ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/03/2021

Π. Σκουρλέτης στη Βουλή: Αντί για το μέλλον της Χαλκιδικής, σκέφτεστε το μέλλον της «Eldorado» - βίντεο

Π. Σκουρλέτης στη Βουλή: Αντί για το μέλλον της Χαλκιδικής, σκέφτεστε το μέλλον της «Eldorado» - βίντεο



Σημεία της ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση του σ/ν για την κύρωση της νέας σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός»

.

Στη βασική του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ" και συναφείς διατάξεις», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η περίπτωση της «Eldorado» και ο χειρισμός της εκ μέρους των κυβερνήσεων του συναινετικού δικομματισμού, δεν είναι κάτι απλό. Αποτυπώνει μια συγκεκριμένη αντίληψη που υπήρχε γύρω από το ζήτημα των ξένων επενδύσεων, αλλά και της δικής σας διάθεσης να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας. Η σύμβαση που φέρατε ταιριάζει περισσότερο στην εμπειρία της Λατινικής Αμερικής. Σας είπαμε ότι μας θυμίζει σύμβαση μεταξύ μιας χώρας του πρώτου κόσμου και μιας χώρας τύπου «μπανανίας», αλλά ακούγοντας την επιχειρηματολογία σας εδώ, φαίνεται ότι όλα αυτά είναι πολύ λίγα, για να δικαιολογήσουν το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης. Στη διαπραγμάτευση, εάν αυτή έγινε, προφανώς δεν υπήρχατε από τη μία πλευρά, κύριοι της κυβέρνησης. Υπήρχε μόνο η εταιρεία. Και αυτό έχει αποτυπωθεί σε όλα τα σημεία αυτής της σύμβασης, στον τρόπο που υπάρχει το συμβούλιο μεταλλουργίας, στον τρόπο επιλογής του ανεξάρτητου παρατηρητή για το περιβάλλον και αλλού. Και έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για επενδύσεις.

Θέλω να σας θυμίσω ορισμένα πράγματα, διότι τέθηκαν ερωτήματα και δεν πήραμε σε κανένα, μα κανένα, απάντηση. Αυτή η εταιρεία, που πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων μεταλλείων, έδωσε 11 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα, όπως αναφέρει η ίδια, εύλογο ποσό ή ήταν ένα μειωμένο ποσό, διότι είχε συγκεκριμένες δεσμεύεις, δηλαδή την παραγωγή χρυσού; Το δεύτερο ισχύει. Το αμφισβητείτε; Απαντήστε μας. Σε σχέση με τη μέθοδο μεταλλουργίας, έχει αποφανθεί το ΣτΕ, ότι δεν είναι υπέρ της κυάνωσης; Έχει αποφανθεί. Δεν τα έχετε σχολιάσει καθόλου μέχρι τώρα όλα αυτά. Είναι μία δραστηριότητα η οποία έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Είναι. Μιλάμε για στοές χιλιάδων μέτρων στα έγκατα της γης, σε έναν τόπο ο οποίος έχει ιδιαίτερη -όχι μόνο μορφολογία- αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ακούσατε πριν για το αρχέγονο δάσος, για τα νερά της Χαλκιδικής.

Αντιλαμβάνεστε, να το πούμε απλά, ότι όταν πάει κάποιος και ανοίγει τρύπες, περνάει κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα, ξανανεβαίνει πάνω, βγάζει τα νερά, ξαναβάζει τα νερά, δεν είναι μια απλή παρέμβαση. Για τη μικρή Χαλκιδική είναι σαν να της βγάζεις έξω τα έντερα. Άρα, υπάρχει ένα ερώτημα: κατά πόσο μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη παρέμβαση - εδώ ήταν και οι αντιρρήσεις για το τελευταίο μεταλλείο, των Σκουριών- αν μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή τη δραστηριότητα, που υπήρχε από παλαιότερα. Επειδή ακριβώς αυτόν τον συλλογισμό τον αναγνώρισε το ΣτΕ, είπε τότε, μαζί και το Ελληνικό Δημόσιο, ότι «κοιτάξτε κύριοι, συνυπολογίζοντάς τα όλα, θέλω να παράγετε και χρυσό. Γιατί; Για να σας φορολογώ και να έχω κέρδη. Δεν μου φτάνουν τα μεταλλευτικά τέλη που πληρώνετε». Και μη μου πείτε ότι το 10% που εισηγείστε μπορεί να καλύψει κανέναν. Αυτό είναι κοροϊδία μπροστά σε αυτά που θα είχε ως έσοδα το κράτος, εάν παρήγαγε χρυσό και τα άλλα μέταλλα.

