ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/03/2021

Αλ. Τσίπρας: H πανδημία έχει ξεφύγει, αλλά ταυτόχρονα δυστυχώς έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση

Αλ. Τσίπρας: H πανδημία έχει ξεφύγει, αλλά ταυτόχρονα δυστυχώς έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου  Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων»

 



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πανδημία έχει ξεφύγει, αλλά ταυτόχρονα δυστυχώς έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά, νομίζω, στα χρονικά της χώρας που σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φωνάζουν στην κυβέρνηση, όχι απλώς ότι κάνει λάθος, όχι απλώς ότι διαφωνούν με πτυχές της πολιτικής της, αλλά ότι δεν συναισθάνεται τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα.
Εδώ δεν μιλάμε δηλαδή για αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, αλλά μιλάμε για την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας και των ανθρώπων ιδίως που δίνουν τη μάχη έναν χρόνο τώρα στην πρώτη γραμμή να σας πείσουν ότι λέτε και κάνετε άλλα αντ’ άλλων, ενώ κόσμος χάνεται. Και είναι κυριολεξία αυτό.
Ό,τι όμως και να συμβαίνει, όποια κι αν είναι η εξέλιξη αυτόν τον χρόνο στην πορεία της πανδημίας, άλλοτε θετική, άλλοτε μέτρια, άλλοτε πάρα πολύ αρνητική, εσείς έχετε μόνο ένα επιχείρημα. Αυτό το οποίο ουσιαστικά φαντασιώνεστε είναι ότι απαντάτε στην αντιπολίτευση, στους πολιτικούς σας αντιπάλους, ότι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους πολίτες που αγωνιούν. Αν διαβάσει κάποιος τις παρεμβάσεις σχεδόν όλων των κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά επαναλαμβάνουν μονότονα δύο πράγματα: «Πετύχαμε, η διαχείρισή μας είναι εξαιρετικά πετυχημένη» και για οτιδήποτε πάει στραβά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πραγματικά, θα ήθελα να σας ζητήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης, έστω για μια στιγμή να αποπειραθείτε να βγείτε λίγο έξω από αυτό το γυάλινο κλουβί και για μια έστω στιγμή σκεφτείτε, όχι πώς θα απαντήσετε στην αντιπολίτευση, αλλά πώς θα απαντήσετε στους πολίτες.
Κύριε Κοντοζαμάνη, θα τα γνωρίζετε βεβαίως. Δεν είναι ο κ. Κονταζαμάνης εδώ. Μπερδεύτηκα, με συγχωρείτε. Είναι η μάσκα που με μπέρδεψε. Δεν είναι εδώ κάποιος από το υπουργείο Υγείας. Θα ήταν ενδιαφέρον να είναι εδώ κάποιος από το υπουργείο Υγείας. Θα απευθυνθώ όμως στους υπόλοιπους υπουργούς. Προφανώς, η πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και με βάση το Σύνταγμα.
Ξέρετε, λοιπόν, ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια πολύ ραγδαία επιδείνωση. Μέρα με τη μέρα ο απολογισμός που έχουμε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι ένας απολογισμός που προσομοιάζει με πολεμικά ανακοινωθέντα. Χθες, 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εξακόσιοι ογδόντα ένας είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 105 χθες, κατάτι λιγότεροι από τις προηγούμενες μέρες, διασωληνωμένοι προχείρως σε απλές κλινικές covid, έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να περιμένουν για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ήθελα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να απευθυνθώ σε εσάς, ζητώντας να μην απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά να απαντήσετε και να απευθυνθείτε στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. Δεν τους νοιάζει αυτούς τους ανθρώπους αν απαντάτε στον Τσίπρα, τους νοιάζει τι απαντάτε σε αυτούς.
Γιατί δεν ενισχύσατε έναν χρόνο τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Γιατί δεν φροντίσατε να αραιώσετε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης του ιού όλο αυτό το διάστημα, που η συντριπτική πλειοψηφία βεβαίως πιέζεται, καθώς είμαστε η χώρα με το πιο μακροχρόνιο και πιο αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη εδώ και πέντε μήνες; Γιατί δεν συνταγογραφείτε τα τεστ εδώ και έναν χρόνο, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εικόνα, μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και στοχευμένα να παρεμβαίνουμε εκεί όπου υπάρχουν εστίες μετάδοσης;
Έναν χρόνο τώρα σας ζητάει όλη η αντιπολίτευση να κάνετε μαζικά και στοχευμένα τεστ και να συνταγογραφήσετε, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης που έχει συμπτώματα να πάει στον γιατρό και δωρεάν να δει αν έχει τον ιό και αν τον έχει, να προφυλάξει τους άλλους ανθρώπους από τη μετάδοση. Σας ζητάμε να το κάνετε αυτό στοχευμένα στους εργασιακούς χώρους. Το κράτος να παράσχει δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους, κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή. Να παρέχονται στα σχολεία, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή.
