08/04/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού των πολιτών στην ΠΕ Ροδόπης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού των πολιτών στην ΠΕ Ροδόπης

Με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών στην ΠΕ Ροδόπης, όπου μέχρι 3 Απριλίου 2021 φέρεται να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, ενώ με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί μόλις 7.907 άτομα. Η ΠΕ Ροδόπης βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και στην 44η θέση μεταξύ του συνόλου των ΠΕ της χώρας. Με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί στην ΠΕ Ροδόπης ο στόχος να φτάσει στα επιθυμητά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχετε δεσμευτεί, είναι άπιαστος, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες της περιοχής είναι αντιμέτωποι με τους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο σχεδιασμός που επί μήνες προετοίμαζε η κυβέρνηση σε συνεργασία και με τους Δήμους προέβλεπε την ταυτόχρονη λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην ΠΕ Ροδόπης για την ταχύτερη δυνατή κάλυψη της τοπικής κοινωνίας. Όμως παρά τις διθυραμβικές παρουσιάσεις των εν λόγω κυβερνητικών σχεδίων, τελικά στη Ροδόπη λειτούργησαν αρχικά μόνο δύο εμβολιαστικά κέντρα, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις πέντε, εκ των οποίων δύο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η έλλειψη εμβολίων είναι ο βασικός λόγος που δε λειτούργησαν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα γι’ αυτό ο χρόνος αναμονής από την ανάληψη κωδικού είναι πάνω από 30 ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς σήμερα στα 5 εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να εμβολιαστούν ημερησίως το πολύ 250 άτομα.

Αυτός ο σχεδιασμός δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα αναγκάζοντας τους πολίτες να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα κάτοικοι της Κομοτηνής αναγκάζονται σε μετακίνηση στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου απόσταση 20 χλμ, τη στιγμή που εντός Κομοτηνής λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα. Ενώ κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών οικισμών υποχρεώνονται σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων στα εμβολιαστικά κέντρα των Σαπών ή της Κομοτηνής, σε μια δύσκολη από άποψη καιρικών φαινομένων χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον απουσιάζει οποιαδήποτε κρατική φροντίδα για τους ηλικιωμένους ή ευπαθείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ούτε έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, παρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση κινητών μονάδων και ενός μηχανισμού που θα καταγράφει όσους δεν πρέπει ή δεν μπορούν να μετακινηθούν για να οργανωθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός τους. Ελλιπής είναι η στοχευμένη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, με τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει αυτός, σχετικά με την χρήση της πλατφόρμας εμβολιασμού, τα ραντεβού και τα εμβόλια.

Στη Ροδόπη υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας που δεν αξιοποιήθηκαν για τους εμβολιασμούς, όπως οι δύο ΤΟΜΥ Κομοτηνής, στη θέση των οποίων επιβαρύνεται και με αρμοδιότητες εμβολιασμού το νοσοκομείο Κομοτηνής. Όπως επίσης δεν αξιοποιήθηκαν τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το Περιφερειακό Ιατρείο Οργάνης ή το Περιφερειακό Ιατρείο Φιλύρας, ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να εμβολιάζονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια, έχει οδηγήσει στην έλλειψη αυτών με αποτέλεσμα μέχρι αρχές Απριλίου να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις στην ΠΕ Ροδόπης μόλις 3.916 πολίτες και πανελλαδικά 675.959 πολίτες, ενώ στις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα γίνουν 2 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανάγκη να προτεραιοποιηθούν οι εμβολιασμοί, πέραν των ηλιακών ομάδων που ήδη εμβολιάζονται, για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στον τουρισμό κα.

Επειδή παρά τον πολύμηνο κυβερνητικό σχεδιασμό και τις εξαγγελίες η εμβολιαστική διαδικασία στην ΠΕ Ροδόπης προχωράει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες.
Επειδή η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην ΠΕ Ροδόπης απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων ώστε να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.
Επειδή στην ΠΕ Ροδόπης υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας για να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να λειτουργήσετε στην ΠΕ Ροδόπης περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής όσων λαμβάνουν κωδικό εμβολιασμού;

2. Θα προσαρμόσετε τον σχεδιασμό μας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων οικισμών για τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου κοντά στον τόπο κατοικίας τους;

3. Ποια άλλα μέτρα θα λάβετε για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΠΕ Ροδόπης, όπως ενημέρωση κ.α.;

4. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτριος