ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/03/2021

Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση σε πανικό, με εικόνα παράλυσης - Αντί να δουλέψετε κάνετε γλέντια και βαφτίσια

Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση σε πανικό, με εικόνα παράλυσης - Αντί να δουλέψετε κάνετε γλέντια και βαφτίσια



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της συμφωνίας με την «Ελληνικός Χρυσός»

.


Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για τις ευχές σας. Ας ελπίσουμε να μπορέσουμε σύντομα όλοι και όλες να γιορτάσουμε σε καλύτερες συνθήκες τις χαρές μας, τις γιορτές μας και να έχουμε υγεία, γιατί αυτή νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική ευχή που μπορεί να δώσει κανείς τούτες τις μέρες.


Και μιας και ξεκίνησα από την ευχή της υγείας, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με αναφορά στη δραματική κατάσταση που βιώνουν για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Νομίζω ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, βιώνουμε τη χειρότερη φάση της πανδημίας. Οι στιγμές που περνούν οι υγειονομικοί και οι συμπολίτες μας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ιδιαίτερα όμως της Αττικής, είναι στιγμές που δεν τις έχουμε ζήσει ξανά.

Όμως, φοβάμαι πως ακόμα χειρότερο και από αυτές τις πραγματικά συγκλονιστικές στιγμές είναι το ότι έχουν βρεθεί οι υγειονομικοί γιατροί μπροστά σε ένα τεράστιο δυσεπίλυτο ηθικό δίλημμα: Να επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους δώσουν την ευκαιρία να παλέψουν για να διατηρήσουν της ζωή τους. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα.
Φοβάμαι, όμως, ότι ακόμα χειρότερο από αυτό είναι η εικόνα που δίνει σήμερα η κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που θα έπρεπε τούτη την ώρα να συναισθάνεται τον πόνο και την αγωνία των πολιτών και όχι να ψάχνει επικοινωνιακούς εύκολους δρόμους για να ξεφύγει από τις ευθύνες. Μια κυβέρνηση που θα έπρεπε να γνωρίζει τουλάχιστον τι κάνει, να έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Φοβάμαι ότι όχι μόνο η εικόνα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκονται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κατάσταση πανικού. Η εικόνα τουλάχιστον που εκπέμπετε είναι μια εικόνα απόλυτης παράλυσης. Από την πλευρά μας, πριν σας ασκήσουμε κριτική, γιατί θα σας ασκήσουμε κριτική, καθώς έχετε μεγάλες ευθύνες, σας εκλιπαρούμε να σοβαρευτείτε.

Οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους εξακόσιους. Όταν οι διασωληνωμένοι ήταν διακόσιοι, αποφασίζατε να κλείσετε τα πάντα. Το lockdown διήρκησε πέντε ολόκληρους μήνες. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν αυτό το lockdown αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα, πέντε μήνες μετά, είναι στους εξακόσιους οι διασωληνωμένοι. Αυτή είναι η θετικότητα σε μόλις 6.244 μοριακά τεστ χθες.

Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν τη στιγμή της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης και της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα -στην περιφέρεια της Αττικής τουλάχιστον- να επιλέγονται να γίνουν μόνο 6.000 μοριακά τεστ. Ήταν 12.459 συνολικά μαζί με τα rapid.

Και, βεβαίως, όταν βλέπει κανείς ως αποτέλεσμα μόνο τα κρούσματα λέει: «Εντάξει, χίλια πεντακόσια κρούσματα είχαμε χθες. Άρα, μπορούμε να συζητάμε για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά στην επόμενη μέρα της χαλάρωσης».

Όμως, ο βαθμός θετικότητας σε αυτά τα μόλις 12.459 τεστ που έγιναν χθες -μοριακά και rapid- ήταν 12,3%. Είναι ο μεγαλύτερος βαθμός θετικότητας στο μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει, για να το πούμε σε απλά ελληνικά, ότι αν γινόντουσαν χθες πάμε από 20.000 τεστ, όπως γίνονται συνήθως, θα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα.

Και βεβαίως αυτές οι παλινωδίες να ανακοινώνετε ότι χθες θα συνέλθει η Επιτροπή για να ανακοινώσει μέτρα χαλάρωσης, όταν έχουμε το peak της πανδημίας προσώρας, μιας πανδημίας που δεν φαίνεται να κορυφώνεται ακόμα, και σε λίγες ώρες να ανακαλείτε τις ανακοινώσεις, να τις μεταθέτετε για την Παρασκευή, όλα αυτά δεν δείχνουν μια εικόνα κυβέρνησης που ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται, που έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο θέμα αυτήν την ώρα είναι πως η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής δεν είναι απλά οριακή. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε στάδιο κατάρρευσης και θα εξηγήσω τι εννοώ.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται πάνω από 130 συμπολίτες μας προχείρως διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες -όχι εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- στις λίστες του ΕΚΑΒ. Περιμένουν, δηλαδή, αν και πού θα αδειάσει κάποιο κρεβάτι για να μπορέσουν να νοσηλευτούν εντός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όχι 10, 20 και 30, αλλά 130.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, είχαμε εκατόν τέσσερις διασωληνωμένους στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι που βεβαίως υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή τους με αναπνευστήρες φορητούς, έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας, κάθε ώρα που περνά, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους –ενώ θα μπορούσε η ζωή τους να είχε σωθεί- εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν την ιατρική στήριξη, που προβλέπεται να έχουν μέσα σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου είναι ο εντατικολόγος από πάνω τους και μπορεί να ρυθμίσει ανάλογα με τις ενδείξεις των μηχανημάτων τα ζωτικά όργανα του ασθενούς. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν στέκονται εκεί μία και δύο και τρεις ώρες. Μπορεί να μείνουν μέρες ολόκληρες, διότι έχει κρασάρει το σύστημα.

Ο Διευθυντής του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», ο κ. Αντωνόπουλος, χθες σε δηλώσεις του ανέφερε: «Επιλέγουμε ασθενείς». Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Μία πραγματικά συγκινητική παρέμβαση έγινε χθες το απόγευμα, της πνευμονολόγου - εντατικολόγου του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, της κ. Κωνσταντοπούλου σε τηλεοπτική εκπομπή, η οποία είπε: «Γιατί μας φέρνετε σε αυτή τη θέση; Είναι πάρα πολύ δύσκολο για μας σαν επιστήμονες, σαν γιατρούς, σαν ανθρώπους να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση να επιλέγουμε ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει». «Δεν θα έπρεπε» –αναρωτήθηκε- «κανονικά να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή, ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί;». Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Ασθενείς καταγγέλλουν περιστατικά. Διότι, εντάξει, δεν μπορεί αυτή η εικόνα να κρατηθεί κρυφή όσο και αν η έγνοιά σας τούτες τις ώρες είναι το πώς θα ασχοληθείτε με ζητήματα αστυνόμευσης, ξυλοδαρμού πολιτών ή το πώς θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια την επόμενη βδομάδα, με ωραίες τελετές και την παρουσία ξένων ηγετών και παρελάσεις. Δεν μπορεί να κρυφτεί αυτή η εικόνα, γιατί πια αφορά σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια που αγωνιά.

Και δεν είναι μόνο, λοιπόν, οι ασθενείς με κορωνοϊό. Όταν έχει κρασάρει το σύστημα, όταν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε για τους ασθενείς covid, ούτε όμως και για τους ασθενείς οι οποίοι δεν είναι περιστατικά covid και παθαίνουν, παραδείγματος χάρη, ένα εγκεφαλικό, έχουν ένα καρδιακό νόσημα και χρειάζεται να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και αυτοί δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι.

Δραματική, επίσης, η ιστορία ενός ανθρώπου που μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει για έντεκα μέρες στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στην παθολογική πτέρυγα, διασωληνωμένος εκτός εντατικής. Και η επιστολή που έστειλε ο γιος του, λέγοντας ότι «ο πατέρας μου δεν είναι ένας αριθμός σε αναμονή». Και ότι «μιλώ γι’ αυτόν ενώ είναι ζωντανός, γνωρίζοντας ότι σχεδόν έχει χάσει τη ζωή του» που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Είναι αυτό που λέμε μία από τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Και άλλη περίπτωση, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, πέντε μέρες εκτός εντατικής διασωληνωμένοι. Καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά.
Αυτή είναι η εικόνα σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Και βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ήταν αναπότρεπτο να συμβεί; Έναν χρόνο τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα; Αφού και πριν μια εβδομάδα, την Παρασκευή, ήρθε εδώ ο πρωθυπουργός σε αυτό εδώ το βήμα και μας είπε: Τα κάναμε εξαιρετικά όλα! Είμαστε οι πρωταθλητές στην αντιμετώπιση της πανδημίας!

Συγγνώμη, αναρωτιέμαι αν δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε μια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Γιατί όλο αυτό το διάστημα κάνατε δημιουργική στατιστική με τα στοιχεία που αφορούσαν τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μας λέγατε ότι έχετε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ότι έχετε φτάσει 1.200, μετά είπατε 1.300, τώρα δεν ξέρω πόσες λέτε.

Όμως, η πραγματικότητα –και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη- είναι πως όλο αυτό τον χρόνο που η βασική υποχρέωση της κυβέρνησής σας είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εκτός από το να ευλογείτε τα γένια σας και να πανηγυρίζετε, έχετε κάνει ελάχιστα πράγματα. Διότι μόνο 200 με 250 κλίνες έχετε εντάξει στο σύστημα στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή είναι η αλήθεια! Και παραπλανάτε με δημιουργική λογιστική αριθμών για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Τον Δεκέμβρη του 2015 εμείς παραλάβαμε 438 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ. Τον Ιούλη του 2019 παραδώσαμε 568, δηλαδή συν 130. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία, όχι μόνο δεν αυξήσατε ούτε μία κλίνη, αλλά μειώθηκαν κατά 13 οι κλίνες.

Και έρχεται η πανδημία και πράγματι υπήρξε μια κινητοποίηση. Θέλω να πω, όμως, ότι χάρη σε δωρεές ιδιωτών και στη Βουλή που προχώρησε στη δωρεά 50 κλινών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» υπήρξαν αυτές οι 200-250 κλίνες. Αυτές τις 200-250 κλίνες εσείς τις ονομάσατε 600 εντάσσοντας στον αριθμό και κλίνες που υπήρχαν και πριν αναλάβετε εσείς τη διακυβέρνηση, σε στρατιωτικά νοσοκομεία 70 κλίνες, στις ιδιωτικές κλινικές μονάδες εντατικής θεραπείας με 260 κλίνες, αλλά άχρηστες. Γιατί άχρηστες; Διότι δεν υπάρχει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει αυτές τις κλίνες.

Και φωνάζουμε εμείς και ορθώς για την επίταξη αυτών των κλινικών που έπρεπε να την είχατε κάνει χθες, αλλά ταυτόχρονα και για την ανάγκη στελέχωσής τους.
Υπήρχαν επίσης και πριν την πανδημία γύρω στις 180 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία, καρδιοχειρουργικές ΜΕΘ, μονάδες εγκαυμάτων και τραυμάτων, μετεγχειρητικές μονάδες, μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Σύνολο, λοιπόν, κλινών: 70 στα στρατιωτικά νοσοκομεία, 180 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας και μετεγχειρητικές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία και 260 σε ιδιωτικές κλινικές, μας κάνουν 510. Αυτές τις 510 κλίνες ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς τις προσθέτει στον αριθμό των κλινών που δήθεν δημιούργησε! Δημιουργική λογιστική ακόμα και στο ζήτημα ζωής και θανάτου!

Τα ψέματα, όμως, έχουν κοντά ποδάρια. Και κυρίως έχουν κοντά ποδάρια όταν τα ίδια τα στελέχη σας με τις δηλώσεις τους φανερώνουν τα ψέματά σας. Όταν δηλαδή ο κ. Πέτσας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια περίοδο ανάπαυλας, σε σχέση με την ύφεση της πανδημίας, είχε δηλώσει το καλοκαίρι πέρυσι «ευτυχώς που δεν ακούσαμε το ΣΥΡΙΖΑ να ξοδέψουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού για να φτιάξουμε κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας»! Αυτά έλεγε ο κ. Πέτσας. Και ο κ. Γεραπετρίτης, σε μια έξαρση μιας ρητορικής που υπερβαίνει τη λογική, μας είπε ότι εάν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε στατιστικά και περισσότερους νεκρούς και άρα τι τις θέλουμε τις περισσότερες ΜΕΘ!

Και όλο αυτό το διάστημα, αγαπητές και αγαπητοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν προσλάβατε ούτε έναν μόνιμο γιατρό ούτε έναν μόνιμο νοσηλευτή! Αντιθέτως, προσλάβατε μόνιμους στο δημόσιο, 1.500 ειδικούς φρουρούς ανεκπαίδευτους να δέρνουν τον κόσμο που διαδηλώνει και 1.300 ακόμη -τώρα προχωράτε- για την πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προτεραιότητές σας; Έχετε ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα! Έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα!
Και εν τοιαύτη περιπτώσει δεν ξέρω –επαναλαμβάνω- αν το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε μία κυβέρνηση που έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας ή ότι έχουμε μία κυβέρνηση που μας λέει διαρκώς ψέματα.


Η πανδημία καλπάζει και την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη, αντί να σκύβετε το κεφάλι και να δουλεύετε –δεν σας κατηγορούμε αν κάνετε λάθη, θα μπορούσατε να κάνετε και λάθη, αλλά να σκύψετε το κεφάλι και να δουλέψετε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές- εσείς τι κάνετε; «Τα κάναμε όλα τέλεια, είμαστε νικητές, έχουμε λιγότερους νεκρούς από ό,τι σε άλλες χώρες» και αντί να δουλεύετε, οργανώνετε γλέντια και βαφτίσια, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια τους νόμους που εσείς ψηφίζετε και τους ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Τι μήνυμα στέλνετε στους πολίτες; Δεν θα αναφερθώ -έχουν χιλιοειπωθεί- αυτά που αφορούν την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά πρόσφατα, τώρα τουλάχιστον η άθλια εικόνα της Πάρνηθας και της Ικαρίας θα έπρεπε να σας είχε δημιουργήσει μία εγρήγορση, ώστε να σταματήσετε να δείχνετε διαρκώς ίδια εικόνα προς τα έξω.
Τι μήνυμα, λοιπόν, στείλατε προχθές την Τσικνοπέμπτη, όταν στον ίδιο τον ΕΟΔΥ στήθηκε γλέντι τρικούβερτο και χόρευαν και χωρίς μάσκες εργαζόμενοι;

Όμως, δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα, είναι και η διαχείρισή της. Αντί να παραιτηθεί από ευθιξία ο Αρκουμανέας, εσείς τι κάνατε; Πήγατε και βρήκατε από αυτούς τους δεκαπέντε ανθρώπους τέσσερις οι οποίοι ήταν συμβασιούχοι και πήγατε να τους διώξετε, τους συμβασιούχους. Όταν, όμως, έγινε γνωστό ότι οι υπόλοιποι ήταν στενοί συνεργάτες του ίδιου του Αρκουμανέα, σταμάτησε η δίωξη των τεσσάρων. Και ορθώς λέω εγώ ότι σταμάτησε η δίωξη των τεσσάρων, διότι το πρόβλημα δεν είναι οι στενοί συνεργάτες του Αρκουμανέα και πόσο περισσότερο οι τέσσερις συμβασιούχοι. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ΕΟΔΥ που κρύβεται. Και γιατί κρύβεται; Ε, αφού έχει το θράσος ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραβιάζει τους νόμους, πώς θα τους επιβάλλει στους συνεργάτες του;

Και έρχεται μετά και ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αποφάσισε να γίνει νονός την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας. Εντάξει, άξιος! «Άξιος» δεν λένε; Άξιος, αλίμονο και είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύ καλός νονός, θα στέλνει τη λαμπάδα. Όμως, ξέρετε κάτι; Ξέρετε πόσες χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που ανέβαλαν και βαπτίσεις και γάμους και δεν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν και στις κηδείες των δικών τους ανθρώπων;

Και τι κάνει ο κ. Γεωργιάδης; Όχι μόνο το διατυμπανίζει μόνος του, αλλά μας παρουσιάζει και ένα παλιόχαρτο -αυτό είναι το πιο προκλητικό από όλα- το οποίο φανερώνει και την αγραμματοσύνη, την ανορθογραφία αυτών που το συνέταξαν -στο πόδι προφανώς- μιλώντας για τον «Διονύσιο Αεροπαγίτη» -πουντιάσαμε από τον πολύ αέρα- αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Πρέπει να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση αν αυτό το χαρτί είναι αληθές ή είναι πλαστό. Αν είναι αληθές αυτό το χαρτί, να μας δείξετε και πόσες άλλες τέτοιες βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση τέλεση θρησκευτικής τελετής έχετε δώσει, παραβιάζοντας κατ’ εξαίρεση δήθεν τους νόμους που εσείς ψηφίζετε. Αν είναι πλαστό, οφείλει ο κ. Γεωργιάδης να καταθέσει τώρα κιόλας την παραίτησή του. Θα περιμένουμε απαντήσεις.

Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι εδώ πέραν του ζητήματος που αφορά την κατ’ εξαίρεση για τα στελέχη της κυβέρνησης και τους φίλους της κυβέρνησης παραβίαση των μέτρων, που δεν μπορεί, βεβαίως, να παραβιάσει κανένας άλλος πολίτης, υπάρχει και ένα άλλο μείζον ζήτημα, ηθικό, ίσως και νομικό. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργιάδης βάφτισε το παιδί του επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Ποιας Ανεξάρτητης Αρχής; Του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Λέω, αν ισχύει. Και αν δεν ισχύει, να το διαψεύσει.

Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει ένα μείζον ζήτημα. Ποιο είναι το μείζον ζήτημα; Το μείζον ζήτημα είναι το εξής: Ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει στην αρμοδιότητά του τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που λειτουργεί ως κεντρική αναθέτουσα Αρχή. Με άλλα λόγια, θα κληθεί ο εν λόγω πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων -και να του ζήσει το παιδί!- να ελέγξει και να είναι αδέκαστος με την υπηρεσία του κουμπάρου του. Ξέρετε κάτι; Ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας -άρθρο 36- για έναν δημόσιο υπάλληλο απλό –προσέξτε!- λέει ότι κωλύεται να επιληφθεί ζητήματος εάν ο ίδιος, ή η σύζυγός του, ή συγγενείς του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως και τον τρίτο βαθμό, ή πρόσωπο με το οποίο τελεί σε σχέση ιδιαίτερης φιλίας έχει πρόδηλο συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης. Ένας απλός δημόσιος υπάλληλος! Ο κατ’ εξοχήν υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός, που είναι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, δεν έχει κώλυμα; Θα μείνει στη θέση του; Δεν κρίνετε ότι υπάρχει μείζον ηθικό και νομικό ζήτημα;

Ή μας ξαναφέρατε τις κουμπαριές, κυβέρνηση των κουμπάρων και της κουμπαριάς, για να διαχειρίζεστε τις δημόσιες συμβάσεις και το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για εμάς αυτά είναι μείζονα ζητήματα και θα περιμένουμε απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά σας προσβάλλει κάθε πολίτη και η ανεπάρκειά σας θέτει σε κίνδυνο την υγεία κάθε πολίτη.

