ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2021

Τ. Καραγιάννη: Ο κόσμος είναι απογοητευμένος συνολικά από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία – Υπάρχει πλέον σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης

Τ. Καραγιάννη: Ο κόσμος είναι απογοητευμένος συνολικά από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία – Υπάρχει πλέον σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης



Συνέντευξη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τάνιας Καραγιάννη,στο periodikostep.gr(Ήπειρος) και τον Φώτη Μαραζόπουλο

Στο periodikostep.gr και τον Φώτη Μαραζόπουλο μίλησε η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη, για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
Αναφερόμενη στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση της Πανδημία επισήμανε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα αν η Κυβέρνηση είχε εγκαίρως λάβει ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα». «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος συνολικά από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί η Κυβέρνηση την πανδημία ένα χρόνο τώρα» σημείωσε η Τ. Καραγιάννη «υπάρχει πλέον σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης και η γενικευμένη αντίληψη ότι η Κυβέρνηση δεν είχε -και εξακολουθεί να μην έχει- σχέδιο».
Ακόμα η κ. Καραγιάννη αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα, απάντησε στο ερώτημα της «στήριξης του Κουφαντίνα», για το άνοιγμα στον τουρισμό, τις διαδηλώσεις, την επικοινωνία κ.α.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Θα ξεκινήσουμε με το κυρίαρχο πρόβλημα, την πανδημία. Πέρσι τέτοιο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την κυβέρνηση στα μέτρα, όπως το lockdown. Από το καλοκαίρι και μετά ασκεί όλο και πιο σκληρή κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση;
Την περίοδο που η χώρα βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την Πανδημία, σας θυμίζω, μιλούσαμε για μια έκτακτη και πρωτόγνωρη συνθήκη. Ήταν, λοιπόν, απολύτως λογικό -και το αναγνωρίσαμε με τη στάση που κρατήσαμε- ότι έπρεπε να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση για να σχεδιάσει και να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε, αντίθετα σπατάλησε, το χρόνο που της έδωσαν, όχι απλώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι έδειξαν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα, αυτοσυγκράτηση και υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης.
Έκτοτε, έγιναν μια σειρά από λάθη, τα οποία έχουν εκ των πραγμάτων αποδειχθεί μοιραία και ασυγχώρητα, αρχής γενομένης από το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού πέρσι το καλοκαίρι, χωρίς τους αναγκαίους όρους, προϋποθέσεις και ενιαία πρωτόκολλα. Από τον Σεπτέμβριο δε κι έπειτα, η Κυβέρνηση απεδείχθη πια απολύτως απροετοίμαστη, από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα για να ενισχύει τα Νοσοκομεία, προκειμένου αυτά να αντέξουν το βάρος και την πίεση που διαφαινόταν ότι θα δεχθούν.
Φτάσαμε λοιπόν στα σημερινά δραματικά αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Αν η Κυβέρνηση αντί να κάνει απλώς τον τροχονόμο με τα διαρκή lockdown και τα «άνοιξε-κλείσε» του λιανεμπορίου, αν αντί να μεταθέτει την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες και τους πολιτικούς της αντιπάλους, αν αντί να επενδύει μόνο στα εμβόλια, κάνοντας ευχολόγια και διαβεβαιώνοντας κάθε μήνα ότι διανύουμε το «τελευταίο μίλι», αν είχε εγκαίρως λάβει ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα, είναι βέβαιο ότι σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στο χειρότερο σημείο της Πανδημίας.
