06/04/2021

Ανδρ. Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τη σημασία της Δημόσιας Υγείας στην ανάπτυξη και την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών

Σημεία ομιλίας του Ανδρέα Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με το “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»”

- Και τα οικονομικά μεγέθη αλλά και η δομή του σχεδίου που αφορά την Υγεία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα από τη μεγάλη υγειονομική κρίση και τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που έχει δημιουργήσει. Δεν έχει καταλάβει τη σημασία της Δημόσιας Υγείας στην ανάπτυξη και την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Δεν έχει καταλάβει και το ρόλο της μείωσης των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας έτσι ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.

-1,5 δις για την Υγεία σε σύνολο 31 δις ευρώ του σχεδίου. Αυτό είναι η υποτίμηση.

-Δεν αναφέρεται καν στο σχέδιο ο όρος Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή η προτεραιότητα δεν είναι να επενδύσουμε στις δημόσιες δομές υγείας αλλά να αξιοποιηθούν πόροι για ιδιωτικού χαρακτήρα επενδύσεις στον τομέα Υγείας και κερδοφορία

-Σε σχέση με την ΠΦΥ, εσείς χρησιμοποιείται τον όρο Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η έννοια της Φροντίδας είναι ένα ολιστικό μοντέλο στην πρόληψη και προαγωγή υγείας. Είναι το πρόταγμα όλων των πολιτικών υγείας σε όλο τον κόσμο.

-Για την ψυχική υγεία η παρέμβαση των 55 εκατομμυρίων είναι σταγόνα στον ωκεανό. Να δώσω ένα παράδειγμα: μόνο στο τρέχον ΕΣΠΑ είχαν δρομολογηθεί δράσεις 57 εκ. ευρώ. Και αυτά υπό την υπόμνηση πως με την πανδημία απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί η ψυχική υγεία των πολιτών.

-Ετεροβαρής χρηματοδότηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. 278 εκ. ευρώ είναι πάρα πολλά όταν μάλιστα εξαγγέλλονται δράσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως ο ατομικός φάκελος υγείας. Ήδη 150 χιλιάδες πολίτες έχουν ολοκληρωμένο τέτοιο φάκελο.

-Δεν προκύπτει από το σχέδιο πως η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για επένδυση στη δημόσια υγεία έτσι ώστε να μειωθούν ανισότητες στον τομέα υγείας. Δε θα συγκλίνουμε με τους μέσους όρους δαπανών υγείας με την Ένωση με το σχέδιο σας.