ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/03/2021

Γ. Ραγκούσης: Ανεργία, Περιβάλλον, Παιδεία στη Β Πειραιά: Η Κυβέρνηση με την πολιτική της στα τρία κρίσιμα πεδία αντιμετωπίζει τους πολίτες της περιοχής ως πολίτες Β κατηγορίας

Γ. Ραγκούσης: Ανεργία, Περιβάλλον, Παιδεία στη Β Πειραιά: Η Κυβέρνηση με την πολιτική της στα τρία κρίσιμα πεδία αντιμετωπίζει τους πολίτες της περιοχής ως πολίτες Β κατηγορίας



Συνέντευξη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γ. Ραγκούση στον δημοσιογράφο Τ. Δελή για τη διαδικτυακή σελίδα  "Η Γειτονιά μας"


Τ. ΔΕΛΗΣ:  Κύριε Ραγκούση, σήμερα θα ήθελα να μιλήσουμε για το θέμα της Β΄ Πειραιά, για τα προβλήματα που έχει. Ξέρω ότι είστε ένας ενεργός βουλευτής με συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή γύρω από το θέμα της περιοχής μας. Η περιοχή αυτή είναι μια περιοχή με πάρα πολλά προβλήματα και ξεκινάω με το μεγαλύτερο πρόβλημα πιστεύω που αντιμετωπίζει η περιοχή που είναι το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας. Μετά από 11 χρόνια οικονομικής κρίσης, μετά τον COVID, μάλλον μέσα στον COVID, θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα. Η περιοχή μας, οι γειτονιές μας, όλοι μας οι δήμοι δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι κάτοικοι που ζουν σε αυτές τις γειτονιές κυρίως, όπως πολύ σωστά είπατε, οικονομικής φύσης, γιατί δεν έφτανε μόνο η περίοδος των μνημονίων τώρα μας ήρθε- τα είχαμε που λέμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα- με τον κορωνοϊό και την, κατά τη γνώμη μου, αρνητική διαχείριση που κάνει ιδίως στον οικονομικό τομέα η Κυβέρνηση, αφού ξέσπασε η πανδημία.
Έχουμε πράγματι πολύ σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, έχουμε πάρα πολλά κλειστά μαγαζιά, έχουμε επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε απόλυτο αδιέξοδο, έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι πραγματικά έχουν χάσει την ελπίδα και την προοπτική. Άρα πράγματι αν θέλει κανείς να μιλήσει έτσι πολύ ειλικρινά θα πρέπει να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση με μελανά χρώματα και από την άλλη ξέρετε με την έννοια ότι δεν υπάρχει και ορατό φως στο τούνελ, να το πω λίγο έτσι.
Γιατί την ίδια στιγμή που έχουμε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, δεν έχουμε θετικές εξελίξεις που ίσως αναμέναμε. Να σας πω τώρα ένα παράδειγμα έτσι που μου έρχεται λίγο στο νου πολλοί είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους, για να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης για τον Πειραιά και για τη Β΄ Πειραιά η επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ, αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δεν επαληθεύτηκε μετά από περίπου πέντε χρόνια.