Κι επειδή με ρωτήσατε τι θα είχαμε κάνει εμείς. Πρώτα απ’ όλα μια πολύ βασική παραδοχή. Ότι μια τέτοια έκτακτη συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και ετοιμότητα για όλα τα πιθανά σενάρια. Γι’ αυτό και μιλήσαμε πολύ έγκαιρα για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ, για την ανάγκη ένταξης στη μάχη κατά της πανδημίας του ιδιωτικού τομέα ακόμα και με επίταξη, για την ανάγκη συνταγογράφησης των διαγνωστικών τεστώστεκαι να μην χρειάζεται να επιβαρύνονται οι πολίτες, αλλά και για να έχουμε σαφέστερη εικόνα της διασποράς του ιού. Μιλήσαμε ακόμα για την ανάγκη ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αραίωσης των δρομολογίων, για να μην στοιβάζονται σε αυτά οι εργαζόμενοι που κάθε μέρα είναι υποχρεωμένοι να πάνε στη δουλειά τους, καθώς και για την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στους χώρους εργασίας προκειμένου να μην μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Αν είχαν γίνει όλα αυτά εγκαίρως και με τρόπο συγκροτημένο, θα είχαμε με βεβαιότητα αποφύγει τη σημερινή ζοφερή κατάσταση.
Πιστεύετε ότι υπήρξε χαλάρωση των πολιτών στα μέτρα για τον κορονοϊό; Αν ναι για ποιο λόγο;
Η μακροχρόνια εφαρμογή περιοριστικών μέτρων ήταν πράγματι μια λανθασμένη επιλογή, που κούρασε τους πολίτες. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω, όχι από μόνη της αυτή καθ’ αυτή. Οι πολίτες αγανάκτησαν ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται ότι το lockdown από μόνο του δεν λειτουργεί. Απόδειξη ότι έπειτα από 5,5 μήνες διαρκούς lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της πανδημίας με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η όποια «χαλάρωση απέναντι στα μέτρα» μπορεί να ερμηνευτεί ως απότοκο της απογοήτευσης του κόσμου συνολικά από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί η Κυβέρνηση την πανδημία ένα χρόνο τώρα, του ελλείμματος εμπιστοσύνης που έχει αυτό δημιουργήσει και του γεγονότος ότι είναι πλέον γενικευμένη η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση δεν είχε -και εξακολουθεί να μην έχει- σχέδιο.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έξυπνα μέτρα ήταν του πρώτου lockdown, τον Νοέμβριο, τα πρόσφατα του Μαρτίου ή αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές;
Τα πάντα, ξέρετε, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σήμερα δεν δικαιώνει όσους έκαναν πολιτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό όλο αυτό το διάστημα. Κάθε άλλο. Τα μέτρα που ελήφθησαν μόνο «έξυπνα» δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος. Και όσοι τα αποφάσισαν θα έπρεπε σήμερα να ντρέπονται, να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και να αναθεωρούν.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι προχθεσινές ανακοινώσεις δεν φανερώνουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ενισχύεται η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση επιμένει να μην αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει ως σήμερα και εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κατάσταση μόνο επικοινωνιακά.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για να αναγνωρίσει την ανάγκη για πραγματοποίηση μαζικών διαγωνιστικών τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα για όλους τους πολίτες και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να κακοποιήσει ακόμα και αυτή μας την πρόταση. Διότι ανακοίνωσε μεν την παροχή rapidtest, δεν την ενέταξε όμως σε έναν σχεδιασμό που να περιλαμβάνει ιχνηλάτηση και πρόβλεψη για τη δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαϊου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι άποψη έχει γι΄ αυτό το θέμα;
Το κρίσιμο εδώ είναι να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνει φέτος το άνοιγμα του τουρισμού, ώστε να γίνει με ασφάλεια και να μην ξαναζήσουμε τις δραματικές συνέπειες της προηγούμενης χρονιάς. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδικαιολόγητο, ακριβώς επειδή σήμερα έχουμε πια προηγούμενη εμπειρία.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο δεν έχει να κάνει με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, καθώς η μεγάλη αύξηση έγινε αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση;
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον ισχυρισμό, μας κάνει σε κάθε περίπτωση να ανησυχούμε. Διότι αν δεν αναγνωρίζει τις συνέπειες από το άναρχο και χωρίς ενιαία πρωτόκολλα περσινό άνοιγμα του τουρισμού, τότε πολύ φοβόμαστε ότι θα επαναλάβει λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν.
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με covid 19 εκτός ΜΕΘ. Κατά την γνώμη σας πόσες ΜΕΘ θα έπρεπε να υπάρχουν;
Την ερώτηση αυτή θα έπρεπε να την απευθύνετε σε εκείνους που έχουν στα χέρια τους την ευθύνη του σχεδιασμού. Σε εκείνους δηλαδή που ενώ θα έπρεπε να έχουν ακούσει, όχι απλώς την αντιπολίτευση, αλλά τους ανθρώπους που παλεύουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, κωφεύουν συστηματικά και ακόμα και σήμερα με την πανδημία να βρίσκεται σε κορύφωση και τα Νοσοκομεία να έχουν λυγίσει, εξακολουθούν να μην δίνουν οριστικές λύσεις με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διοργάνωσε διαδηλώσεις από τις οποίες είχαμε αύξηση των κρουσμάτων. Τελικά ήταν διοργανωτής ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατά πόσο πράγματι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις διαδηλώσεις;
Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να υιοθετήσει ακόμα και το πιο ακραίο επιχείρημα, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της. Οι πολίτες δεν περιμένουν από κανέναν πολιτικό φορέα να τους πει να αντιδράσουν. Αντιδρούν γιατί βλέπουν τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης, του αντικοινωνικού περιεχομένου των νομοθετημάτων της και των προκλητικών συμπεριφορών των στελεχών της που καταστρατηγούν τα μέτρα που οι ίδιοι έχουν θέσει, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα στο πλαίσιο της ατομικής τους ευθύνης. Η ίδια η Κυβέρνηση «υποκινεί» τις κοινωνικές αντιδράσεις.


Για το «αφήγημα» από την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Κουφοντίνα τι απαντάτε;
Το ζήτημα αυτό έχει σχολιαστεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η Κυβέρνηση κατά τη συνήθη τακτική της ήταν εκείνη που επιχείρησε για ακόμα μία φορά να διαστρεβλώσει την αλήθεια στην προσπάθειά της να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στους πολιτικούς της αντιπάλους. Εμείς μιλήσαμε για Κράτος Δικαίου και αυτό ακριβώς υπερασπιστήκαμε με τη στάση μας. Αυτό, άλλωστε, έκαναν στο σύνολό τους όλα τα προοδευτικά, κοινοβουλευτικά κόμματα.
Επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να περάσει τις απόψεις του και τις πολιτικές προτάσεις του μέσα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Που οφείλεται αυτό; Αποτελεί πρόβλημα για εσάς; Και αν ναι πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Το πρόβλημα υπάρχει και είναι αντικειμενικό. Και δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους πολίτες. Γιατί έχει να κάνει με την ποιότητα της ενημέρωσης και συνεπώς με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Ό,τι και να κάνουν, όμως, η ΚυβέρνησηΜητσοτάκη και τα συμφέροντα που την υποστηρίζουν,δεν θα αργήσει να πληρώσει το πολιτικό κόστος που της αναλογεί, ακριβώς επειδή η πολιτική της στρέφεται κατά της πλειονότητας των πολιτών.
Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα μέσα διαθέτουμε, κυρίως μέσα από την χρήση των socialmedia και την κινητοποίηση του στελεχιακού μας δυναμικού στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με την κοινωνία και τους πολίτες, σεβόμενοι πάντα τους υγειονομικούς περιορισμούς, μέσα από διαδικτυακές κυρίως εκδηλώσεις.
Για να επιμείνω λιγάκι, συμπληρώνοντας την προηγούμενη ερώτηση: ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε πλατφόρμα, έχει μια «κομματική» εφημερίδα και 1-2 φιλικές εφημερίδες και έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Όλα αυτά τα μέσα, κατά την γνώμη μου, απευθύνονται σε ήδη φιλικά προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στους υπόλοιπους πως θα περάσετε το μήνυμα σας;
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η πραγματική ζωή και τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι αυτά που προκαλούν τις κοινωνικές διεργασίες και διαμορφώνουν τις συνθήκες για πολιτική ανατροπή.
Ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει πράξει σωστά με την βοήθεια προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις δίνοντας σταδιακά οικονομική βοήθεια και ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροστοβαρή βοήθεια θα μας έφερνε σε οικονομικό αδιέξοδο. Τι απαντάτε;
Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που έχει οδηγήσει σήμερα στο να έχει η χώρα τεράστια ύφεση. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής σήμερα η πραγματική οικονομία καταρρέει, το ιδιωτικό χρέος έχει διογκωθεί, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τη τεράστια μείωση εισοδήματος -τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τον κίνδυνο των λουκέτων να τις απειλεί.
Αν η Κυβέρνηση είχε αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και εργαλεία για να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους και ταυτόχρονα για να κάνει τις δημόσιες δαπάνες που χρειάζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας -στο ΕΣΥ, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- ώστε να μην χρειάζεται να εφαρμόσει τελικά το «πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη», σήμερα οι συνθήκες θα ήταν πολύ ευνοϊκότερες.
Με τα δεδομένα όμως που υπάρχουν πια σήμερα, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα κόστιζε αν είχε υιοθετηθεί η πρότασή μας και είχε ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος. Και το χειρότερο είναι ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιβεβαιωθούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια, που προβλέπουν λουκέτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση της ανεργίας, καθώς και δραματική μείωση των εσόδων του Κράτους.

Κατά καιρούς δημοσιοποιούνται υποθέσεις με οσμή σκανδάλων ή με απευθείας αναθέσεις, κάτι που έχει καταγγέλλει και ο κ. Τσίπρας. Πιστεύετε ότι ο πολίτης έχει την σωστή ενημέρωση για αυτά τα θέματα;
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου τέτοιου είδους υποθέσεις να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα με τρόπο τεκμηριωμένο. Για το αν τελικά φτάνουν στον πολίτη ή όχι μεγάλο μέρος της ευθύνης, αντικειμενικά, φέρουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η αντιπολίτευση πρέπει να γίνεται με αιχμηρό τρόπο όπως του Πολάκη ή με ήπιους τρόπους;
Στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι αν η αντιπολίτευση είναι δομική και τεκμηριωμένη, αν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και αν ασκείται με τρόπο υπεύθυνο και γόνιμο. Εμείς αυτού του είδους την αντιπολίτευση ασκούμε. Με ειλικρίνεια και το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στις ανάγκες των πολιτών.
Κατά την γνώμη σας ο Πολάκης έχει στοχοποιηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και αν ναι για ποιο λόγο;
Έχει στοχοποιηθεί, επιτρέψτε μου, συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Και ως εκ τούτου όλα τα στελέχη του που εκ του θεσμικού τους ρόλου έχουν αναδείξει κατά καιρούς σκάνδαλα και κακοδιαχειρίσεις Διοικήσεων σε δημόσιους Οργανισμούς και Υπουργεία. Η τακτική, όμως, της στοχοποίησης του «καταγγέλλοντος» προκειμένου να ακυρωθεί το περιεχόμενο και το μέγεθος της καταγγελίας, είναι τόσο πολυφορεμένη που δεν νομίζω ότι πείθει πια τους πολίτες.
Αν γινόταν αύριο εκλογές για ποιο λόγο οι πολίτες να προτιμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Και το πρώτο που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τι θα ήταν;
Η δική μας πολιτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας αρθρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Αφενός στη στήριξη του λαού μας από τις συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, τόσο μέσα από την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους όσο και μέσα από την ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αφετέρουστην υλοποίηση μιας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής που θα εισάγει τη χώρα στην νέα οικονομία με όρους δίκαιου καταμερισμού και θα συνδέεται με τη διαμόρφωση συνθηκών ευρωπαϊκού κράτουςτου 21 αι. μέσα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