29/03/2021

Κ. Μάλαμα : Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας για τις εκδικητικές απολύσεις της Edilmac, υπεργολάβου της Ελληνικός Χρυσός

Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια των παράνομων και καταχρηστικών εκδικητικών απολύσεων εργαζομένων από την Edilmac, υπεργολάβο της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Η αναφορά κατατέθηκε μετά από σχετική καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας. Όπως τονίζεται στην αναφορά, η πολυεθνική εταιρία​ Edilmac προχώρησε σε εκδηκιτικές απολύσεις εργαζόμενων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την διαρκή υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών τους και για τις αναιτιολόγητες απολύσεις άλλων συναδέλφων τους. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί το Υπουργείο Εργασίας να αποστείλει άμεσα την επιθεώρηση εργασίας για έλεγχο στα εργοτάξια της Edilmac και της Ελληνικός Χρυσός και να δράσει με όλα τα θεσμικά μέσα στην κατεύθυνση της ακύρωσης αυτών των παράνομων κι εκδικητικών απολύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς :
Για το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα : Παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις από την Edilmac, υπεργολάβο της Ελληνικός Χρυσός.
Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την επιστολή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας, με την οποία καταγγέλονται πρακτικές παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων από την πολυεθνική εταιρία Edilmac, υπεργολάβο της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η εν λόγω εταιρία, με την ανοχή της Ελληνικός Χρυσός, προχώρησε σε αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του Συνδικάτου. Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι απολύσεις αυτές από την εταιρία Edilmac έρχονται σε συνέχεια της επιδείνωσης των όρων εργασίας των εργολαβικών εργαζόμενων στην εξόρυξη της Ελληνικός Χρυσός, με κίνδυνο, εφόσον δεν επέμβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να προχωρήσουν Edilmac και Ελληνικός Χρυσός σε γενικευμένες ομαδικές απολύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας, σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνημμένο, στην κατεύθυνση της άμεσης αποτροπής των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων από την εταιρία Edilmac, υπεργολάβο της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2021
Η αναφέρουσα βουλευτής