Είστε μια κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες -ειδικά τους τελευταίους μήνες- έχει χάσει τον έλεγχο και κάνει τρία πράγματα: υβρίζει όσους κάνουν κριτική, απειλεί όσους θα έπρεπε να προστατεύσει, προκαλεί αυτούς στους οποίους θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη. Και βεβαίως, το ότι βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν πέντε μήνες μετά δεν είναι τυχαίο.

Σας ρωτάω, λοιπόν, σήμερα: έστω και τώρα θα παραδεχτείτε την αποτυχία σας; Θα παραδεχτείτε ότι έχετε επιβάλει μέτρα στον ελληνικό λαό που ήταν αχρείαστα και ότι εκεί όπου έπρεπε να πάρετε μέτρα δεν πήρατε μέτρα; Θα παραδεχτείτε ότι τα δήθεν έξυπνα μέτρα ήταν βλακώδη μέτρα, όχι έξυπνα; Όταν βάζατε τους πολίτες τα Σαββατοκύριακα να γυρνούν στο σπίτι τους από τις 18.00΄, δημιουργώντας συνωστισμό τα Σάββατα στα σουπερμάρκετ και δεν τους αφήνατε να κάνουν γυμναστική και τζόκινγκ ή να περπατήσουν δυο-δυο έξω από το σπίτι τους, την ίδια στιγμή που καθημερινά η εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μια χαοτική εικόνα, την ίδια στιγμή που δεν συνταγογραφήσατε τα τεστ, την ίδια στιγμή που δεν πήρατε μέτρα στους εργασιακούς χώρους; Θα παραδεχτείτε ότι η επιλογή του lockdown τύπου «ακορντεόν» ήταν η μεγαλύτερη παραφωνία και το μεγαλύτερο φάλτσο το οποίο έχετε κάνει;

Το να παραδεχθείτε την αποτυχία σας θα ήταν ίσως στοιχειωδώς μια πρώτη αρχή για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη απέναντι στους πολίτες. Διότι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να έχει στοιχειώδη εμπιστοσύνη απέναντι στους πολίτες, δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη κατάσταση.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, σταματήστε να ρίχνετε τις ευθύνες αλλού, σταματήστε τα ψέματα. Ακόμα και προχθές ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε σε αυτό εδώ το βήμα για να μας πείσει ότι για όλα όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με την έξαρση των κρουσμάτων -ξέρετε, όταν κλείσαμε, στις 12 Νοεμβρίου είχαμε 3.300 κρούσματα και τώρα, 9 Μαρτίου, μετά από πέντε μήνες, έχουμε 3.181 κρούσματα- και μη έχοντας φυσικά την ευθιξία να ζητήσει συγγνώμη ή να πει «αποτύχαμε», ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι ανέχεται ή υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των πολιτών. Μάλιστα, κατέθεσε στα Πρακτικά και ένα «discussion paper», μία όχι πραγματική έρευνα. Δεν ήταν έρευνα του Πανεπιστημίου του Χούμπολτ, όπως δήλωσε, αλλά μία αξιόλογη έρευνα δύο σημαντικών ερευνητών που κάθισαν και μελέτησαν τις επιπτώσεις και την επίδραση που έχει στην αύξηση των κρουσμάτων η συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις αρνητών των μέτρων, προσέξτε, δηλαδή πολιτών που δεν φορούν μάσκα, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, διότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. Αυτό βεβαίως το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης, κουνώντας μας εδώ την έκθεση και λέγοντάς μας: «Εσείς φταίτε για όλα».
Προφανώς δεν ήμουν πρόχειρος να του απαντήσω, διότι δεν είχα διαβάσει αυτή την έρευνα. Όμως, κάθισα και μελέτησα και διαπίστωσα και έχω σημειώσει δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία -και θα καταθέσω στα Πρακτικά- αυτής της έκθεσης, που οι δύο ερευνητές λένε στην ουσία ότι στις μεγάλες συγκεντρώσεις, όπου οι διαδηλωτές που πηγαίνουν τηρώντας τα μέτρα προστασίας και φορώντας μάσκες δεν συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η μελέτη εξετάζει τον αντίκτυπο που έχουν οι συγκεντρώσεις «Black Lives Matter», δηλαδή οι συγκεντρώσεις ενάντια στην αστυνομική βία που αγκαλιάστηκαν από όλον τον δημοκρατικό κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεσούσης της πανδημίας. Και βρήκαν ότι αυτές οι διαδηλώσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις στρατηγικές περιορισμού, δεν έχουν καμία ή έχουν μονάχα οριακή επίδραση σε μολύνσεις covid-19. Καταλήγουν, βεβαίως, ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σύγχρονων δημοκρατιών.

