18/03/2021

Θ. Ξανθόπουλος: Αδήριτη ανάγκη να ενισχυθούν οι δικηγόροι - Να υιοθετήσει η κυβέρνηση την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή χορηγήματος 800 ευρώ - βίντεο

«Είναι αδήριτη ανάγκη να λάβουν οι δικηγόροι το χορήγημα έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει την άμεση καταβολή έκτακτου χορηγήματος έως 800 ευρώ σε δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

«Σύμπασα η επιστημονική κοινότητα εξέδωσε χθες κείμενο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο χορήγησης του έκτακτου χορηγήματος που αποκλείει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιστημόνων από αυτό. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει τη βάση μιας κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως εδώ συζητάμε ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσδιορίζουμε την τροπολογία στους δικηγόρους», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Τα δικαστήρια υπολειτουργούν εδώ κι ένα χρόνο, οι δικηγόροι δεν προστατεύονται, κι έχουν εισπράξει ελάχιστα ως βοήθεια».

«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη για εμπαιγμό στη χορηγηση αυτού του βοηθήματος», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος και υπογράμμισε:

«Το χορήγημα αυτό το έχει ανάγκη όλος ο δικηγορικός κόσμος, είναι χρήματα που προέρχονται από εκείνους. Οι δικηγόροι χρειάζονται ενέσεις στήριξης από μια παρούσα πολιτεία, η οποία δεν πρέπει να επινοεί εμπόδια για να αποκλείσει δικαιούχους. Η ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων είναι μεγάλη. Γι αυτό οφείλει, να αφήσει την υποκρισία. Να υιοθετήσει την τροπολογία χορηγώντας ένα ελάχιστο ποσό ενίσχυσης στους δικηγόρους που πλήττονται και να αποκαταστήσει έτσι πρωτίστως το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος»

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε ακόμη:

- Στο άρθρο 23 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, που περιορίζει στις 30 σελίδες τα δικόγραφα που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το οποίο αντιδρά σύσσωμη η κοινότητα των νομικών, πλην των δικαστών του ΣτΕ. Όπως τόνισε: «Υπάρχει κίνδυνος οι τυπικές προϋποθέσεις να φαλκιδεύσουν δικαιώματα των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον τις ξεπερνά. Αποσύρετε την ρύθμιση ώστε να γίνει συζήτηση και με τους δικηγόρους και τους δικαστές. Φοβόμαστε ότι τέτοιου είδους περιορισμοί μπορούν να επεκταθούν ασυλλόγιστα και σε άλλες μορφές δικαιωμάτων. Κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψουμε».

- Στο άρθρο 32 για τη μεταφορά των καταστημάτων κράτησης από το ΤΑΧΔΙΚ στη Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. «Καταλαβαίνω ότι η κ. Νικολάου εμφανίζεται ως πολύφερνη νύφη στο αφήγημα της κυβέρνησης περί νόμου και τάξης και γι΄αυτό πρέπει να προικισθεί εντυπωσιακά. Εχουμε όμως αντίρρηση γιατί δημιουργεί θεσμικά προβλήματα. Βεβαίως είναι επιλογή σας να υπαγάγετε την σωφρονιστική πολιτική στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για το οποίο θα κριθείτε και θα επικριθείτε. Αλλά το γεγονός ότι με διάταξη νόμου όλες οι εγκαταστάσεις των φυλακών μεταφέρονται στη Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής μας βρίσκει αντίθετους», κατέληξε.

Επισυνάπτεται η τροπολογία για το έκτακτο χορήγημα στους δικηγόρους.

H τροπολογία για το έκτακτο χορήγημα στους δικηγόρους