Δεν τα κάνατε αυτά. Αρνηθήκατε. Έναν χρόνο τώρα μας λέγατε ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά. Και ήρθατε προχθές να αναγγείλετε την παροχή των τεστ στα φαρμακεία, το λεγόμενο self testing. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας γίνεται ατομική υπόθεση. Αντί να φροντίσετε συντεταγμένα και πρωτίστως με ασφάλεια να ελέγχεται όλος ο πληθυσμός, λέτε στους πολίτες «δική σας η ευθύνη, πηγαίνετε στα φαρμακεία και βγάλτε άκρη».
Αποδείχθηκε ότι κι αυτό πρόχειρα το κάνατε, χωρίς σχέδιο. Δεν έχετε συνεννοηθεί ούτε για το αν και πώς θα καταγράφονται τα όποια αποτελέσματα του self testing, ούτε ακόμα και για τα θετικά κρούσματα. Δεν έχετε συνεννοηθεί ούτε με τους φαρμακοποιούς, ούτε καν μεταξύ σας μέσα στην κυβέρνηση. Στην αρχή ο κ. Σκέρτσος είπε ότι δεν θα καταγράφονται κάπου τα αποτελέσματα. Μετά ο κ. Πιερρακάκης είπε να το σώσει και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα.
Δωρεάν τα τεστ, εξαγγείλατε στην αρχή. Μετά μάθαμε ότι αν θέλει ένας πολίτης να ζητήσει από τον φαρμακοποιό να τον βοηθήσει, θα πληρώνει ένα προκαθορισμένο αντίτιμο.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργείτε την πιο κρίσιμη στιγμή χωρίς σχέδιο. Και στο ερώτημα γιατί δεν υιοθετήσατε την πρόταση που σας καταθέτει διαρκώς η αντιπολίτευση έναν χρόνο τώρα για τη συνταγογράφηση των τεστ, να παρέχονται δωρεάν σε όσους πολίτες το επιθυμούν και μάλιστα των πιο αξιόπιστων τεστ, που είναι τα μοριακά, απάντησε ο κ. Σκέρτσος στην πρώτη του δήλωση ότι το ζήτημα είναι οικονομικό. Μάλιστα πέταξε και έναν αριθμό. Είπε ότι 2,4 δισεκατομμύρια θα κόστιζε αυτό. Πού το βρήκε αυτό; Εν πάση περιπτώσει, όμως, να το δεχθούμε.
Τι είπε ακριβώς ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη; Ότι έναν χρόνο τώρα όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι που μας παρουσιάζετε, όλα αυτά τα «έξυπνα» τεστ, η περίφημη EVA που θα τέσταρε δειγματοληπτικά κάποιους από τα τρία εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν στη χώρα, όλα αυτά που κάνατε τόσο καιρό διαφωνώντας με το αυτονόητο, το μαζικό scanning στον πληθυσμό που εμείς σας προτείναμε, δεν τα κάνατε, όχι γιατί ήσασταν μια παγκόσμια πρωτοπορία, όπως μας λέγατε, αλλά γιατί δεν θέλατε να ξοδέψετε χρήματα. Γιατί ήταν ασύμφορο. Τι μας λέτε δηλαδή; Η κυβέρνηση παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια από την προηγούμενη στα δημόσια ταμεία, σε μια χώρα που όλη την περίοδο αυτή της πανδημίας δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό πρώτη φορά στα χρόνια που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση -στην Ευρωζώνη σίγουρα- και μας λέτε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ασύμφορη για εσάς η σωτηρία των πολιτών. Από τα πεταμένα λεφτά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του κ. Πέτσα τώρα πήγαμε στα πεταμένα λεφτά για τα μοριακά τεστ του κ. Σκέρτσου. Τελικά τι έχετε κάνει; Έχετε ορίσει κάποια τιμή στην ανθρώπινη ζωή και καταλήξατε ότι αυτό είναι ασύμφορο;
Διαρκώς βεβαίως απευθύνεστε στην αντιπολίτευση. Μιλάτε λες και είμαστε στο 2014, τότε που μας λέγατε ότι το πρόγραμμά μας δεν βγαίνει. Μα εδώ δεν μιλάμε για το πρόγραμμά μας. Εδώ μιλάμε για τα στοιχειώδη. Εδώ μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό θέλουμε να προστατεύσουμε. Για να μην αναφερθώ -δεν θέλω να τα βάλω στο ζύγι- στο πόσα θα είχαμε εξοικονομήσει, κύριε Σταϊκούρα, από τις απώλειες που είχαμε, τις οποίες και εσείς μετράτε σε πολλά δισεκατομμύρια, από το διαρκώς επαναλαμβανόμενο και ατελέσφορο lockdown εδώ και πέντε μήνες.
Στο θέμα των επίταξης των γιατρών έναν χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μία έκτακτη πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Εδώ και έναν χρόνο! Και έρχεστε στο και πέντε και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, τρέχετε να επιστρατεύσετε διακόσιους γιατρούς.
Διακόσιους γιατρούς δεν μπορούσατε έναν χρόνο τώρα να είχατε προσλάβει; Δεν ήταν εφικτό αυτό;
Μας λέει ο κ. Κικίλιας  σήμερα: «Πώς να τους προσλάβουμε; Δεν υπάρχουν γιατροί». Ψέμα ασύστολο και τραγικό να λέγεται τούτες τις ώρες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε εννιακόσιες πενήντα θέσεις νέων γιατρών τον Μάιο του 2019. Με το που ήρθατε εσείς στη διακυβέρνηση ακυρώσατε τον διαγωνισμό και τον προκηρύξατε ξανά μετά την πανδημία, τον Μάρτιο του 2020. Και μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί κανείς.
Θέλω να σας δώσω μόνο δύο παραδείγματα, για να αποδειχθεί στο πανελλήνιο ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που βιώνει αυτήν την τραγωδία η μέση ελληνική οικογένεια, εσείς για να κρύψετε την ανικανότητά σας να λέτε ψέματα, να κρύβετε την ιδεοληψία σας και την πολιτική σας επιλογή να μην πετάτε λεφτά για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μην προσλαμβάνετε γιατρούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν.
Δύο μόνο παραδείγματα θα αναφέρω. Πρώτο παράδειγμα. Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις παθολόγων. Ξέρετε πόσοι ήταν υποψήφιοι; Σαράντα πέντε. Πέντε προσελήφθησαν, δεν έχουν μπει ακόμα στο σύστημα όμως και άλλοι σαράντα είναι επιλαχόντες. Βρίσκονται εκεί, υπάρχουν αυτοί.
Δεύτερο παράδειγμα. Νοσοκομείο «Ελπίς». Προκηρύχθηκε μία μόνο θέση πνευμονολόγου. Ξέρετε πόσοι ήταν υποψήφιοι; Σαράντα τρεις. Ο ένας προσελήφθη και οι υπόλοιποι σαράντα δύο είναι επιλαχόντες. Είναι εκεί, πνευμονολόγοι. Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Γιατί δεν τους παίρνετε τώρα όλους αυτούς; Γιατί δεν τους προσλαμβάνετε τώρα όλους, παρά σπεύδετε δήθεν να κάνετε ότι είσαστε σκληροί και αυστηροί και τρέχετε στους ιδιώτες γιατρούς;
Ποιους ιδιώτες γιατρούς; Τι ακριβώς θα κάνετε, δηλαδή; Θα πάτε σε αυτούς που έχουν ιδιωτικά ιατρεία στην Κυψέλη και στο Πέραμα -για να δείξετε ότι τάχα μου σας έπιασε όλους σας ο πόνος απέναντι στο δημόσιο και πρέπει να σπεύσουν οι ιδιώτες, στους οποίους είστε σκληροί- να τους βάλετε με επίταξη στο σύστημα, να νοσηλεύσουν τους διασωληνωμένους; Πού; Στα ιδιωτικά τους ιατρεία; Τι ακριβώς κάνετε; Και εν πάση περίπτωση, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γνωρίζετε να κάνετε διαρκώς, όταν πρόκειται για αναθέσεις. Όταν πρόκειται για αναθέσεις, είσαστε πρώτοι στις ΠΝΠ. Τώρα για αυτούς τους γιατρούς που υπάρχουν, γιατί δεν κάνετε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να προσληφθούν αύριο το πρωί και παίζετε όλο αυτό το θέατρο με την δήθεν επίταξη;
Εγώ έδωσα δύο παραδείγματα. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα και σας προκαλώ να με διαψεύσετε. Βεβαίως, κάνετε τους νταήδες με τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά με τους κλινικάρχες όλα «μέλι-γάλα». Κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό, αλλά την πάπια στον κλινικάρχη, διότι τη στιγμή που μιλάμε οι ιδιωτικές κλινικές στη χώρα μας χαίρουν ασυλίας, μιας περίεργης ασυλίας. Δεν υπάρχει για αυτούς η μάχη του κορωνοϊού, πρέπει να μείνουν αμόλυντες, χωρίς περιστατικά covid.
Και φυσικά, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι εφικτό ενδεχομένως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που διαθέτουν να περιθάλψουν βαριά περιστατικά, αλλά είναι απολύτως εφικτό να περιθάλψουν ανθρώπους που βρίσκονται στη διαδικασία της αποκατάστασης και πρέπει να μείνουν για μία και δύο εβδομάδες στα νοσοκομεία και όχι να φύγουν στο σπίτι τους άρον-άρον. Πρέπει να μπουν όλοι στη μάχη. Αυτό, όμως, σημαίνει κόστος γι’ αυτούς που πρέπει να διατηρήσουν τα κέρδη τους.
Με δυο λόγια, είσαστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Έχετε χάσει την μπάλα όχι μόνο της πανδημίας, έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα θα έλεγα. Και κρίμα που μπέρδεψα τον κ. Παπαθανάση με τον υφυπουργό Υγείας, ο οποίος θα μπορούσε να μου απαντήσει σε όλα αυτά, γιατί φαντάζομαι ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν θα είναι σε θέση να τα γνωρίζει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία κατέθεσα. Εδώ όμως είμαστε για να έρθουν και να απαντήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Είναι κρίσιμες οι ώρες που περνάμε και με θεατρινισμούς, με εντυπώσεις και επικοινωνιακή πολιτική δεν λύνονται τα προβλήματα.
Είπα ότι έχετε χάσει και κάθε ηθική πυξίδα. Και το λέω αυτό, διότι σήμερα, κύριε Σταϊκούρα, θέλω να κάνω μνεία σε δύο μεγάλα θέματα, πέραν της τοποθέτησης μου για το παρόν νομοσχέδιο. Θέλω να κάνω μνεία σε δύο θέματα, κατά την άποψή μου, μεγάλα σκάνδαλα, που εν μέσω πανδημίας και ενδεχομένως επ’ ευκαιρία της πανδημίας δρομολογούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και με ευθύνη προσωπικά, θα έλεγα, του πρωθυπουργού. Το ένα αφορά στην υπόθεση CISCO και το άλλο αφορά στις εξελίξεις, κύριε Σταϊκούρα, με την Τράπεζα Πειραιώς.
Έναν χρόνο σχεδόν, δέκα μήνες για την ακρίβεια, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά από την υπουργό Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την εταιρεία CISCO για την τηλεκπαίδευση. Μια τηλεκπαίδευση που αποδείχθηκε ότι είχε πάρα πολλά προβλήματα, μια τηλεκπαίδευση που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα να μπαίνουν, να βγαίνουν τα παιδιά τους και να είναι πάνω από το κεφάλι τους για να τα φροντίζουν διαρκώς όταν βγαίνουν από το διαδίκτυο που έπεφτε τις πρώτες μέρες, αλλά εν πάση περιπτώσει μια σύμβαση που από την πρώτη στιγμή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε υποπτευθεί ότι κάτι συμβαίνει. Δεν είναι μόνο η απέχθεια σας προς το δημόσιο σύστημα, που αρνηθήκατε τις δημόσιες πλατφόρμες για να πάτε σε μια ιδιωτική. Κάτι έπαιζε. Όπως το ίδιο ακριβώς διαισθανθήκαμε και με την περίφημη σύμβαση που κάνατε με την Palantir και η οποία διεκόπη ξαφνικά όταν μαθεύτηκε. Όμως, ούτε γι’ αυτήν έχουμε μάθει λεπτομέρειες.
Έναν χρόνο η κ. Κεραμέως αρνείται. Λέει διαρκώς και επιμόνως: «Ελάτε στο γραφείο μου να σας τη δείξω». Σοβαρά; Αυτή είναι η διαδικασία της λογοδοσίας σε μια ευνομούμενη δημοκρατία; «Ελάτε στο γραφείο μου να σας δείξω»; Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί δεν υπάρχουν; Δεν ήταν υποχρεωμένη να την αναρτήσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Δεν ήταν υποχρεωμένη, όταν η αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα ζητούσαν εδώ και δέκα μήνες τη σύμβαση αυτή, να την δώσει προς γνώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κάθε της λεπτομέρεια; Όταν αναγκάστηκε όμως να την περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τροποποιημένη δυο-τρεις φορές, αναγκάστηκε να το κάνει παρά το γεγονός ότι μας έλεγε ότι ήταν δωρεάν. Ξέρετε εσείς στον καπιταλισμό εταιρείες που να κάνουν τέτοια δώρα, για την ψυχή της μάνας τους; Εγώ δεν ξέρω. Το κέρδος είναι. Και εδώ θα δούμε ότι είναι κάτι παραπάνω από το απλό κέρδος. Όταν λοιπόν αναγκάστηκε να περάσει αυτή η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προφανώς επειδή κατάλαβε ότι θα την «τσιμπήσουμε» όλοι και θα την ανακαλύψουμε, για να μην εκτεθεί, την ανήρτησε στα μουλωχτά, όχι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όχι στη Βουλή, αλλά στο site του υπουργείου Παιδείας, μήπως και κερδίσει χρόνο πριν τη δούμε. Την είδαμε όμως, τη σύμβαση αυτή.
Τι προβλέπει, λοιπόν, αυτή η σύμβαση; Τι αποδεικνύει; Ότι εδόθησαν 2 εκατομμύρια ευρώ με ανάθεση -προσφιλή σας διαδικασία- στην εταιρεία αυτή, αλλά κυρίως τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών έγιναν δώρο στην εταιρεία. Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώνουμε ότι μόνο δωρεάν δεν ήταν και διαπιστώνουμε ότι δεδομένα ενάμισι εκατομμυρίου χρηστών της πλατφόρμας, μαθητών και εκπαιδευτικών, έχουν δοθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η εταιρεία αυτή τώρα, την στιγμή που μιλάμε, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές σχεδόν των μισών ελληνικών νοικοκυριών. Γνωρίζει αυτή η εταιρεία για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμαθήματα -και που προφανώς χειρίζονται εκτός από τους μαθητές και οι γονείς τους στις περισσότερες των περιπτώσεων- σε ποια sites μπαίνουν, πότε μπαίνουν, πόσες φορές μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν.