Δεσμεύτηκε η εταιρεία ότι θα το κάνει. Και έρχεται εδώ επί των προηγούμενων κυβερνήσεων των δικών σας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ -λείπουν τώρα οι του ΚΙΝΑΛ από την αίθουσα- υπάρχει συνευθύνη εδώ και έτσι εξηγείται αυτή η ιμιτασιόν στάση, αυτή η χλιαρή στάση που «κλείνει το μάτι» στην εταιρεία. Έρχονται και μας καταθέτουν τροπολογία για αύξηση των μεταλλευτικών τελών. Πολύ ωραία! Αυτό είναι το θέμα; Όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχατε βάλει στο «ψυγείο» την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και μαζί με τα μνημόνια, δεν τους εγκρίνατε ούτε καν τα έξοδα μετακίνησης. Βρεθήκαμε στην κυβέρνηση και μας έλεγαν οι Επιθεωρητές, ότι «επειδή πιάσαμε το πλαφόν των 60 ημερών για τα έξοδα εκτός έδρας, δεν δικαιολογείται από την υπηρεσία να πάμε να κάνουμε ελέγχους για το περιβάλλον».

Εμείς τα παρακάμψαμε όλα αυτά. Αναβαθμίσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε «για σταθείτε. Το Δημόσιο δεν πρέπει να κάνει τέτοια, γιατί μπορεί να λειτουργήσει επιζημίως σε σχέση με την επένδυση και να υπάρχουν και διαφυγόντα κέρδη ρε παιδιά, αν αλλάξει η περιβαλλοντική νομοθεσία». Σε μια στιγμή ραγδαίας κλιματικής κρίσης, που επιβάλλεται να τρέξουμε και να εκσυγχρονίσουμε την περιβαλλοντική μας νομοθεσία, έρχεστε και λέει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Διότι μπορεί να είναι επιζήμιο για την εταιρεία και αν γίνει και το εκτιμήσει έτσι, πρέπει να της δώσουμε και αποζημιώσεις. Τι αγάπη για το περιβάλλον είναι αυτή; Πως αυτός ο πρωθυπουργός, που έτρεξε στον ΟΗΕ και είπε για την απολιγνιτοποίηση -μπορεί να σας έχει ενημερώσει κιόλας, τον προκάτοχό σας- εδώ δείχνει ότι έχει γραμμένη στα παλιά του τα παπούτσια την υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος; Τελικά τι είναι αυτό το περιβάλλον; Που το θυμόμαστε; Όταν φέρνουμε περιβαλλοντικούς νόμους που επιτρέπεται να κάνουμε στις περιοχές NATURA τα πάντα; Παρόλο ότι έχουμε ζήσει δύο τραγωδίες και τη Μάνδρα και το Μάτι, σ’ αυτή τη χώρα, ποια συμπεράσματα βγάλαμε ως Πολιτεία; Και πάμε να νομιμοποιήσουμε και να αναστείλουμε ό,τι έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο πάνω στους αιγιαλούς και σε περιοχές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κτίσματα; Και το αναστέλλετε; Αυτή είναι η περιβαλλοντική σας ευαισθησία;

Έχετε σκεφτεί ποιο είναι το μέλλον της Χαλκιδικής; Σας ενδιαφέρει μόνο το παρόν και το μέλλον της «Eldorado», για όσο υπάρχουν οι εξορύξεις; Υπάρχει πρωτογενής τομέας, υπάρχει τουρισμός; Θα έπρεπε σε αυτές τις «λαβωμένες» περιοχές, όπως
και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, να υπάρξει ένα αναπτυξιακό master plan παρέμβασης για τις περιοχές που θα στηρίξουμε. Σας αφορούν όλα αυτά; Όχι, δεν σας αφορούν.

Κάνατε πολιτική με βάση την υπόθεση των Σκουριών. Μας καταγγείλατε πολλές φορές. Βάλατε τον ΣΚΑΪ, παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, να έχει στηθεί έξω από το υπουργείο. Η εταιρεία πήγε και νοίκιασε ξενοδοχεία στην Πλατεία Μαβίλη, έφερε τους εργαζόμενους που κοιμόντουσαν εκεί πέρα, και τους είχε και δύο γεύματα, και έβαζαν σκηνές για να υπάρχει το σκηνικό για τον ΣΚΑΪ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν διώχνει τις επενδύσεις. Κι όταν ερχόμαστε εδώ και λέμε: «ωραία, λοιπόν, ποια είναι τα σχέδια αυτής της εταιρείας; Γιατί δεν είναι συνεπής με τη δέσμευσή της για την καθετοποίηση της παραγωγής;», δεν απαντάτε σ’ αυτό. Μας λέτε ότι κάνουμε ένα συμβιβασμό, όπου απαλλάσσουμε το Δημόσιο από τις παράλογες απαιτήσεις της εταιρείας, οι οποίες έχουν μείνει μόνο στο επίπεδο του εξώδικου, όταν παραβίασε κατάφωρα θεμελιώδεις όρους της προηγούμενης σύμβασης και, άρα, είχε απώλεια, ζημιά, το Δημόσιο. Εκεί, λοιπόν, εσείς ως υπουργός σήμερα, δεν έπρεπε να φωνάξετε την εταιρεία και να της τα πείτε; Εμείς κάναμε την υπόθεση της Διαιτησίας. Για το ΣτΕ είστε επιλεκτικοί, στέκεστε σε ορισμένες αποφάσεις, στις πιο ουσιαστικές δεν στέκεστε, σας τα είπα και πριν. Γιατί
δεν ζητάτε αποζημίωση από την εταιρεία, μια εταιρεία η οποία με προκλητικό τρόπο είχε έρθει τότε. Ο κ. Ράιτ. Είχε δει όλη την αντιπολίτευση, έκανε συνέντευξη Τύπου και μετά «θυμήθηκε» να δει την κυβέρνηση, απειλώντας μάλιστα και με προσωπικές μηνύσεις. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αποικιοκρατική παρουσία μιας «επενδυτικής» εταιρείας.