Προχθές είχαμε κάνει μία ερώτηση, πήραμε την απάντηση, πήραμε τον πίνακα με την πορεία των υποχρεωτικών επενδύσεων που έπρεπε να έχει υλοποιήσει η COSCO στο λιμάνι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δυστυχώς μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ μακριά από τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί. Άρα έχουμε και τα αρνητικά από τη μια, δεν έχουμε και τα θετικά,  που έπρεπε να έχουμε. Λοιπόν, νομίζω ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με τα οξύτατα προβλήματα και τις δυσμενέστατες εξελίξεις που έχουμε στον τομέα Περιβάλλοντος νομίζω ότι δικαιολογούν μία πολύ αρνητική τοποθέτηση των πολιτών απέναντι στη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στη χώρα με βάση τις κυβερνητικές πολιτικές.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Κύριε Ραγκούση, ένα τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, η Β΄ Πειραιά είναι το θέμα του Περιβάλλοντος. Από ότι καταλαβαίνω από τις πολιτικές της Κυβέρνησης, πάει να γίνει ένας σκουπιδότοπος όλης της Αττικής, σωστά το έχω αντιληφθεί;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το έχετε αντιληφθεί σωστά.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Αυτό γίνεται και είναι ένα θέμα που νομίζω ότι δεν του έχουμε δώσει όλοι οι πολίτες εδώ της περιοχής την πρέπουσα σημασία. Για πείτε μας ποια είναι τα πλάνα της Κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι. Κοιτάξτε, δε θα σας μιλούσα με τόση σιγουριά για αυτά που θα σας πω σε σχέση με το θέμα των απορριμμάτων και όπως πολύ σωστά είπατε την πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τη Β΄ Πειραιά σε σκουπιδότοπο της Αττικής, αν δεν είχε μεσολαβήσει μια Επίκαιρη Ερώτηση που προσωπικά υπέβαλλα στο νέο μάλιστα Υπουργό Περιβάλλοντος, στον κύριο Σκρέκα, και αν δεν είχα πάρει την απάντηση του στη Βουλή. Μάλιστα υπάρχει και σχετικό βίντεο στη διάθεση όποιου από τους φίλους ή τις φίλες μας παρακολουθήσουν και δείξει ενδιαφέρον να δει τι ακριβώς είχε πολύ καθαρά πει απαντώντας σε αυτή την ερώτηση ο Υπουργός, ο κύριος Σκρέκας. Κοιτάξτε, εγώ θα σας το πω με πολύ απλά λόγια.
Νομίζω ότι η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής δηλαδή Μητσοτάκης, Σκρέκας, Χατζηδάκης και Πατούλης, έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν στο Σχιστό το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων της Αττικής, προκειμένου να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος και την πολιτική ευθύνη και να πείσουν τις άλλες, ας το πω έτσι, γειτονιές της Αττικής ότι θα πρέπει εκεί να εγκατασταθούν μονάδες διαχείρισης των δικών τους απορριμμάτων. Έχουν βρει την εύκολη λύση, νομίζω ότι έχουν αποφασίσει με πολύ καθαρό τρόπο να μετατρέψουν το Σχιστό σε μια δεύτερη Φυλή. Απόδειξη για αυτό είναι ότι έχουν προχωρήσει στη δημοπράτηση των προπαρασκευαστικών σταδίων για την πραγματοποίηση αυτής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με βάση δεδομένα που πια δεν ισχύουν, δηλαδή να σας πω τι συγκεκριμένα εννοώ όπου να ΄ναι θα έρθει στη Βουλή ένας νέος νόμος για την Ανακύκλωση.
Με βάση αυτό το νέο νόμο για την Ανακύκλωση, ο οποίος ουσιαστικά θα ενσωματώσει στο Ελληνικό Δίκαιο την τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία για τα ζητήματα της Ανακύκλωσης, θα πρέπει κάθε Δήμος να αυξήσει πάρα πολύ τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συγκεντρώνει και άρα να μειώσει πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για επεξεργασία στις Μονάδες αλλά είναι μεγάλες οι διαφορές που θα προκύψουν, γιατί άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία σε επίπεδο Ευρώπης.
Ενώ λοιπόν μπροστά μας έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, μεγάλη αύξηση των ανακυκλώσιμων και μεγάλη μείωση των υπόλοιπων απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στις Μονάδες Επεξεργασίας, η Κυβέρνηση έρχεται και δημοπραττεί αυτή τη στιγμή στο Σχιστό μια Μονάδα, η οποία προβλέπεται να υποδέχεται πολύ μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, όπως αυτός προβλεπόταν πριν από την νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτός ό όγκος λοιπόν, επειδή δεν θα μπορεί να παράγεται πια από τον Πειραιά ή τους Δήμους της Β΄ Πειραιά, για να πηγαίνει ένας τέτοιος όγκος απορριμμάτων στη Μονάδα που θέλουν να φτιάξουν, από που θα βρίσκεται; Θα έρχεται από άλλες περιοχές της Αττικής και ενδεχομένως και εκτός Αττικής.
