ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

12/04/2021

33 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Μονοθεματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε βάρος όλων των υπολοίπων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού»

33 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Μονοθεματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε βάρος όλων των υπολοίπων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού»
Οι ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα, μέσα από περιστατικά και παραμέτρους, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί είτε να καλύψει, είτε να υποβαθμίσει. Το δύσκολο διάστημα που η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με την Covid19, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άλλες ασθένειες. Καρκινοπαθείς, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, αλλά και οροθετικοί, με ερυθηματώδη λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ανίατες ασθένειες που χρήζουν επισταμένης και τακτικής παρακολούθησης, έχουν αποκλειστεί από τις υπηρεσίες Υγείας, εξαιτίας των μετατροπών των Νοσοκομείων σε μονάδες φροντίδας αποκλειστικά ασθενών covid19. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, αναδεικνύει με ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προς τον υπουργό Υγείας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία .

Η διασπορά του ιού και η αδράνεια της κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας, η εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19 γνώρισε πρωτοφανή έκταση και πληθυσμιακή διασπορά, με αποτέλεσμα πάρα πολλά νοσοκομεία να μετατραπούν σε μονοθεματικά, στερώντας όμως από τους υπόλοιπους ασθενείς την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη που χρειάζονται. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας δήλωνε σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2020 πως «κανείς δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα» και πως «αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες», η πραγματικότητα τον διέψευσε οικτρά. Έτσι, και ενώ ο υπουργός, προνοητικώς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο των μονοθεματικών νοσοκομείων, «αν η επιδημία ξέφευγε αριθμητικά», όπως είχε αναφέρει, η διασπορά και η εξέλιξη ήταν τόσο μεγάλη που από τα μέσα Νοεμβρίου του 2020, πολλά νοσοκομεία στη χώρα και κυρίως στη Β. Ελλάδα είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μόνο για ασθενείς covid19.

 

Την ίδια περίοδο σε συνέντευξή του ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου, ακτινολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας δήλωνε: «Έχω περιστατικό γνωστού, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, ευτυχώς όχι σοβαρού σταδίου αλλά είναι καρκίνος και ψάχνει ο άνθρωπος να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν μπορεί να βρει στη Βόρεια Ελλάδα. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται πια σε μονοθεματικά. Εξυπηρετούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, που χρειάζονται χημειοθεραπείες, που είναι σε εξέλιξη η θεραπεία τους αλλά δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που τώρα διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Αυτοί; Πώς θα αντιμετωπιστούν;».

Η αγωνία των εργαζομένων

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στην πρωτεύουσα, είναι ότι από 17 Μαρτίου το «Σισμανόγλειο», ένα μεγάλο και εξειδικευμένο νοσοκομείο που κάλυπτε κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, είχε ήδη απολέσει την πολλαπλών ειδικοτήτων φυσιογνωμία του και νοσηλεύει πλέον αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19, περί τους 250. Η εικόνα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Υγείας και Εσωτερικών, κ. Ανδρέα Ξανθό και κ. Κώστα Ζαχαριάδη αντίστοιχα, ήταν δραματική. Ζητούσαν με αγωνία την δραστική ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και την αναβάθμιση των υποδομών του, για να συνεχίσει τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Ογκολόγοι για εφημερίες σε μονάδες θεραπείας Covid-19

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια. Για παράδειγμα στην Πιερία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας κ. Γεώργιο Καπετανάκη, επειδή τα νοσοκομεία έπρεπε να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα ασθενείς με Covid-19, στην πράξη καταργήθηκαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Σε πολλά νοσοκομεία μειώθηκε ο αριθμός των εξεταζόμενων πολιτών κατά 40% για πιθανές διαγνώσεις σε αρχικό στάδιο καρκίνου, για εξετάσεις πρόληψης και προσυμπτωματικούς ελέγχους και περιορίστηκε και η δυνατότητα πρόσβασης στις δομές υγείας για επαναληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, για τους ασθενείς που έχουν περατώσει τη θεραπεία τους. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε πως θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις για τις ανάγκες τις πανδημίας, καθώς οι ελλείψεις στελέχωσης είχαν ως αποτέλεσμα να καλούνται ογκολόγοι για εφημερίες σε μονάδες θεραπείας COVID-19, αντί να παραμένουν στις θέσεις τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ειδικότητά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο. Επίσης υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ η κάλυψη περιστατικών με διαδικασία του επείγοντος δεν κάλυψε τις ανάγκες στον απαιτούμενο βαθμό.

