.
Τέλος, πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε στέρεες, σύγχρονες βάσεις, ευρωπαϊκές βάσεις την Ελληνική Αστυνομία, με την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο πολίτης και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών, με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του, να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη, να του εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, όχι φόβο και τρόμο.
Αυτά, κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι που βασανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία και σε αυτά φοβάμαι ότι δεν έχετε τίποτα να τους πείτε. Αντί να δίνετε λύσεις, φορτώνετε την κοινωνία με νέα προβλήματα. Γιατί ενώ έχετε την ευθύνη για τη ζημιά που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, έρχεστε και τους φωνάζετε μέσα στα σπίτια τους με prime time διαγγέλματα ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι απέναντι, είναι διχαστικοί και θα τους τιμωρήσετε.
Δεν καταλαβαίνετε πόσο προσβλητικό είναι αυτό για ανθρώπους που βρίσκονται οκτώ από τους δώδεκα τελευταίους μήνες στα σπίτια τους; Δεν καταλαβαίνετε, ενώ εσείς παίζετε παιχνίδια με την κοινωνική ειρήνη, ότι την ίδια στιγμή παίζετε με την υπομονή χιλιάδων συμπολιτών μας; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο πραγματικός εχθρός είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που σήμερα δεκάδες, εκατοντάδες συμπολίτες μας αγωνιούν για το αν θα ζήσουν; Ο πραγματικός εχθρός είναι στον κλάδο του εμπορίου, του τουρισμού, στην εστίαση, εκεί όπου χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν αύριο θα έχουν δουλειά και εισόδημα. Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς φαντάζεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ξεσηκώνει τον κόσμο, αυτοί που κατέβηκαν με τις οικογένειες και τους φίλους τους στη Νέα Σμύρνη είναι άνθρωποι που ψήφισαν και εσάς στις προηγούμενες εκλογές και τους έχετε διαψεύσει;

Κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ευθέως: δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία, αποτύχατε στην οικονομία και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας, να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα περάσει. Γιατί δεν απευθύνεστε σε άβουλους ανθρώπους. Γιατί απευθύνεστε σε πολίτες που κρίνουν πάντα από αυτά που ζουν και σήμερα ζουν μέσα σε ένα ασφυκτικό καθεστώς που πρέπει γρήγορα να τελειώσει. Δεν μπορείτε πια και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε μεγαλύτερη ασφυξία απ’ αυτήν που ήδη έχετε προκαλέσει.
Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είναι η ενότητα που χτίζει εδώ και έναν χρόνο η κοινωνία μας, με τη στήριξη των νέων στους μεγαλύτερους, με την τήρηση των μέτρων προστασίας, με τη δημοκρατική εγρήγορση απέναντι στην αυθαιρεσία, με τη βοήθεια στον συνάνθρωπο, με την ευθύνη να κρατήσουμε τη χώρα όρθια για την επόμενη μέρα.
Δεν μπορείτε πια. Εμείς, όμως, έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος.
Σας ευχαριστώ.


Δευτερολογία στη Βουλή για την αστυνομική βία εις βάρος πολιτών

 

Κύριε Μητσοτάκη, μιλήσατε 59 λεπτά, παρά ένα λεπτό μία ώρα και έχω την αίσθηση ότι όλοι όσοι σας παρακολουθήσαν, παρακολουθήσαν ίσως την πιο αμήχανη και πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχετε κάνει εδώ, σε αυτό το βήμα.

Αφιερώσατε 22 ολόκληρα λεπτά -πιθανώς και εκτός κειμένου, κάποια και από το κείμενο σας, πάντως έξω από το θέμα- για να πείτε για άλλη μια φορά τι θαυμάσια που είναι η Κυβέρνησή σας και τι καταπληκτικά που τα έχετε καταφέρει στην πανδημία.

Αλήθεια, αυτοί οι επικοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν σας λένε μια κουβέντα ότι δεν μπορεί να έχετε τόσο μεγάλη απόσταση από το συναίσθημα του μέσου πολίτη; Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε ότι είναι πολύ μεγάλη επιτυχία που έχουμε τους 7.000 νεκρούς, γιατί σε άλλες χώρες έχουν περισσότερους νεκρούς. Δεν έχετε ενσυναίσθηση ότι αυτό το επιχείρημα σήμερα, είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν μπορεί να εκστομίζεται από αυτό εδώ το βήμα, διότι τέτοιου είδους μακάβριες συγκρίσεις είναι ασυνάρτητες συγκρίσεις;

Αυτό το οποίο πρέπει να κατανοήσετε αυτή την ώρα, είναι ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είμαστε για πέντε συνεχόμενους μήνες σε lockdown. Και αυτό βαραίνει την καρδιά και την ψυχή του μέσου Έλληνα πολίτη. Και πρέπει να κατανοήσετε ότι είμαστε αυτή τη στιγμή, ξανά και ξανά, με τα νοσοκομεία μας στο «κόκκινο», διότι εσείς δεν φροντίσατε έναν χρόνο τώρα να ενισχύσετε αποφασιστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι κρύβεστε πίσω από τους αριθμούς.

Μιλάτε διαρκώς για 1.200 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όταν πράγματι σε στιγμές κρίσης και πανδημίας από τις 7 Ιουλίου μέχρι τον Μάρτη πέρσι δεν κάνατε ούτε μία κλίνη. Φτιάξατε 250 κλίνες, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 100 πολίτες διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες, όχι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά στις λίστες του ΕΚΑΒ. Χθες το βράδυ ήταν 100. Πού είναι λοιπόν; Κι αν θα έχουμε θανάτους αυτήν την περίοδο που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία μας.

Πανηγυρίζατε, επίσης, γιατί έχουμε 8,2% ύφεση. Μεγάλο ανδραγάθημα κι αυτό. Μας είπατε ότι είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είμαστε τρίτοι από τον πάτο. Δεν είστε οι χειρότεροι, είστε τρίτοι από τον πάτο με 6,6 μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί λέτε ψέματα; Αμφισβητείτε ότι είμαστε τρίτη χειρότερη στην ευρωζώνη σε ύφεση με 8,2%; Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Κύριε Μητσοτάκη, αφήστε τα παιχνίδια με τους αριθμούς, διότι ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να μας κάνετε άλλη μια φορά επίδειξη της άγνοιά σας ακόμα και σε ιστορικά θέματα.