Σε ένα άλλο σημείο αναφέρουν τα εξής: Η μελέτη εκτιμά ότι μετά τις διαδηλώσεις των αρνητών, αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης στις περιοχές προέλευσης των αρνητών. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι αρνητές μετακινήθηκαν με λεωφορεία και κάνει συγκρίσεις των ποσοστών μόλυνσης σε περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία και σε περιοχές που δεν χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία. Το συμπέρασμα είναι ότι σε περιοχές όπου υπήρχε μετακίνηση με λεωφορεία στις διαδηλώσεις των αρνητών και σε στάσεις λεωφορείων αυξήθηκαν τα κρούσματα σε ποσοστό 35,9%.

Ακόμα λοιπόν και αυτό που μας έφερε εδώ ο κ. Μητσοτάκης για να μας κουνήσει το δάχτυλο ήταν για να διασπείρει fake news, λες και δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε, λες και οι πολίτες είναι ανόητοι και θα πάρουν αυτό το οποίο μας είπε στη Βουλή και θα το καταπιούν αμάσητο.

Το καταθέτω στα Πρακτικά δείχνοντας και μια άλλη εικόνα. Αυτή η εικόνα είναι σημερινή και δείχνει τον συνωστισμό των πολιτών για να μπουν μέσα σε ένα βαγόνι του Μετρό.
Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορούσε για άλλη μια φορά ότι οργανώθηκαν πάνω από 150 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα. Εγώ σας λέω ότι κάθε μέρα έχουμε πάνω από 150 τέτοιου τύπου εκδηλώσεις συνωστισμού σε κλειστό χώρο, μέσα στο Μετρό.

Και αυτό το ρίσκο είναι ένα ρίσκο το οποίο το δεχθήκατε και το αναλάβατε εν πλήρει επιγνώσει των συνεπειών. Σταματήστε, λοιπόν, να πετάτε τις ευθύνες αλλού και αναλάβετε επιτέλους τις δικές σας μεγάλες ευθύνες, γιατί κυβερνάτε.

Επιτέλους σοβαρευτείτε, διότι η χώρα περνάει μια πολύ κρίσιμη καμπή. Και ειλικρινά πιστεύω ότι το τελευταίο που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα είναι όχι να συνεχίσετε να νομοθετείτε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αλλά να αντιληφθείτε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή αντί να διχάζετε και να επιτίθεστε στους πολιτικούς σας αντιπάλους, αντί να πολώνετε, αντί να νομοθετείτε προκλητικά νομοθετήματα που δικαίως βρίσκουν σύσσωμα αντίθετη την αντιπολίτευση, να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε έστω και τώρα και έτσι όπως τα κάνατε, πώς συμμαζεύεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, πώς μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όχι να κατηγορείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για τα λάθη που κάνατε εσείς έναν χρόνο τώρα. Να αναλάβετε την ευθύνη και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Ο πανικός σας δεν οδηγεί πουθενά!

Και σε αυτό το πνεύμα επιτρέψτε μου να μιλήσω για τα επόμενα έξι, επτά λεπτά και σε σχέση με το παρόν νομοσχέδιο. Εσείς δημιουργείτε τις κοινωνικές εντάσεις, διότι φέρνετε εδώ σε μια περίοδο που, επαναλαμβάνω, είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί μεγάλη ένταση στην περιοχή της Χαλκιδικής και ταυτόχρονα μας δείχνει τον δρόμο που έχετε επιλέξει, προκειμένου να διαχειριστείτε το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό το οποίο φέρνετε με αυτή εδώ τη σύμβαση είναι ουσιαστικά η εκχώρηση δημόσιου χώρου, δημόσιας γης, μιας πολύ μεγάλης περιοχής ενός πανέμορφου Νομού της χώρας μας σε ιδιώτες, χωρίς το δημόσιο να έχει καμία κυριαρχία. Και πραγματικά μας δυσκολεύετε, διότι όταν υπογράφεις τέτοιου είδους συμβάσεις, είναι δύσκολη η διαδικασία για να εκπέσουν αυτές οι συμβάσεις. Όμως, θα την αναλάβουμε, διότι θα «σας» και θα «τους» ταράξουμε στη νομιμότητα. Θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα. Και θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα, διότι αυτό είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.


Φέρνετε, λοιπόν, μία σύμβαση και νομοθετείτε απέναντι στην κοινωνία εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Φέρνετε για κύρωση στο Κοινοβούλιο μια συμφωνία που είναι σκάνδαλο εις βάρος του περιβάλλοντος. Και κυρίως είναι μία αποικιακού τύπου παραχώρηση σε μια ξένη εταιρεία που κάνει ό,τι θέλει πέρα και πάνω από τους νόμους, πέρα και πάνω από διατάξεις και περιορισμούς.

