ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

30/03/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Η διοικήτρια του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας κα Νάκου την οποία διατηρεί στη θέση της η αρμόδια υφυπουργός κα Μιχαηλίδου, επιχειρεί τώρα δικαστικά να αφαιρέσει την επιμέλεια ανάπηρου παιδιού από ανάδοχη μητέρα»

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Η διοικήτρια του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας κα Νάκου την οποία διατηρεί στη θέση της η αρμόδια υφυπουργός κα Μιχαηλίδου, επιχειρεί τώρα δικαστικά να αφαιρέσει την επιμέλεια ανάπηρου παιδιού από ανάδοχη μητέρα»Η διοικήτρια του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας κα Νάκου την οποία διατηρεί στη θέση της η αρμόδια υφυπουργός κα Μιχαηλίδου, επιχειρεί τώρα δικαστικά να αφαιρέσει την επιμέλεια ανάπηρου παιδιού από ανάδοχη μητέρα που το μεγάλωσε από βρέφος.

Ερώτηση με αυτό το θέμα κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου.

Το θέμα αποκαλύφθηκε στις 27/3/21 από Δελτίο Τύπου του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των ΑμεΑ του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» «Αρωγοί του Ιδρύματος» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας: Εκεί καταγγέλλονται τα εξής: στις 1/3/2021 το Σωματείο ΔΤ για τους παράτυπους, εκτός σειράς εμβολιασμούς στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΑΘ) “Άγιος Δημήτριος”, υπόθεση που διερευνάται από την Εισαγγελία. Τηλεφωνικά οι γονείς ενημερώθηκαν ότι τα ανάπηρα παιδιά τους (ενήλικες στην πλειοψηφία τους) δεν θα εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια, σε συνάντηση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με τη Διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ και του Σωματείου, καταγγέλθηκαν από μέλος του σωματείου και ανάδοχη μητέρα πολλά σοβαρά ζητήματα ως προς τη διαχείριση ακινήτων που διαθέτες αφήνουν στο ΚΚΠΠ για να ωφεληθούν οι περιθαλπόμενοι.

Μετά από αυτό η Διοικήτρια κα Νάκου, για να εκδικηθεί τη συγκεκριμένη μητέρα, ξεκίνησε την προσπάθεια, με δικαστικά μέσα, να πάρει η ίδια, δηλαδή το ίδρυμα, τη συμπαράσταση του ενήλικου πλέον ανάπηρου παιδιού. Του παιδιού που είχε εγκαταλειφθεί στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» και που από μηνών ανέθρεψε η ανάδοχη οικογένεια, η μόνη που γνωρίζει το παιδί ως «μαμά» και «μπαμπά». Η οικογένεια αυτή φρόντισε το παιδί τόσο καλά που, αντίθετα με τις προβλέψεις γιατρών και θεραπευτών, μπόρεσε να περπατήσει και να μιλήσει. Λόγω προβλημάτων υγείας των ανάδοχων γονιών αυτοί αναγκάστηκαν πριν λίγα χρόνια να το τοποθετήσουν στην κλειστή δομή «Άγιος Δημήτριος», για 4 ημέρες εβδομαδιαίως, φροντίζοντάς το στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα, και ένα μήνα το καλοκαίρι μετά την κατασκήνωση, και φροντίζοντας ανελλιπώς για την υγεία και τις συνθήκες περίθαλψής του, όπως και των άλλων παιδιών στο ίδρυμα. Η ανάδοχη οικογένεια δεν πήρε ποτέ οικονομική ενίσχυση για την αναδοχή και το αναπηρικό επίδομα του παιδιού το έχει παραχωρήσει στο ίδρυμα.

Το Σωματείο των γονέων καταγγέλλει επίσης ότι η υπό την κα Νάκου διοίκηση είναι η μόνη που δεν στηρίζει τις ήδη υπάρχουσες ανάδοχες και θετές οικογένειες του ιδρύματος αλλά έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό εκδίκησης και εκβιασμού των οικογενειών ότι “θα τη βρουν μπροστά τους”.