Ποιος σας έδωσε αυτό το ραβασάκι να μου το πείτε, ότι ο Ζολά με το Κατηγορώ χτύπησε την υποκρισία; Δεν ξέρω μήπως εκεί που σπουδάσατε δεν μαθαίνατε τι ακριβώς έκανε ο Ζολά και τι ακριβώς ήταν το Κατηγορώ, τους κρατικούς παράγοντες που σκηνοθέτησαν μια καταδίκη ενός αθώου, του Ντρέιφους, ήταν το Κατηγορώ του Ζολά!

Στο Columbia δεν τα μαθαίνατε αυτά; Το Κατηγορώ ήταν ο υπέρτατος λόγος υπέρ της δικαιοσύνης, όχι κατά της υποκρισίας. Και αν ζούσε σήμερα ο Ζολά, ενδεχομένως να είχε την ίδια τύχη με αυτήν που του επιφύλαξε το γαλλικό κράτος και η γαλλική δικαιοσύνη. Θα τον μηνύατε και θα τον καταδικάζατε.

Είναι λίγο φιλοσοφικό όταν ο πρωθυπουργός δείχνει τέτοια άγνοια απέναντι σε ιστορικά καταγεγραμμένα έργα. Είναι φιλοσοφικό. Είσαστε και άριστοι, κρίμα.

Ανεβήκατε σ’ αυτό εδώ το βήμα και η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Ανεβήκατε σ’ αυτό εδώ το βήμα για να διχάσετε για άλλη μια φορά. Και ανεβήκατε σ’ αυτό εδώ το βήμα με επιχειρήματα επιπέδου «ομάδας αλήθειας».

Θα απαντήσω σε ένα προς ένα. Θα ξεκινήσω, όμως, λέγοντας ότι η μόνη αξιόλογη στιγμή της εξηντάλεπτης παρουσίας σε αυτό εδώ το βήμα ήταν η στιγμή που στο κείμενό σας σας είχαμε γράψει να ζητήσετε μια συγγνώμη. Και αυτήν, όμως, τη στιγμή την εκφυλίσατε. Και αυτήν, όμως, τη στιγμή με τη στάση του σώματος, το χαμόγελο και την απαξιωτική αναφορά στα περιστατικά της προηγούμενης κυβέρνησης, την απαξιώσατε.

Γιατί, κύριε Μητσοτάκη; Γιατί δεν μπορείτε να ζητήσετε μια συγγνώμη, μια συγγνώμη σαν άνθρωπος, όχι για το τι έγινε το 2012, το 2014, το 2016, το 2017, για αυτά θα ζητήσω εγώ συγγνώμη. Αλλά να ζητήσετε μια συγγνώμη για αυτά που έγιναν στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή και για αυτά που γίνονται όλους αυτούς τους μήνες, τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, από την περίπτωση Ινδαρέ μέχρι σήμερα, που ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταγράψει μια αύξηση καταγγελιών επί των ημερών σας κατά 75%, κύριε Μητσοτάκη.

Μήπως γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα ήρθατε εδώ να κάνετε μια παρέμβαση στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και χωρίς να συνεννοηθείτε μαζί του. Είχατε κάποια συνεννόηση μαζί του; Μιλήσατε με τον Συνήγορο του Πολίτη; Είναι μονοπρόσωπη αρχή. Ήρθατε να ανακοινώσετε ότι θα βάλετε βοηθό του; Δεν σας κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη; Ποια άλλη κυβέρνηση το έκανε αυτό; Γιατί σας ενοχλεί που έχουν αυξηθεί κατά 75% οι καταγγελίες επί των ημερών σας;

Ζητήσατε, λοιπόν, μια μισή συγγνώμη σήμερα την οποία αν την είχατε ζητήσει ολόκληρη την Κυριακή το απόγευμα -ο κ. Χρυσοχοΐδης έστω, όχι εσείς- σας το ξαναείπα, θα είχαμε αποφύγει αυτή την ένταση της Τρίτης.

Έρχομαι, λοιπόν, στην ουσία των επιχειρημάτων σας. Ήρθατε δείχνοντας φωτογραφίες, μάλιστα από περιστατικά έντασης την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, και μας είπατε για αριστερή καταστολή. Αυτό είπατε επί λέξει.

Κύριε Μητσοτάκη, αποφασίστε τελικά γιατί θα μας κατηγορείτε. Είχατε ζητήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα όσο ήμουν εγώ πρωθυπουργός δύο φορές προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και μια φορά ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα θέματα της ασφάλειας. Ξέρετε τι λέγατε; Σας διαβάζω για να θυμηθείτε τι λέγατε: «Πότε επιτέλους θα λύσετε τα χέρια της αστυνομίας, ώστε να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της;»

«Τελικά πείτε μας, κύριε Τσίπρα, είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας και ως πότε θα κοιτάτε;». «Λύστε τα χέρια της Αστυνομίας», μας λέγατε.

Τελικά ποιο είναι το επιχείρημα σας ότι εμείς είχαμε δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας ή ότι εμείς εφαρμόζαμε ένα αστυνομικό κράτος και μια αριστερή καταστολή; Πότε λέγατε αλήθεια και πότε λέγατε ψέματα; Το καταθέτω και αυτά στα Πρακτικά. Είναι η ομιλία σας.

Διαρκώς, όμως, κύριε Μητσοτάκη, θέλετε να εργαλειοποιείτε και θέλετε να εκμεταλλεύεστε το συναίσθημα του μέσου πολίτη, που είναι ένα συναίσθημα ανασφάλειας για πάρα πολλούς λόγους, είτε αυτοί οι λόγοι έχουν να κάνουν με την αύξηση της εγκληματικότητας είτε αυτοί οι λόγοι έχουν να κάνουν με την κοινωνική ένταση, με την οικονομική κρίση. Και διαρκώς επιχειρείτε τη συκοφάντηση των πολιτικών σας αντιπάλων για να δημιουργείτε την αίσθηση ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεν θέλουν την ασφάλεια των πολιτών.