Αυτές είναι σχέσεις κλεπτοκρατίας, πια. Για όλα αυτά δεν έχετε να πείτε τίποτα; Αυτό είναι το νέο επενδυτικό, σύγχρονο, πλαίσιο; Αυτό θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης; Ξέρετε πολλές εταιρείες, σύγχρονες, ευρωπαϊκές, μεγάλες, διότι φαντάζομαι ότι σ’ αυτές απευθυνόμαστε, είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή, δεν είμαστε μια χώρα η οποία είναι σε άλλο σημείο του πλανήτη, να μη τους ενδιαφέρει τι πλαίσιο υπάρχει; Αν είναι σταθερό, αν είναι σύγχρονο; Ο δε παράγοντας της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, είναι μία παράμετρος που καθορίζει τις επενδυτικές επιλογές πάρα πολλών εταιρειών κι εσείς όλα αυτά τα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων. Διότι για σας φάνηκε ότι δεν υπάρχει ούτε Δημόσιο Συμφέρον, ούτε περιβαλλοντική προστασία, ούτε, προφανώς, σεβασμός στο ίδιο το νομικό πλαίσιο. Σας το αποδείξαμε πολύ συγκεκριμένα. Δεν πήραμε απάντηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πάνω στα κρίσιμα θέματα της αντισυνταγματικότητας, τα οποία τέθηκαν.

Αντ’ αυτού, επιβεβαιώνετε για άλλη μια φορά ότι το μόνο που εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να κάνει το κράτος και το Δημόσιο, είναι η καταστολή και οι απαγορεύσεις. Αυτό πλέον το έχετε δείξει, όλο τον τελευταίο χρόνο, όπου αρκείστε όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, στη λογική της «φυσαρμόνικας» και του λοκντάουν. Φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια σας. Το βλέπετε, «τα έχετε κάνει θάλασσα». Και εκείνη τη στιγμή ερχόσαστε με θράσος, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της κυβέρνησης, με ένα διχαστικό λόγο, να μιλήσει και να πει τι; Να χαρίσει τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, ενάντια στην Αστυνομική αυθαιρεσία και να πει ότι είναι οπαδοί του Κουφοντίνα. Και η αξιωματική αντιπολίτευση και ολίγον το ΚΚΕ και ολίγον και το ΜέΡΑ25. Που θα φτάσετε; Τα πιστεύετε αυτά; Μπορούν να λέγονται αυτά στην μεταπολιτευτική Δημοκρατία, στην Ελλάδα; Έχετε γίνει όλοι Γεωργιάδηδες και Βορίδηδες; Τόσο, πλέον, ηγεμονία έχουν κατακτήσει οι άνθρωποι της ακροδεξιάς και του ΛΑΟΣ στη σημερινή Νέα Δημοκρατία; Ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, εδώ, στην προηγούμενη συζήτηση, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία; Τελικά τι ισχύει; Του Γεωργιάδη ή του κ. Μητσοτάκη; Πρέπει να αποφασίσετε.

Δεν μπορεί να προχωρήσουμε έτσι. Δεν δείχνει σεβασμό, ούτε σε αυτά που περνάει ο λαός μας αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορείτε να επιλέγετε να ανοίγετε άλλα μέτωπα, δεν μπορείτε να εκβιάζετε τον κόσμο. Στήνετε σκηνικό εκβιασμού, περνάτε μέτρα τα οποία ξέρετε ότι δικαιολογημένα θα ωθήσουν τον κόσμο σε διαμαρτυρίες και τους λέτε ότι «αν κατέβετε θα αρρωστήσετε». Αυτός είναι ωμός εκβιασμός. Κυνικός, ωμός εκβιασμός. Εκεί λοιπόν συμπυκνώνεται η πολιτική σας και φτάσαμε στο σημείο, στις μέρες μας, εν έτει 2021, να γίνονται στην Ελλάδα ό,τι γίνεται στη δημοκρατία του Ερντογάν: βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Κοιτάξτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