Η κα Νάκου, γνωστή για τη στενή σχέση της με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, έχει πρωταγωνιστήσει από τα μέσα του 2020 σε οικονομικές ατασθαλίες με το πρόσχημα της πανδημίας και σε σκάνδαλο εκτός σειράς εμβολιασμών φίλων, γνωστών της και γαλάζιων στελεχών, δύο εκ των οποίων, αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους και διαγράφτηκαν από τη ΝΔ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταγγείλει ότι ακύρωσαν για άλλη μια φορά τον εμβολιασμό των παιδιών και των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι ο Υπουργός Υγείας απαγόρευσε τους εμβολιασμούς με κινητές μονάδες σε ιδρύματα, κάτι που ο κ. Κονταζαμάνης διέψευσε κατά την ενημέρωση για τον covid19 στις 24/3/21. Η δε υφυπουργός κα Μιχαηλίδου απαξιοί να επικοινωνήσει, έστω τηλεφωνικά, με τους γονείς των παιδιών.

Άλλωστε, σε όλη την περίοδο που η κα Νάκου ξετυλίγει το κουβάρι παράνομων, παράτυπων και αντίθετων προς το συμφέρον των ωφελούμενων ενεργειών και η αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή της, η πολιτική της Προϊσταμένη κα Μιχαηλίδου τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ως όφειλε, προφανώς γιατί η «άνωθεν» προστασία της κας Νάκου είναι πολύ ισχυρή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων:

1. Αν είναι ενήμερος των πράξεων και ενεργειών της Διοικήτριας του ΚΚΠΠ Κ. Μακεδονίας κας Νάκου σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και το εκδικητικό αίτημα αφαίρεσης της δικαστικής συμπαράστασης ανάπηρου παιδιού της δομής «Άγιος Δημήτριος» υπέρ του ιδρύματος

2. Αν κατανοεί ότι οι πράξεις αυτές ανατρέπουν και υπονομεύουν πλήρως τις προσπάθειες προώθησης στην κοινωνία της αναδοχής και υιοθεσίας ανάπηρων παιδιών ως μείζονος μέσου αποϊδρυματοποίησης και φροντίδας στην κοινότητα

3. Αν προτίθεται να απαλλάξει των καθηκόντων της την κα Νάκου αποκαθιστώντας στο ΚΚΠΠΚΜ κλίμα ηρεμίας, αρμονίας και συνεργασίας διοίκησης – οικογενειών των ωφελούμενων προς το συμφέρον αμφοτέρων των πλευρών

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
                                         
ΘΕΜA «Η διοικήτρια του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας κα Νάκου την οποία διατηρεί στη θέση της η αρμόδια υφυπουργός κα Μιχαηλίδου, επιχειρεί τώρα δικαστικά να αφαιρέσει την επιμέλεια ανάπηρου παιδιού από  ανάδοχη μητέρα που το μεγάλωσε από βρέφος»