Εκτός περίθαλψης και οι διαβητικοί

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας κ. Σωτηρία Ουσταμπασίδου, το Νοσοκομείο της Κατερίνης μετατράπηκε σε «μονοθεματικό», λειτουργεί δηλαδή αποκλειστικά ως κέντρο αναφοράς COVID-19, στερούμενο πάντως εξ αρχής των αναγκαίων προς τούτο υποδομών. Έτσι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά κορωνοϊού, σταμάτησαν τη λειτουργία τους όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για τις λοιπές ασθένειες, οι δε διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν πλέον να απευθύνονται για εξυπηρέτηση στο νοσοκομείο τους και στερούνται και τις απαραίτητες διαγνώσεις και αγωγές αντιμετώπισης της ασθένειάς τους. Μάλιστα, η μόνη εξειδικευμένη διαβητολόγος ιατρός του ΚΥ Κατερίνης, είναι επιφορτισμένη με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού και δεν παρέχει πλέον ΠΦΥ, σε μια ΠΕ όπου περίπου το 10% του πληθυσμού ασθενεί από σακχαρώδη διαβήτη! Ο έτερος και έσχατος ειδικός διαβητολόγος του Ε.Σ.Υ. Πιερίας είναι επίσης απασχολημένος σε άλλα επείγοντα καθήκοντα. Βέβαια, ούτε οι δύο (2) ειδικοί διαβητολόγοι μπορεί να θεωρηθούν επαρκής στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στην Πιερία, δηλαδή η έλευση της πανδημίας βρήκε το Ε.Σ.Υ. ήδη απροετοίμαστο και ουσιαστικά αθωράκιστο από το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με συνέπεια τον αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε ευπαθή ομάδα, όπως των διαβητικών, αυτών με καρδιακή ανεπάρκεια και έκπτωση νεφρών, στους οποίους επιβάλλεται τακτικός, τριμηνιαίος έλεγχος, για την αποτροπή των πολλαπλών πιθανών επιπλοκών που δημιουργούν οι νόσοι αυτές.

Θλίψη και οργή από τους πολίτες

«Οι πολίτες εισπράττουν πλέον με θλίψη και οργή την ανυπαρξία παροχών υγείας, από τις απλές προληπτικές εξετάσεις μέχρι το πιο επείγον και σύνθετο χειρουργείο, για οτιδήποτε δεν είναι COVID-19» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, προσθέτοντας ότι για να εμβολιασθούν οι ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει και να επιβιώσουν μέχρι την ώρα του εμβολιασμού τους.

«Μάλλιασε η γλώσσα» μας, για άμεσες, έκτακτες και επείγουσες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα της υγείας, που έπρεπε να έχετε τροχοδρομήσει ήδη εδώ και 13 ολόκληρους μήνες, αλλά ουδέν πράξατε και, απασχολώντας άσχετες ιατρικές ειδικότητες στις κλινικές Covid-19, απογυμνώσατε πλήρως το Ε.Σ.Υ., στερώντας του τον οριζόντιο υγειονομικό ρόλο και υποχρεώσατε άπορους συμπολίτες μας να καταφεύγουν στους ιδιώτες ιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές, για να εξασφαλίσουν αυτό που όφειλε να τους παρέχει δωρεάν το Ε.Σ.Υ.», υπογραμμίζει τέλος η βουλεύτρια Πιερίας.​


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Μονοθεματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε βάρος όλων των υπολοίπων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού»


Σε συνέντευξή σας τον Οκτώβριο του έτους 2020 στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Athens Voice»1 αναφερόμενος στις αντοχές του Ε.Σ.Υ., τονίσατε πως κανείς δεν θα μείνει δίχως φροντίδα, και πως «αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες, όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν», αναφέρατε και προσθέσατε πως τα τότε δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν έδειχναν τάση για τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε «μονοθεματικά», δηλαδή που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς COVID-19.

Προνοητικώς τότε, δεν αποκλείσατε το παραπάνω ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι «Μονοθεματικά νοσοκομεία θα είχαμε αν η επιδημία ξέφευγε αριθμητικά, άρα και ως προς τους νοσηλευόμενους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τα δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν δείχνουν τέτοια τάση. Οριστικά όμως δεν αποκλείω τίποτε όταν είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κρίση Υγείας, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν σοβαρός.».