Απαντήστε μας, όμως, πότε λέγατε αλήθεια και πότε λέγατε ψέματα; Μας ρωτήσατε τι κάναμε εμείς στα χρόνια που κυβερνάγαμε στην Ελληνική Αστυνομία. Καταρχάς, θέλετε να σας θυμίσω τι παραλάβαμε εμείς; Θέλετε να σας θυμίσω ότι για μια πάρα πολύ μεγάλη περίοδο δεν μπορούσατε ως κυβέρνηση να διασφαλίσετε εκείνη την περίοδο ούτε την εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, ούτε τις παρελάσεις τις στρατιωτικές και ήρθαμε εμείς και βγήκαν τα κάγκελα και έγιναν οι παρελάσεις κανονικά με τους πολίτες; Και οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας έκαναν τέσσερα χρόνια να δουν επεισόδια και τα είδαν όταν χαϊδέψατε τους Χρυσαυγίτες και τους ακροδεξιούς να θέλουν να μπούνε στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα;

Ξέρετε, ακόμα και στην πιο δημοκρατική κυβέρνηση και στην πιο αποτελεσματική κυβέρνηση καμία Αστυνομία δεν θα είναι τέλεια και πάντοτε θα υπάρχουν ενδεχομένως επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι θα παραβιάζουν τον όρκο τους. Το ζήτημα είναι, όμως, ποιες είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση και ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο απαντά σε αυτά τα περιστατικά. Τα ενθαρρύνει ή τα καταδικάζει ή τα κόβει μαχαίρι ή προχωράει στη διερεύνηση τους;

Εμείς προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις. Θεσμοθετήσαμε τον Συνήγορο του Πολίτη ως εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας. Εμείς προχωρήσαμε με νόμο στην ενοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Καταργήσαμε την υποχρέωση εσωτερικής φοίτησης στις Σχολές Αξιωματικών της ΕΛΑΣ και καθιερώσαμε την εισαγωγή σε όλα τα Σώματα και στην Πυροσβεστική Ακαδημία μέσω του αδιάβλητου θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων.

Και με το που ήρθατε εσείς, ξαναγυρίσατε στην ίδια λογική και τη λογική του πελατειακού κράτους, δηλαδή την πρόσληψη ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ. Αλλά και σε κάτι το οποίο τελικά αποδεικνύεται επικίνδυνο, διότι εμείς ήμασταν αυτοί που πράγματι διαλύσαμε την τότε ομάδα ΔΕΛΤΑ, εσείς την επανασυστήσατε ως ομάδα ΔΡΑΣΗ. Και αναρωτιέμαι αν αυτό που κάνατε τελικά το κάνατε με επίγνωση των κινδύνων και των συνεπειών, νέα παιδιά τα οποία έρχονται χωρίς εκπαίδευση και μπαίνουν χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις και δεν ξέρουν τα βασικά για το πώς θα συμπεριφερθούν απέναντι στο πλήθος και δεν ξέρουν τα βασικά για το κράτος δικαίου και τους νόμους ενός κράτους δικαίου, νέα παιδιά που φανατίζονται. Πώς θα συμπεριφερθούν αυτά τα παιδιά;

Μας ρωτάτε, λοιπόν, τι κάναμε εμείς επί των ημερών μας; Και θα σας πω ότι και εμείς είχαμε ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας το οποίο μας εξόργισε όλους, τον θάνατο ενός συμπολίτη μας από ξυλοδαρμό. Αναφέρομαι στον Ζακ Κωστόπουλο.

Τι κάναμε, όμως, εμείς τότε; Επί υπουργίας της Όλγας Γεροβασίλη διατάχθηκε αμέσως ένορκη διοικητική εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε τάχιστα. Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αυτοί οι οποίοι ήταν εμπλεκόμενοι και η αρχικώς διαταχθείσα προκαταρκτική εξέταση, άμεσα αναβαθμίστηκε σε ένορκη διοικητική μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα που διέλυσε κάθε αμφιβολία για τα αίτια του θανάτου. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε εντός μηνός και παρά τις υπηρεσιακές μεταβολές που επέβαλαν να αλλάξει τρεις φορές ο διενεργών την ΕΔΕ αξιωματικός, το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε ήδη τον Δεκέμβριο του 2018. Μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί όχι μόνο είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την πρώτη στιγμή, αλλά είχαν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, προτεινόταν η πειθαρχική δίωξη και συγκεκριμένα οι βαρύτερες ποινές. Ο δε Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ανεξάρτητος εθνικός μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, είχε επισφραγίσει ότι η σχετική ΕΔΕ διεξήχθη και εντός του προβλεπόμενου χρόνου και εντός των τηρούμενων σχετικών διαδικασιών.

Τι έχει γίνει σήμερα, δύο χρόνια μετά, τρία χρόνια μετά; Καμία πειθαρχική ποινή δεν φαίνεται να υπάρχει, καμία πειθαρχική ποινή δεν έχει επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Ο λόγος; Μεταξύ άλλων και λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης των διωκόμενων, του κ. Πλεύρη. Αυτή είναι η αλήθεια! Είναι ένα κραυγαλέο περιστατικό. Γιατί δεν το προχωράτε; Δικό μας είναι, σας το λέω και εμείς επί των ημερών μας είχαμε θέματα.

Τι γίνεται με την ένορκη διοικητική εξέταση που θα διεξαγάγατε και είχατε δεσμευτεί, κύριε Χρυσοχοΐδη, ότι εντός ολίγων μηνών θα βγουν αποτελέσματα σε σχέση με τη Χίο, με τον ξυλοδαρμό πολιτών, με τις βιαιοπραγίες σε αυτοκίνητα κατοίκων;

Τι κάνατε για αυτό; Φτιάξατε την Επιτροπή Αλιβιζάτου, για να διερευνήσετε τις δικές μας υποθέσεις μόνο. Καμία υπόθεση δεν εδόθη στην Επιτροπή όσο χρόνο είχε θητεία αυτή η Επιτροπή. Όσο ήταν εν ζωή καμία υπόθεση δεν δώσατε που να αφορά τη δική σας διακυβέρνηση. Και έτσι, όμως, εμείς είπαμε ότι καλώς το κάνατε και συγκροτήσατε αυτή την Επιτροπή.

