ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/03/2021

Δ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ έχει μπει σε αναντίστρεπτη φθορά παρά το τείχος προστασίας που της δημιουργεί η φιλοκυβερνητική στάση των μεγάλων συστημικών ΜΜΕ - βίντεο

Δ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ έχει μπει σε αναντίστρεπτη φθορά παρά το τείχος προστασίας που της δημιουργεί η φιλοκυβερνητική στάση των μεγάλων συστημικών ΜΜΕ - βίντεο



• «Η εκστρατεία δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τον φόβο του Κυρ. Μητσοτάκη ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Η ΝΔ έχει μπει σε αναντίστρεπτη φθορά παρά το τείχος προστασίας που της δημιουργεί η φιλοκυβερνητική στάση των μεγάλων συστημικών ΜΜΕ»

• «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών νιώθει οργή και ανασφάλεια όταν βλέπει να ξυλοφορτώνονται οικογένειες, νοικοκυραίοι και παιδιά, χωρίς να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι για αυτές τις ακρότητες – Προφανής η πολιτική και η κυβερνητική ευθύνη»

• Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στην ‘Atlas Τηλεόραση’

.

Συνέντευξη στη ‘Atlas Τηλεόραση’ και την εκπομπή ‘Οι Απέναντι’ (Σταύρος Οραήλογλου/Χρήστος Τσαλικίδης) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής θέματα:

Για την αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για την αστυνομική αυθαιρεσία

Όσοι είδαν τη συζήτηση στη Βουλή κατάλαβαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αντί να εξηγήσει τι έχει κάνει και τι όχι, προτίμησε για ακόμη μία φορά να χρησιμοποιήσει το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι ‘για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ’. Αυτή η καραμέλα έχει πλέον λιώσει.

Οι πολίτες περιμένουν από την εκάστοτε κυβέρνηση αποτελέσματα. Στο μεν θέμα της ασφάλειας, έχουμε μια αστυνομική αυθαιρεσία που παράγει ανασφάλεια. Στο δε θέμα της οικονομίας, έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. Επιπλέον, στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν τα πηγαίνουμε καθόλου καλά, παρότι έχουμε το πιο μακρύ σε διάρκεια λοκντάουν σε όλη την ΕΕ. Αλλά και το λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ότι φαίνεται.

Μιλώντας με παραδείγματα, στο Βέλγιο κατάφεραν να μειώσουν αισθητά τα κρούσματα από την δύσκολη περίοδο του φθινοπώρου, ενώ στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου που κάνει τις μετρήσεις, την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων.

Νομίζω λοιπόν ότι η επιθετικότητα και οι άδικες κατηγορίες έδειξαν έναν Μητσοτάκη αρκετά στριμωγμένο και γι’ αυτό και επιθετικό. Όταν μια κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αυτό δείχνει ότι έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Νομίζω ότι αυτή η εκστρατεία μίσους και δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και έναν φόβο του Κυρ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ έχει μπει σε μια πορεία αναντίστρεπτης φθοράς παρά το τείχος προστασίας που της δημιουργεί αυτή η τεράστια φιλοκυβερνητική στάση προπαγάνδας από τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ. Όσο και να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εξωραϊσμένη εικόνα, για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά, ο κόσμος δεν πείθεται γιατί ξέρει στην οικογένειά του και το νοικοκυριό του πώς περνά.

Για το δόγμα ‘νόμος και τάξη’

Προφανώς υπάρχει ένα κομμάτι στα δεξιά της ΝΔ και στην ακροδεξιά, που ικανοποιείται με το διαρκές ξυλοφόρτωμα των πολιτών και την αστυνομική αυθαιρεσία. Αλλά νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών νιώθει οργή και ανασφάλεια όταν βλέπει να ξυλοφορτώνονται οικογένειες, νοικοκυραίοι και παιδιά, χωρίς να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι για αυτές τις ακρότητες.

Εμείς θέλουμε μια αστυνομία που να παράγει ασφάλεια για τον πολίτη. Αν δείτε τους αστυνομικούς στο Βέλγιο, τη Βρετανία, την Γερμανία -κι εκεί υπάρχουν ορισμένες φορές ακρότητες-, αλλά κυρίως η δουλειά τους είναι να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Οι τελευταίες ακρότητες και αυθαιρεσίες από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων με προφανή πολιτική και κυβερνητική ευθύνη εντείνουν ένα αίσθημα φόβου, το οποίο αδικεί και την ίδια την αστυνομία και την δουλειά της.

Για τις κατηγορίες από τη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει τους μπαχαλάκηδες

Τέτοιου είδους κατηγορίες είναι άδικες και δεν πείθουν κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το ψήφισαν ένας στους τρεις Έλληνες στις εκλογές του 2019 - και θεωρώ ότι έχει πάρα πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει κυβέρνηση και στις επόμενες εκλογές. Το να κατηγορεί κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ότι στηρίζει τους μπαχαλάκηδες ή ακόμα χειρότερα ότι στηρίζει την τρομοκρατία, νομίζω ότι αδικεί την αλήθεια και κάνει ένα μεγάλο δώρο και στους μπαχαλάκηδες και στους οπαδούς της τρομοκρατίας.