Δυστυχώς όμως, αντίθετα προς τις ευχές όλων μας, συνέβη το απευκταίο: η εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19 γνώρισε τέτοια έκταση και πληθυσμιακή διασπορά, που ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου του έτους 2020, για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Χρήστος ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ακτινολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας δήλωνε στην διαδικτυακή εφημερίδα «VORIA.GR»2 «Σκεφτείτε [...] ότι στην εφημερία της περασμένης Κυριακής (σ.σ. 15.11.2020), από τους 350 συμπολίτες μας χρειάστηκαν ακτινογραφία θώρακα, περίπου 300 από αυτούς είχαν παθολογικά ευρήματα και οι 110 εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επιβεβαιωμένο κορωνοϊό! Και μετά η εξέλιξη είναι ταχεία. Υπάρχουν περιστατικά, που είχαν καθαρή ακτινογραφία και σε δύο ημέρες οι πνεύμονές τους ήταν κατά το 1/3 ή και παραπάνω προσβεβλημένοι. [...] «Μέσα στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εκτός από τους ανθρώπους εκείνους που νοσούν από κορωνοϊό, είναι και αυτοί που μένουν κυριολεκτικά στο κενό. Πολλοί συμπολίτες μας που πάσχουν από άλλα νοσήματα και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν δεν αντιμετωπίζονται. Έχω περιστατικό γνωστού, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, ευτυχώς όχι σοβαρού σταδίου αλλά είναι καρκίνος και ψάχνει ο άνθρωπος να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν μπορεί να βρει στη Βόρεια Ελλάδα. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται πια σε μονοθεματικά. Εξυπηρετούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, που χρειάζονται χημειοθεραπείες, που είναι σε εξέλιξη η θεραπεία τους αλλά δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που τώρα διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Αυτοί; Πώς θα αντιμετωπιστούν;».

Ενδεικτικό πλέον της παραπάνω κατάστασης σε εκτροχιασμό εκτός ελέγχου στην πρωτεύουσα, την 17.03.2021 το «Σισμανόγλειο», ένα μεγάλο και εξειδικευμένο νοσοκομείο που κάλυπτε μέχρι μια εβδομάδα νωρίτερα κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, είχε ήδη απολέσει την πολλαπλών ειδικοτήτων φυσιογνωμία του και νοσήλευε αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19, περί τους 250. Αυτό όμως συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση και θεραπεία πολιτών με ευρύτατο φάσμα νοσημάτων, αλλά και μεγάλες δυσκολίες στην αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών με COVID-19 λόγω της ανεπάρκειας εμπείρου ανθρωπίνου δυναμικού. Η εικόνα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας και Εσωτερικών, κ. Ανδρέα ΞΑΝΘΟ και κ. Κώστα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ αντίστοιχα, ήταν δραματική́ και ζητούσαν με αγωνία την δραστική ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και την αναβάθμιση των υποδομών του, για να συνεχίσει τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Αντίστοιχη κι εξίσου τραγική είναι η κατάσταση στην ελληνική επαρχία, πχ. στην Πιερία, όπου όπως πληροφορήθηκα από τον κ. Γεώργιο ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, επειδή τα νοσοκομεία έπρεπε να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα ασθενείς με COVID-19, στην πράξη καταργήθηκαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Σε πολλά νοσοκομεία μειώθηκε ο αριθμός των εξεταζόμενων πολιτών κατά 40% για πιθανές διαγνώσεις σε αρχικό στάδιο καρκίνου, για εξετάσεις πρόληψης και προσυμπτωματικούς ελέγχους και περιορίστηκε και η δυνατότητα πρόσβασης στις δομές υγείας για επαναληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, για τους ασθενείς που είχαν περατώσει τη θεραπεία τους. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε πως θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις για τις ανάγκες τις πανδημίας, καθώς οι ελλείψεις στελέχωσης είχαν ως αποτέλεσμα να καλούνται ογκολόγοι για εφημερίες σε μονάδες θεραπείας COVID-19, αντί να παραμένουν στις θέσεις τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ειδικότητά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο. Επίσης υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ η κάλυψη περιστατικών με διαδικασία του επείγοντος δεν κάλυψε τις ανάγκες στον απαιτούμενο βαθμό.

Όμως, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς τα παράπονα των ανιάτως πασχόντων πολιτών για την πολιτική σας αδράνεια και συλλήβδην για την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν τέλος: όπως πληροφορήθηκα από την κ. Σωτηρία ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ, Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας, το νοσοκομείο της Κατερίνης μετατράπηκε σε «μονοθεματικό», λειτουργεί δηλαδή αποκλειστικά ως κέντρο αναφοράς COVID-19, στερούμενο πάντως εξ αρχής των αναγκαίων προς τούτο υποδομών. Έτσι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά κορωνοϊού, σταμάτησαν τη λειτουργία τους όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για τις λοιπές ασθένειες, οι δε διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν πλέον να απευθύνονται για εξυπηρέτηση στο νοσοκομείο τους και στερούνται και τις απαραίτητες διαγνώσεις και αγωγές αντιμετώπισης της ασθένειάς τους. Μάλιστα, η μόνη εξειδικευμένη διαβητολόγος ιατρός του ΚΥ Κατερίνης, είναι επιφορτισμένη με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού και δεν παρέχει πλέον ΠΦΥ, σε μια ΠΕ όπου περίπου το 10% του πληθυσμού ασθενεί από σακχαρώδη διαβήτη! Ο έτερος και έσχατος ειδικός διαβητολόγος του Ε.Σ.Υ. Πιερίας είναι επίσης απασχολημένος σε άλλα επείγοντα καθήκοντα. Για να πούμε βέβαια την πάσα αλήθεια, ούτε οι δύο (2) ειδικοί διαβητολόγοι μπορεί να θεωρηθούν επαρκής στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στην Πιερία, δηλαδή η έλευση της πανδημίας βρήκε το Ε.Σ.Υ. ήδη απροετοίμαστο και ουσιαστικά αθωράκιστο από το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με συνέπεια τον αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε ευπαθή ομάδα, όπως των διαβητικών, αυτών με καρδιακή ανεπάρκεια και έκπτωση νεφρών, στους οποίους επιβάλλεται τακτικός, τριμηνιαίος έλεγχος, για την αποτροπή των πολλαπλών πιθανών επιπλοκών που δημιουργούν οι νόσοι αυτοί.