Για να δούμε τι σας είπε αυτή η Επιτροπή. Καταθέσατε στα Πρακτικά το πόρισμα, κύριε Μητσοτάκη, της Επιτροπής Αλιβιζάτου με ημερομηνία -αν δεν κάνω λάθος- 4 Μαΐου 2020. Εσπευσμένα κατέθεσε πόρισμα, διότι δεν μπορούσε -και το ανακοίνωσε- να πάρει τις ευθύνες μετά την υπόθεση Ινδαρέ για μία απαράδεκτη, αλαζονική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας που φόρτωσε τις ευθύνες σε έναν αθώο, για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι ούτε του «μπάχαλου» ούτε της ανομίας. Ένας οικογενειάρχης, ένας νοικοκυραίος είναι, από αυτούς που σας ψηφίζουν, κύριε Μητσοτάκη, κιόλας, γιατί σε αυτούς απευθυνθήκατε για να κερδίσετε τις εκλογές και σε αυτούς απευθυνόμαστε και εμείς.

Τι κάνατε, λοιπόν; Έδωσε το πόρισμα με τις προτάσεις και σας λέω τις δύο πρώτες από τις βασικές. Αφού το πόρισμα διακρίνει ατιμωρησία, αφού το πόρισμα διακρίνει μια σειρά από προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, προτείνει, πρώτον, να εξατομικεύεται η ευθύνη των ενεχόμενων σε περιστατικά ατομικής βίας, άρα, επιβάλλεται η άμεση επαναφορά ατομικών διακριτικών στοιχείων στις στολές των αστυνομικών. Και δεύτερον –τα δύο πρώτα θα σας πω- κάμερες –λέει- τοποθέτηση καμερών –πού;- στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και τα γραφεία των παραρτημάτων ασφαλείας, όπου διεξάγονται ανακριτικές πράξεις.

Τι απαντάτε εσείς σήμερα και τι απαντήσατε στον κύριο επικεφαλής τον κ. Αλιβιζάτο, της Επιτροπής προχθές με μεταχρονολογημένη, βεβαίως, ημερομηνία, έναν χρόνο μετά, αφού τον έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια ο κ. Χρυσοχοΐδης; Απαντήσατε ότι σχετικά με το ζήτημα των διακριτικών στις στολές υπάρχει η από τις 22 Δεκέμβρη 2019 διαταγή του προϊστάμενου επιτελείου. Τι λέτε, αλήθεια; Και γιατί δεν φοράνε διακριτικά στις στολές, αφού υπάρχει από τις 22 Δεκέμβρη 2019 η διαταγή και το γράφετε κιόλας;

Πώς επιτρέπετε να επιχειρούν, ενώ υπάρχει η διαταγή; Δηλαδή αγνοούν τη διαταγή; Θα κάνετε ένορκη διοικητική εξέταση να δείτε πόσοι, ποιοι είναι και γιατί; Και είναι εκατοντάδες, είναι χιλιάδες αυτοί που αγνοούν αυτή τη διαταγή. Τους έχετε ντυμένους ως «Ρόμποκοπ», προκειμένου να φοβούνται οι πολίτες. Μα, το θέμα δεν είναι να φοβούνται οι πολίτες. Ο αστυνομικός δεν πρέπει να βγάζει φόβο στον πολίτη, πρέπει να βγάζει ασφάλεια στον πολίτη. Και προφανώς, αυτές οι στολές δεν έχουν πάνω διακριτικά.

Και σε ό,τι αφορά το δεύτερο, πάλι άλλα αντ’ άλλων μας απαντήσατε. Μας είπατε ότι βάζετε κάμερες στον δρόμο. Και το απαντήσατε αυτό και στην απαντητική επιστολή στο πόρισμα Αλιβιζάτου. Μας είπατε ότι έχετε προχωρήσει στη λήψη και καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους. Μα, δεν σας ζήτησε αυτό το πόρισμα. Μίλησε συγκεκριμένα, λέει συγκεκριμένα για το εσωτερικό αστυνομικών οχημάτων, εκεί όπου υπάρχουν καταγγελίες κακοποίησης –όπου δεν βλέπει κανένας ποιος σαπακιάζει ποιον στο ξύλο- και βεβαίως, για τα ανακριτικά γραφεία και τα κρατητήρια, εκεί όπου υπάρχουν μια σειρά υποθέσεις, όπου όλως ξαφνικά -όλως ξαφνικώς!- καταγράφεται στις αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας ότι αυθορμήτως ομολόγησε ο κατηγορούμενος. Πώς αυθορμήτως; Αυτά σας είπε η Επιτροπή Αλιβιζάτου, αυτά λέω εγώ και τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Και αντ’ αυτού, έχετε το θράσος να έρχεστε σήμερα εδώ και αντί να μου απαντάτε επί της ουσίας, μου κάνετε πνεύμα για τις απόψεις Αλιβιζάτου, τι έγραψε στο άρθρο του. Μα, εγώ δεν επικαλούμαι τον κ. Αλιβιζάτο, επειδή συμφωνώ μαζί του -ένας λόγος παραπάνω, είναι γνωστό ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ- αλλά εσείς εργαλειοποιείτε όλους, ακόμα και αξιότιμους πανεπιστημιακούς οι οποίοι είναι κοντά στις δικές σας απόψεις και με αυτό τον τρόπο τους υποτιμάτε και με αυτό τον τρόπο, βεβαίως, εκφυλίζετε και οποιονδήποτε δημοκρατικό διάλογο.

Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι δεν συμφωνείτε με το απόφθεγμα ότι η βία προκαλεί βία και τι μας είπατε; Ότι ο διάλογος προκαλεί διάλογο. Δηλαδή, διάλογο θα κάνουν από αύριο τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΡΑΣΗ, σε διάλογο θα καλούνε;

Το μόνο που δεν μας είπατε σε αυτή την ασυνάρτητη ομιλία σας επιπέδου εκθέσεων δημοτικού ήταν ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο. Αυτό δεν μας είπατε μόνο! Μας τα έχει πει ο κ. Βορίδης, όμως, αυτά.

Και βεβαίως, έχετε μια ιδιαίτερη αλλεργία απέναντι στην κοινωνική αντίδραση και στην κοινωνική διαμαρτυρία, που, όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ο πυρήνας της δημοκρατικής μας λειτουργίας. Το λέει το Σύνταγμά μας, οι πολίτες σε μια δημοκρατία δεν ψηφίζουν μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν καλούνται μονάχα από τις δημοσκοπήσεις να πουν την άποψή τους. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση με βάση τον νόμο να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους με ειρηνικό τρόπο, άρθρο του Συντάγματος.