Η κα Νάκου προέβη πρόσφατα σε μια πράξη ανεπίτρεπτη για το συμφέρον ανάπηρου παιδιού. Επιχειρεί με δικαστική παρέμβαση (εξώδικο) να πάρει την επιμέλεια του πολυανάπηρου Νικόλα από την ανάδοχη οικογένεια που το ανέθρεψε από βρέφος μερικών μηνών, εγκαταλελειμμένο  στον «Άγιο Στυλιανό».
Το ανήκουστο αυτό γεγονός καταγγέλλεται στις 27/3/2021 από το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των ΑμεΑ του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» «Αρωγοί του Ιδρύματος» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας», ως εξής:
«Στις 1/3/21 εκδώσαμε δελτίο τύπου σχετικά με το σκάνδαλο που ξέσπασε για τους παράτυπους εμβολιασμούς εκτός σειράς στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΑΘ) “Άγιος Δημήτριος”, παράρτημα του ΚΚΠΠΚΜ, και τον αποκλεισμό από τον εμβολιασμό των παιδιών μας. Το θέμα βρίσκεται στην Εισαγγελία. Παρόλα αυτά μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά μας (ενήλικες στην πλειοψηφία τους)
Σε συνάντηση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με τη Διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ και του Σωματείου μας καταγγέλθηκαν από μέλος του σωματείου μας και ανάδοχη μητέρα ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του ΚΚΠΠΚΜ, δηλαδή ακινήτων που διαθέτες καταλείπουν στο Κέντρο για να ωφεληθούν οι περιθαλπόμενοι.
Και έτσι ξεκίνησε το μένος της Διοικήτριας. «Εκδικήθηκε» την ανάδοχη μητέρα που έκανε τις καταγγελίες,  διεκδικώντας τη δικαστική συμπαράσταση του παιδιού της από αναδοχή που περιθάλπεται στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ για να της «κλείσει το στόμα» και να την αποκόψει από κάθε επαφή με το ίδρυμα, αδιαφορώντας για τον πολυανάπηρο Νικόλα Της που τους μόνους γονείς που γνώρισε στη ζωή του από τότε που γεννήθηκε είναι οι ανάδοχοι γονείς του!  Η Ρ.Τ. και ο Θ.Τ., μέλη του σωματείου μας, ανέλαβαν ως ανάδοχοι γονείς από τον «Άγιο Στυλιανό», σε ηλικία μόλις μερικών μηνών, ένα βρέφος εγκαταλελειμμένο. Ο Νικόλας ήταν ένα εγκαταλειμμένο παιδί από τη γέννησή του λόγω της αναπηρίας του. Το μεγάλωσαν, το αγάπησαν, το φρόντισαν μέσα στην οικογένειά τους. Η ανάπτυξή του ήταν έκπληξη,  ακόμη τόσο για τους θεράποντες ιατρούς του, όσο και τους θεραπευτές του, καθώς οι προγνώσεις για το παιδί ήταν πολύ κακές και το παιδί μίλησε, περπάτησε και αγάπησε τους ανθρώπους που αποκαλεί «μαμά» και «μπαμπά».
Στην εφηβεία το παιδί παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, μη διαχειρίσιμα από την οικογένεια, κυρίως για λόγους υγείας των ίδιων των μελών της οικογένειας, και το παιδί τοποθετήθηκε στον Άγιο Δημήτριο, χωρίς ποτέ να εγκαταλειφθεί από τους ανάδοχους γονείς του, το αντίθετο. Οι γονείς του κράτησαν όσο πιο στενή σχέση μπορούν, το παραλαμβάνουν Σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα, και ένα μήνα το καλοκαίρι μετά την κατασκήνωση, φροντίζουν για την υγεία του, ελέγχουν τις συνθήκες περίθαλψής του.
Οι ανάδοχοι γονείς δεν λαμβάνουν καμία οικονομική ενίσχυση για το παιδί αυτό, καθώς το επίδομά του κατευθύνεται στο ΚΚΠΠΚΠ, πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς για τις εξετάσεις του και η ανάδοχη μητέρα κατάφερε, με δική της πίεση, να επιβάλλει ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά που ζουν στο ίδρυμα,  τα ξεχασμένα από Θεούς και ανθρώπους….»
Και το δελτίο του Σωματείου συνεχίζει: «Η Διοικήτρια, Β. Νάκου, αντί να εκτιμήσει τον αγώνα της ανάδοχης οικογένειας και να τη στηρίξει στο δύσκολο προσωπικό της αγώνα, έκανε δικαστική παρέμβαση για να πάρει η ίδια τη δικαστική συμπαράσταση του παιδιού και όχι η ανάδοχη μητέρα του!!! Θεωρεί δηλαδή ότι το ίδρυμα είναι καταλληλότερο από τους ανάδοχους γονείς να επιβλέπει για το συμφέρον του παιδιού».
Και καταλήγει το σωματείο: «Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη Διοίκηση είναι η μόνη που δεν στηρίζει τις ήδη υπάρχουσες ανάδοχες και θετές οικογένειες του ιδρύματος. Αντ’ αυτού, έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό εκδίκησης και εκβιασμού των οικογενειών ότι “θα τη βρουν μπροστά της”.