Αυτό είναι τεράστιο σκάνδαλο. Τα δύο εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα. Εντάξει, έκανε και η κ. Νικολάου δύο εκατομμύρια αναθέσεις, που «έχει φάει και τα πόμολα» στις φυλακές. Τα δύο εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των μισών ελληνικών νοικοκυριών στο διαδίκτυο, ενάμισι εκατομμυρίων νοικοκυριών, τόσοι είναι οι υπολογιστές.
Εδώ, λοιπόν, πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις, αλλά να υποβάλλει την παραίτησή της. Εντάξει, δεν ξέρω ενδεχομένως αν θα γινόταν αυτό στην Ουγγαρία του Ορμπάν, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με φιλελεύθερη παράδοση θα γινόταν. Δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο δύο εκατομμύρια με ανάθεση και το έκρυβε, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Βεβαίως, ξέρετε δεν θα σας κάνω τη χάρη για άλλη μια φορά να ζητήσω την παραίτηση ενός υπουργού, διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν είναι η κ. Κεραμέως το πρόβλημα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε, για να μην πω ότι έδωσε εντολή να γίνει αυτό. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να μη γνωρίζει όταν διαπράττεται ένα τόσο μεγάλο έγκλημα εις βάρος των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας του.
Και έρχομαι τώρα σε ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο, κύριε Σταϊκούρα, που επίσης όχι μόνο γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά σκηνοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, είναι σκηνοθέτης αυτού του σκανδάλου, μιας μεγάλης ληστείας που διεξάγεται τούτη την ώρα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει την τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Είναι λεφτά των Ελλήνων πολιτών, 16 δισεκατομμύρια, το 10% του ΑΕΠ μας. Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο όσο η Τράπεζα Πειραιώς από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Η κυβέρνησή σας, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής.
Μόλις προ μηνών η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να μην πληρώσει στο ΤΧΣ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το τοκομερίδιο το λεγόμενο CoCos ύψους 166 εκατομμυρίων ευρώ και οδήγησε με αυτόν τον τρόπο στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισεκατομμυρίων σε μετοχές σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής.
Έτσι το ΤΧΣ, που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο εδώ, βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που βεβαίως δεν έγινε χωρίς ζημία. Έγινε με πρόκληση ζημιάς ύψους τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου έγινε αυτό. Ζημία 1,1 δισεκατομμύριο, αλλά τουλάχιστον τα 16 δισεκατομμύρια που έχουμε βάλει οι πολίτες, το ελληνικό δημόσιο για να σώσουμε την τράπεζα, να έχουμε τον έλεγχο της τράπεζας, να έχουμε τη δυνατότητα αυτές οι μετοχές να υπάρχουν εκεί.
Και τι κάνετε τώρα εσείς; Μεθοδεύετε να χαθούν όλα αυτά και η νέα αυτή θυσία του Έλληνα φορολογούμενου να πάει στράφι, καθώς δρομολογείτε σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων μικρών και μεγαλύτερων, καθώς δεν θα χάσουν τα λεφτά, δεν θα χάσει τα λεφτά του μόνο το ελληνικό δημόσιο, αλλά και στους μετόχους δεν θα επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσής τους.
Για να το κάνω αυτό πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος δηλαδή σήμερα της τράπεζας, καλείται να εγκρίνει ότι θα χάσει τα χρήματα που έως σήμερα έχει βάλει στην Τράπεζα Πειραιώς το ελληνικό δημόσιο, όλα. Αλλά όχι μόνο αυτό: ως μέτοχος της πλειοψηφίας με την απόφασή του θα καθορίσει και τη μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα. Πού έχουν γραφτεί αυτά; Τι έχουμε εδώ, οικονομία της αγοράς; Εσείς είστε οπαδοί της ελεύθερης αγοράς ή οπαδοί του σοσιαλισμού των τραπεζών; Για τις τράπεζες σοσιαλισμός και τους απλούς πολίτες να πληρώνουν.
Εσείς πραγματικά είστε φιλελεύθεροι με την οικονομία της αγοράς και κάνετε τέτοια πράγματα; Αυτά δεν έχουν προηγούμενο. Θα σας το πω πάρα πολύ απλά, αυτό που σχεδιάζετε και υλοποιείτε αυτές τις μέρες με την Τράπεζα Πειραιώς ξέρετε πώς λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία  λέγεται. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία λέγεται στα νομικά στέκια, απιστία καραμπινάτη.
Επειδή, όμως, αυτό το γνωρίζατε σπεύσατε να τροποποιήσετε προ ημερών τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεσπίζοντας μεταξύ άλλων κάτι που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο: ότι σε περίπτωση που τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, ενός φορέα της γενικής κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνο κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους, δηλαδή εναντίον του εαυτού του.
Αυτό ψηφίσατε. Και γι’ αυτό βέβαια το πρώτο πράγμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση με το που εξελέγη ήταν να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. Ξέρετε γιατί;  Άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία. Αυτό ήταν ο νταλκάς σας και για να το υλοποιήσετε αυτό βάλατε και κάνα δυο ακόμα διατάξεις για ξεκάρφωμα. Η βασική σας έγνοια με το που βγήκατε ήταν να αμνηστεύσετε τα τραπεζικά στελέχη.
Εδώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και θα το πω καθαρά, έχουμε ένα προμελετημένο, ένα προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, να το ξέρετε αυτό, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης σας διαγράφονται.
Και για να παραφράσω μια ιστορική φράση: «Υπάρχουν ακόμα δικασταί εις την Αθήνα». Να πω και εγώ λοιπόν ότι ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα και για το μείζον αυτό ζήτημα και για την πρωτοφανή αυτή σκανδαλώδη διάταξή σας να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, διότι εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα καταφανέστατα όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον.
Σε κάθε περίπτωση, κύριε Σταϊκούρα, ενημερώστε τον κύριο πρωθυπουργό που λείπει σήμερα από τη Βουλή, να το έχετε υπόψη σας εσείς ειδικά που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις και να είστε σίγουροι ότι εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε για αυτό εδώ το σκάνδαλο να λογοδοτήσετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Και να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι ότι θα σταθούμε δίπλα τους. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα είναι αυτός που θα φροντίσει ώστε όλες οι ευθύνες σας πολιτικές, αλλά και οι πιθανές ποινικές να μην κρυφτούν, να έρθουν στο φως.
Επιτρέψτε μου, σε σχέση με τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, να πω δύο λόγια. Θέλω να ξεκινήσω από τον αγαπημένο μύθο της κυβέρνησης, κύριε Σταϊκούρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα και ήταν μια κυβέρνηση εχθρική προς τους επενδυτές.
Θα ήθελα να ανατρέξετε και να δείτε πότε ακριβώς σπάσαμε όλα τα ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, το λεγόμενο FDI, Foreign Direct Investments. Πότε; Το 2018 και το 2019. Το 2018 σπάσαμε ρεκόρ από το 2005 και το 2019 από το 2002 και όλα αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πολέμησε την επένδυση στο Ελληνικό και την πολεμά ακόμα. Αυτό είναι η καραμέλα σας. Ας θυμηθούμε λοιπόν πόσο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την επένδυση στο Ελληνικό.
Το 2015 που αναλάβαμε, βρήκαμε ένα οικόπεδο χωρίς καν τοπογραφικό, με 69 φορείς μέσα που έπρεπε να έχουν φύγει ήδη από το 2012. Και βεβαίως δεν είχαν λυθεί βασικές εκκρεμότητες, όπως τα αρχαιολογικά, τα δασικά, το Κτηματολόγιο. Η αρχική σύμβαση δεν είχε καν ελεύθερο πάρκο. Η έκταση προβλεπόταν να είναι περίκλειστη, χωρίς προσβάσεις και χωρίς πρόσβαση στις παραλίες. Γι’ αυτό και έπρεπε να τροποποιηθεί προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και των πολιτών της περιοχής και αυτό κάναμε.
Με την τροποποιητική σύμβαση του 2016 εξασφαλίσαμε αλλαγές στο σχεδιασμό περιβαλλοντικού κοινωνικού περιεχομένου, με αύξηση του πρασίνου, άνοιγμα προς τη θάλασσα, δηλαδή προς Γλυφάδα, Άλιμο και Ελληνικό, τη σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς, με ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και τέλος τη μείωση της αρχικά προβλεπόμενης δόμησης.
Καταφέραμε να κερδίσουμε ενάμισι δισεκατομμύριο περισσότερες επενδύσεις, όχι στο τίμημα, δεδομένου ότι θα πήγαινε απευθείας στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά σε έργα υποδομής, τα οποία θα απολαμβάνει ο πολίτης και τα οποία ανέλαβε ο επενδυτής, αλλαγές που αφορούσαν στο χρονοδιάγραμμα καταβολής του τιμήματος και ολοκλήρωση των έργων, στη διατήρηση των υφιστάμενων φορέων εντός της έκτακτης επένδυσης, όπως οι χώροι στέγασης για άτομα με αναπηρία, το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, ενώ ο τελικός σχεδιασμός του επενδυτή θα προβλέπει χωροθέτηση για τις ανάγκες στέγασης των μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Δεχτήκαμε -είναι αλήθεια- έντονες πιέσεις από τον επενδυτή να γίνει ο φορέας Ανώνυμη Εταιρεία. Δεν υποκύψαμε. Ο φορέας παρέμεινε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και την πλειοψηφία του διοικητικού του συμβουλίου την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μάς δικαίωσε. Πετύχαμε την παράδοση του ακινήτου ελεύθερου από κατοχή τρίτων σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Προχωρήσαμε στη θέσπιση από το ελληνικό δημόσιο γενικού νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας καζίνο εντός του 2018. Ο διεθνής διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο εντός Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Άγιου Κοσμά ήταν από τις 22/2/19 σε εξέλιξη. Βεβαίως, εκδόθηκε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πάρκο του Ελληνικού, λίγο πριν παραδώσουμε τη διακυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία.