Επειδή αυταποδείκτως έχουμε εισέλθει πανελλαδικώς στο σύστημα των μονοθεματικών νοσοκομείων ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους (2020) και σήμερα πια οι πολίτες εισπράττουν πλέον με θλίψη και οργή την ανυπαρξία παροχών υγείας, από τις απλές προληπτικές εξετάσεις μέχρι το πιο επείγον και σύνθετο χειρουργείο, για οτιδήποτε δεν είναι COVID-19.

Επειδή για να εμβολιασθούν οι ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει και να επιβιώσουν μέχρι την ώρα του εμβολιασμού τους, και μάλιστα με την καλύτερη δυνατή υγεία, άρα η στήριξη των ευπαθών ομάδων στα νοσοκομεία αναφοράς τους και σημεία ελέγχου της πορείας των ανιάτων νόσων τους πρέπει απρόσκοπτα να συνεχιστεί ακώλυτη.

Επειδή μπορεί να «μάλλιασε η γλώσσα» μας, ημών των Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για άμεσες, έκτακτες και επείγουσες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα της υγείας, που έπρεπε να έχετε τροχοδρομήσει ήδη εδώ και δεκατρείς (13) ολόκληρους μήνες, αλλά ουδέν πράξατε και, απασχολώντας άσχετες ιατρικές ειδικότητες στις κλινικές COVID-19, απογυμνώσατε πλήρως το Ε.Σ.Υ., στερώντας του τον οριζόντιο υγειονομικό ρόλο και υποχρεώσατε άπορους συμπολίτες μας να καταφεύγουν στους ιδιώτες ιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές, για να εξασφαλίσουν αυτό που όφειλε να τους παρέχει δωρεάν το Ε.Σ.Υ.

Επειδή βεβαίως από τη μονοθεματοποίηση του Ε.Σ.Υ. δεν διακινδυνεύεται η υγεία μόνον των καρκινοπαθών, διαβητικών, καρδιοπαθών, νεφροπαθών, αλλά και οροθετικών, ερυθηματώδη λύκου, σκλήρυνσης κατά πλάκας και δυστυχώς ποικίλων άλλων ανιάτων νόσων συνανθρώπων μας, που χρήζουν επισταμένης και τακτικής παρακολούθησης από τους οικείους θεράποντες ιατρούς τους.

 


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τελεί εν γνώση της έλλειψης οιασδήποτε άλλης ιατρικής παροχής υγείας στις περιοχές που καλύπτουν νοσοκομεία του ΕΣΥ που κατέστησαν μονοθεματικά;
2. Καθώς ενσυνειδήτως απευχόταν από τον Οκτώβριο του έτους 2020 -δηλαδή 5 πλήρεις μήνες νωρίτερα- τη μονοθεματοποίηση των νοσοκομείων, σίγουρα είχε σχεδιάσει κάποιο πλάνο έκτακτης ανάγκης για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των μη νοσούντων από COVID-19, αλλά ανιάτως πασχόντων πολιτών. Ποιο είναι αυτό;
3. Κατά τη στιγμή υποβολής της ερώτησής μας, επί του συνόλου γενικών νοσοκομείων της χώρας, πόσα και ποια λειτουργούν κανονικά και πόσα και ποια εξυπηρετούν ανάγκες μόνο covid-19;
4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την επαναφορά των μονοθεματικών νοσοκομείων σε πλήρη λειτουργία ως γενικών νοσοκομείων; Πώς θα παράσχει η Κυβέρνηση ως τότε τις συνταγματικά κατοχυρωμένες δωρεάν παροχές υγείας εκ του δημοσίου συστήματος;
5. Σκοπεύει κάποτε να αναλάβει προσωπικώς κάποια ευθύνη για την απορρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την παταγώδη αποτυχία ετοιμότητάς του σε έμψυχο δυναμικό ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Αβραμάκης Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κων/νος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός ΓεώργιοςΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