Έχετε φτάσει στην απώτατη προπαγανδιστική φθήνια εδώ και πάρα πολύ καιρό να θέλετε να επιρρίψετε την ευθύνη για την πορεία της πανδημίας στις διαδηλώσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τις καταδικάζει.

Η απόλυτη φθήνια, βέβαια, ήταν η λαθροχειρία που κάνατε σε μια δική μου συνέντευξη, την οποία την επαναλάβατε σήμερα εδώ, όταν με ρώτησε δημοσιογράφος αν αποδέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο και είπα ότι δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο. Δεν είπα ότι αναλαμβάνω κανένα ρίσκο.

Όμως, κύριε Μητσοτάκη, αυτό δείχνει την ένδεια των επιχειρημάτων σας, αλλά εγώ σήμερα θα σας πω ότι έχετε εγκληματικές ευθύνες για την πορεία της πανδημίας και είναι αστείο για τους πολίτες που μας παρακολουθούν να θέλετε να πείσετε την ελληνική κοινωνία.

Ούτε τους πιο φανατικούς ψηφοφόρους σας δεν πείθετε ότι φταίμε εμείς για την πορεία της πανδημίας, για το είμαστε στο σκληρότερο lockdown επί πέντε μήνες, για το ότι τέσσερις μήνες είναι κλειστή η εστίαση και οι καταστηματάρχες έχουν παραδώσει τα κλειδιά στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος βέβαια δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτά που είπατε σήμερα εσείς, ότι τα έχετε πάει εξαιρετικά και ότι είναι υπερβολικοί, όπως είπατε, και ότι έχετε δώσει τόσα εκατομμύρια σε στήριξη και ότι αυτοί οι «αχάριστοι» δεν βλέπουν αυτά τα εκατομμύρια, τα οποία δεν είναι «χάντρες», είναι ουσιαστική στήριξη, ενώ τους έχετε εδώ και τέσσερις μήνες κλειστούς.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει τόσους μήνες κλειστή την εστίαση, γιατί δεν προχωράτε σε ουσιαστικά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού εκεί όπου υπάρχει υπερμεταδοτικότητα.

Εμείς, λοιπόν, δεν είπαμε ποτέ ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκο. Είπαμε ότι δεχόμαστε ότι υπάρχει ρίσκο. Όμως, εσείς προσωπικά αναλαμβάνετε το ρίσκο τόσους μήνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μέχρι χθες μας λέγατε ότι δεν κολλάει.

Χθες, όμως, ξαφνικά προχωρήσατε σε διαγωνισμό για να φέρετε μηχανήματα -αναθέσεις κάνετε παντού, τι διαγωνισμό;- για να καθαρίζετε την ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία.

Για το ότι ακυρώσατε τον δικό μας διαγωνισμό, που ήταν έτοιμος, για να αγοράσουμε καινούργια λεωφορεία πριν την πανδημία και εδώ και δύο χρόνια δεν έχετε βγάλει ούτε τεύχη δημοπράτησης δεν έχετε καμία ευθύνη.

Καμία ευθύνη δεν έχει ο κ. Καραμανλής στο υπουργείο Μεταφορών και εσείς, κύριε Μητσοτάκη, για αυτό. Αναλαμβάνετε το ρίσκο. Διότι εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο εδώ και έναν χρόνο στους εργασιακούς χώρους να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Εκεί είναι οι εστίες υπερμεταδοτικότητας. Αναλαμβάνετε το ρίσκο εδώ και έναν χρόνο να μην υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ και όταν κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και έχει μια αδιαθεσία, να μην πηγαίνει να δει αν έχει τον ιό.

Αναλαμβάνετε το ρίσκο εδώ και τόσους μήνες να μην επιτάσσετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να τα κρατείτε covid-free τα ιδιωτικά νοσοκομεία, μην τυχόν και χαλάσει η πελατεία τους!

Φτάσατε στο σημείο χθες να βγάλετε και αυτή την ανακοίνωση σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών. Ανοίξατε δυο μικρές κλινικές για covid περιστατικά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που σας παρακαλάμε.

Κύριε Γεραπετρίτη, τα «άνθρωπέ μου» αλλού, όχι σε εμένα. Εδώ θα μου μιλάτε με σεβασμό. Δεν είστε καν εκλεγμένος από την ψήφο του ελληνικού λαού. Εκλεγείτε πρώτα με την ψήφο του ελληνικού λαού και μετά να μου μιλάτε έτσι, όχι σε εμένα προσωπικά, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι θεσμός, εξ όσων γνωρίζω.

Τι ζητάτε εδώ για ασθενείς με covid οι οποίοι θα πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ελάχιστα, τα δύο μικρά που ανοίξατε; Καλό επίπεδο συνείδησης, αλλιώς δεν τους παίρνουν. Να είναι απύρετοι, αλλιώς δεν τους παίρνουν. Να είναι αιμοδυναμικά σταθεροί, χωρίς τη χρήση αγγειοσυσπαστικών ή ινοτρόπων, αλλιώς δεν τους παίρνουν. Να έχουν ικανοποιητική οξυγόνωση, αλλιώς δεν τους παίρνουν. Να έχουν ακτινογραφία θώρακος, αλλιώς δεν τους παίρνουν. Μόνο τα φάρμακα από το σπίτι να παίρνουν μαζί δεν τους ζητάτε.

Όλα αυτά για να μην επιβαρύνετε τους κλινικάρχες. Κι έχετε το θράσος να λέτε ότι για την πορεία της πανδημίας υπεύθυνες είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών! Καταθέτω σχετικό έγγραφο.

Εγώ, όμως, θα σας δικαιολογήσω σε ένα πράγμα: Η πορεία της πανδημίας αυτής ήταν για όλους μας κάτι το οποίο ήταν πρωτόγνωρο και ανεξερεύνητο. Συνεπώς, μπορεί να υπήρχαν και περιπτώσεις όπου δεν είχαμε την εμπειρική προσέγγιση, δεν είχαμε την εμπειρία για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι δεν συμβαίνει.