Την ώρα που μας παρουσιάζεστε ως δήθεν φιλο-περιβαλλοντιστές, την ώρα που εσείς λέτε ότι έχετε «πράσινη» πολιτική, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα, οι κοινωνίες, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να προστατευθεί το περιβάλλον, την ώρα που οφείλουμε όλοι να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, εδώ ανοίγουμε τη συζήτηση για το αν πρέπει να προχωρήσουμε σε εξορύξεις για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που ενδεχομένως να ήταν, αν υπάρχουν λέω, ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Και εμείς λέμε ότι πρέπει να προβληματιστούμε. Και εμείς έχουμε ανοίξει αυτόν τον προβληματισμό -και αναφέρομαι στις εξορύξεις- στο εσωτερικό του κόμματός μας. Διότι η σύγχρονη τάση της εποχής είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη.

Εσείς, λοιπόν, τι κάνετε εδώ; Προχωράτε παραχωρώντας γη και ύδωρ σε μια ιδιωτική εταιρεία για εξορύξεις χρυσού που δεν θα βγει ποτέ. Σε μια εταιρεία που το μόνο που θα κάνει είναι να εξάγει στο εξωτερικό τα όποια εξορυκτικά ευρήματα, χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.

Δίνετε, λοιπόν, γη και ύδωρ. Εμείς διαχειριστήκαμε και ως κυβέρνηση το ζήτημα αυτό, διότι δεν είναι καινούργιο θέμα. Και δεν κάναμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα, απέναντι όμως σε μία εταιρεία που δεν συμπεριφέρεται ως επενδυτής, αλλά ως τσιφλικάς. Κι εσείς έρχεστε τώρα να τους κάνετε πλάτες και να τους ζητήσετε και «συγγνώμη» από πάνω για την ταλαιπωρία που είχαν επί των ημερών μας. Ποια είναι η ταλαιπωρία; Είναι η ταλαιπωρία της νομιμότητας. Αυτό τους ζητούσαμε εμείς, να είναι νόμιμοι. Πού ακούστηκε να δίνει το κράτος 800 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη σε μία εταιρεία που έχει σωρεία προστίμων για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και που στελέχη της έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για τη ρύπανση παρακείμενων περιοχών;

Φέρνετε, λοιπόν, μία σύμβαση όχι ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σαν να ήσασταν κι εσείς στελέχη της εταιρείας. Η σύμβαση ξεκαθαρίζει ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας είναι απολύτως ενδεικτικό και δεν τη δεσμεύει. Δηλαδή, κυρώνουμε μία σύμβαση σύμφωνα με την οποία τμήματα του επενδυτικού σχεδίου μπορούν να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν ανά πάσα στιγμή. Μιλάμε για μία σύμβαση που δεν δεσμεύεται για τις θέσεις εργασίας, την εντοπιότητα και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία σύμβαση με την οποία η απεργία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων θεωρούνται λόγοι ανωτέρας βίας. Οι κάτοικοι της περιοχής θα προσλαμβάνονται μόνο εφόσον υποκύπτουν στις μισθολογικές απαιτήσεις της εταιρείας. Αυτός δεν είναι επενδυτής, αλλά είναι τσιφλικάς. Τσιφλικάς είναι!

Αποκαλύπτει, μάλιστα, η ίδια η σύμβαση ότι η «Ελληνικός Χρυσός» -ακούστε- ψάχνει επενδυτές! Άρα, δεν έχει επενδυτική επάρκεια και υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να τη στηρίξει και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε χρηματοδότη της εταιρείας, χωρίς να έχει γνώμη και άποψη για το ποιος είναι αυτός!

Η σύμβαση, επίσης, δημιουργεί ένα πλαίσιο προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ της εταιρείας, με αποζημίωση υπέρ της ακόμα και όταν καταγγελθεί η σύμβαση με υπαιτιότητα της ίδιας της εταιρείας. Ενώ παράλληλα πετά στον κάλαθο των αχρήστων την προηγούμενη διαιτησία που είχε αποφασίσει ότι αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της «Ελληνικός Χρυσός» να προχωρήσει στη μεταλλουργία.

Επίσης, δεν προβλέπει, ενώ απαιτείται, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε προβλέπει την εκπόνηση και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως όφειλε. Η σύμβαση αυτή απαγορεύει στο ελληνικό δημόσιο να θέτει όρους περιβαλλοντικής προστασίας.

Τι πάθατε; Ήρθε ο νονός; Άξιος, κύριε Γεωργιάδη! Πάντα άξιος! Ελπίζω να δώσετε απαντήσεις, γιατί ετέθησαν κρίσιμα ερωτήματα. Νομίζετε, κύριε Γεωργιάδη, ότι η Βουλή είναι για τηλεπαράθυρα χαμηλού επιπέδου που επιλέγετε κάθε βράδυ να κονταροχτυπιέστε με τον εαυτό σας.

Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη! Θα δώσετε απαντήσεις, ως οφείλετε να δώσετε απαντήσεις στον ελληνικό λαό, όχι σε μένα. Θα δώσετε απαντήσεις στους ψηφοφόρους σας, όχι σε μένα. Και θα αποδείξετε σήμερα ότι δεν πλαστογραφήσατε έγγραφα. Θα αποδείξετε σήμερα ότι δεν παραβιάσατε τα μέτρα που εσείς νομοθετήσατε! Αλλιώς, επαναλαμβάνω ότι δεν θα είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα σας κατηγορήσω ούτε αυτός ο οποίος θα σας κρίνει. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Θα σας κρίνουν οι ψηφοφόροι σας και οι πολίτες που σήμερα στερούνται δικαιωμάτων, τα οποία εσείς δυστυχώς δεν στερείστε, διότι είστε από άλλη γενιά, από άλλη γκάμα, φαίνεται. Εσείς έχετε κάτι ξεχωριστό. Είστε κυβερνητικά στελέχη.

Έλεγα, λοιπόν, ότι η σύμβαση αυτή στερεί τη δυνατότητα από το ελληνικό δημόσιο να θέτει όρους περιβαλλοντικής προστασίας που προκαλούν κόστος στην εταιρεία και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσλάβει –προσέξτε- περιβαλλοντικό ελεγκτή της αρεσκείας της, για να την ελέγχει, χωρίς τη γνωμοδότηση του οποίου δεν θα μπορεί να εκδοθεί καμία διοικητική πράξη του Δημοσίου.

Η σύμβαση αυτή, επίσης –και κλείνω με αυτό- προβλέπει λιμενική εγκατάσταση, αποδεικνύοντας αυτό που είπα πιο πριν, ότι δηλαδή μοναδικός σκοπός της εταιρείας είναι η εξαγωγή των συμπυκνωμάτων, παραχωρώντας δωρεάν δικαιώματα αιγιαλού και νομοθετώντας αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι προφανές ότι αυτό που επιχειρείτε με την κύρωση της παρούσας σύμβασης είναι να χαρίσετε γη και ύδωρ σε έναν επενδυτή ο οποίος δεν θέλει ουσιαστικά να επενδύσει στην ελληνική οικονομία, αλλά θέλει να εκμεταλλευτεί τις δικές σας εύνοιες που του δίνετε, προκειμένου να κερδοσκοπήσει. Είναι μία περιοχή, όμως, που αποτελεί ένα στολίδι για τη χώρα. Είναι μία περιοχή όπου ο τουρισμός ανθεί. Είναι μία περιοχή όπου αν πραγματικά είχαμε σκύψει όλοι μας με ένα ιδιαίτερο σχέδιο –και αυτή είναι και η δική μας η πρόταση- για την τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο θα μπορούσε να είχε βρει να αντικαταστήσει τις όποιες ελάχιστες ωφέλειες μπορεί να δώσει αυτού του είδους η επένδυση, αλλά να τις πολλαπλασιάσει κιόλας.

Όμως νομίζω –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ότι αυτή η επιλογή σας είναι μία επιλογή που χαρακτηρίζει το σχέδιο, το όραμά σας, την πολιτική σας επιλογή και απέναντι στο οικονομικό μοντέλο το οποίο θέλετε να θεσπίσετε, αλλά και απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε «αναγκαιότητα», δηλαδή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι ένα αναχρονιστικό μοντέλο, ένα μοντέλο που ενδεχομένως να επικρατούσε σε παλαιότερους αιώνες, ένα μοντέλο που θυσιάζει τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπως τον τουρισμό, για χάρη ολίγων δήθεν επενδυτών.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο έρχεται σε αντίθεση και με την κοινωνική συνοχή. Εκεί, στο δάσος των Σκουριών, στην Ιερισσό και στα άλλα χωριά της περιοχής, οι άνθρωποι έχουν υπερασπιστεί τον τόπο τους με αγώνες και με αξιοπρέπεια. Έχουν υπερασπιστεί τον τόπο τους με υπερηφάνεια και με σθένος. Και δεν μπορείτε σήμερα να έρχεστε με κυνισμό –θα πω εγώ- και να τους λέτε ότι όχι μόνο κανείς δεν θα πληρώσει για τη ζημιά σχεδόν δέκα χρόνων στον τόπο τους, αλλά ότι αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά τώρα με τη βούλα θα είναι και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του τόπου τους.

Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να περάσει. Γι’ αυτό, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι νομίμως δυνατό, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, να μην το αφήσουμε έτσι! Δεν μπορεί στη χώρα, διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, αντί να έχουμε μία κυβέρνηση που οργανώνει το μέλλον, να έχουμε μία κυβέρνηση που μας γυρνάει στο καθεστώς της αποικιοκρατίας. Η αποικιοκρατία αποτελεί παρελθόν και η Ελλάδα θα ανήκει πρωτίστως στους ανθρώπους της, σε αυτούς που πρέπει να ζήσουν με δημιουργία και με σκληρή δουλειά, προκειμένου να οργανώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