Yπενθυμίζεται ότι η κα Νάκου, γνωστή για τη στενή σχέση της με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, έχει πρωταγωνιστήσει από τα μέσα του 2020 σε διάφορες οικονομικές ατασθαλίες με το πρόσχημα της πανδημίας, καθώς και σε σκάνδαλο εμβολιασμών εκτός σειράς φίλων, γνωστών και γαλάζιων στελεχών. Δύο εκ των παρατύπως εμβολιασθέντων, μάλιστα, αποπέμφθηκαν από τις θέσεις αντιδημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης και διαγράφτηκαν από τη ΝΔ. Τα δε ανάπηρα παιδιά του Κέντρου Ημέρας του ΚΚΠΠ παραμένουν ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστα, όπως και οι εργαζόμενοι που τα φροντίζουν. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  είχαμε καταγγείλει ότι ακύρωσαν για άλλη μια φορά τον εμβολιασμό των παιδιών και των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι ο Υπουργός Υγείας απαγόρευσε τους εμβολιασμούς με κινητές μονάδες σε ιδρύματα, κάτι που ο Κονταζαμάνης διέψευσε στην ενημέρωση για τον covid19 στις 24/3/21. Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός κα Μιχαηλίδου απαξιοί να επικοινωνήσει, έστω τηλεφωνικά, με τους γονείς των παιδιών. Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτήσεις και ανακοινώσεις, έχει ζητήσει την αποπομπή της κας Νακου από τη Διοίκηση του Κέντρου. Προφανώς όμως η στήριξή της «άνωθεν» δεν το επιτρέπει.
Σε όλη αυτή την περίοδο που η κα Νάκου ξετυλίγει το κουβάρι παράνομων, παράτυπων και αντίθετων προς το συμφέρον των ωφελούμενων του ΚΚΠΠΚΜ ενεργειών, η αρμόδια υφυπουργός δεν έχει καμία παρέμβαση και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ως όφειλε, ως άμεση πολιτική Προϊσταμένη των διοικήσεων των ΚΚΠΠ.
Επειδή η καταστροφική, εκδικητική και βασισμένη σε προσωπικά κίνητρα, πολιτική της Διοικήτριας του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας κας Νάκου είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την εξέλιξη των ανάπηρων παιδιών που φιλοξενούνται, πλήρως ή μερικώς, στα ιδρύματα αρμοδιότητάς της,
Επειδή με τις πράξεις της συστηματικά ακυρώνει κάθε συνεργασία με τους γονείς των ανάπηρων παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα του ΚΚΠΠ η οποία είναι επιβεβλημένη προς το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών
Επειδή η πρόσφατη ενέργειά της έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δράσεων που αφορούν το σύνολο των ωφελουμένων όλων των μονάδων κλειστής φροντίδας του ΚΚΠΠ,
Επειδή  δυναμιτίζει με τις πράξεις της τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας και τις δρομολογημένες δράσεις αποϊδρυματοποίησης, επανερχόμενη σε παρωχημένες, βλαβερές και πλήρως απορριπτέες διεθνώς τακτικές  διατήρησης και ενίσχυσης της ιδρυματικής φροντίδας
Επειδή η στάση σιωπής της κας Μιχαηλίδου, γενικά, αλλά και ειδικότερα στο πρόσφατο θέμα της διεκδίκησης της δικαστικής συμπαράστασης,  δείχνει συγκατάθεση στις ενέργειες της Διοικήτριας, απαξίωση για τους γονείς και αδιαφορία για το σύστημα αναδοχών και την αποϊδρυματοποίηση
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είστε ενήμερος των πράξεων και ενεργειών της Διοικήτριας του ΚΚΠΠ Κ. Μακεδονίας κας Νάκου σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και το εκδικητικό αίτημα αφαίρεσης της δικαστικής συμπαράστασης ανάπηρου παιδιού του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» από την ανάδοχη οικογένεια που το έχει αναθρέψει προκειμένου να την αναλάβει το ίδρυμα;
Κατανοείτε ότι οι πράξεις αυτές ανατρέπουν και υπονομεύουν πλήρως τις προσπάθειες προώθησης στην κοινωνία της αναδοχής και υιοθεσίας ανάπηρων παιδιών ως μείζονος μέσου αποϊδρυματοποίησης και φροντίδας στην κοινότητα;
Προτίθεστε να απαλλάξετε των καθηκόντων της την κα Νάκου αποκαθιστώντας κλίμα ηρεμίας στο ΚΚΠΠ και αρμονίας και συνέργειας στις σχέσεις διοίκησης – οικογενειών των ωφελούμενων προς το  συμφέρον αμφοτέρων των πλευρών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεανώ Φωτίου
Αβραμάκης Ελευθέριος (Λευτέρης)
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Νοτοπουλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζάκρη Θεοδώρα (Δώρα)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός ΓεώργιοςΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