Όταν, λοιπόν, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο για τη Χρυσή Αυγή -μια ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία- και είχε 20.000 ανθρώπους -και μάλιστα, επειδή βρέθηκα, ήταν ασφυκτικά συγκεντρωμένος ο κόσμος- τότε, λοιπόν, όλοι ανησύχησαν και βγήκε ο κ. Χαρδαλιάς και είπε ότι «σίγουρα θα προκύψουν νέα κρούσματα» στις 9 Οκτωβρίου του 2020. Βγήκε και ο κ. Κικίλιας και είπε ότι «σίγουρα θα προκύψουν νέα κρούσματα» στις 9 Οκτωβρίου του 2020.

Πού προέκυψαν τα νέα κρούσματα στις 29 Οκτωβρίου; Στην Αττική; Στην Αθήνα, από όπου προήλθαν αυτοί οι διαδηλωτές, ή στη Θεσσαλονίκη, που δεν είχε γίνει καμία διαδήλωση τότε και αφήνατε τον κόσμο να σουλατσάρει στην παραλία και να συνωστίζεται στις καφετέριες και στις εκκλησίες;

Θα μου πείτε τώρα ότι είμαι υπερβολικός. Μπορεί, αλλά δεν τα λέω εγώ. Τα λέει η κ. Γκάγκα, μια εξαίρετη επιστήμονας, η οποία ήταν πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σας στις τελευταίες εκλογές.

Μιλώντας στις 11 Γενάρη στην τηλεόραση του Σκάι, είπε το εξής: «Όταν κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες κόσμου, οι επιστήμονες είχαν κατατρομάξει. Όμως, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν εξαιτίας της συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων, καθώς ήταν σε εξωτερικό χώρο και φορούσαν μάσκες».

Επίσης, η κ. Λινού είπε το αυτονόητο, ότι βεβαίως υπάρχει ζήτημα. Συγκεκριμένα, είπε ότι «εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο κίνδυνος εξαρτάται και από τον ίδιο τον χώρο και από τις συνθήκες και από τη διάρκεια. Επομένως, μια διαδήλωση σε ανοιχτό χώρο που κρατάει μια ώρα με αποστάσεις δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με μια ώρα στο λεωφορείο, στο οποίο δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στο επίπεδο του αερισμού και των αποστάσεων».

 

Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λένε οι επιστήμονες. Εσείς έρχεστε με αυτή την προπαγανδιστική φτήνια. Γιατί; Διότι θα χαλάσει το αφήγημά σας ότι τα κάνατε όλα τέλεια.

Έφτασε ο κ. Γεωργιάδης στο σημείο να πει στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών της εστίασης που του έχουν δώσει τα κλειδιά -είναι κούτες τα κλειδιά, δεν θα ξέρετε πού να βάλετε στο Μαξίμου αυτά τα κλειδιά, πρέπει να γεμίσετε ένα υπόγειο ολόκληρο- ότι «ρωτήστε τον Τσίπρα πότε θα ανοίξουμε, δεν φταίμε εμείς, αλλά ο Τσίπρας που οργανώνει διαδηλώσεις».

Αυτά τα επιχειρήματα, κύριε Μητσοτάκη, είναι πολύ φτηνά. Καταρχάς, κανένας δεν τα αξιοποίησε. Ούτε ο Τραμπ, νομίζω, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αξιοποίησε τέτοιου είδους φτηνά επιχειρήματα απέναντι σε αυτό το μεγάλο κίνημα, το οποίο αγκάλιασε ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί, στο «I can’t breathe”. Τώρα εδώ είναι «πονάω», δεν είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω», αλλά και εδώ παρόμοιο κίνημα είναι.

Το αγκάλιασαν οι Δημοκρατικοί. Δεν τους είπε ότι είναι τρομοκράτες, δεν τους είπε ότι αυτοί φταίνε για τον κορωνοϊό. Εσείς τα λέτε, όμως. Τα λέτε.

Ξεκινήσατε ως επίδοξος Έλληνας «Μακρόν» και έχετε καταντήσει Έλληνας «Σαρκοζί» και βάλε. Δεν αναφέρομαι στη διαφθορά. Αυτό είναι άλλο «καπέλο». Αναφέρομαι στον αυταρχισμό, την καταστολή, τη λογική της εργαλειοίησης των αισθημάτων ασφάλειας των πολιτών. Και, βεβαίως, αναφέρομαι και στον τρόπο με τον οποίον συκοφαντείτε με κάθε αφορμή τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε αυτό. Ανεβήκατε για άλλη μια φορά σε αυτό το βήμα με στόχο να διχάσετε, με στόχο να κατατάξετε μια παράταξη που όχι μόνο κυβέρνησε τη χώρα τεσσεράμισι χρόνια, όχι μόνο πήρε το 32% του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, που έχασε, αλλά μια παράταξη που έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία. Και θα έπρεπε τουλάχιστον αυτή την ιστορία να τη σέβεστε. Όχι εμένα, εγώ την εκπροσωπώ. Κάποια στιγμή θα την εκπροσωπήσει κάποιος άλλος. Έτσι γίνεται.

Ήρθατε, όμως, εδώ με έναν διχαστικό λόγο απέναντι στη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου, που έχει βαθιές ρίζες και ιστορία. Θέλω να σας πω ότι αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.

Διότι αυτή η παράταξη έχει αγώνες για την ελευθερία, για τη Δημοκρατία, με ανοιχτό το πρόσωπο, κύριε Μητσοτάκη, όχι με κουκούλες.

Αυτή η παράταξη ήταν που γέννησε αγωνιστές οι οποίοι στο μπλόκο της Κοκκινιάς και στην Καισαριανή είχαν ανοιχτό το πρόσωπο. Δεν φορούσαν κουκούλες, όταν έδιναν το αίμα τους για την ελευθερία. Αυτή η παράταξη είναι η παράταξη των αγωνιστών της ΕΠΟΝ, είναι η παράταξη του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη.

Είναι η παράταξη του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Κουμή, της Κανελλοπούλου, του Νίκου Τεμπονέρα.

Γνωρίζουμε εμείς πολύ καλά τι σημαίνει βία και ποιοι ήταν τα θύματα της βίας.

Θέλω, ευθύς εξαρχής, να πω ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, την κ. Μπακογιάννη, ακόμα και όταν μας ασκεί άδικη κριτική.