Άρα τι θα είναι αυτή η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων; θα είναι ουσιαστικά μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων είτε όλης της Αττικής, είτε και περιφερειακών ενοτήτων όμορων της Αττικής. Αυτό τώρα καταλαβαίνει κανείς είτε ζει κοντά στο Σχιστό είτε ζει στους δρόμους που οδηγούν στο Σχιστό ουσιαστικά τι είναι; Είναι ένα οριστικό, και το υπογραμμίζω αυτό, μοντέλο για μια τέτοιου τύπου εξέλιξη της Β΄ Πειραιά ως ο υποδοχέας των απορριμμάτων όλων αυτών των περιοχών. Λοιπόν αυτή είναι απόφαση Μητσοτάκη, είναι απόφαση Πατούλη. Δυστυχώς έχει δρομολογηθεί.
Η γνώμη μου είναι ότι έχετε δίκιο ότι δεν έχουμε αντιδράσει ως κοινωνία της Β΄ Πειραιά όσο έπρεπε και όπως έπρεπε να έχουμε αντιδράσει, επειδή όμως ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει και η μάχη αυτή δεν έχει ακόμα κριθεί συνεπάγεται αυτό που λέω, ότι έχουμε ακόμα το χρόνο και μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε πέρα και έξω από κόμματα πέρα και έξω από πολιτικές απόψεις, γιατί, αν αυτό αγαπητέ κύριε Δελή το επιτρέψουμε να συμβεί, ξέρετε θα είναι μόνιμο, δηλαδή δεν θα αλλάξει ποτέ μετά πια.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Κύριε Ραγκούση το λέτε πολύ σωστά. Για τις επόμενες δεκαετίες τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα μας θα ζούνε σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, σε ένα σκουπιδότοπο.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έτσι είναι, ναι. Και αυτό είναι εντελώς άδικο.
Τ ΔΕΛΗΣ: Και ήδη είναι υποβαθμισμένο το περιβάλλον που έχουμε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και θέλω να σας υπογραμμίσω σε αυτό το σημείο το ότι, για να το πούμε και αυτό καθαρά, ότι αυτό εγείρει ένα ζήτημα αδικίας γιατί δεν λέει κανείς, δεν λέμε εμείς να φεύγουν τα απορρίμματα της Β΄Πειραιά και να πηγαίνουν για παράδειγμα στο Μαραθώνα ή στο Λαύριο. Δε λέμε να φεύγουν τα δικά μας απορρίμματα και να τα παίρνουν άλλοι Δήμοι και άλλες περιοχές.
Λέμε ότι δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, δεν είναι αν θέλετε και χωροταξικά δημοκρατικό τα απορρίμματα όλης της Αττικής να καταλήγουν στο Σχιστό μέσα από αυτές τις επιλογές που κάνει επαναλαμβάνω η Κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια μαζί.
Τ. ΔΕΛΛΗΣ: Και κρατάω κύριε Ραγκούση αυτό που είπατε ότι είναι ένα θέμα υπερκομματικό, δηλαδή δεν έχει να κάνει με το αν είναι κάποιος ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε. Αφορά αυτή τη στιγμή όλο τον πληθυσμό όλης της περιοχής.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γιατί όλος ο πληθυσμός, όλοι οι κάτοικοι, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων θα το πληρώσουν αυτό που πάει να γίνει.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Ναι. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μπει πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων των Δήμων της περιοχής.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό πιστεύω και εγώ κύριε Δελή. Πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε αυτή η μάχη και η εμπειρία όχι μόνο του παρελθόντος του απώτερου, αλλά και η πρόσφατη μας πιστοποιεί ότι όταν δίνονται τέτοιοι αγώνες που έχουν μέσα τους το στοιχείο της δικαιοσύνης, κερδίζονται κιόλας. Οι μόνοι αγώνες που δεν κερδίζονται είναι οι αγώνες που δε δίνονται. Λοιπόν πρέπει να τον δώσουμε αυτόν τον αγώνα. Και έχουμε όλοι γι’ αυτό ευθύνη.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Κύριε Ραγκούση, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι οι πολίτες να αγωνιστούμε για να το σταματήσουμε αυτό. Είναι υποχρέωση μας. Πάω σε ένα άλλο θέμα. Ένας χρόνος COVID. Ένας χρόνος και πλέον με τον κορωνοϊό. Το μεγαλύτερο μέρος έχουμε κλειστά σχολεία στην περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα κακά τα ψέματα. Πείτε μου πώς πιστεύετε ότι το χειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία σαν κυβέρνηση όλο αυτό το θέμα; Έχουμε το θέμα των υπολογιστών στα παιδιά και κάνω αυτήν την ερώτηση, γιατί μιλάμε για μια περιοχή που έχει πάρα πολύ κόσμο που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Με τα παιδιά αυτά τί έχει γίνει;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν έχει γίνει τίποτα. Τα έχουν αφήσει στο έλεός τους. Έχουμε αναδείξει αυτά τα στοιχεία. Είναι δυστυχώς μεγάλα τα ποσοστά των οικογενειών και των παιδιών που στερούνται της δυνατότητας με ισότιμο τρόπο να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσα στην πανδημία, γιατί ακριβώς στερούνται των υλικών μέσων, ηλεκτρονικών υπολογιστών , tablets κλπ.
