05/04/2021

Σ. Φάμελλος: Σημαντικές οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ανάπλαση της ΔΕΘ

Δήλωση Σ. Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης – ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σχέδιο Ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση του ΠΔ, ώστε να ολοκληρωθεί θεσμικά το πρώτο βήμα μιας μεγάλης και φιλόδοξης παρέμβασης για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μίας παρέμβασης που έβαλε σε ράγες υλοποίησης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από τα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2016 και ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση επί των μελετών, την άνοιξη του 2019.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ μπορεί να αναβαθμίσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό εργαλείο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα της πόλης, την οικονομία (τοπικά και εθνικά) αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με την απόφαση του ΣτΕ, ανοίγει μεν ο δρόμος για το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), παραμένουν όμως ανοιχτά σημαντικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση, οι φορείς της πόλης και η ίδια η ΔΕΘ να προωθήσουν λύσεις, έτσι ώστε το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο να έχει ισχυρό αποτύπωμα στην πόλη.
Πρώτο και βασικότερο η χρηματοδότηση της επένδυσης με αξιοποίηση και του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει καμία πρόβλεψη για τη ΔΕΘ και γενικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Η διεκδίκηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη ΔΕΘ θα δώσει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των έργων που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και έχουν ξεκάθαρη προτεραιότητα (ελεύθεροι χώροι, πάρκο πόλης, πάρκινγκ, συγκοινωνιακές βελτιώσεις), αλλά και εξασφάλισης της διοίκησης του φορέα από τους φορείς της πόλης.
Μέχρι σήμερα, έχουμε μόνο καθυστέρηση (σχεδόν ενός έτους) μελετών και εγκρίσεων σε σχέση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, καθώς και μία αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την Ανάπλαση ως δικό της έργο, λόγω και του μεγάλου της ελλείμματος σε έργα και πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλονίκη.
Όμως, εδώ και δύο χρόνια, δεν προχωρούν σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την παρέμβαση της ανάπλασης, όπως η επιτάχυνση του Μετρό, που έχει παγώσει πλήρως γιατί ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τα αρχαία στη Βενιζέλου δυναμιτίζοντας και το έργο αλλά και την ιστορία της πόλης, ή η απόδοση της, όμορης με τη ΔΕΘ, περιοχής της Αγ. Φωτεινής σε δημόσιες/κοινόχρηστες χρήσεις, με σκοπό την εξυπηρέτηση της ΔΕΘ, του Πανεπιστημίου και της πόλης που θα δώσουν άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο έργο της Ανάπλασης.
ΥΓ. Διατηρούμε πάντως μια επιφύλαξη, για το εάν η σημερινή ανακοίνωση της γνωμοδότησης του ΣτΕ συνδέεται με το αλαλούμ και το «άνοιξε-κλείσε» του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη που προκάλεσε η κυβέρνηση, δημιουργώντας επιπλέον κόστος στους εμπόρους της πόλης, τους οποίους δεν έχει ενισχύσει ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως εξάλλου και τους κλάδους των επαγγελματιών, του τουρισμού, της εστίασης και της αναψυχής, των βιοτεχνών, κλπ.