Αυτό, όμως, πρέπει να σταματήσει, κύριε Μητσοτάκη, από εσάς, που έχετε ευθύνη, είστε πρωθυπουργός. Η άδικη κριτική πρέπει να σταματήσει από εσάς. Να σταματήσετε να ταυτίζετε όλους όσοι έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα, όλους όσοι δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας τρομοκράτης δολοφόνος, πεθαίνοντας από απεργία πείνας σε μια φυλακή, με ό,τι κινδύνους έχει αυτό για την άστοχη, φρενήρη ριζοσπαστικοποίηση μερίδας της ελληνικής νεολαίας.

Και να καταλάβετε ότι εμείς δεν είπαμε τίποτα περισσότερο αυτό που έχουν πει και οι βουλευτές σας. Ο κ. Τζαβάρας είπε: «Είναι αδιανόητο να έχουμε νεκρό απεργό πείνας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην καταλήξει». Τι παραπάνω είπαμε εμείς; Γιατί διαρκώς το εργαλειοποιείτε;

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε. Έχετε μια μακρά ιστορία, ως παράταξη, σε αυτό. Θυμίζω τι έγραφαν οι εφημερίδες της παράταξής σας το 1988-1989. «Χτύπησε η Πασοκική ‘‘17Ν’’ στη δολοφονία Μπακογιάννη», «Στο ΠΑΣΟΚ ο εκτελεστής», «Όλοι δείχνουν ΠΑΣΟΚ», «Φίλοι του Λαλιώτη οι τρομοκράτες».

Αυτή είναι η παράδοσή σας. Θέλετε να σπιλώνετε, να συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, να εργαλειοποιείτε μια υπόθεση τρομοκρατίας που την έχει καταδικάσει το σύνολο του ελληνικού λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων στον τόπο. Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο λύκος τρίχα αλλάζει, αλλά χούι δεν αλλάζει!»

Δεν σας επιτρέπω, κύριε Μητσοτάκη, να το συνεχίσετε αυτό! Δεν σας επιτρέπω. Να σεβαστείτε τους αγώνες αυτής της παράταξης! Να σεβαστείτε τις απόψεις μας. Να σεβαστείτε το γεγονός ότι η χώρα πια δεν μπορεί να γυρνάει πίσω, σε μια εποχή μίσους και διχασμού.

Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορούν στις προτάσεις μας. Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε, να είμαι σύντομος.

Κύριε Μητσοτάκη, έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, που ένα κράτος τούς έχει πετάξει μια ευθύνη δυσανάλογη με τα καθήκοντα και την αποστολή τους. Ένα κράτος που έχει αποτύχει και στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, τώρα πετάει το μπαλάκι στην αστυνομία να κόβει πρόστιμα στους πολίτες. Είναι το ίδιο κράτος που είχε επιλέξει να ιδρύσει αυτό το Σώμα των ανεκπαίδευτων και παντελώς ακατάλληλων αστυνομικών.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε ότι η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αυτή η ομάδα που εφορμά σε γειτονιές, τρομοκρατεί και χτυπάει κόσμο, που επιτίθεται σε δημοσιογράφους, δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος και γι’ αυτό, σας ζητάμε να καταργηθεί. Δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί, όπως την είχαμε καταργήσει, πριν την επανασυστήσετε με άλλο όνομα.

Σας ζητάμε, επίσης, να προχωρήσετε και μια πρόταση την οποία ξέρω ότι θα απορρίψετε, αλλά έχει αξία να καταθέσω, γιατί εκεί φαίνεται η ουσία, αν θέλετε, του αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το χθες και να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Η πρότασή μου έχει να κάνει με τον τρόπο επιλογής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κύριε Μητσοτάκη, εγώ τεσσεράμισι χρόνια πρωθυπουργός και τα πρώτα τέσσερα από αυτά είχα Αρχηγό Αστυνομίας από την ιεραρχία, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική του προτίμηση. Και όχι μόνο κράτησα τον κ. Τσουβάλα… Καλά, θα τα πείτε όταν ανεβείτε. Είστε λίγο εκνευρισμένος, βλέπω. Σας λέω ότι τα τέσσερα από τα τεσσεράμισι χρόνια κράτησα Αρχηγό της Αστυνομίας -και μάλιστα, στον κ. Τσουβάλα δώσαμε τη δυνατότητα, την ύψιστη τιμή για έναν αξιωματικό, να κάνει έναν χρόνο παραπάνω από τον προβλεπόμενο- ο οποίος αποδείχτηκε αργότερα ότι αυτό το αξιοποίησε για να δουλεύει για εσάς. Άλλη υπόθεση αυτό, όμως. Και όταν τα έκανε θάλασσα στο Μάτι, τον αποπέμψαμε και μετά εσείς τον κάνατε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Δεν θέλω, όμως, να αναφερθώ σε αυτό.

Θέλω να σας πω ότι, κατά την άποψή μου, αν θέλουμε μια Ελληνική Αστυνομία που να λειτουργεί έξω και πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις, οφείλουμε εδώ να συμφωνήσουμε και στον τρόπο επιλογής. Όχι στα πρόσωπα, αλλά στον τρόπο επιλογής.

Σας προτείνω, λοιπόν, να συμφωνήσουμε στη σύσταση μιας διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η οποία κάθε φορά, με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια, θα επιλέγει την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είστε πρόθυμος να συναινέσετε σε αυτό ή θα συνεχίσετε στη λογική «οι δικοί μας» και «οι δικοί σας»;

Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε πως ο τρόπος πρόσληψης στην Ελληνική Αστυνομία πρέπει να είναι ένας και μοναδικός, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όπως και το συνδικαλιστικό κίνημα της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτεί, όχι με προσλήψεις αμφιβόλου αξιοκρατίας στον σωρό.

Και φυσικά, πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αστυνομικών και να προχωρήσουμε στη λειτουργία και στη δημιουργία μιας άλλης εικόνας για τον αστυνομικό, που είναι πολίτης με στολή και εμπνέει ασφάλεια στον πολίτη, όχι να είναι απέναντι στον πολίτη, να του εμπνέει τρόμο.

Οι ειδικοί φρουροί θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν, διότι έχουν ελλιπείς γνώσεις και εκπαίδευση και να καταταχθούν σε ενεργές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, εκεί όπου βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και του παρέχει στήριξη. Και είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Εγώ δεν θέλω σήμερα να αναφέρω μόνο αρνητικά περιστατικά. Είδαμε όλοι τις τελευταίες μέρες πώς ένας αστυνομικός έσωσε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας με τεχνητή αναπνοή.

Ναι, είναι χρήσιμος ο αστυνομικός, όταν είναι δίπλα στον πολίτη, όχι όμως όταν είναι απέναντι από τον πολίτη, να βιαιοπραγεί εναντίον του, να καταφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Είδατε τα βίντεο από τις συγκρούσεις στη Νέα Σμύρνη; Είστε περήφανος για αυτές τις σκηνές, για αυτές τις βωμολοχίες;

Εγώ δεν είμαι περήφανος και κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να είναι περήφανος με όλα αυτά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσω με κάτι το οποίο θεωρώ υποχρέωση. Έλαβα χθες ένα προσωπικό γράμμα από τον πατέρα του παιδιού που έχασε τη ζωή του. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχασε τη ζωή του εξαιτίας του αναίτιου ξυλοδαρμού που υπέστη. Έχασε τη ζωή του έναν μήνα μετά. Οφείλω, όμως, να συνηγορήσω υπέρ της άποψης ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας αυτό να το διερευνήσει.

Έλαβα ένα γράμμα, λοιπόν, από τον πατέρα του Μάγγου, ο οποίος έχασε τη ζωή του έναν μήνα μετά, αφότου υπέστη βάναυση κακοποίηση στον Βόλο. Μου γράφει: «Θέλω στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία, να σας παρακαλέσω θερμά στην προσπάθεια και στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας για τη δικαίωση της μνήμης του παιδιού μας, να αναφέρετε και την περίπτωσή του.

«Στις 13 Ιουνίου 2020» -μου γράφει ο χαροκαμένος πατέρας- «στοχευμένα και συνειδητά, χτυπήθηκε ανηλεώς, χωρίς να αποτελεί απειλή. Τραυματίστηκε, βασανίστηκε και στο τέλος, πάλι συνειδητά, πετάχτηκε από αστυνομικούς στον δρόμο, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, μισοπεθαμένος και αβοήθητος, χωρίς να διαπιστωθεί τίποτα σε βάρος του και χωρίς να του απαγγελθεί καμιά κατηγορία».

Αυτό το γεγονός» -είναι διερευνήσιμο αυτό, μεταφέρω, όμως, τι λέει ο πατέρας- «ήταν η έμμεση αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Αυτό είναι μια τεράστια εγκληματική ενέργεια του κράτους και ιδιαίτερα του υπουργείου που είναι ταγμένο στην υπηρεσία της προστασίας του πολίτη. Και για την όποια ενέργεια, παρά τη δέσμευση του κ. Χρυσοχοΐδη, μέχρι στιγμής, εγώ και η οικογένειά μου δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».

Κύριε Μητσοτάκη, είναι δεκάδες τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Έχουμε 75% αύξηση στα κρούσματα, στις καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη επί των ημερών σας. Η ατιμωρησία όταν γίνεται καθεστώς, τότε η αυθαιρεσία γίνεται κανόνας.

Οφείλετε, λοιπόν, σε όλα αυτά να δώσετε μια απάντηση, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε εμένα, όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στους πολίτες που σήμερα μας παρακολουθούν οφείλετε να δώσετε μια απάντηση. Εγώ γνωρίζω ότι, όταν μια κυβέρνηση, μια εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό, τότε είτε βρίσκεται σε πανικό είτε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Ξέρετε κάτι, κύριε Μητσοτάκη; Το τελευταίο διάστημα και από την έλλειψη ενσυναίσθησης και από την αλαζονεία και από τον αυταρχισμό και από την απόλυτη προσπάθειά σας να ελέγχετε την πληροφόρηση, δίνετε τέτοια δείγματα καθεστωτικής λογικής. Μας είπατε: «Θα μας λέτε πάλι ότι τα ΜΜΕ είναι πληρωμένα». Δεν ξέρω αν είναι πληρωμένα ή δεν είναι πληρωμένα.

Ξέρω, όμως, κύριε Μητσοτάκη, ότι δώσατε 20 εκατομμύρια χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, κρατική διαφήμιση, στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, 18 εκατομμύρια χωρίς κριτήρια στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ότι χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια να μην πληρώνουν την ετήσια δόση, όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός. Και τώρα δίνετε και άλλα 3 εκατομμύρια -πάλι με ανάθεση- για να διαφημίσει την ψήφο των ομογενών πολιτών -πού- σε μια εταιρεία η οποία είχε μέρος της προεκλογικής σας καμπάνιας, όταν ήταν δέσμευση του προηγούμενου υπουργού, του κ. Θεοδωρικάκου -και σε εμένα προσωπικά- ότι δεν θα στήσει για το ευαίσθητο θέμα της ομογένειας «λίστα Πέτσα».

Ξηλώσατε τον Θεοδωρικάκο και βάλατε τον Πέτσα. Με ποια κριτήρια 3 εκατομμύρια; Ποιος τα ελέγχει αυτά; Είναι δημοκρατική αντίληψη αυτή;

Είναι καθεστωτική αντίληψη. Θέλετε να ελέγχετε την ενημέρωση, θέλετε να συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και θέλετε να στήσετε ένα κλίμα και κράτος φόβου και τρομοκρατίας.

Εμείς σας ζητάμε να σταματήσετε αυτή την καθεστωτική αντίληψη. Τα καθεστώτα, ξέρετε, πέφτουν συνήθως με πάταγο. Μη φοβάστε, δεν θα σας ρίξουμε εμείς, όσο και αν μας υπερτιμάτε. Η Δημοκρατία θα σας ρίξει, οι δημοκρατικοί αγώνες του λαού μας. Έχει βαθιές ρίζες η Δημοκρατία στον τόπο! Και ναι, και τα όνειρα της νέας γενιάς θα σας ρίξουν, που όσο και αν προσπαθείτε να τους νουθετήσετε, έχετε χάσει αυτό το τρένο.

Τα όνειρα της νέας γενιάς είναι εδώ και πολύ καιρό -και θα γίνουν ακόμα περισσότερο- ο εφιάλτης σας, κύριε Μητσοτάκη, αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό, με καταστολή, με αντιδημοκρατικό τρόπο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