Αυτά κάναμε εμείς για ένα έργο που το παραλάβαμε κουφάρι. Για να δούμε τώρα τι κάνατε εσείς εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Πρώτα απ’ όλα, εσείς κάνατε αντιπολιτευτική σας σημαία, πριν αναλάβετε τη διακυβέρνηση, ότι το Ελληνικό εμείς το πολεμούσαμε κι εσείς, με το που θα ερχόσασταν, θα το ξεμπλοκάρατε αμέσως.
Υποσχεθήκατε προεκλογικά εντός της πρώτης εβδομάδας -εντός επτά ημερών έλεγε ο αθεόφοβος ο αρχηγός σας στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στα μπαλκόνια!- ότι θα ξεμπλοκάρετε το έργο και θα ξεκινούσατε τις εργασίες. Και επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μία μάνικα που έριχνε νερό για να κατεδαφίσει ένα κτίριο και έβγαζαν φωτογραφίες.
Πραγματικά ντρέπεται και η ντροπή με αυτό που κάνατε με το Ελληνικό. Χαλούσατε τον κόσμο επειδή καθυστερούσε 15 μέρες μία απόφαση για το ΚΑΣ, γκρεμίζατε τον κόσμο και εδώ και 20 μήνες δεν έχετε προχωρήσει τίποτα. 20 μήνες!
Αν οι υποσχέσεις σας και τα λόγια σας για το Ελληνικό ήταν τούβλα, θα τα είχατε χτίσει όλα μόνοι σας με τόσα τούβλα που έχετε πετάξει.
Θα σας θυμίσω λοιπόν, επειδή scripta manent, τα εξής. Προεκλογικός Μητσοτάκης στα μπαλκόνια: «Δέσμευση για ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό εντός επτά ημερών». Έτσι έλεγε. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Αυτά τα έλεγε τον Ιούνιο. Μητσοτάκης: «Με το καλημέρα οι αποφάσεις για το Ελληνικό». Αυτά τα έλεγε τον Ιούνιο, στην προεκλογική περίοδο. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Έρχεται όμως ο Ιούλιος, εκλέγεται κυβέρνηση. Αναλαμβάνει ο κ. Γεωργιάδης υπουργός, όπως του αρέσει να λέει, Αναπτύξεως. Βλέπει την πραγματικότητα, αρχίζει να ζορίζεται λίγο. Δήλωση Γεωργιάδη στις 22 Ιουλίου, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Εντάξει, «όχι την πρώτη βδομάδα, μέσα στο 2019 όμως μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό». Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Για να δούμε! Ήρθε λοιπόν και το 2019. Γεωργιάδης, στις 23 Ιουλίου του 2019. Πέρασε ο μισός χρόνος. «Στόχος να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό μέχρι το τέλος του 2019». Το 2019 έγινε τέλος του 2019. Τα είπε ο υπουργός Αναπτύξεως. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Φτάνει και ο Δεκέμβρης του 2019. Γεωργιάδης: «Στόχος να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό στις αρχές του 2020», του επόμενου χρόνου! Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Από την πρώτη βδομάδα πήγαμε στο τέλος του έτους, πήγαμε στις αρχές του επόμενου, πήγαμε στο τέλος του επόμενου, μετά στις αρχές του μεθεπόμενου.
Περνάνε και άλλοι τέσσερις μήνες, που μας διαβεβαιώνατε ότι μέχρι τέλος Απριλίου ξεκινούν τα έργα. Φτάνουμε στον Ιούλιο, όταν ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, όπως είπα πιο πριν, για να ευλογήσει την κατεδάφιση με τις μάνικες, να ευλογήσει τις μπουλντόζες. Γκρεμίστηκαν τέσσερα αυθαίρετα κτίρια. Αυτή ήταν η μεγάλη σας συνεισφορά, δύο χρόνια κυβέρνηση.
Στις 7 Ιουλίου εμφανιστήκατε και διαβεβαιώνατε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν κατεδαφιστεί όλα τα κτίσματα και δώσατε ραντεβού σε τρεισήμισι χρόνια για τα εγκαίνια. Για να φτάσουμε τελικά στις 20 του Δεκέμβρη, που όχι μόνο δεν είχε καν προχωρήσει η κατεδάφιση των κτιρίων, αλλά έχουν εγερθεί και ζητήματα νομιμότητας για κάποιες από τις κατεδαφίσεις.
Μετά από τρεις ερωτήσεις μας όμως, ο κ. Γεωργιάδης ξέρετε τι απαντά, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου; Δηλώνει αναρμόδιος. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Αναρμόδιος ο κ. Γεωργιάδης μετά από τόσες δηλώσεις ότι αύριο ξεκινάει, μεθαύριο ξεκινάει, στις αρχές του χρόνου, στο τέλος του χρόνου, τον επόμενο χρόνο. Αναρμόδιος ο κ. Γεωργιάδης, 11 Δεκεμβρίου το 2020.
Αυτή είναι η υποκρισία σας. Και δεν έρχομαι εδώ να σας πω λόγια του αέρα. Εσείς τα λέγατε τα λόγια του αέρα. Έρχομαι με στοιχεία.
Για να είμαι όμως ειλικρινής, το πρόβλημα δεν είναι ο υπουργός της Αναπτύξεως σε μια χώρα της καταψύξεως και όχι της αναπτύξεως, που έχει ύφεση 8,2%. Και έχει έναν τίτλο που μόνο ο κ. Γεωργιάδης θα μπορούσε να τον έχει. Ύφεση 8,2%- υπουργός Αναπτύξεως! Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Γεωργιάδης.
Το πρόβλημα δεν είναι ούτε μόνο, θα έλεγα, τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι τελικά είστε και ψεύτες και ανίκανοι και υποκριτές και άχρηστοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να πάρετε μια πέτρα να της σηκώσετε από εδώ και να τη βάλετε παραπέρα. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Και παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως δήθεν άριστους και ικανούς και τεχνοκράτες. Όχι μόνο δεν προχωρήσατε τα έργα, αφού επί 20 μήνες δεν κάνατε ούτε τις κατεδαφίσεις, αλλά τώρα φέρνετε και προς ψήφιση προβληματικές διατάξεις.
Είναι προφανές ότι ακριβώς επειδή είστε τελικά τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε αντί να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις εντέλει και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε. Και έτσι, ξέρετε, ρισκάρετε κάτι πολύ περισσότερο. Ρισκάρετε την ασφάλεια δικαίου της ίδιας της επένδυσης, γιατί αυτή δεν είναι μια απλή επένδυση, έχει πάρα πολλές προσφυγές.
Όλα πήγαν καλά τη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας, γιατί ακριβώς είχαμε τεχνοκρατική επάρκεια, είχαμε σοβαρότητα και δεν κοιτάγαμε να κάνουμε χάρες και ρουσφέτια, αλλά να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ακολουθήσαμε βήμα-βήμα όλη τη νομοθεσία και νομολογία. Όταν, λοιπόν, με τις νέες διατάξεις έρχεστε εσείς τώρα και δίνετε, για παράδειγμα, παραπάνω κυριότητα στον επενδυτή, δημιουργείτε θέματα ενδεχομένως και στη διαγωνιστική διαδικασία.
Θέλω πραγματικά εγώ να σταθώ σε δύο σημεία κριτικής. Το πρώτο είναι αυτό, ότι δίνετε παραπάνω κυριότητα στην εταιρεία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, όχι τώρα με το παρόν νομοσχέδιο, το έχετε διαπράξει ήδη με τροπολογίες που έχετε φέρει. Αλλάξετε τον νόμο ώστε τα κοινόχρηστα, κοινωφελή και κοινωνικής ανταποδοτικότητας να μην αποδοθούν στους δικαιούχους Δήμους, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησία, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, πριν τη διανομή, με αποτέλεσμα αυτό που προβλέπει η σύμβαση, ότι δηλαδή ο επενδυτής θα έχει το 30% της κυριότητας, να γίνει 40% για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου και 37% για την περιοχή του παράκτιου μετώπου. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε εμείς τουλάχιστον.
Το δεύτερο θέμα που θέλω να σας θέσω είναι ένα κρίσιμο θέμα, αν θέλετε, και έχει ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική αξία. Είναι το ζήτημα της περίφραξης. Φυσικά και για τα έργα -το καταλαβαίνουμε- είναι απαραίτητη, για το κομμάτι των εργοταξίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά εδώ δίνετε τη δυνατότητα και μετά την ολοκλήρωση των έργων να φτιαχτεί μια περίκλειστη πόλη, όπως άλλωστε ζητούσε η εταιρεία από την αρχή και εμείς αρνηθήκαμε και φτάσαμε σε συμφωνία ως προς αυτό.
Αυτό -και σας ζητώ να το αλλάξετε- είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Το έργο αυτό, το σκέλος που αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της Αττικής. Γιατί όταν ολοκληρωθεί -δυστυχώς, θα αργήσει να ολοκληρωθεί- θα είναι όντως ένας πνεύμονας πρασίνου και ψυχαγωγίας και πρέπει να είναι ανοιχτός προς όλους τους πολίτες.
Η επένδυση, λοιπόν, -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- πρέπει να προχωρήσει. Αλλά είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν είστε ικανοί, όχι μόνο να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο της επένδυσης, αλλά ούτε καν να διασφαλίσετε την ομαλή της πορεία, γιατί μια τόσο σοβαρή επένδυση χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο. Και δυστυχώς και με τα δύο έχετε πάρει διαζύγιο. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση αποδείξατε ότι δεν έχετε ούτε σοβαρότητα ούτε σχέδιο, μόνο επικοινωνία και δωράκια προς ιδιώτες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Ξέρετε κάτι, όμως; Η επικοινωνία έχει ένα όριο και το όριο αυτό είναι η πραγματικότητα, είναι η ίδια η ζωή, είναι όλα αυτά που βιώνουν οι πολίτες. Από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις αποδεικνύεστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών, προς το δημόσιο συμφέρον, προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό πια έχει γίνει ολοφάνερο στον ελληνικό λαό. Με δυο λόγια, δεν μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερο και περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