Η δε συνταγή αυτή από τη Δεξιά δεν είναι καινούρια. Τη δεκαετία του 80’, ο Τύπος της Δεξιάς με προφανή ενορχήστρωση από την ηγεσία της τότε ηγεσίας της ΝΔ κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ήταν πίσω από τη 17Ν. Τέτοια κόλπα και πρακτικές δηλητηριάζουν και διχάζουν τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ανεξαρτήτως κόμματος την απασχολούν άλλα ζητήματα: Το εάν θα έχουν δουλειά, εάν το προσωρινά κλειστό μαγαζί τους θα ξανανοίξει ή θα βάλει οριστικά λουκέτο, τι θα γίνει με την πανδημία, πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια ύφεση κ.λπ. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που νομίζω ότι απασχολούν τους πολίτες και εκεί θα πρέπει να συγκεντρωθεί η αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει το πρόγραμμά του γιατί θεωρούμε ότι όλη αυτή η επιθετικότητα της ΝΔ μυρίζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις εκλογές ακόμη και μέσα στο 2021.

Τους πολλούς χιλιάδες ανθρώπους στη Νέα Σμύρνη τους κατέβασε στο δρόμο η άγρια καταστολή, όπου ήρθαν αστυνομικοί με διάθεση να χυθεί αίμα και ξυλοκοπούσαν οικογένειες και ανθρώπους που είχαν πάει εκεί για να ξεμουδιάσουν λίγο, κάνοντας την κυριακάτικη βόλτα τους και τηρώντας όλα τα μέτρα (αποστολή sms, αποστάσεις και μάσκες).

Μέσα στους πολλούς χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν να διαδηλώσουν ειρηνικά στη Ν. Σμύρνη, υπάρχουν και ψηφοφόροι της ΝΔ. Εάν υπάρχει μια ευθύνη για τους μπαχαλάκηδες, είναι στην κυβέρνηση και στις υπηρεσίες ασφαλείας που ενώ είχαν πληροφορίες ότι θα κατέβουν χούλιγκανς από διάφορες μεριές της Αττικής δεν πήραν κανένα μέτρο για να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία και να προστατεύσουν την ειρηνική διαδήλωση των χιλιάδων ανθρώπων.

Για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την απουσία διαβούλευσης για το εθνικό σχέδιο

Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια που ήρθαν τις προηγούμενες δεκαετίες και τα διαχειρίστηκαν μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έπιασαν τόπο: Έγιναν απευθείας αναθέσεις σε πελατειακά δίκτυα με μπόλικη διαφθορά και στημένους διαγωνισμούς.

Αυτή την φορά δεν έχουμε αυτό το περιθώριο. Δυστυχώς και ενώ αυτά τα χρήματα ανήκουν στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση συντάσσει το σχέδιο που θα υποβάλλει έως τις 30 Απριλίου εν κρυπτώ και παραβύστω, ερήμην της Βουλής, των περιφερειών και των πόλεων και σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τις ντιρεκτίβες της Κομισιόν. Βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί τις απευθείας αναθέσεις ως κανόνα και όχι ως εξαίρεση, δίνοντας ακριβά δώρα σε κολλητούς.

Προτού κατατεθεί στην Κομισιόν το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ, επισημαίνω για ακόμη μία φορά την ανάγκη να έρθει προς συζήτηση με τα επιμελητήρια, τους δήμους, τις περιφέρειες και σε διαβούλευση στη Βουλή. Τα λεφτά αυτά δεν είναι προίκα της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη – το κομμάτι των χρημάτων που είναι δάνεια, θα το πληρώνουμε έως το 2058.

Για τις αναγκαίες αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Το σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή στη χώρα είναι το ότι η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος πάνω από 210% του ΑΕΠ και την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη. Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελαφρύνσεις του πρόσθετου δημόσιου χρέους που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός και αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι προσωρινά σε αναστολή. Γιατί σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύμφωνο, το χρέος δεν μπορεί να είναι πάνω από 60% και το έλλειμμα πάνω από 3% -τώρα είναι σε διψήφιο ποσοστό. Όσο η κυβέρνηση δεν διεκδικεί ελάφρυνση του χρέους και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ανοίγει ο δρόμος για νέα σκληρή λιτότητα και νέα μνημόνια, τυπικά ή άτυπα.

Η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, διεκδικούν αλλαγές και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απουσιάζει από αυτό τον διάλογο και τις διεκδικήσεις. Δεν τολμά να βάλει στην ατζέντα θέματα πέρα από αυτά που είναι διατεθειμένη να δεχτεί η κυβέρνηση της Γερμανίας. Εάν αυτή την ώρα δεν διεκδικήσουμε στην Ευρώπη ισχυρότερες λύσεις υπέρ των ασθενέστερων, αυτό θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Διότι, οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στον Βορά και τον Νότο και μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχουν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην πανδημία.

Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Θα παρουσιαστεί ως πρόταση από την Κομισιόν στις 17 Μαρτίου. Η ίδια η κα Φον Ντερ Λάιεν έχει αναφέρει ότι επειδή υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες κυβερνήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να εγκριθεί αυτό το πιστοποιητικό. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περιμένουμε για να την συζητήσουμε.

Όταν κατοχυρωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα είναι ένα έγγραφο το οποίο θα καλύπτει ιατρικές ανάγκες και δεν θα είναι ένα ταξιδιωτικό διαβατήριο. Επειδή είμαστε μια χώρα με ισχυρό τον τουριστικό τομέα -και πέρυσι πάθαμε μεγάλη ζημιά από το πρόχειρο και βιαστικό άνοιγμα- πρέπει να χτίσουμε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι στον ιό με σχέδιο, αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες της χώρας και τεστ παντού. Δεν πρέπει να καλλιεργείται η αυταπάτη ότι τάχα μου αύριο έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως ένα διαβατήριο με το οποίο θα ταξιδεύουν όλοι.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