Επίσης πρέπει να σας πω ότι σε σχετικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από εμάς , η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καθόλου ικανοποιητικές απαντήσεις. Στην πραγματικότητα έχει παραδεχθεί το πρόβλημα χωρίς να έχει φροντίσει να δώσει λύσεις, και δεν είναι η μόνη πλευρά ξέρετε . Έχουμε και προβλήματα στα ειδικά σχολεία.
Πρόσφατα, δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί, δυστυχώς είχαμε και την απώλεια της ζωής ενός παιδιού με προβλήματα αναπηρίας από κορωνοϊό και γενικότερα, αν θέλετε να φύγουμε λίγο και από τα σχολεία, πάλι η Β’ Πειραιά είναι πολύ ριγμένη από την κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας και θα σας αναφέρω γι’ αυτό δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα που εμένα με έχουν πειράξει πάρα πολύ και με έχουν ενοχλήσει.
Είναι πρώτον αυτή η κάκιστη αντιμετώπιση που έχει το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας, που πραγματικά έχουν κάνει τόσες κινητοποιήσεις οι γιατροί, το νοσηλευτικό και το λοιπό  προσωπικό του νοσοκομείου, μέσα από τις οποίες διεκδικούν τα αυτονόητα, που είναι να λες ότι βρε παιδί μου, αν είναι δυνατόν, τέτοια αδιαφορία μέσα σε τέτοια κατάσταση πανδημίας είναι ανεπίτρεπτη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Να σας πω και το παράδειγμα του Κορυδαλλού, τον οποίο τον άφησαν χωρίς εμβολιαστικά κέντρα και κάθε ένας πολίτης που ζει στον Κορυδαλλό είναι υποχρεωμένος αυτή τη στιγμή, όπως κάποιοι από αυτούς μου είχαν πει τις προάλλες ότι έχουν υποχρεωθεί να πάνε και στην Ελευσίνα να εμβολιαστούν, πολλοί από αυτούς στο Πέραμα, πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν και ταλαιπωρούνται τη μια εδώ και την άλλη εκεί. Λοιπόν, είναι τώρα δυνατόν ένας δήμος σαν τον Κορυδαλλό των 80.000 κατοίκων να έχει αφεθεί από την κυβέρνηση στην τύχη του και να μην έχουν οργανώσει εμβολιαστικά κέντρα στον Κορυδαλλό; Είναι κι αυτό μία ακόμη ένδειξη της πολύ κακής μεταχείρισης που έχει η Β’ Πειραιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Κύριε Ραγκούση, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σύντομη κουβέντα μας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Έχετε ανοιχτή πρόσκληση στην προσπάθεια που κάνουμε να ασχοληθούμε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Συγχαρητήρια γι’ αυτήν την προσπάθεια. Και όπως βλέπετε, μπορεί λόγω φόρτου εργασίας να μην κατάφερα από την πρώτη στιγμή να ανταποκριθώ, αλλά τελικά ανταποκρίθηκα με πολύ μεγάλη χαρά και σας ευχαριστώ γι’ αυτό , γιατί ήθελα να σηματοδοτήσω με την παρουσία μου ότι δεν είμαστε , ή τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν είμαι μόνο για τα μεγάλα κανάλια και τις μεγάλες εφημερίδες, αλλά για κάθε προσπάθεια σε επίπεδο μικροκλίμακας που γίνεται  αξιόλογης, όπως η δική σας και σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα αυτή.
Τ. ΔΕΛΗΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