04/04/2021

Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ: «H σχέση Ανθρώπου με τα ζώα είναι ένδειξη Πολιτισμού και Παιδείας»

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων -4η Απριλίου- που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, υπενθυμίζει το ρόλο κάθε έμβιου όντος στην αλυσίδα του Οικοσυστήματος και την ανάγκη προστασίας του.

Αξιακή θέση της Αριστεράς, αποτελεί η απόρριψη των λογικών κυριαρχίας και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Φύση, και σε όποιους έμβιους οργανισμούς.
Δεν συμφωνούμε με τη λογική επιβολής της δύναμης του Ισχυρού στον Αδύναμο.
Έτσι και με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία εν μέσω πανδημίας έχουν αυξηθεί σε αριθμό, λόγω εγκατάλειψης, η περίθαλψη και η εύρεση καταλύματος είναι αντικείμενο φιλοζωικών οργανώσεων, Δήμων και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Με το πρόσφατο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς, μεταφέρονται αρμοδιότητες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, και αφαιρείται η αρμοδιότητα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την κτηνιατρική νομοθεσία, καθώς και με τα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού αδέσποτων σκύλων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ). Αγνοεί τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, αδιαφορεί για τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, ενώ επιμέρους πλευρές του σχεδίου νόμου παρουσιάστηκαν, χωρίς να έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με συναρμόδιους υπηρεσιακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τη Τ.Α.
Απαιτείται σωστή νομοθέτηση, που να εξασφαλίζει την ευζωία των ζώων, να αναπτύσσει φιλοζωική συνείδηση και να εφαρμόζεται στην πράξη, με τους αντίστοιχους πόρους και ενισχύσεις.