22/03/2021

Νοτοπούλου - Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση απαξιώνει τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό Τουρισμό

Κοινή δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου, τομεάρχη Τουρισμού και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στην αγωνία των εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό που εκπέμπουν sos εδώ και μήνες η κυβέρνηση απαντά με αδιαφορία. Απαξιώνει έναν ολόκληρο κλάδο αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις ανάγκες χιλιάδων εργαζόμενων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης καθώς το βοήθημα των 534 ευρώ έληξε τον Οκτώβριο.

Όσοι είχαν το δικαίωμα εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας, το οποίο παρατάθηκε γι άλλους δυο μήνες αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην εργάζονται εδώ και πολλούς μήνες και να μην έχουν έσοδα.

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την εργασία τους ακόμη και όταν οι συνθήκες επιτρέψουν το άνοιγμα της Εστίασης. Η κυβέρνηση από τη μία δεν ανοίγει τον διάλογο για την επόμενη μέρα που διαφαίνεται ακόμη πιο δύσκολη και με περισσότερα λουκέτα  και από την άλλη αρνείται να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις του κλάδου που έληξαν στις 21/2/2021.

Η ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει υπογραφεί και κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς όμως καμία απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό.

Την ώρα που ο Υπουργός Τουρισμού διαφημίζει ότι ο Τουρισμός ανοίγει, η κυβέρνησή του αφήνει έκθετους και ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους σε αυτόν, καλώντας τους ουσιαστικά εν μέσω πανδημίας να εργαστούν  υπό αντίξοες συνθήκες για 500 ευρώ το μήνα.

Η μη ύπαρξη ΣΣΕ είτε η μη επέκτασή της θα υπονομεύσει τους εργαζόμενους και θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές θέτοντας κατ επέκταση σε κίνδυνο ολόκληρο τον κλάδο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους, να τους στηρίξει και να ανοίξει άμεσα και με ειλικρίνεια τον διάλογο για την επόμενη μέρα.