29/03/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κρήτης: «Απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη»

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου και έπειτα από ένα έτος με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού, που έπληξαν κατά κύριο λόγο τους εργαζομένους, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πρακτικών στον εργασιακό χώρο που μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», επιχειρήσεις στην Κρήτη προχώρησαν αναιτιολόγητα σε απολύσεις 37 οδηγών τουριστικών λεωφορείων και μάλιστα χωρίς καν την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης.
Το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», έχει ήδη προσφύγει κατά των σχετικών αποφάσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι απολύσεις και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους. Ταυτόχρονα, την πλήρη υποστήριξη στις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Σωματείου έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους πλήθος φορέων, μεταξύ αυτών η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (Ο.Σ.Μ.Ε.), τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Ρόδου, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Οικοδόμων, Μαγείρων, κ.α.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου και κάθε καταχρηστική απόφαση απόλυσης εργαζομένου δυναμιτίζει το κλίμα στον κλάδο του τουρισμού.

Με δεδομένο ότι η Πολιτεία, δια του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, οφείλει να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν σε κάθε παράνομη απόφαση των εργοδοτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έτσι ώστε να ακυρωθούν οι καταχρηστικές απολύσεις;
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι των τουριστικών επιχειρήσεων από καταχρηστικές πρακτικές επιχειρήσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης