ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/04/2021

Ερώτηση του Χ. Μαμουλάκη: Ασάφειες στον διαγωνισμό πώλησης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε.

Ερώτηση του Χ. Μαμουλάκη: Ασάφειες στον διαγωνισμό πώλησης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε.ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
• Οικονομικών
• Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Ασάφειες στον διαγωνισμό πώλησης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε.»

Με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ ενός σημαντικού αναπτυξιακού Οργανισμού για την Κρήτη.

Αυτή η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, είναι βέβαιο ότι θα έχει αναπόφευκτα ζημιογόνα αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο, από τη στιγμή που γίνεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή στιγμή, εν μέσω πανδημίας και βαθύτατης οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα όμως, με τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ και την επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου ιδιωτικοποίησης, δεν αξιοποιείται το κεκτημένο δικαίωμα που πέτυχε έπειτα από σκληρή προσπάθεια η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που πήγαζαν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, απλά και μόνο με την παραχώρηση μεμονωμένων δραστηριοτήτων του ΟΛΗ ΑΕ, αντί της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας σε ιδιώτες.

Επιπροσθέτως, μαζί όμως με τις δραστηριότητες που αφορούν ξεκάθαρα στη διαχείριση του επιβατηγού και εμπορικού λιμένα του Ηρακλείου, όπως προκύπτει από την πρόσκληση, ο υποψήφιος «επενδυτής» θα λάβει ως «προίκα» και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη χερσαία ζώνη Ηρακλείου, αλλά και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπως είναι η διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων της Άρβης και Καστριού/Κερατόκαμπου Δήμου Βιάννου, Λέντα (Λούτρα) του Δήμου Γόρτυνας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την προκήρυξη, εκτός από τις ισχύουσες λιμενικές δραστηριότητες και το δικαίωμα στον Λιμένα, το εν λόγω Δικαίωμα περιλαμβάνει – δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης – τη χερσαία λιμενική ζώνη του λιμένα Λινομεπεραμάτων, όπως καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. Απόφαση 5024/2317/11.5.1973 του Νομάρχη Ηρακλείου (ΦΕΚ Δ’ 151/28.5.1973) «Περί εγκρίσεως χερσαίας ζώνης περιοχής Λινοπεραμάτων Ν. Ηρακλείου» και έχει επεκταθεί στο αλιευτικό καταφύγιο Άρβης, όπως καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 8162/11.12.2018 απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ ΑΑΠ 321/31.12.2018), δυνάμει της οποίας οι λιμενικές εγκαταστάσεις του αλιευτικού καταφυγίου Άρβης του Δήμου Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εξομοιώθηκε με χερσαία ζώνη λιμένος, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 2971/2001, σε συνδυασμό και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1028241 π.ε/2729 π.ε/Β0010 (ΦΕΚ Β’ 547/22.4.2005) και έχει επεκταθεί στα αλιευτικά καταφύγια Καστρίου/Κερατόκαμπου και Λέντα (Λούτρα), όπως καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 1444/8.3.2019 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ Δ’143/3.4.2019), δυνάμει της οποίας οι λιμενικές εγκαταστάσεις των αλιευτικών καταφυγίων Καστρίου/Κερατόκαμπου του Δήμου Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λέντα (Λούτρα) του Δήμου Γόρτυνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εξομοιώθηκαν με χερσαία ζώνη λιμένος, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 2971/2001, σε συνδυασμό και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1028241 π.ε/2729 π.ε/Β0010 (ΦΕΚ Β’ 547/22.4.2005).

Περιλαμβάνει επίσης και τη χερσαία ζώνη των Λινοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου, μαζί με όλους τους πόρους που προκύπτουν από τα τέλη ελλιμενισμού, προσόρμισης, παραβολής ή πρυμνοδέτησης, αγκυροβολίου των πλοίων / δεξαμενόπλοιων στον κόλπο των Λινοπεραμάτων, καθώς και των πόρων από την ενοικίαση χώρων και τελών φορτοεκφόρτωσης, τα οποία εισπράττει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια επιβάρυνση σε μια μεγάλη τουριστική περιοχή, πλησίον του Ηρακλείου. Μια περιοχή, που επανειλημμένος διεκδικεί η τοπική κοινωνία του Μαλεβιζίου.

Περιλαμβάνει επίσης και τη χερσαία ζώνη του λιμένα Ηρακλείου, παρά το ότι πάγιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου υπήρξε διαχρονικά η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης μπροστά από τον Λιμένα Ηρακλείου. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, ο Δήμος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της Απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 01/16.2.2007 που είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ με το νόμο 4081/2012 και δικαιώθηκε με την απόφαση του ΣΤΕ 716/2015. Ο Δήμος Ηρακλείου με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας κατοχύρωσε το δικαίωμα να περιέλθει στη δική του δικαιοδοσία η εν λόγω περιοχή, καθώς έθετε ένα σημαντικό εμπόδιο στον ΟΛΗ. σε οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο εκμετάλευσης της εν λόγω έκτασης. Εξάλλου, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του δίκαιου αυτού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, κινούνταν και οι δεσμεύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εν λόγω περιοχής μέσα από την διαδικασία επαναχάραξης της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2016.

Σε υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού και ως ένδειξη του κοινού βηματισμού μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της απελθούσας διοίκησης του ΟΛ, είχαν προχωρήσει πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 7 Ιουλίου και οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες από τους συναρμόδιους φορείς στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόδοσης του τμήματος της εν λόγω χερσαίας ζώνης. Συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου υπερψήφισε την παραχώρηση στον Δήμο Ηρακλείου όλου το τμήματος της χερσαίας ζώνης που αναπτύσσεται έξω από την περίφραξη του λιμένα, η οποία δεν συνδέεται με την αμιγώς λιμενική δραστηριότητα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του λιμανιού, όπως οι εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ και του Λιμενικού Περίπτερου, τα οποία θα παρέμεναν στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ. Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρουσία των εκπροσώπων του μοναδικού του μετόχου, ήτοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε την σχεδιαζόμενη τροποποίηση και τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου. Ωστόσο, για την ολόκληρωση της όλης διαδικασίας απαιτείται η έγκριση των συναρμόδιων Υπουργείων (1) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, (2) Οικονομικών, (3) Μεταφορών και Υποδομών, (4) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (5) Πολιτισμού και Αθλητισμού, (6) Τουρισμού, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν έχουν εκδοθεί.

Ταυτόχρονα, με τη συγκεκριμένη πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. και στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης, με σκοπό (μεταξύ άλλων ζητημάτων):
(i) την εισαγωγή λεπτομερέστερων παραμέτρων και προδιαγραφών αναφορικά με τις εν εξελίξει υποχρεώσεις της Εταιρείας να παρέχει, φιλοξενεί και / ή υποστηρίζει ευρεία δέσμη λιμενικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων εντός του Λιμένα.

(ii) την εκλογίκευση του αποτυπώματος του Λιμένα και ενδεχομένως τον επαναπροσδιορισμό της περιοχής παραχώρησης υπό το πρίσμα παράλειψης περιοχών που δεν απαιτούνται ευθέως για την κύρια εμπορική λειτουργία του (συμπεριλαμβανομένων, δίχως περιορισμό, περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία ή χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ενετικός Λιμένας Ηρακλείου που δεν θα αποτελέσει μέρος της περιοχής παραχώρησης, και παρόμοιων περιπτώσεων) ή που έχουν εκκρεμή αδειοδοτικά ζητήματα ή / και επέκτασης σε παρακείμενες περιοχές.

Με δεδομένο ότι από την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. δεν προκύπτει ρητά η εξαίρεση περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία ή χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ενετικός Λιμένας Ηρακλείου.

Με δεδομένο ότι από την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. δεν προκύπτει ρητά η εξαίρεση υπό-δραστηριοτήτων που αφορούν στην εκμετάλλευση των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης, Καστρίου/Κερατόκαμπου του Δήμου Βιάννου και Λέντα (Λούτρα) του Δήμου Γόρτυνας της Π.Ε. Ηρακλείου.

Με δεδομένο ότι από την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. δεν προκύπτει ρητά η εξαίρεση των Λινοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου της Π.Ε. Ηρακλείου.

Με δεδομένο ότι από την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. δεν προκύπτει ρητά η εξαίρεση της χερσαίας ζώνης Ηρακλείου.

Με δεδομένο ότι με την πώληση του ΟΛΗ Α.Ε. πλήθος δραστηριοτήτων που αναπτύσσονταν και είχαν έντονο κοινωνικό πρόσημο με την στήριξη της Πολιτείας περνάνε στα χέρια ιδιωτών με άγνωστες και κατά πάσα πιθανότατα αρνητικές συνέπειες για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να τροποποιήσετε την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. έτσι ώστε να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία ή χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ενετικός Λιμένας Ηρακλείου;

2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. έτσι ώστε να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά οι περιοχές των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης, Καστρίου/Κερατόκαμπου του Δήμου Βιάννου και Λέντα (Λούτρα) του Δήμου Γόρτυνας της Π.Ε. Ηρακλείου;

3. Προτίθεστε να τροποποιήσετε την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. έτσι ώστε να εξαιρεθεί ρητά και κατηγορηματικά η περιοχή των Λινοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου της Π.Ε. Ηρακλείου;

4. Προτίθεστε να τροποποιήσετε την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. έτσι ώστε να εξαιρεθεί ρητά και κατηγορηματικά η χερσαίας ζώνης Ηρακλείου;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Μαμουλάκης ΧάρηςΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